Miksi vitussa Kummelit tekee 1,6millin budjetilla kokoperheen elokuvan joka perustuu pikkukakkosesta tuttuihin hahmoihin ja jonka jakelijana toimii disney
Et vain ole katsonut tarpeeksi Annen leffoja. Pelkät valokuvat eivät tuo esiin hänen erinomaisuuttaan.
Luulenpa että syy siihen miksei kouluissa opeteta epäilyä - tai muuta vastaavaa kriittistä suhtautumista tuputettuun informaatioon - on että sitten oppilaat kyseenalaistaisivat kaiken mitä opettajat sanovat, aiheesta riippumatta. Ja siitäkös soppa syntyisi, kun opettaja yrittäisi selittää jotain vaikka matematiikasta että tää laskukaava nyt on vaan näin, uskokaa pois...
Jos se matikan opetus on kunnollista, opettaja luonnollisesti opettaa tai vähintään näyttää miten ko. kaava johdetaan.
Iltalehden sivuilla on koko ajan noita laihdutusvinkkejä, missä julkkikset kertoo samat liirumlaarumit miten laihtui. Voisiko siihen etusivulle lukita jonkun tietopalkin laihdutuksesta joka saa olla siinä vuoden loppuun asti? Ketä nämä julkkisten laihdutus/lihotus uutiset oikeasti kiinnostaa? Luetaanko niitä oppimismielessä (ehdotukseni) vai häh? Huomenna taas nähdään kun joku vuorollaan kertoo samat asiat: proteiini ei kuulemma lihota ja hiilari on veri bääd.
Näistä lööppilehtien "uutisista" ja muista älyttömyyksistä närkästyneille ehdotan nykyistä omaa ajattelutapaani: noita juttuja tehdään tyhmälle valtaväestölle, ja tiedostaessani niiden typeryyden korotan itseni älykkyydessä muiden yläpuolelle, joten voin pikkurilli pystyssä muhia omassa erinomaisuudessani ja naureskella moisille kakkalehtien höpinöille.
No tuo nyt oli vain suuntaa-antava esimerkki, mutta ajatukseni oli että olipa opetus miten pätevää tahansa, oppilaat epäilisivät kaikkea ja inttäisivät vastaan, jos heitä opetettaisiin epäilemään asioita.
Kyseenalaistaminen on tärkeä taito. Se ei ole sitä että intetään vastaan vain inttämisen takia vaan sitä että kriittisesti arvioidaan ympäristön tarjoamaa tietoa ja vain jos jokin tuntuu siinä mättävän tuodaan omat perustelut esille. Oppilaan on siis osattava perustella miksi hänestä opettajan opettama asia on väärin. Hyvä opettaja rohkaisee oppilaitaan tällaiseen kriittisyyteen.
Varmasti hyvin totta. Olisi käytännössä vaativa aihe, etenkin peruskoulu- ja ehkä lukioikäisillekin. Koulu on tosiaan aikamoista aivopesua, jonka käsittää vasta myöhemmin.
Sotarikosoikeudessa ei riitä puollustukseksi että totteli esimiestä, joten kyllä armeijankin kaikilla tasoilla tulee jotain ajatella ja joskus jopa kyseenalaistaakin.
No tietenkin, mutta pitää muistaa että nyt on kuitenkin - ainakin omasta mielestäni - kyse oppivelvollisuuden alaisista nuorista... inttämiseksi se homma menisi ihan varmasti, kun aikuisillakin on monesti vaikeuksia sivistyneen keskustelun kanssa...
Koulu on parhaimpia paikkoja opetella sivistynyttä keskustelua. Ei tarvita kuin ammattitaitoinen opettaja ohjaamaan luokkaa. Ala-asteella on parempi keskittyä aakkosten tankkaamiseen mutta yläasteella oppilaat alkavat olla kypsiä tällaiseen kunhan opettaja vaan saa heidät motivoitua fiksujen puhumiseen. Jos nuoria kohdellaan kuin kakaroita he myös käyttäytyvät kuin kakarat. Jos heitä kohtelee kuin aikuisia he myös käyttäytyvät aikuismaisemmin.
Huonosti harkitut tai mielenvikaiset teot eivät ole suoraan sidottuja mihinkään hallintomuotoon. Diktatuureissa ne vain saattavat helpommin johtaa suuriin seurauksiin.
Jos sitä kyseenalaistamista, kriittistä ajattelua ja järjen käyttöä opettaisiin jo nuorille, niin todennäköisesti ne väittelyt menisivät paljon harvemmin inttämisiksi. Itse omalle tyttärelle olen jo pienenä sanonut, että pitää aina ajatella itse, eikä saa puhtaasti uskoa tai kyseenalaistamatta ottaa vastaan mitään ajatusmallia.
Toisaalta suurin osa ihmisistä on tyhmiä tai todella tyhmiä ja helpointahan elämä on silloin, kun on samanlainen kuin enemmistö...