Saunan rakentaminen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 30.03.2010.

  1. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kombikiukaista ei kokemusta.

    Olen kuitenkin suunnitellut asiakkaalle saunan, jossa käytettiin IKI:n pilarikiuasta erillisellä tehoyksiköllä, jolloin kiukaassa ei ole muuta kuin vastukset. Viereiseen huoneeseen alakaappiin Harvian höyrygeneraattori, joka työntää höyryt lauteiden alta sisään. Seinät ja katto laatoitettiin (vai tulikohan katto jotain tasoitetta?) ja katto pitää lisäksi olla kaareva tai vino, jotta tiivistyvä vesi valuu seinää pitkin eikä tipu saunojia selkään. Tässä tapauksessa kattoon tuli lisäksi sähkölämmitys, joka eliminoi tiivistymisongelman kokonaan. Saunasta tuli muuten perinteisen näköinen. Jalkalaude läpi saunan tasona, jossa reikä kiukaalle ja askelmille, sekä rivi siirreltäviä palleja istuimiksi..

    Periaatteessa määräysten mukaan höyrysaunaan ei saa asentaa kiuasta säätimien hapettumisen takia, mutta määräyksen kirjoittajalla on kuitenkin ollut sen verran mielikuvitusta, että se on muotoiltu muotoon "ei suositella". Iki kuitenkin on vain kivikasa vastuksilla ja valmistajan mukaan tulee kestämään normaalisti eikä takuuasioissakaan tule ongelmia asennuksen takia. Höyrysaunoessahan kiuas on kylmä ja sen metalliosiin tiivistyy reilusti vettä..
     
    Viimeksi muokattu: 26.11.2011
  2. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu. Väleissä on vanhaa sasua tms sekä pihkaa. Harmittaa se kun ohjeissa sanotaan, että levitä vain sen verran kuin kerralla imeytyy ja ennen toista kertaa pesu/hionta. Mutta kun se saatana ei ota kiinni toista kertaa vaikka kuinka hioisi, sen verran liukas pinta tuli PANEELEIHIN Saunavahalla. Lauteisiin ottaa kyllä hienosti, kun niissä ei ollut vissiin mitään käsittelyä ja eri puutakin.
    Oliskohan nitromors+painepesu ollut alunprein kova juttu...
     
  3. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olis varmaan syyt ainakin noussut ja vaatinut taas hiomista.

    Ollaan kanssa muuttamassa uuteen kämppään ja siellä on 90-luvulla rempattu sauna. Eli lienee "normaalia" käsittelemätöntä laudepuuta, aattelin että jos sipasis heti ekana hiomakoneella pinnan pois. Varmaan muuttuisi tummentunut hieman vaaleammaksi sekä sileämmäksi ja isoimmat etiäisetkin edellisten asukkaiden jäljiltä saattaisi lähteä. Vai pesenkö pelkästään?
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuskinpa hionnalla ja pesulla mitään haitallista saat aikaan ja puuta kyllä riittää useita millejä eli mä pyyhkäisisin niin reilulla paperilla kuin mahdollista.
     
  5. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alla kuva kylppäristä/saunasta joka on about pesua vaille valmis. Tuosta saa jotain kuvaa saunastakin; koitin kuvailla saunaa paremmin, mutta ei riitä omassa taskukamerassa laajakulma että saisi mitään fiksua kokonaiskuvaa. Perustylsä lasiseinäinen Sunsauna siis L-lauteilla ja Ikin pienellä/korkealla puistoroskiskatiskalla. Talon tyyli ylipäätään on moderni ja varsin teollisen superpelkistetty, joten mitään savusauna replikoita emme kehdanneet tuonne hommata. Mulla on ylipäätään vähän tapana ollut kyllästyä kovin erikoisiin ratkaisuihin ennenkuin olen saanut ne edes valmiiksi asti

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2011
  6. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Hyvännäköinen ratkaisu. Miltä näyttää saunan suunnasta kuvattuna?
     
  7. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Miten tuollainen lasiseinäratkaisu? Eikö siirry tolkuttomasti lämpöä tuonne kylppärin puolelle?
     
  8. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sattumalta luin kysymyksesi luurista kun olin paikalla tänään. Jos joku ihmettelee miksi ammeessa ei ole integroitua hanaa niin tuo setup vaihtuu parin tunnin työllä kahden rinnakkaisen suihkun kylppäriksi, jos poreamme alkaa borettaa. Eli here we go

    [​IMG]

    Eka postattu kuva näytti ehkä snadisti "kylmältä", mutta tuolla on suht. fiksusti valittavissa n. 5 eri valaistustasoa ja voi halutessaan saunoa/kylpeä pikkusen hämärämmässäkin

    [​IMG]

    Lauteistakin sain napattua kuvan, nothing special, nimikokoinen L-laude lähinnä joka pienentää todennäköisyyttä potkia alalauteeseen integroitua kiuasta, antaa vähän näköä ehkä antaa yhdelle leveälle ahterille extra-paikan

    [​IMG]

    No jaa, tuo meidän seinähän ei ole vielä edes kovin paha. Joissain tuo on aidosti kokonaan lasia. Toki jos noissa pitää 5-6 tunnin saunasessioita niin rupeaa sen pesuhuoneessakin huomaamaan.
     
  9. mitoivon

    mitoivon Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2003
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole kyllä moittinut lämpöä pesuhuoneessa vaikka meillä on tuollainen lasiseinä.
    Combikiuas on ollut kyllä hyvä, voin suositella. Ulkoisesta ohjauskeskuksesta säädetään haluttu kosteusprosentti ja lämpötila.
    Tosi hyvä!

    katso liitettä IMG_8341.jpg
     
  10. mitoivon

    mitoivon Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2003
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohessa kuva jouluksi valmistuneesta pihasaunasta. Mahtavat löylyt noin suuresta kivimäärästä kyllä tulee.

    katso liitettä IMG_8682.jpg
     
  11. pesonenm

    pesonenm Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä materiaalia/rakennetta katto on, ja miten se on viiimeistelty [näyttää tosi hyvältä]?
    Mitkä spotti-valot [sarja] tuohon (kylppäriin) on asennettu?

    Edit: Meille on tulossa myös Sunsauna, lasiseinällä ja Iki-kiukaalla.
    Edit2: Lisäkysymys. Miten tuo suihkun vieressä oleva lasiseinä on toteutettu (toimittaja/valmistaja, ja kiinnitys)?
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2012
  12. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hienot on setit joo, mutta ei tuo sauna ole. Lähinnä edustus-/oleskelutila. Tommonen olisi toki upea itselläkin + erikseen sitten puulämmitteinen hirsirakenteinen pihasauna. Mutta kaikkea ei voi saada ja tosiaan on valittava kumman sitä tahtoo.

    Hieno on tn1krr:n sauna tosiaan :thumbsup:
     
  13. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teräksen värinen GU10 (valitettavasti) alasvalo + 50 w halogeeni eli ei mitään hifiä vaan ihan bulkkikamaa. Merkkiä en muista; gryndattu kohde eli en ostellut itse, mutta googlellahan noita löytyy. Pitäisi vaihtaa noihinkin Led:t kunhan alkavat hajoilla; valotehoa noissa on nyt melkein liikaakin eli joku 5,5 W led toiminee korvaavanat ihan ok. Jonkun verran olen jo talosta noita Gu10 50 W pois vaihtanut ja 4,5 W Osramin Led ei hirveästi moiselle häviä.

    Saunan katto on tervaleppää ja kylppärissä maalattua gyproc:ia eli nothing special.

    Gryndattu kohde eli toimittajaa en tiedä. Kiinnitys on liimatulla (luonnollisesti, ei noissa paikoissa voi vesieristeeseen ruuvinreikiä tehdä) alumiinilistalla.

    Noissä ei mitään rocket sciencea ole eli melkein väittäisin että about jokainen lasiliike moisen toimittaa. Karkaistu/laminoitu luonnollisesti pitää moisen olla.
     
  14. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli onko se vai eikö se ole?? :p
     
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Makuasioita. Hienosti tehty. Hyvännäköinen, tyylikäs. Kuitenkin kaukana saunasta, siten miten itse saunan näen ja koen. (vertaa esim. savusaunaan ja puusaunaan ylipäätänsä).
    Varmasti antaa ihan ok löylytkin sähkösaunaksi kun tuo Iki seisoo tuolla nurkassa.

    Tuosta näyteikkuna-systeemistä en ole oikein koskaan tykännyt.

    Mutta kuten sanoin, ihan saamarin hienon näköinen kokonaisuus joka sopii upeasti myös tuohon kylpyhuoneeseen. Täydellinen tuosta olisi tullut jos saunan puukatto jatkuisi kylppärin läpi eikä vaihtuisi Gyprociksi. Miksi joku tekee katon kylppäriin Gyprocista?

    Perustelutkin tuohon "ei-savusaunareplikaan" olivat sangen oivat.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2012
  16. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    Iki on tosiaan sähköisenäkin hyvä, sanoisin yllättävän hyvä. Ja puulämmitteisenä rantasaunassa parempi, toki. Pehmeitä löylyjä ja happi ei lopu löylyä ottaessa. Jos haluaa simuloida löylynoton MM-kisoja niin vähän reiluummin vettä tuonne ja saa todella kipakat löylyt jotka jatkuvat pitkään: eilen testasin ja puraisi ihan kivasti ==> vaati palkkariksi pari Heinekeniä. Itse diggaan suuresti perinteisistä puu sekä savusaunoista ja perinteisestä saunameiningistä, mutta en tosiaan kaivannut replikaa moisesta moderniin kivitaloon Kehä III:n sisälle. Perinteisempi saunaa vaatii IMO sen sopivamman miljöön ympärille, mieluiten metsän keskellä ja järven rannalla.

    Gyproc katto on täysin tietoinen valinta ja siihen ollaan tyytyväisiä. Ilman omia muutoksiamme tuossa olisi ollut tervaleppäpaneeli katossa. Olen itseasiassa nähnyt 98 %:sti samanlaisen kylpyhuone+sauna kombon tervaleppäkatolla ja se oli meidän makuumme snadisti synkän/pimeän oloinen, grafiitin harmaa lattia/tehosteseinä ovat kuitenkin suht. tummaa harmaata. Jos mieli joskus muuttuu niin toi on viikonlopussa rempattu tervalepääiseksi. Talo on kuitenkin muuten luonteeltaan uber-valoisa kun ikkunoita on tuo n. 80 neliötä, joten halusimme pitää kokomustan leffahuoneen ainoana pimeähkönä tilana.

    Nämä Sunsaunan myymät kotikylpyläthän ovat perinteisesti nimenomaan tuolla yhtenäisellä katolla ja niitä on aika paljon ylipäätään nähty ja itse vaan diggasimme valoisammasta/modernimmasta versiosta hiukan enemmän. Huppekin saattaisi olla samoilla linjoilla (tai sitten ei, makuasioitahan nämä) jos näkisi koko talon eikä vaan nämä muutamat kuvat täällä ja eräällä toisella foorumilla :)
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2012
  17. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meilläkin on gyprocia katossa. Ei sovi tällaiseen kivitalon pelkistettyyn tyyliin muu IMO. Myös meidän masterbedroomin kylppärissä on valkoinen Gyproc -katto.

    Otin jotain räpsyjä meidän saunaosastosta:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kai noista jotain selvää saa. Pitäisi selvästi hommata kamera... Ei kännyllä saa sisällä oikein järkeviä kuvia.

    Lisää:

    https://www.dvdplaza.fi/galleria/showgallery.php?cat=1311
     
  18. Dbol

    Dbol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    251
    Saadut tykkäykset:
    0
    Petek:lla erittäin tyylikäs sauna moderniin taloon. Peukku ylös
     
  19. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    :thumbsup: Olen tainnut PeteK:n talolle joskus aiemminkin peukuttaa, mutta on kyllä mennen, tullen + palaten parhaan näköistä settiä plazalla. Todellakaan ihan aina ei kaivata paneelia ja/tai koristekiveä seinään ja Bauhausin laminaattia lattiaan. Jättebra, sanoisi ruotsalainen.

    Suihkutkaan ei taida olla nykyisin ehdottoman välttämättömät sadesuihkut? Ne kattilankannet kun tuppaa olemaan melkoisen kauhean näköisiä.
     
  20. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Peten saunatilassa juuri sitä mitä itse tässä mielessä pyöritellyt... onko puulaji mikä ja mikä paneelin leveys lauteessa ja seinässä sekä katossa?

    Onko lauteet kiinni millä tavalla?

    Itse saunatilan koko myös kiinnostaisi tietää... mikä on sopiva syvyys jos haluaisi tuollaset vastakkaiset lauteet?

    ps: kiuas hyvä valita, paljon tyylikkäämpi tuo kun perinteinen roskispönttöiki. Ja ei taida hinnassa edes olla eroa