A Song of Ice and Fire

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana Rokkari, 05.01.2012.

  1. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    En varmastikaan ole ainut joka täältä tähän George R.R. Martinin kirjasarjaan on tutustunut, ainakin tuolla telkkaripuolella useampikin on on sarjaa tunnustanut lukevansa. Täällä voi sitten jatkaa keskustelua itse kirjoista, ettei vahingossa tule spoilattua kirjoja lukemattomia. Kun porukka käyttää spoileritageja miten sattuu, tulee joskus ikäviä ylläreitä kun joidenkin tagien sisältä löytyy keskustelua viimeviikolla televisiossa nähdystä jaksosta ja joistain vielä tv-sarjassa näkemättömiä kirjan asioita.

    A Song of Ice and Fire on siis fiktiivisen Westerosin valtakunnan mahtisukujen välisestä valtakamppailusta kertova kirjasarja joka pomppasi kaikkien tietoisuuteen viimeistään viimekeväänä kun HBO pyöräytti kirjoista televisiosarja-adaptaation. Itse olen ollut tietoinen näistä kirjoista jo jonkun aikaa, mutta ei koskaan tullut aloittaneeksi lukemista, ennenkuin televisioversio siihen innosti. Tällähetkellä kirjoja on julkaistu 5 ja ilmeisesti 2 on vielä tuloillaan.

    Itse olen tällähetkellä neljännen kirjan puolessa välissä, joten palaan tähän keskusteluun sitten kun saan rykäistyä nuo pari viimeistä kirjaa loppuun.
     
  2. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen tuon viimeisimmän kirjan puolessavälissä.
    Moni seikka näissä kirjoissa tai erityisesti niiden maineessa herättää outoja fiiliksiä. Erityisesti tuo että ei ole muka selkeästi sankareita tai pahiksia, kysyn vaan että eikö esim. Cersei, Gregor Clegane ja Ramsay Bolton ole selkeitä pahiksia? Sama päinvastoin vaikkapa Ned, Jon ja Davos? Tyrion, Jaime ja muutama muu sitten välimallia.


    Sama pätee tuohon "kukaan ei ole turvassa" juttuun ja väitettyyn realismiin. Okei usean hahmon pää pyörähtää pölkyltä kun sitten taas pari muuta juoksee vaaratilanteesta toiseen ja selviää poikkeuksetta hengissä. Tuntuu että jengi yrittää pitää tätä jotenkin parempana ja jotenkin hienompana kuin kaikki muut siinä missä tämä nyt ei lopulta kuitenkaan niin kovin erilainen ole.
    Spoileri liittyen tokan kirjan loppuun
    Vertaa Tyrion Blackwaterin taistelussa (miksei parissa muussakin) ja hobitit Sormusten Herran taisteluissa, realismia??????? Olen varma että sarjassa on pakko vähätellä Tyrionin kirveenheilutustaitoja jos mitenkään uskottavana koitetaan pysyä


    On niin paljon kehuja muut foorumit täynnä niin jonkin verran noita epäkohtia toin esiin, pidän kyllä siis kirjoista paljon :)

    Yksi asia mikä myös häiritsi tokassa kirjassa on Robbin snubbailu. Toisin sanoen häntä ei juuri nähdä eikä kuulla vaikka paljon mielummin olisin niitä tarinoita lukenut kuin vaikka Aryan "joku taas kaappas sen ja kuljetti nönnönnöö pikkukaupunkiin ja sit se taas karkas"- stooria. Tuntui että koko ekan kirjan Young Wolf build-up jätettiin kokonaan paitsioon tokassa kirjassa. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon enemmän tokalla tv-kaudella näkyy Robbia (kirjaan verrattuna) koska eihän siinä olisi mitään järkeä että ekalla kaudella trumpettien soidessa kruunataan ja tokalla kaudella kaveria ei juuri nähdä.
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2012
  3. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo "kukaan ei ole turvassa" vaikutelma tuli itselle ensimmäisellä kaudella/kirjalla nimenomaan tiedättekylläkenen kuolemasta. Nyt parin myöhemmän kirjan jälkeen uskaltaisi kyllä jo väittää että esim. Daenerystä, Aryaa, Tyrionia tai Jon Snowta ei vielä ainakaan ihan hetkeen olla tappamassa.

    Vaikka Arya sinänsä onkin yksi suosikkihahmoistani, Clash of Kingsissä hänen juonensa kyllä kieltämättä sai Kim Bauermaisia käänteitä, vain puuma puuttui. Robbin pienestä roolista 1&2 kirjoissa oli kyllä todella yllättynyt kun oli nähnyt sarjan ennenkuin aloitti lukemaan kirjaa. Sarjan tekijät kai halusivat tuoda hahmoa keskeisemmäksi, vähänkuin Theon Greyjoyta tuotiin ykköskaudella enemmän esille kuin kirjoissa, että katsojat tietäisivät kuka hän on kakkoskauden alkaessa. Ilmeisesti kuitenkin jostain syystä Martin ei halunnut yhdenkään "kuninkaan" olevan point of view-hahmo, vaan kuvasi kaikkien 'kunkkujen' tarinaa jonkun heidän lähipiiristä näkökulmasta.
    Joffrey -> Tyrion, Robb -> Catelyn, Balon -> Theon, Stannis -> Davos.


    Jos nyt jotain omia päällimmäisiä fiiliksiä miettii, niin ehkä mielenkiintoisinta kolmessa ensimmäisessä kirjassa on Jamien muuttuminen iljettävästä ihmisperseestä sympaattiseksi hahmoksi jonka puolesta hurraa. Eipä olisi aikanaan tämän tyrkättyä Branin alas ikkunasta uskonut. Ei pelkästään hahmon kehittyminen vaan se, että näkökulman siityessä enemmän Starkeilta Lannistereille Jamien teoille annetaan syyt ja tuntuu siltä, ettei hän missään vaiheessa varsinaisesti ole ollutkaan 'paha'. Neloskirjaa lukiessa Kingslayer onkin aikalailla oma suosikkihahmo koska
    Tyrion loistaa poissaolollaan :confused:.

    Tähänmennessä lukemistani Storm of Swords nousee kyllä suosikikseni. Varsinkin kirjan viimeiset 150 sivua olivat aika kovaa blastia ja sisältävät useita koko sarjan lempikohtauksistani.
    Oberyn Martellin ja Gregor Gleganen duel.
    Tywinin ja Tyrionin viimeinen kohtaaminen "Wherever whores go"
    ja lopun Lysan tuuppaaminen alas vuorelta, kun Littlefingerin suuresta suunnitelmasta jälleen aukeaa lukijalle pienen palapelinpalan verran.
    Mielenkiintoista oli myös kolmannen kirjan loppupuolella saada selville viimeinkin kuka lähetti tikarimiehen tajuttoman Branin kimppuun aivan ensimmäisen kirjan alkupuoliskolla.
     
  4. Sheedy

    Sheedy Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noista selkeistä pahiksista sen verran, että kyllähän nyt ainakin Cersein ajatusmaailmaa on avattu 4. ja 5.kirjoissa ihan hyvin. En todellakaan luokittelisi mitenkään selkeäksi pahikseksi. Omaa ja lastensa etua toki ajaa tarvittaessa arveluttavinkin keinoin yrittäen selvitä naisena miesten maailmassa. Gregor ja varsinkin Ramsay ovat toki tappamisesta ja toisten kiduttamisesta nauttivia psykopaatteja, mutta eikö tällaisia sitten saisi ollenkaan kirjoissa olla? Harva se päivä saa uutisista lukea tällaisista ihmisistä. Kyllä näiden kirjojen vahvuus on se, että hahmojen motiivit tuodaan hyvin esille. Mitään Sauron -tyylisiä "pahuuden ruhtinaita" ym. ei ole.

    Gregorista vielä:

    Jossain Gregor vs. Oberyn -taistelun jälkimainingeissa kerrottiin muistaakseni Gregorin kärsivän pahoista päänsäryistä, joiden vuoksi nauttii unikkomaitoa (milk of the poppy) samaan tyyliin kuin muut vettä. Eiköhän tuollainen vaikuta myös mielenterveyteen aika lailla.
     
  5. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä minusta Cersei on hyvin selkeästi lähes mustavalkoisesti pahis. Voisitko kuvitella että esmes Cat kykenisi tekemään edes prosentin niistä pahuuksista mihin Cersei on sotkeentunut, vieläpä itsekkäistä syistä yleensä. Nuo pään sisään menot on lähes pahentaneet vaan kuvaa tyypistä. Melkein sanoisin että Cersei on melko lähellä kliseistä pahista joka tekee asiat yleensä pelkästään omista syistään, melkein tuntuu nuo Tommen ja Joffrey pelot tekosyiltä että mimmi itse pääsee valtaan, en epäilisi hetkeäkään etteikö kirjojen Cersei nitistäisi vaikkapa kaikki skidinsä jos sillä saisi jakamattoman vallan loppuelämäkseen.
     
  6. Sheedy

    Sheedy Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Cersei ei silti ole mikään koiranpentuja silkkaa pahuuttaan potkiva peruspahis. Mielestäni hänen vajoamisensa pikkuhiljaa syvemmälle ja syvemmälle vainoharhaisuuteen on ihan mielenkiintoinen tarina. Tekojen taustalla on katkeruus siitä, ettei hän voi sukupuolensa takia nousta valtaan tai edes päättää omista asioistaan.
     
  7. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kirjasarja tuli luettua suomennettuna yhteen putkeen muutama vuosi sitten ja olihan se vuosiin paras lukukokemus. Ikävä kyllä Korppien kesteissä vauhti hiipui pahasti ja kirjan lukemiseen meni varmaan yhtä pitkään kuin edellisiin osiin yhteensä. Ostin alkusyksystä uusimman osan englanninkielisenä ja valitettavasti sama puuduttava jankkaus jatkuu eikä kirjassa ole lainkaan imua. Juuri ja juuri jaksaa yhden kappaleen lukea, ennen kuin uni yllättää. Pahoin pelkään, että kirjan (tai siis koko kirjasarjan) pahoin pitkittynyt luomisprosessi on vienyt terän kirjailijasta, kun juonen kuljettamisen sijaan kirjat tuntuvat keskittyvän piinallisen tarkkaan yksityiskohtien kuvaamiseen.
     
  8. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokseenkin samaa mieltä, useasta kappaleesta voisi huoletta skipata 3/4 alusta menettämättä juuri mitään koska olennainen tapahtuu yleensä viimeisissä kappaleissa tai peräti viimeisessä lauseessa. Tuo "cliffhängeröinti" häiritsee mua ainakin pahasti. Heti kun jotain kiinnostavaa tapahtuu niin joudut kahlaamaan läpi 5 kappaletta jotain "kiviäkin kiinnostaa" Ironborn kuviota ennenkuin pääset takaisin olennaiseen. Paikkojen kuvailuun kuluu tuhottomasti liikaa aikaa ja luulen että ainakin 1/3 kirjoista voisi helposti leikata pois sisällön kärsimättä tai oikeastaan mielenkiinto pysyisi paremmin yllä.

    Feast of Crows oli aikamoinen ylläri juuri koska en ennakkoon tiennyt mihin kirja keskittyy. Mielenkiintoista nähdä miten tv-sarja etenee tuohon nähden, luulen että "pieni" poru nousisi jos tv-sarja unohtaisi yhden kauden ajaksi lähes kaikki tärkeimmät hahmot keskittyen juuri esmes evvk Ironborn skeidaan.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2012
  9. Sheedy

    Sheedy Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa mieltä, varsinkin tuosta A Dance with Dragonsista. Tolkuton sivumäärä ja tarina ei etene monilla tahoilla juuri lainkaan. Theon / Reek -luvut ym. pohjoisen mähinät olivat sitä kirjan parasta antia, mutta niihin päästäkseen piti lukea kymmeniä sivuja jotain Danyn jahkailuja idän ihmemailla.

    TV-sarjasta veikkaan, että jos siinä päästään A Feast for Crowsin tapahtumiin asti niin varmasti ne sekoitetaan A Dance with Dragonsin kanssa esim kahdeksi kaudeksi. 2.kaudella sen sijaan vähän mietityttää, että mitä meinaavat tehdä Jaimen kanssa kun ei kaveri ole Clash of Kingsissä mukana juuri lainkaan? Tuskin Nikolaj Coster-Waldau vaan pyörittelee kauden ajan peukaloitaan kuvauspaikalla. Jaimen tarinaan lienee luvassa siis jonkinlaisia muutoksia. Ehkä se reissu kohti King's Landingia Briennen kanssa alkaa hieman aikaisemmin?
     
  10. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Valitettavasti tuntuu tapahtuvan usein näissä pidemmissä saagoissa tuollainen lipsahtaminen, eli kirjailija innostuu kirjoittamaan juonen kannalta epäolennaisuuksia, jotka eivät enää editointivaiheessa tipu kirjasta pois, koska kirjailijalla on jo niin paljon "nimeä", etteivät editorit kehtaa vetää henkseleitä pitkien tekstikappaleiden yli. Toivottavasti ei kuitenkaan tee tässä tapauksessa kuten Robert Jordan oman saagansa kanssa, että 1000 sivua käytetään alle viikon tapahtumien kuvaukseen ja suurin osa siitä on jahkailua, hiusten nykimistä ja sormien pyörittelyä...
     
  11. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Tätä uusinta kirjaa on ollut mukavampi lukea kuin Feastia. Danyn jutut on edelleenkin tylsiä, mutta nyt niitä sentään kerrotaan myös mielenkiintoisempien hahmojen kautta. Feast oli melkoinen pettymys juuri tuon Ironborn-touhun takia.
     
  12. Sheedy

    Sheedy Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse toivoisin puolestani enemmänkin tarinaa Greyjoy -klaanin valloituksista kuin vaikkapa tuolta Slaver's Baylta tai muutenkaan idän alueista. Pakka on levinnyt jo liian laajalle ja tuossa Danyn tarinassa tulee jatkuvasti uusia (hankalia) henkilöiden ja paikan nimiä, joissa on vaikea pysyä perässä. Tosin nythän nämä kaksi juonilinjaa ovat ajautumassa törmäyskurssille.
     
  13. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onko uusin muuten jaettu myös kahteen osaan, kun näköjään osa kirjakaupoista tarjoaa osia 1 ja 2. Tosin olisiko tuo Bantamin julkaisu se yksi kokonainen teos? Näyttäisi siltä, että Harper Collinsin kirjat on jaettu.
     
  14. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Käsittääkseni ottavat kolmannesta kirjasta jokusen Jaime-luvun ja siirtävät ne kakkoskaudelle, jotta saadaan hänellekin jotain tekemistä. Tällaista ovat haastatteluissa tekijät puhuneet. Toki voivat myös kirjoittaa hänelle täysin uutta materiaalia, olihan ykköskaudellakin jo muutamien hahmojen kohdalla sellaista taustoitusta jota ei kirjoissa ole.

    Mielenkiinnolla myös odotan mihin kakkoskausi loppuu suhteessa kirjaan. Jos minulta kysytään, niin tekisin tässä sellaisen liikkeen, että hoitaisin kakkoskirjan loppukuviot niin kuin pitää ja siihen ylläriksi ja kunnon cliffhangeriksi napsaistaan Chettin näkökulmasta kerrottu kolmannen kirjan eka luku, prologi. Se on suht jämerää kamaa ja kunnon lopetukseksikin kelpaava.


    Danyn seikkailut on ainakin minulle yksi ongelmallisimmista tässä kirjasarjassa. Aivan kuin Martin olisi jollain tapaa kirjoittanut itsensä nurkkaan Danyn kanssa ja suuri osa luvuista on mennyt vain siellä täällä haahuiluun ja uusien ihmisten/paikkojen kohtaamiseen. No nyt on tosiaan tapahtumassa, mutta jotain lohikäärmeiden kasvua yms. on täytynyt odotella pitkän aikaa ja kirjoittaa täytteeksi uusia mutkia, jotta saadaan Danylle jotain tekemistä. Kun ensimmäisen kirjan lopussa lohikäärmeet saatiin kehiin, minulla oli se ajatus että jes, sepäs kävikin yllättävän nopeasti. En tiedä miten olisin suhtautunut, jos olisin tiennyt, ettei Dany saavu Westerosiin perimään omiaan vasta kun useamman kirjan päästä. Saattaa tuntua tv-sarjassakin vähän oudolta ja turhauttavalta katsojan näkökulmasta, kun Danyn Westerosin hulinoita saa odotella monta vuotta.
     
  15. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    No jo oli tosi napakymppi arvaamisessa, tai sitten olet seurannut keskustelupalstoja, ja vain heität pokkana tuon tiedon. :D
    "Meereenese knot" oli jotakin, johon Martin oli juuttunut pahasti, ja jonka vuoksi viimeisin kirja viivästyikin.
     
  16. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Spoileria liittyen ADwD
    Olihan järkyttävä pettymys tämä viimeinen :( Kuvittelin että FoC oli tylsä ja pitkäveteinen mutta tämä oli kyllä samaa luokkaa.
    Meereen ei sitten jäänyt millään taakse ja sama paska siellä jatkui. Jon pysyi vallilla ja lähetteli kirjeitä ja lopuksi sai puukosta (satanen vetoa että jäi eloon), Aryan elämääkin tylsempi seikkailu aiheutti vain haukotuksia ja vitutusta (en enää ikinä halua lukea sitä vitun "who are you" "no one" "liar" -paskaa) muutakaan kehumista ei jäänyt. Toivon että tv-sarja tiivistää nämä kaksi viimeistä yhdeksi kaudeksi niin tajuttoman tylsiä, pitkäveteisiä ja tapahtumaköyhiä molemmat olivat. Kun miettii kuinka vähän asiat eteni tämän viimeisen aikana niin ei voi kuin ihmetellä:OI
    Cersei kävi kävelyllä ja safkasi, Jaime kävi linnassa ja meni Briennen matkaan, Bran meni luolaan, Stannis matkasi joukkojensa kanssa ja poltti pari tyyppiä (ja ehkä kuoli). Eikö vittu edes yhden juonen voisi jotenkin saatella päätökseen edes osittain? Sivukaupalla sitä paikkojen kuvailua ja nimiluetteloa:hitme:
     
  17. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 418
    Saadut tykkäykset:
    136
    George R.R. Martin on lukijaa kiduttava mielipuolinen sadisti! :D

    Mjoo, laitoin kirjasarjan paussille tuon tunteita silponneen Miekkamyrskyn jälkeen. Tietoon kun oli tosiaan tullut tämäkin seikka, että meininki alkaisi tuosta eteenpäin maistumaan hieman väsähtäneeltä. Aika magneettista tarinaahan tämä on tarjoillut, mutta katsoopa nyt sitten että missä vaiheessa noiden jatkojen pariin. Mielenkiintoiseen etappiin jäätiin kyllä.
     
  18. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kannata lueksia tätä viestiä jos ei ole ADwD luettuna !!!!
    Mitäs spekuloitte että tulee tapahtumaan? Itse olen sen teorian kannalla että Jon Snow (jota en siis hetkeäkään usko kuolleeksi) on todellakin Lyannan ja Rhaegarin skidi ja niinkuin kirjasarjan nimikin vihjaa niin on se Ice osa tätä sarjaa Daeneryksen ollessa se Fire ja viimeisen kirjan lopussa nämä yhdistyy, epäilemättä sodassa. Veikkaan että jotenkin asiat järjestyvät niin että lopussa Jon ja Dany istuksii valtion johdossa, veikkaan myös että tuo Iron Throne tullaan siinä tapauksessa tuhoamaan. En sitten tiedä miten Arya, Sansa ja Rickon tähän kaikkeen yhdistyy mutta saas nähä.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2012
  19. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Kannattaa pysyä kaukana, jos ei ole kaikkia ilmestyneitä kirjoja luettuna.

    Jon Snowhan todennäköisesti on uudelleensyntynyt Azor Ahai.

    Se taas ei välttämättä povaa hyvää hänen mahdolliselle puolisolleen, jos legenda toistuu. Puolison kohtalo tietysti todennäköisesti olisi kuvainnoillinen eikä konkreettinen ennustuksen mukainen.
    Eli Jon ei kuole (ehkä Melisandre herättää hänet henkiin), päätyy yksiin Danyn kanssa, mutta lopputaistelussa joutuu jotenkin uhraamaan Danyn hengen jotta voitto tulisi kotiin. Kirja loppuu siihen kun Jon on vanhana, väsyneenä ja katkerana, mutta hyvänä hallitsijana, valtaistuimella.
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Itse olen viimeisen kirjan puolessa välissä menossa. Odotin ehkä hieman liian kauan kirjan aloittamista, mutta eipä ole onneksi vielä kirja ohi. Monet ovat valittaneet, että tarina etenee liian hitaasti. Omasta mielestä taas tuntuu siltä, että kirja etenee liiankin nopeasti. Jokaisesta rivistä tulee nautittua, koska seuraavaa kirjaa voi joutua odottamaan taas useamman vuoden.

    Dany ei ole oikein missään vaiheessa ole ollut (vielä) kauhean mielenkiintoinen henkilö. Ehkäpä tulevaisuuden mahdolliset tapahtumat tuovat siihen poikkeuksen. Semmoinen ikävä asia kirjassa on, että koskaan ennalta suunnitellut suunnitelmat eivät toimi. Jos henkilöt suunnittelevat jotain, tulee se varmasti epäonnistumaan. Tämä tulee esille jo ensimmäisessä kirjassa, joten en näe tuon olevan spoileri. Välillä todetaan, että henkilö tai henkilöt ovat tehdeen sitä ja tätä tai sotineet menestyksekkäästi siellä ja täällä. Mutta jos joku suunnittelee hyökkäävänsä tai menevänsä jonnekin tai tekevänsä jotain, voi olla ihan varma, että homma kusee.

    Tuon vuoksi monet asiat ovat jo etukäteen sellaisia, joista tietää, että nyt ei hyvää seuraa.

    Pitänee varmaan jossain vaiheessa tänä vuonna taas aloittaa koko homma alusta. Uusinta lukiessa ei oikein tahtonut muistaa, mitä aiemmin oli tapahtunut, vaikka viimekesänä olin viimeksi kirjat läpi kahlannut. Onneksi netistä on helppo lukea tiivistelmät edellisistä tapahtumista.