Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://fredlighting.en.made-in-china.com/product-group/kMxQBvEjbAVS/LED-Panel-Light-catalog-1.html

    Tuollaisista rakentamaan, toki menee kohtuullisesti sähköä jos koko katon haluaa ja yksittäisten ledien poksahtamisen jälkeen ei enää niin kaunis. Edge LED ratkaisu vaihdettavilla ledeillä? :D
     
  2. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Eikös nuo loisteputkilla varustetut energiansäästölamput sisällä myös elohopeaa ja siitä syystä myös ongelmajätettä. Voihan olla että ne kielletään kokonaan siitä syystä joskus lähitulevaisuudessa.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Asunnon pintojen multitasking on eduksi. Mikäli haluaa käyttää ikkunaa perinteisenä ikkunana, niin ikkunan pinta-alahan pitää jättää vapaaksi, ikkunan eteen ei voi pinota komeroita tai muurata takkaa.

    Ikkunan itselleen varastamat neliömetrit kannattaa hyödyntää kaikkeen mahdolliseen muuhun, joka ei tuhoa ikkunan perustoimintoa. Esim. videotykin valkokankaaksi, joka peittää ikkunasta tulevan valon silloin kun valkokangasta tarvitaan ja ikkuna halutaankin peittää. Ja parhaiten ikkuna toimii valonlähteenä. Ei tarvitse varastaa valaisimelle neliömetrejä muista asunnon kalliista pinnoista. Huoneen visuaalinen olemuskin pysyy vakiona, koska valonlähde on samassa paikassa päivin öin.



    Ikkunasta tuleva valo on diffuusia aina kun suora auringonpaiste ei ole kyseessä. Eli ikkunasta tulee sisälle valoa kaikkiin suuntiin ja kaikista suunnista, noin periaatteessa. Ledikalvovalaisin tuottaa vastaavaa valoa, jokainen ikkunan pinta-alayksikkö lähettää valoa kaikkiin suuntiin (siis puoliavaruuteen).

    Eroja tietysti valon ominaisuudessa aina on: yksinäisen kerrostalon yläkerroksessa taivas valaisee ikkunan kautta huonetta vaakasuunnasta ja yläviistosta, ja molemmille sivuille. Alakerroksessa taas lumen pinta talvella valaisee huoneen kattoa eli valo tuleekin pääasiassa alhaalta yläviistoon. Kaupungissa muut kerrostalot peittävät valoa ja vain yläviistosta saadaan taivaan valoa, jolloin huoneen lattia ottaa enimmän kirkkauden vastaan.

    Tällaisia valon eri suuntaavuuksia ja värisävyjä (hanki loistaa valkoista valoa, nurmikko vihreää) voi ledikalvollakin imitoida. Jokainen voi kotonaan imitoida ilmiötä pienoismittakaavassa paneelinäytön avulla: pimentäkää huoneen kaikki valot ja blokatkaa ulkovalo ja valaiskaa littunäytön avulla lähiympäristöä, vaikkapa työpöytää, jossa on luettava lehti. Kun paneelinäytössä on täysvalkea kuva, lehteä voi lukea normaalisti. Kun kuvana on nurmikkomaisema sinitaivaineen, niin paneelin alaosa lähettää vihertävää valoa ja yläosa sinertävää valoa. LCD-paneelitekniikoista johtuen TN-paneeli ei oikein sovi imitointiin, se kun ei lähetä valoa alaviistoon, joten tilanne vastaa lumihankivalaisua. Jos TN-paneelin kääntää ylösalaisin, silloin se imitoi ikkunaa normaalimmin (kerrostalon yläkerros).



    Mitä laajemmalle alalle valonlähde levitetään, sitä vähemmän valolähde itsessään häikäisee. Mutta samalla huononee onkaloiden syvyyksiin näkeminen kun yleinen häikäistyminen lisääntyy; ei pääse liikavaloa pakoon. Esimerkiksi auton tai moottoripyörän moottorin syövereihin kurkistaminen käy vaikeaksi jos ympäristö on liian kirkkaasti ja diffuusisti valaistu. Valo ei riittävästi uppoa sylinterin uumeniin, ja yleinen kirkkaus häikäisee silmää (silmän himmennin on pienireikäisessä moodissa), joten moottorin onkalot näyttävät pikimustilta aukoilta. Tällöin pitää HIMMENTÄÄ yleisvaloa. Se avaa silmän himmentimen isoksi, kasvattaa silmän herkkyyttä. Tällöin PIENITEHOINEN spottivalo, esim. taskulamppu tai varrellinen kohdevalo vie valon sinne missä sitä tarvitaan. Jos yleisvaloa ei himmennä, eli ollaan vaikkapa auringon suorassa paisteessa, mikään taskulamppu ei anna tarpeeksi paljon valoa, että sillä näkisi onkaloiden perukoille.

    Ahtaissa paikoissa askarrellessa tarvitaan siis hämärä tai normaali sisätilan yleisvalotaso sekä avuksi muutama yksittäinen pienitehoinen valaisin, esim. 1 watin ledivaloja. Pikkuspottivalojen tehontarve riippuu yleisvalotasosta. Mitä kirkkaampi yleisvalotaso, sitä kirkkaammat spottivalotkin tarvitaan. Paras valaisin on 90 asteen kulmaan (suhteessa valaisinrunkoon) valoa lähettävä, esim. teleskooppiantennin päässä oleva paljas yhden watin ledi, joka valaisee sivulle päin. Sen avulla näkee myös putkien sisälle. -90...0...90 astetta kääntyvä ledipää on kätevä, silloin voi tunkea teleskooppivarren syvälle onkaloon ja valaista vain onkalon pohjalla olevat kohteet. Vaijerivalaisimen valopään kääntelyä ja kiertoa voi etäkomentaa käsikahvoista.



    Koska valo vie kirkkauden ohella kuumuuttakin kohteeseen, pitää yleisvalotaso säilyttää matalana, muuten spottivalot ylikuumentavat kohteen; muovailuvaha-ukkelit ja kermavaahto alkavat sulaa, metalli laajentua. Esim. moottorinosien kokojen mittaaminen pitää tehdä vakiolämpötilassa, ei saa kuumentaa mäntää kirkkaalla lampulla ja verrata viileää pimeää sylinteriä siihen. Mitä pienitehoisempi lamppu, sitä parempi, ja infrapunafilttereillä varustettu mieluiten. IR-filtteri vääristää värejä, mutta parempi sekin kuin mitaustulosten vääristyminen.



    Liika valonkirkkaus on haitta. Minulla on lukemattomia harrastuksia, joissa liika ja/tai hallitsematon valo pitää estää. Siksi olenkin blokannut ulkovalon pois ikkunafolioilla ja käytän pienitehoista valoa valtaosan ajasta. Hetkittäin käynnistelen kirkkaampia lamppuja tarpeen tullen.
    Esim. 75 watin hehkulamppu alkaa ahmia sähköä lehteä vilkaistessa. Muutamia hehkulamppupolttimoita minulla vielä tosiaan on, ostin ne joskus 10 vuotta sitten ja pitää nämäkin lamput loppuun käyttää joskus. Minun vähäisellä käyttötahdillani kylläkin minä kuolen ennemmin kuin hehkulamput.
    Lisäksi käytän 500-1000 wattia halogeenivaloa silloin kun pitää vaikka tarkastella ihon laatua tai kovettaa 2K-maalia tai lämmittää paleltunutta kehoa pakkasessa ulkoilun jälkeen. Tällaisia kilowatin "säteilylämmityslaitteen" käyttötarpeita on vain muutamia kertoja vuodessa, en tietenkään aio korvata ledeillä tällaista lamppua. Tehokkaat halogeenivalaisimeni on ostettu arviolta 20 vuotta sitten ja polttimoita niihin uusittu pari kertaa. Sitten kun polttimot kaikki ovat hajonneet, voin ehkä miettiä onko kyseisenä hajoamisvuonna halvalla myynnissä korvaavia ledivalaisimia. Siis hyvän värintoiston omaavia 20000 lumenin valaisimia muutamalla eurolla. Remontti-halogeenivalaisin on edelleen kaikista halvin valaisinlaite kun tarvitaan aukottoman spektrin valoa paljon, tai suunnattavaa lämpöä.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2011
  4. sakali

    sakali Käyttäjä

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1 213
    Saadut tykkäykset:
    2
    Missä näitä on nähty?
    (siis GU10 -kannalla, himmenttävissä oleva led, valomäärältään 35W halogeeniä vastaava)
     
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    http://www.google.fi/search?q=philips%20living%20colors&oe=utf-8&rls=org.mozilla:fi:eek:fficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=fi&tab=wi&biw=1600&bih=728

    Omaa asuntoa LED:n voimalla valaisee Philips Living Colors. Noilla kyllä saa pimeästä huoneesta todella tunnelmallisen ja säätövaraa värien suhteen on 16 miljoonan version verran. Myös yövaloina nuo toimivat mainiosti. Noitahan voi sijoitella pitkin kämppää ja uusimmissa versioissa on käsittääkseni multilink-mahdollisuus tätä varten.

    Living Colors -malleja ei pahemmin kannata ostella Suomesta, koska esimerkiksi tuon oman mallini hinta Stockmannilla on muistaakseni 250 euroa. Itse maksoin suoraan Saksan (oikea pistoketyyppi) Amazonilta tilatessani kaikkine kuluineen puolet vähemmän. Tosin Verkkiksellä, vaikka "loppu":a näyttääkin, on hinta lähes samaa tasoa kuin Saksasta tilattuna.
     
  6. exsor

    exsor Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkä porukka muuten on mitoittanut nuo ledilistojen valotehot?

    Meillä olisi tulossa olohuoneeseen ja keittiöön epäsuoraa valaistusta katon kautta heijastettuna.

    Olkkarissa kiertäisi valolista koko korotetun osan ympäri tähän tyyliin:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Keittiössä valaistaisiin kattoa yläkaappien päältä tähän tapaan (lisäksi tietty kaappien alle tulee myös valot):

    [​IMG]

    [​IMG]

    Minkä verran lumeneita saisi olla per metri, että valoteho olisi järkevällä tasolla? Onko esim 300lm/m riittävä määrä valoa epäsuorassa valaistuksessa?

    Olohuoneen valolistan kokonaispituus olisi noin 20 metriä ja keittiön kaappien päälle listaa mahtuu noin 7,5 metriä.

    Tuon yhtenäisen tilan (olohuone/ruokailutila/keittiö/eteinen) kokonaispinta-ala on reilut 70m2 ja sitä on tietenkin tarkoitus valaista muullakin kuin pelkällä epäsuoralla valaistuksella, mutta onko olemassa mitään nyrkkisääntöä kuinka paljon tuota valoa kannattaa varata per neliö?
     
  7. ddude

    ddude Guest Guest

    Liittynyt:
    14.06.2004
    Viestejä:
    178
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysynpä nyt täältäkin: osaisiko joku suositella nettikauppaa tai pk-seudulta kivijalkakauppaa josta saisi hyvänlaatuista ledinauhaa.(Warm white)
    Ostin aiemmin ebaysta halvinta mahdollista ja siitä on kaksi kolmen ledin "palaa" saanut jonkun kontaktihäiriön eli pimeenä jos ei paina sormella liitosta.

    Nyt olisi tarkoitus tehdä enemmän noita listoja niin haluaisin mieluummin paremmanlaatuista nauhaa.
     
  8. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei taida olla oikein mitään nyrkkisääntöä paljonko valoviraa pitäisi olla metrillä.
    Vaikka päättäisi että 500lm/metri on hyvä, niin mistäpä tietää paljonko se valonauha sitten OIKEASTI tuottaa valoa.

    Näitä valovirtoja kun ilmoitellaan miten sattuu. Joku ilmoittaa tavalliselle nauhalle 100lm/metri ,ja toinen kertoo samalle nauhalle 300lm/metri. Kokeilu lienee ainut tie oikeaan ratkasuun.

    Tein pienen testin 14.4w/metri nauhalla(Lienee n.600lm/m). Nauhaa alumiinilistassa 2m. Lista seinällä n.30cm katosta alaspäin.Katto valkoinen. Luksit lattialla listan alta metri seinästä reilut 40 luksia.

    Jos tuota nauhaa laittaisi koko tilaan, niin kyllähän tuossa valoa jo on. On siinä tosin jo sähkötehoakin yli 400wattia.

    Epäsuora valo "imee" reilusti valovirtaa, ja varsinkin kun valonlähteen on seinällä. Sinänsä epäsuora valo on kyllä mukavaa. Uskoisin että keskeltä huonetta homma onnistuu pienemmilläkin tehoilla.
     
  9. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kanssa veikkaisin, että tuollaisesta epäsuorasta LED-valaistuksesta tulee enemmänkin tunnelmavalo kuin oikeasti "työvalo". Ja silti niitä watteja saadaan kulumaan rielusti. Lisäksi jos haetaan "tasaista" valoa, niin tällöin tosiaan mennään LED-nauhoihin jossa on paljon pieniä valonlähteitä pienellä teholla. Kunnon teholedeillä tälläinen ehkä olisikin tehtävissä, mutta vaarana näkisin kuitenkin "spottimaisuuden" sekä kompleksisuuden nauhoihin verrattuna.

    Mutta olisihan se hyvä, että joku kokeilisi... :D
     
  10. brr

    brr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.08.2005
    Viestejä:
    430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sittenhän se kuullostaa loistavalta ratkaisulta kotiin.
     
  11. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos kodissa kuuluu ollakkin pimeätä niin sittenhän se on hyvä ratkaisu. Joku hullu saattaa haluta valoakin kämppäänsä.
     
  12. brr

    brr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.08.2005
    Viestejä:
    430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tunnelmavalaistus = pimeää. Onpa loogista.
     
  13. golemi

    golemi Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2006
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotonani on noin 80kpl "normaaleja" 25w halogeni spotteja Gu5.3 kannalla ja päätin alkaa korvaamaan niitä sitä mukaa ledihalogeneilla kun poksahtaavat paskaksi. Ostinkin nyt yhden uuden ledihalogenin jonka merkkiä en nyt muista mutta speksit oli 12V ja 5W ja laitoin sen loppuunpalaneen halogenin tilalle ja hienosti toimi, valo oli jopa kirkkaampi kuin normaalissa 25W halogenissa :) Ledihalogen kuitenkin lakkasi palamasta muutaman päivän kuluttua eikä enää herää henkiin vaikka kokeilin sitä muuallekin laittaa :( missä vika? Laitan vielä pari fotoa missä näkyy kyseinen lamppu ja vierellä normaali halogen mitä mulla käytössä. http://www.flickr.com/photos/71273453@N06/6445810265/ *** http://www.flickr.com/photos/71273453@N06/6445811053/
     
  14. jhalttu

    jhalttu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    3

    Yksinkertaisesti virtalähde ei ole yhteensopiva ostamasi LED polttimon kanssa. 12V järjestelmään en vaihtaisi polttimoita , vaitamatta virtalähteitä. Tässäkin virtalähde samalta valmistajalta, sillä LED on herkkä surkeille virtalähteille. Toisekseen tulee mieleen, että onko seinässä himmennin... ? Polttimoita on vielä huomosti saatavilla, jotka kestävät himmentimen.. Suosittelenkin uusimaan huone kerrallaan virtalähteineen. Mikäli polttimoita vaihdetaan niin GU10 (230V) onnistuu ilman murheita virtalähteestä... Tosin marketin polttimot kiertäisin yleisesti. Halvalla ei tahdo saada hyvää. Osram, Philips polttimopuolelta ja Jos koko huonetta uusisin niin Himmennettävät LED valaisimet virtalähteineen löytyy www.ledstore.fi tai philipsiltä.
     
  15. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Noissa posahtaa se virtamuuntaja joka rajoittaa led.eill menevää virtaa. Varsinkin jos sitä syöttää halpa hakkuri joka on siis tarkoitettu halogeeneille - niin käyttöikä voi olla lyhyt kun käytetty elektroniikkakin on halpaa.

    Se korjaus on niiden konkkien vaihto tai kokonaan laadukkaampi driveri, yleensä 2 dollaria dealextremestä.

    Ja se parempi virtalähde ettei kärähdä uudelleen.

    Ja tässä ne tärpit:


    Tätä voin lämpimästi suositellla näitä mr16 halogeenien korvaajiksi. Väri on erittäin miellyttävä, sopii kylppäriin, vain hitusen himmeämpi kuin 20W spotti ja toimineet (kaikki ostamani) 100% luotettavasti:

    http://www.dealextreme.com/p/mr16-4-led-360-lumen-3500k-warm-white-light-bulb-12v-39027

    On myös kestänyt bilteman halpahakkurin perässä yli vuoden,.


    Sitten tämä on tuota edellistä kyllä kirkkaampi MR16 mutta liian kova valkoinen kylppäriin, ehkä sisustukseen varauksin:

    http://www.dealextreme.com/p/mr16-4w-4-led-6500k-360-lumen-light-bulb-white-12v-30208
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2011
  16. golemi

    golemi Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2006
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli mun tapauksessa halogenian korvaaminen vastaavilla ledeillä ei ole mahdollista vaihtamatta kalliita virtalähteitä myös? Kuulostaa jo sellaiselta operaatiolta mitä ei kiinnista alkaa nysväämään kun lamppuja virtalähteitä on niin saatanan paljon...
     
  17. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eikun: on olemassa led lamppuja jotka selviää sen hakkurin perässä, mutta valitettavasti sitä ei tiedä miten sunnittelija on asiat mitoittanut.

    Tuo minun linkki kannattaa ainakin kokeilla. On omassa systeemissä kestänyt hakkurin takana. En takaa tietenkään mitään.
     
  18. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noniin, nyt kun ledit ovat vuoden verran olleet toiminnassa niin tuloksena on se että enään kuusi lediä kahdeksasta toimii, kaksi siis kaput. Ei vakuuta...

    EDIT: Tuo vanha linkki ei näköjään enään toimi, tässä uusi:

    http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=166130300
     
  19. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
  20. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä clasun ledit toimivat edelleen. Vuosi sitten suunnilleen liimailin keittiön alakaappeihin yhteensä 6kpl ja kaikki ledit palavat edelleen. Lampuissa on siis parisenkymmentä pintaliitoslediä/ valaisin ja jokaisessa palaa vieläkin kaikki tuikut. Eli tyytyväinen olen vielä toistaiseksi ainakin.

    Näitä siis.. http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=163426253