Minkäs kokosen palan tuota Seymour AV:n Center Stage XD kangasta tarvitsisi tommoseen 100" 2,37:1 (~230x100cm) screeniin? Itsellä kans loppuvuodesta tarkotus rakennella akustisesti läpinäkyvää ruutua... Ehkä voisi venyä seuraavaan kimppatilaukseenkin...
Tässäpä lisää ja toivon mukaan informatiivisempia vertailukuvia materiaaleista. Sama kuin aiempi kuva plus viivotin. Yritys havainnollistaa punoksen "korkeutta". Kuvassa Cinema Tradingin kangas. Vastaava yritys Seymour AV:n matskusta. Vertailussa on huomioitava, että kuvauskulmat ja etäisyydet eivät ole identtiset. Huomattavasti sileämpää tuo Seymourin tavara kuitenkin on.
KMOK, huomiona vain, Seymourin kankaasta tulee kalliimpi kuin valmiilla purjerenkailla oleva, mikroperforoitu, kaupallisten teatterien Harkness Matt Plus.. www.harkness-screens.com/projection-surfaces-matt-plus.html Onko Phiferin pinta muuten kuvassa oikein päin, näyttäisi kääntöpuolelta, mutta vaikea sanoa paljain silmin vertaamalla? Phiferin oikea puoli on selvästi toista tasaisempi.
Sain Cinema Tradingistä Phifer SheerWeave näytteen. Aikaisemmin minulla olikin Seymour AV Center Stage XD näyte. Akustisesti läpinäkyvät kankaat toimivat hyvin matalilla taajuuksilla, mutta korkeampia taajuuksia ne vaimentavat. Mittasin molemmat näytteet puoliakustoidussa tilassa B&K 4135 mikrofonilla ja Genelec 8040A:n diskantilla REW-ohjelmaa käyttäen. Mittaustulokset esittävät pelkkää kankaan vaikutusta taajuusalueella 3-20 kHz. Ensiksi mittausetäisyys oli 25 cm elementistä kankaan ollessa 5 cm kaiuttimen etupanelista. Phifer SheerWeave, 3 eri mittausta. Mittausten välinen vaihtelu on suurta. Kankaan vaihteleva kohdistus diskanttielementin ja mikrofonin välillä vaikuttaa vasteeseen selvästi. 1/3 oktaavitasatusta keskiarvosta saa paremman käsityksen kankaan vaikutuksesta ääneen. Seymour AV Center Stage XD, 3 eri mittausta. Tämä kangas on selvästi tiheämpää ja käyttäytyminen on myös johdonmukaisempaa. Valitettavasti vaihtelu on suurta. 1/3 oktaavitasatusta keskiarvosta saa paremman käsityksen kankaan vaikutuksesta ääneen.
Koska edellisessä mittauksessa taajuusvasteet mutkittelivat toivottua enemmän, tein seuraavaksi mittaukset sijoittamalla kankaan 10 cm päähän kaiuttimen etulevystä. Kaikki muu pysyi samana. Kuvat samassa järjestyksessä kuin yllä, Phifer ensin ja Seymour sitten. Vasteet olivat nyt selvästi siistimmät. Kangasta ei siis kannata laittaa liian lähelle kaiutinta muustakin syystä kuin matalien taajuuksien kangasta liikuttavasta voimasta. Phifer selviää tällä etäisyydellä miltei ilman diskanttikorjauksen tarvetta ja kangas on sijoitettavissa verrattain lähelle kaiutinta. Seymourin vaste tasaantuu riittävän hyvin vasta hiukan kauempana. Genelecin +2 dB diskanttikorostus riittäisi tarpeeksi hyvin kompensoimaan kankaan aiheuttamaa vaimennusta.
Harkness Mini-Perfin diskanttia vaimentava vaikutus on suurempi kuin mitä minä olen hakemassa, 10 kHz:n kohdassa se on jo -10 dB.
Miten nuo kolme mittausta on käytännössä tehty? - Onko mikki tai kaiutin liikkuneet. Jos on, niin mittaus on täysin hyödytön. - Oletko mitannut ollenkaan vastetta ilman kangasta? Jos et, niin ei sinulla ole mitään mitään pohjaa arvioida vaimentumaa. - Onko mittausta ikkunoitu ollenkaan? Jos ei niin huoneen heijastukset vaikuttavat mittaukseen liikaa, että siitä voisi kovin pitkälle tehtyjä päätelmiä tehdä. Tee mittaus näin: - Ikkunoi mittaus huoneen mittojen mukaan. Tällä pystyt nollaamaan huoneen vaikutusta, koska ohjelma unohtaa liian liian myöhään tulleet äänet. Valitettavasti tämä on minullekkin vielä vähän hataralla pohjalla, että osaisin neuvoa sen oikein. - Älä liikuta kaiutinta tai mikkiä ollenkaan mittausten aikana. Molempien pitää pysyä täsmälleen samassa pisteessa kokoajan. Varsinkin suhteessa toisiinsa, jos huoneen vaikutus on onnistuttu ikkunoimaan pois. - Tee vaikka kolme mittausta ilman kangasta välissä ja keskiarvoista siitä käyrä. Lisää kangas vakioetäisyydelle ja mittaa kolme kertaa. keskiarvoista nämä ja vertaa keskiarvoistettuun tulokseen. - Jos haluat kokeilla liikutta kangasta niin tee taas kolme mittausta ja vertaa sen keskiarvoistusta aikaisempiin keskiarvoistuksiin. - Jos nämäkin tulokset eroaa kuten yllä olevat tehdyt mittaukset, niin silloin on mittaajassa tai laitteistossa vikaa. Varsinkin jos eroa tulee kahden vastaavan mittauksen välillä paljon. Leikkaako äänikortti? Leikkaako esivahvistin? Tulos ei ole pätevä, jos se ei ole toistettavissa.
Ykskytä, Harkness-pintoihin saa myös Mini-Perf Super (MPS) perforoinnin, n. 4 dB / 10 kHz. Screen Research ClearPix2 Reference White 1.0 vaimennus lienee -2.5db 10kHz 20kHz, olisi THX-hyväksytty vaihtoehto, tämä vain ei ole saatavilla irtotavarana.
Kiitoksia mittausvinkeistä. Olen jonkin verran tehnyt mittauksia ja uskon mittausjärjestelyjeni olleen luotettavat. Mittauksia varten hain ensiksi suurimman signaalitason, jolla Genelecin ylikuormitusvalo ei mennyt punaiselle. Mittaussignaalia laskin tästä tasosta vielä 2 dB varmistaakseni ettei vahvistin leikkaa. Mikrofoni oli kiinnitetty mikrofonijalkaan ja kaiutin seisoi jalustalla. Kumpikaan ei liikkunut mittauksissa. Kalibroin koko mittausketjun REW:llä, jolloin kaikki poikkeamat tuli kompensoitua. REW:n tekemä pyyhkäisy on aikaikkunoitu suoralle äänelle. Suoritin vielä tarkistusmittauksen ennen ja jälkeen kangastestien. Saatu vaste oli molemmissa tapauksissa viivasuora. Pientä alle 1 dB rippeliä esiintyi, mutta tällä ei ole mittaustulosten suuruusluokassa mitään merkitystä. Kangas riippui yläosastaan. Alaosa saattui liikkua vapaasti ilmavirrassa. Mielestäni tämä vastasi hyvin kankaan todellista toimintaa kuuntelutilanteessa, jossa bassoelementin aiheuttama ilmavirta voi hiukan heiluttaa kangasta. Jokaisella mittauskerralla kangas otettiin irti ja laitettiin takaisin. Kangas oli siis kaikissa mittauksissa samalla etäisyydellä, mutta hiukan eri kohdalla sivu- ja korkeussuuntaan. Kolmen mittauksen vaihtelu näyttää kankaan akustisen epätasaisuuden. Tarkistusmittaus kalibroidusta vasteesta ennen kangastestejä.
OK, mittaukset voivat olla sitten tehty oikein. Edelleen kuitenkin kaipaisi samaan kuvaajaan käyrää kankaattomasta mittauksesta. Jotenkin noi tulokset vaan näyttää siltä, ettei ne voi vastata todellisuutta. Voi olla, että tuo epätasaisuus häviää kokonaan isomman kangaspinnan takana ja pitemmällä kuunteluetäisyydellä. Akustisesti läpinäkyvä valkokangas ei ole tosin minulle mikään ajankohtainen aihe. Ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa, mutta siihen menee vielä aikaa.
Minustakin tulokset olivat yllättävän epätasaisia. Kankaan vaikutusta ei näyttäisi kannattavan lähteä EQ:lla oikaisemaan yleistasoa tarkemmin. Kangasvalmistajien omat käyrät ovat aina jostain syystä paljon siistimpiä . Mitatut näytepalat olivat noin A4 kokoisia. Isompi kangas ja enemmän etäisyyttä voisi tosiaan hiukan rauhoittaa vasteita. Toisaalta kankaan kehyksistä tulevat heijastukset sotkevat vastetta lisää. Todellinen äänenmittausvoimakkuus oli noin 45 dB korkeampi kuin kuvaajissa on esitetty.
No hei, tässähän on melkein oppikirjaesimerkki kampasuotimesta, nollakohdat siellä missä pitääkin, 10cm mittauksessa niin tiheässä että ne alkaa kadota mittausepätarkkuuteen taajuuden kasvaessa. Rätin heiluminen todellakin vaikuttaa vaimentumien paikkoihin rajusti. Paitsi että se tekee eroa peräkkäisten mittausten välillä, se tekee eroa jo mittauksen sisällä. Jotta mittauksessa noilla etäisyyksillä olisi jotain järkeä, kangas pitäisi saada ihan aidosti lähikenttään, alle sentin päähän diskantista. Ei oo heleppoo, parempi olis mitata kaukaa. Siinä on sitten omat ongelmansa. Suddenly Seymour on roikkunu omasta katosta puukehikossa reilun kaks vuotta. Toimii, kangas on valkoinen, siitä kuuluu ääni läpi. Ei mitään ongelmia, reunat ei rispaannu. Kerran on pitäny kiristää, voi olla että siltäkin olis välttyny jos kangas olisi aina pystyasennossa. Nyt toi kipataan aina katonrajaan vaakatasoon säilytykseen kun soihdut sammuu.
Viime vuoden HT Cruisella oli Tony Grimani kuulemma pitänyt esitelmän ja demonnut tätä kudottujen kankaiden kampasuodinilmiötä ja ongelma oli poistunut kokonaan vasta 6" etäisyydellä. Samainen kaveri on kirjoittanut viime vuonna Widescreen Reviewiin artikkelin kudotuista AT screeneistä ja kampasuodinilmiötäkin oli siinä käsitelty.
Eipä löytynyt kaveria, joten käytössä on nyt Cinema Tradingin matskusta väsätty kangas. Paljoa en ole ehtinyt katsella, mutta sen verran olen testaillut, että voin sanoa olevani tyytyväinen. Kangas tuli jotakuinkin 30 asteen kulmaan ja moiresta ei ole tietoakaan. Kankaan kuviota en näe katselupaikalta, vajaan 3,5 metrin päästä, enkä hieman lähempääkään. Hintaa kankaalle tuli toimituskuluineen 188 euroa. Palvelu oli Cinema Tradingissa vähintäänkin erinomaista. Sähköpostikyselyihin vastattiin nopeasti ja ystävällisesti. Tilauksen tein viime keskiviikkona aamupäivällä ja putkilo oli noudettavissa Matkahuollosta torstaina iltapäivällä. :thumbsup: Kiitokset vielä Harrille!
Pitäisi itekkin screeni rakennella ja olisin kiinnostunut ,mitenkä toteutit tuon rungon screenille? Lähteekö puusta sorvaamaan, vai teettäisikö jonkun alumiinihäkkyrän....
Puusta tein rungon. Mielestäni puusta saa helposti tarpeeksi tukevan ja samalla suht kevyen rungon/kehyksen tehtyä. Omani on tehty muistaakseni noin 70x20 millisestä rimasta ja varsinaisten kehysrimojen lisäksi laitoin kaksi pystysuuntaista tukirimaa.
Tietääkö kukaan, että käykö spandex kankaaksi mikä vain? Esim: http://www.ebay.co.uk/itm/Spandex-s...rations_Occasions_ET&var=&hash=item3398f406b7