Nykytilanne järeissä leffasubeissa - SVS vs. Monolith vs. joku muu?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana static, 17.06.2011.

  1. static

    static Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.07.2002
    Viestejä:
    783
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ennen wanhaan olisin varmaan vain laittanut yksityisviestiä aiheesta Zipmanille, mutta hänen ollesssa nykyään Genelecin miehiä kaiutan aiheeni koko kansalle :)

    Tavallaan pyydän myös anteeksi, että nostan esille "vanhaa" aihetta, mutta toisaalta tämähän on keskustelufoorumi :)

    Viimeiset 5 vuotta oletuksena paras valinta leffasubille on ainakin omasta mielestäni ollut SVS. Tässä välillä on tullut Monolith markkinoille jota kovasti kehutaan, mutta en ole ihan vakuuttunut a) ulkonäöstä - ikäänkuin ne sylinterit sen nätimpiä olisivat - tai b) suorituskyvystä.

    SVS on (Lsoundin avullakin) näyttänyt nostavan hintojaan sitten viime näkemän jolloin tilasin oman subini, silloin tosin suoraan tehtaalta. Olen omaan nykyiseen SVS:ni ollut erittäin tyytyväinen ja mielelläni pitäytyisin merkissä. Toisaalta olen ehkä sylinterimuotoon jo vähän kyllästynyt viiden vuoden jälkeen ja vaihtelun vuoksi kyseeseen voisi tulla jälleen laatikkomallinen subwoofer. Lisäksi tuntuu, että värkit eivät olisi aivan älyttömästi vuosien varrella kehittyneet, etenkään sylinteripuolella vaikka hintataso onkin noussut.

    Optimitilanne olisi tietysti ostaa käytetty SVS+ tai SVS Ultra, mutta koska sellaisia ei tässä ole kukaan tarjonnut niin tarvii kääntää katsetta kohti uusien subien markkinoita.

    Uusi PB+ näyttää maksavan 1600e ja Ultra 2000e joten nämä menevät kyllä hiukan yli budjetin (tosin eikös ne aina mene...).
    Tiedustelisinkin arvon Plazalaiset infraäänien ystävät, että mitä TE tekisitte tässä tilanteessa - silmät vain kiinni ja tilausta LSoundille?
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    SVS vs. BK aiheesta on ainakin yksi threadi, eikä aivan vanha.

    SVS:n PC12-NSD voitti taannoisen Hifimaailman testin, Monolith DF + jäi niukasti kakkoseksi. Testistä ei ole vuottakaan eli jostain kirjastosta varmaan löytyisi, tai sitten voit ostaa verkkoversion Hifimaailman sivuilta.

    Tuon testin jälkeen SVS:n hinta on noussut, kun vahvistimet vaihtuivat.

    Ja noi Ultrathan sitten painii ihan omassa sarjassaan, jonne BK:n subeilla ei ole asiaa..
     
  3. static

    static Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.07.2002
    Viestejä:
    783
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näyttää spekseiltään aika vajavaiselta tuo DSP. Eli jos tuo puoli vähänkään kiinnostaa niin veikkaan ihmisten päätyvän Anti-Moden kaltaiseen ratkaisuun. Eli sikäli tuo uusi vahvistin ei ainakaan itselle tuo sanottavaa lisäarvoa - tehoa tietysti on vähän enemmän, mutta silti.

    Lisäksi tuo plussan ja ultran (hinta-)ero näyttäisi kovasti kaventuneen sitten viime näkemän. Voisi kuvitella, että kovin moni Plussaa miettivä päätyy lopulta Ultraan koska hintaero on suhteellisen pieni?
     
  4. Hellcat79

    Hellcat79 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2007
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi stereosetup, jossa kaksi Monolith DF+:aa? Etuna ainakin suorituskyky ja jossain tilanteissa ehkä helpompi saada vasteet suoremmiksi. Sijoittelu voi olla ongelma ja en osaa suoraan sanoa miten esim. Anti-mode tuosta suoriutuu.
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Anti-mode suoriutuu niinkuin se suoriutuu, mutta se ei osaa kohdella kahta subbaria kahtena eri subbarina, vaan yhtenä.

    Eli jos esimerkiksu subi 1 korostaa 40hz taajuutta ja subi 2 ei, AM tekee vaimennuksen molemmille, kunnes vaste on suora (tai vaimennus on maksimissa, olisko 13db?).

    SVS:n equtin osaa tuonkin, mutta hintaakin on enemmän, kuin kahdella AM:llä yhteensä.

    Noin ylipäätään kahdella subilla ja optimisijoittelulla ainakin teoriassa saa suoremman vasteen, kuin yhdellä, mutta yhteen ultraan verrattuna ei taida edes kahden monolith plussan tehot riittää.

    Osta kaksi ultraa?
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kahden subbarin käytöstä ongelmia tule. Subbarit pitää sijoittaa symmetrisesti, jolloin EQ "ymmärtää" ne yhtenä subbarina. Mulla on subbarit kaiuttimien vieressä, sivuseinässä kiinni. Hyvin toimii yhteinen equtus/säätö SMS-1:llä. Myös tässä huoneessa ainoa keino saada basso pysymään kaiuttimien välissä.
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tai siis puhtaasti saatavat äänenpaineet, jos hieman viilataan. Enivei, uusimmista malleista/versioista ei valitettavasti ole ainakaan täällä DVDPlazalla luotettavaa ja suoraan vertailukelpoista mittaustietoa. Muutaman vuoden takaa löytyy tämä Zipmanin kokoama taulukko: CEA-2010 Standard Compilation. Ymmärtääkseni kahdella subbarilla on mahdollista saada +6 dB yhteen samanlaiseen verrattuna. Esim. vanha SVS PB13-Ultra (20/15/10 Hz virityksellä) vs. BK Monolith-DF (siis ei-plussa):
    12.5 Hz: 83.1/93.1/92.4 vs. NA (Ultrat toistavat hirmuisen alas, ainakin jonkunlaisella paineella)
    16.0 Hz: 101.6/103.5/101.1 vs. 88.3 dB (-12.8...-15.2, eli tuplattunakin Monolith häviää selvästi)
    20.0 Hz: 108.5/107.9/104.6 vs. 99.0 dB (-9.5...-5.6)
    20-80 Hz keskim.: 113.9/112.9/111.3 vs. 104.2 (-9.7...-7.1)



    Nykymallien erojen suuruuksista en tiedä, mutta oletan niiden olevan ainakin samaan suuntaan. Nykyinen DSP-Ultra maksaa laatikkoversiona yli tuplaten sen mitä yksi Monolith+, halvempana sylinterinä lähes tasan tuplaten.
    Paljon Ultraa huokeampi 'SVS PB12-NSD', siis se vanhempi ei-DSP-versio, oli ymmärtääkseni todella suosittu malli ja testeissäkin kehuttu. Sen uudempi DSP-versio (PB12-DSP tai PC12-DSP) olisi valintani ennemmin kuin Monolith tai Monolith+. Joka Hifimaailman mielestä pääsee jo hyvin lähelle SVS:n PC12-NSD:ää, vähintäänkin äänenlaadussa. Maksimipaineita he eivät taida varsinaisesti mittailla/kokeilla? Edellisen PB12-NSD:n uudistettu versio muuten oli hieman suorituskykyisempi, kuin 'SVS 20-39 PCi'.

    Jos äänenlaadussa on yksittäin vertaillessa jotain selkeää eroa kalliimman eduksi (selkeästi parempi erottelukyky tms.), niin eihän se juuri miksikään muutu, vaikka kuinka tuplaisi sen huonomman subbarin. Eli hieman karrikoiden: mieluummin yksi 2 000 € hintainen Ultra, kuin kymmenen 200 € perussubbaria. Vaikka se yksi Ultra paineissa yläbassoilla häviäisikin (ja edelleenkin voittaisi ultramatalilla taajuuksilla).




    PS.
    Se on toistaiseksi jäänyt kertomatta, että mikä on ketjun aloittajan nykyinen sylinterisubi. Jos se on vaikkapa 'SVS 20-39 PCi', niin silloinhan lähtötaso on jo varsin hyvällä tasolla, perusplazalaiseenkin verrattuna. Sillä jo tuo malli päihittää ainakin perus-Monolithin em. tavalla mitatuissa paineissa (virityksestä riippuen 20-80 Hz:llä keskim. +0.9/+2.7/+3.5 dB). Monien SVS:ien tapaan ero kasvaa kaikkein alimpien bassojen kohdalla (virityksestä riippuen 16 Hz:llä -0.3/+7.2/+7.3 dB).
    Olisi myös hyvä tietää, että riittääkö hönkä vanhassa sylinterisubissa, siis uudessa sijoituspaikassaan. Mikäli näin on, niin silloinhan jo perus-Monolith yltäisi melkein samaan, poislukien kaikkein alimmat bassot. Tosin jos ei 16 Hz:stä halua yhtään tinkiä, niin silloin ei ainakaan yhtä perusmonoliittia kannata tilalle hankkia. Ylempiä taajuuksia kohden ero kuitenkin varsin nopeasti kaventuu suhteellisen pieneksi.

    Jos ei nelinumeroista summaa halua maksaa, eikä toisaalta merkittävää painelisäystäkään kaivattaisi ja vielä laatikkokin pitäisi olla, niin silloin ainakin 'SVS PB12-NSD' olisi hyvä ja looginen valinta, siis ainakin em. sylinterin korvaajaksi. Tosin sitähän ei uutena taida mistään enää saada. Toisaalta sen seuraajaakaan, eli PB12-DSP:ää ei taida toistaiseksi mistään saada. Seuraava laatikko-SVS onkin sitten jo reilusti kalliimpi malli.
    Muista merkeistä en oikein ole nykyään kartalla. Esim. LSoundin myymä Epik ei sano itselleni mitään, kuten ei myöskään merkki 'Definitive Technology'. Jälkimmäinen tosin on niin hirmuisen kallis, että on syytä olettaa olevan luokkaa äärimmäisen hyvä. Etenkin kun on huomattavasti halvempien SVS:ien kanssa samalle myyntisivulle kehdattu laittaa. Tosin onhan niitä kymppitonnin välikaapeleitakin...
     
    Viimeksi muokattu: 18.06.2011
  8. static

    static Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.07.2002
    Viestejä:
    783
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos hyvästä postauksesta.

    Nykyään käytössä on juurikin tuo SVS 20-39 PCi -sylinteri ja järeämpään suuntaan olisi tarkoitus mennä (tuntuu näiden subien kohdalla olevan ikävän yksisuuntainen tuo päivitysmalli -> aina isompaa vaan tilalle!). Eli siinä tapauksessa Monolith tippuu pois.
    Kuunteltutilana tulee olemaan olohuone, joten en halua kahta subia. Uusi Ultra paukkuu valitettavasti ainakin laatikkomuotoisena yli budjetin, sylinteriä tarvitsee vielä miettiä.

    SVS:n uutuusmallit eivät myöskään vaikuta järin kiinnostavilta. SB13 on nätin näköinen, mutta vaikuttaa enemmän "musiikkisubilta" kuin perinteiset SVS:n seiniä siirtelevät mallit. Jostain luin huhuja, että tuontyyppisiä suljettuja malleja on tulossa tulevaisuudessa lisää - toivottavasti firma ei hirveän paljon pitempään tuohon suuntaan, koska IMO Velodyne hoitaa tuon nurkan ehkä kuitenkin paremmin.

    Itse olen muuten samoin aika ulkona noista Empiren subeista, eivät näytä ainakaan olevan hinnalla pilattu, mutta nopeasti katsottuna kuuntelukokemukset eivät olleet erityisen mairittelevia.

    PC12+/PB12+ on ehkä tällä hetkellä kaikkein potentiaalisin kandidaatti seuraavaksi subiksi, mutta ovat vaan niin lähellä noita Ultria hinnaltaan, että vähän mietityttää säästäisikö siinä väärässä paikassa pitkällä juoksulla.
     
  9. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jos ei koko pelota, niin voisit melkein kokeilla Epik Empire subbaria. :cool:
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Muuten hyvä ehdotus, mutta:
    Vaikka tuossa epikissä isot elementit onkin, niin suljettu rakenne, hiukan pienehkö kotelo ja niukka vahvistinteho rajoittavat subin todellista suorituskykyä.
     
  11. static

    static Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.07.2002
    Viestejä:
    783
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllähän se näin on.
    Mielenkiinnolla lueskelen laitteesta lisää kunhan Hifimaailma saa tuon testiin, mutta ihan vain jälleenmyyntiriskiäkin ajatellen pitäydyn mieluiten näissä jo aiemmin hyväksi havaituissa merkeissä.

    Tällä hetkellä vahvin kandidaatti on tuo SVS PC12-Plus DSP ihan vaan sen takia, että nykyisenkin subin äänepainevarat ovat melkein riittävällä tasolla, joten se 30% lisäys mitä SVS lupailee on itselle riittävästi.
     
  12. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Paljonkos tuo 30% on, alle desibelin?
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan se peräti 1.1 dB.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ja se yksi desibeli vasta tarpeen onkin. Jos on aikaisemmin ollut ihan rajoilla, niin se tuo kivasti headroomia.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelkkä tietokin lisätehosta varmasti lisää fiilistä, mutta ero on suuruudeltaan hädin tuskin korvalla erotettavissa.
     
  16. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko noissa SVS:n vahvistimissa jotain muitakin parannuksia kuin pelkkä teho? Jos laatikoihin lätkästään pelkästeen hiukan tehokkaammat vahvistimet ja hintaa enemmän, kuullostaa tuo lähinnä selitykseltä saada subbareiden hinta korkeammaksi. Katteen nostoa. Esim. tehonnostosta 300w->450w ei ole juurikaan mitään järkeä, ellei subbariin tehdä muitakin (fyysisiä) muutoksia.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Yritin sarkasmia.
     
  18. static

    static Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.07.2002
    Viestejä:
    783
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jotenkin tämä väite kuulostaa omaan korvaan hassulta.
    Desibeliasteikon ollessa logaritminen subbareiden eron ilmoittaminen pelkkänä 1.1 dB erona tietysti kuulostaa aivan mitättömältä, mutta käytäntöhän on se mikä kiinnostaa.

    Yritätkö siis sanoa, että Plussan tai Ultran ero perusmalliin on nimenomaan äänenpaineellisesti "hädin tuskin eroteltavissa"?
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Fiksumpi tuon on laskenut tarkalleen, mutta muiden muuttujien ollessa samat (elementti, kotelo jne), niin edelleen vahvistintehon tuplaaminenkaan nostaa SPL:ää sen 3db.
    (käytettäessä kahta samanlaista subbaria roomgainin kanssa saadaan kuulemma ~6db hyvällä sijoittelulla)

    Joten jos kaikki on jälleen samat ja vahvistinteho kasvaa 30%, niin desibelin saat lisää. Onko noissa samat kotelot, elementit ja muutoinkaan muita eroja ei mallien välillä ole, kuin vahvostinteho??
     
  20. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joskus ihan vain www-sivujen perusteella listasin eroja, mutten enää tarkemmin muista. No, ainakin kalleimmissa DSP-vahvistimissa on uutuutena LCD-näyttö. Ja sen myötä vähemmän nappeja ja kenties hieman selkeämpi käytettävyyskin.
    Mutta ilmeisesti ei huippumallissakaan ole kauko-ohjausta, mikä etenkin vaiheensäädössä olisi kyllä kätsy ominaisuus. Eihän simppeli IR-kake kait kovinkaan paljoa hintaa nostaisi.

    Ja "Adjustable digital main speaker delay". Sekä "Light, cool running design", joskaan en tiedä käykö tuo käytännössäkin edeltäjäänsä viileämpänä, edes samallakaan teholla. Ja onko se ero käytännössä pieni vaiko suuri. Valmistajan omat hehkutukset osoitteessa svsound.com. Netin ja lehtien testeistä sitten täytyy se lopullisempi totuus yrittää suodattaa. Ellei itse rohkene moista itselleen koeponnistettavaksi ostaa. Tuskin ainakaan takapakkia on otettu, olettaen että uudet DSP-vahvistimet eivät sisällä lastentauteja tai mitään kiusallisia "ominaisuuksia".
    Luulisi melkoisen mekkalan nousevan, jos etenkin Ultra olisi edeltäjäänsä kalliimpi, mutta samalla myös tavalla tai toisella huonompi. Ei sillä etteikö sekin mahdollista olisi.