Kumpaa kannattaa laittaa kotiteatterihuoneen seiniin. Tupla gyproc vai 15mm vaneri? Päälle tulee osittain rappaus ja osittain tapetti. Tekis mieli laittaa vaneria kun tuo gyproc on ihan perseestä materiaalina. (tosin helppo työstää). Katto parafon exclusive levyä. huoneen koko 4mx3m.
Vaneri alle ja Gyproc sen päälle. Tulee topakka ja saat mitä tahansa kiinni mihin tahansa kohti seinää. Eikä tarvitse myöskään välittää koolauksista kun noita voi lätkiä miten sattuu seinille. Jos kahdelle vanerille ei satu koolaus sauman taakse, voit pistää saumaan vain laudan. Varo mm. brasilialaista/puolalaista vaneria, purkivat muutaman (=127 kpl) talon sen vuoksi kun oli valmiiksi homeessa ja vanerista on (kai) myös löytynyt loisia. Ei löytynyt hätäisellä googletuksella alkuperäistä uutista, mutta tässä aiheeseen liittyvää keskustelua (=spekulaatiota): http://www2.aamulehti.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=94124
Käytä Gyprocia ja osta sen EK-laatua, niin saa siihen seinään sitten jotain kiinnitettyäkin ilman järjettömiä ankkurivirityksiä.
Eiköhän vaneri ole parempi kiinnitykseen kuin EK-kipsilevy. Ja muutenkin raskaat kiinnitykset tehdään runkotolpan kohdalle. Tai jos tiedetään että seinään tullaan kiinnittämään raskasta, laitetaan lauta/lankku runkotolppien väliin poikittain.
Jos tapettia meinaa seinään laittaa ja haluaa ettei lähde repeilemään, lienee Gyproc oikea valinta ainakin pintaan. Minä tekisin Hupen ehdottamalla tavalla. Niin ja luonnollisesti se kipsilevy sitten EK:na, kunnei se normaali tahdo kestää iskuja kunnolla.
Vaikuttaa, muttei niin paljoa että lähtisi tapetit repeilemään. Tosin kipsilevyyn ilmankosteus ei vaikuta ollenkaan.
Eipä oikein hyvin juuri mitään. Esimerkiksi ovenkahvat menevät ihan sukkana läpi. Lapsiperheissä ainakin tuntuu olevan hyvinkin yleinen ilmiö nuo reiät kipsilevyseinissä. En tosin ole sen enempää tarkistellut mitä laatua levyt ovat olleet, mutta molempia laatuja on tullut käsiteltyä sen verran, ettei veikkaus ole vaikeaa.
Ei mitään, kuten joku jo sanoikin. Eihän niitä saa edes nostettua lavalta ilman että ne särkyvät. Tiesittekö muuten että Gyprocilla saa tehtyä pyöreitä seiniä, tämä onnistuu kyllä helpommin tavallisella gyprocilla joka on kostutettu. http://www.gyproc.fi/fi/Ratkaisut/Erikoisseinät/?intProductID=997
Ei ainakaan otsaa. Huomasin kerran pienempänä. Äitille kerroin kyllä että se oli tennispallo mutten tiedä oliko nyt sen parempi selitys.
Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä "noin sentin paksua" seinälevyä uskaltaa lyödä suoraan turpaan paljaalla nyrkillä. Vakio Gyproc on helppo tapaus, nyrkki hurahtaa levyn läpi iloisesti, eikä tule haavoja ihoon. Kaikki muut levyt aiheuttavat enemmän tai vähemmän vammoja nyrkkiin/niveliin. 0...11 mm lastulevy olisi seuraava jota voisi uskaltaa lyödä. Iskun pitää kuitenkin olla ammattimaisen kova läpilyönti, tyrmäävä teholtaan, muuten käsi/ranne voi jäädä osittain levyyn kiinni ja tulee iskun liikesuuntaisia pitkiä haavoja. Vanereita tai kuitulujitteisia levyjä tai betonia/metallia en menisi hakkaamaan. Joko viiltohaavariskin tai levyn lujuuden takia. Toisaalta jos haluaa tehdä hauraasta kestävää, niin tavallisen Gyproc-levyn pintaan voisi laminoida Hyptoniitin avulla hiilikuitukudoksia. Sen jälkeen seinää voi hakata kirveellä/anopilla/kaivinkoneella, eikä seinä anna periksi. Siis murtuuhan se Gyproc siellä lujitteen takana pulveriksi, mutta se lujitekerros kestää älyttömiä voimia rikkoutumatta. Köyhempi lujitustapa on lasikuitutapetti, jokin laadukas tukeva versio. Gyproc taaskin murenee iskun voimasta, mutta hyvällä onnella sitä ei huomaa jos tapetin pinta pysyy ehjänä. .
Minkä takia seinien pitää kestää nyrkkeilyä? Asunnossa on paljon paikkoja mitä saa nyrkeillä rikki, eihän telkkariakaan voi sit tuoda sisälle, sekin hajoaa nyrkillä Lapsen pää ei kai nyt sentään mene vaurioitta gyprocista läpi? Oven kahvan takia ek koko asuntoon, oisko vähän liioittelua? No, nämä on näitä valinta- ja mielipide kysymyksiä.
asennuksen kannaltakin EK paljon mukavampi kun levyt ei ole niin letkuja ja EK:hon voi kiinnittääkin jotain sopivilla kiinnikeillä. Hinnassakaan ei kummoista eroa taida olla normi vs EK
Valtaosa sen kait jo tietääkin, mutta mainitsempa varuiksi, että Gyproc on vain eräs lukuisista kipsilevyjen valmistajista. Tosin meillä varmaankin ylivoimaisesti hallitsee markkinoita. Eli hieman samantapainen juttu, kuin että on muitakin telaketjullisten puskutraktoreiden, eli "katepillarien" valmistajia, kuin yritys nimeltä Caterpillar. Jossain ulkomailla olisi siis varmaankin oikeampi kysyä "Vaneri vai Knauf?" Osa kipsilevyistä on paksuudeltaan 9 mm, osa 15 mm, osa jotain muuta. Osassa on kipsin lisäksi vain ohutta kartonkia, osassa jonkunlainen verkko tms. ja kenties myös hieman kovempi kipsiseos. Muistelen ainakin TM Rakennusmaailmassa vuosia sitten testatun erilaisia kipsilevyjä kotirakentajan näkövinkkelistä. Mukana olivat myös Gyprocin em. kaksi tuotetta. Ja muistaakseni ne eivät mitenkään mairittelevasti menestyneet, etenkään kestävyyden suhteen. Tosin eivätpä nekään itsestään reikiinny. Melkoista höttöähän myös se Gyprocin EK on (erään tutun autotallin rakentamisessa olin hieman apulaisena). Mutta erityisesti sen lisätyn verkon - vai olikohan se vain jotain kuituja kipsin seassa... - ansiosta se ei ole aivan yhtä taipuisaa ja yhtä helposti poikki murtuvaa. Pikkulapsen päin ajama polkuauto tosin lienee EK:llekin täysin ylivoimainen vastus. Siksipä kipsilevyn päälle lisätäänkin joskus jonkunlainen "lasikuitumainen" verkko/tapetti tjsp. antamaan lisäsuojaa. Ilmeisesti EK:n jättävät ostamatta vain ne, jotka haluavat minimoida kulut, mutta eipä siinä kovin paljoa taida käytännössä säästää. Ja ainakin Gyprocin peruslevyt ovat kyllä jo koomisen heikkoja. Eli käytännössä kuin tavallista taululiitua olisi ohuiden kartonkien välissä. Toistuville ja pienelle pinta-alalle kohdistuville iskuille alttiissa paikoissa kipsilevy on aina kyseenalainen valinta. Henk.koht. tosin olen vain kahta em. Gyprocia livenä käpistellyt. Eräs ilmeinen etu kipsilevyllä vaneriin verrattuna on paloturvallisuus. Se ohut kartonki ehkä pinnoista palaa (vai onko sekin palamatonta?), mutta muutoin kipsilevy on syttymätön materiaali. Heikkoa kuormankestoa voi kompensoida erikoiskiinnikkeillä. Parempi toki olisi tietää/löytää runkotolpat tai peltirangat (kakkosnelosten sijaan), jotta saisi luotettavamman kiinnityksen. Painaville jutuille aivan kaikki levyt vaativat etukäteen varatun, tukevan kiinnityskohdan. Myös minimaalinen eläminen kosteuden mukaan on kipsilevyn etu, etenkin perinteiseen puuhun verrattuna.
Ei ole suurta merkitystä vaikka kipsi ei palakkaan. Runko syttyy palamaan naulojen kautta ennemmin kuin puulevy seinässä.
Meillä tulee kotiteatterin seinään ja kattoon Gyptonea, eli rei'itettyä kipsilevyä: Aika likaisen hintaista tuo oli (rahteineen yli 30e/m2), mutta sopii mm. olkkarin kattoon paremmin kuin ecophon ja sen voi yhdistää saumattomasti normaaliin kipsilevyyn jos ja kun ei halua koko kattoa/seinää tehdä reikälevystä.
Tupla kipsilevy eristää paremmin ääntä, jos tuolla on merkitystä. Lisäeristystä saa myös liimaamalla tupla levyt yhteen joustavalla massalla. http://www.greengluecompany.com/ Itse laittasin varmaan sikaa tai halvempaa masa liimamassaa.