CI+ -salaus ja korttilinkitys - mitä se tarkoittaa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Cirrus, 30.09.2009.

  1. MUX1

    MUX1 Guest Guest

    Liittynyt:
    20.08.2007
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eivät ole. Wbox1 toimii (kuten CIv1-laitteet CIv1-modulilla) linkittämättömällä kortilla. Wbox2 (kuten CI+ laitteet CI+modulilla) vaatii aina linkityksen. Vaikka tätä olennaista eroa ei missään erikseen nosteta esille, on se silti olemassa. Kaikki embedded Conax-laitteet eivät toimi samalla tavalla.

    Jokin estää joissakin kaapeliverkoissa Topfieldin CRC-2400:sta ja WBOX1:stä tallentamasta tiettyjä HD-kanavia linkityksestä huolimatta - kuten noita laitteita käsittelevissä ketjuissa on tullut esille. Joko se on Host Service Shunning tai sisällön URI (Usage Rules Information)-kenttien käyttö.
     
  2. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Epäilemättä tähän toimintaan puututaan viranomaisten taholta, mikäli näin tahallisesti ja ilmeisen lainvastaisesti toimitaan? Kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa FiComiin ja pyytää oikaisemaan sivuiltaan löytyvät vanhentuneet tiedot tai vähintäänkin tarkentamaan asioita uusien CI+-laitteiden suhteen.

    Siitä ei ole harmainta aavistustakaan, aikooko joku ryhtyä tai aikooko joku tuoda muita CI+-bokseja markkinoille, mutta pointti oli vain se, että mikään ei estä niitä tuomasta ja myymästä.

    Toki näinkin. Toisaalta, kukaan tuskin on noita QA-palstojakaan pakottanut tuonne saitille laittamaan. Siellähän härskisti neuvotaan kuluttajille, että televisioita voi ostaa ulkomailta. Ei moinen neuvonta liene ainakaan maahantuojien intresseissä.

    Ei tietenkään pidä tuntea ja tottakai tuollaisen saitin pitäisi olla ajan tasalla ja kertoa asiat tarkasti, mutta lähinnä yritin valaista, että tavalliselle tallaajalle tuo pitää edelleen aikalailla "paikkaansa". Tuossahan puhutaan Cable Ready HD-hyväksytyistä bokseista, joten väite on suoranaisesti väärä ainoastaan kaapelivirittimellä varustettujen CI+-boksien kanssa, tällä hetkellä hyväksyttyjen listalla noista on kait vain tuon Samsungin BD-soittimella varustetut komboboksin eri versiot. Ulkomaiset CI+-laitteet (kuten tuo Topparin CI+-versio) eivät ole Cable Ready HD-hyväksyttyjä, vaikka niiden samansuuntainen sisarmalli embedded Conax-paikalla olisikin.

    Aivan toinen asia sitten on, että pitäisikö erikseen painottaa, että minkä tahansa ei-CableReady/AntennaReady-hyväksytynkin CI+-laitteen voi periaatteessa ostaa Suomeen ulkomailta ja käyttää siinä suomalaista CI+-kortinlukijaa ja maksukorttia onnistuneesti. Periaatteessa olen samaa mieltä, että pitäisi, mutta asiassa on pieni mutta.

    Kuten joku Humaxin T2 CI+-boksin briteistä tilannut tuolla laitepuolella kertoikin ja omakohtaisesta kokemuksesta myös tämän tiedän, nämä laitteet toimivat Suomen verkoissa joskus hieman miten sattuu. Kanavanumerointi ei toimi, EPG:n kielet ovat mitä sattuu, salauksen kanssa on ties mitä ongelmia ja etenkin T2-verkoissa voi myös olla jos jonkin sortin parametrien epäyhteensopivuuksia. Laitteen voi siis tuoda maahan ja siihen avata HD-kanavat onnistuneesti, laitteesta riippuen myös muu toiminta saattaa toimia moitteetta (näin erityisesti isojen valmistajien TV:iden tapauksessa lähes poikkeuksetta on), mutta entä sitten, jos toiminta onkin mallia rautanaula? Kuluttaja alkaa meuhkaamaan, että mitä te kerrotte täällä sivuillanne, että tällaisen laitteen voi tuoda maahan ja siihen avata kanavia, kun eihän tämä toimi ollenkaan täällä, ihan käyttökelvoton peli. Vähintäänkin ei-hyväksyttyjen CI+-laitteiden maahantuonnin suhteen tuollaisessa QA-osiossa pitäisi sitten olla ISO disclaimer siitä, että näiden toimintaa suomen verkoissa ei voida taata, jotta ei puolestaan johdettaisi kuluttajaa harhaan siihen toiseen suuntaan.

    Noin periaatteellisella tasolla olemme kuitenkin samaa mieltä siitä, että teksti tuolla saitilla on vanhentunutta ja osittain termeiltään väärää, täysin samaa mieltä siitä, että se pitäisi korjata ajan tasalle (testatutlaitteet.fi:ssä on muuten uudempi versio noista, mutta sielläkään ei tuota CI+-hyväksyttyjen laitteiden tuontia ulkomailta erikseen käsitellä). Salailuun, salaliittoihin ja tarkoitushakuisuuteen tuolla saralla en ota mitään kantaa, koska mitään varsinasta tietoa kunkin toimijan tarkoitusperistä ei varmasti ole, tuo on siis lähinnä uskon kysymys.
     
  3. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Wbox1 ei toimi linkittämättömällä kortilla.

    Ei kumpikaan, ainakaan Wbox1:n kohdalla. Topparien tallennusongelmista en ole lukenut, enkä tiedä sen osalta asiasta enempää. Valitettavasti en voi kommentoida asiaa enempää, mutta sen voin sanoa, että Wbox1:ssä kysymys ei ole mistään CI+-deskriptoreihin liittyvästä.
     
  4. MUX1

    MUX1 Guest Guest

    Liittynyt:
    20.08.2007
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eli URIsta on kyse?
     
  5. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole, ei mistään CI+-speksiin liittyvästä asiasta.
     
  6. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 745
    Saadut tykkäykset:
    536
    Minäkin olen ollut käsityksessä, että wbox1 ei tosiaan toimi edes SD-maksukanavilla ilman paritusta. Tästähän oli alkuaikoina paljon valittelua foorumilla ja kaapelifirmojen aspatkaan eivät aina tuntuneet asiaa tietävän.

    Onko unrealilla mitään arvausta milloin wboxin päivitystä olisi realistista odotella? Tässä kuussa, kesän aikana, syksyllä?

    Miksi muuten Ruotsissa on voitu ongelma kiertää muutamalla kaapelifirman puolelta jotain lähetysarvoja? Miksi tätä ei voida tehdä Suomessa? Edes väliaikaisesti. Ymmärsin näin muutamista kommentteista tällä foorumilla. Ruotsissa tallennusongelmaa ei enää ole, mutta sielläkään ei ilmeisesti paikkallinen wbox-variaatio ole saanut vielä firmispäivitystä. Olen tätä kysynyt wbox asiakaspalvelusta ja DNA Welholta, mutta kysymykseen ei ole vastattu.

    Miten voi muuten olla mahdollista, että toissa iltana wboxini olikin tallentanut C+ Film HD:lta erään ohjelman, vaikka kortti olikin paikoillaan (kortti unohtui vahingossa paikoilleen). Tallenne on katsottavissa, mutta sitä ei voi kelata mitenkään. Tallenteen Conax-salaus näyttäisi olevan myös purettu, koska kyseistä symbolia ei ole tallenteen kuvauksessa. En muistanut kokeilla voiko tallennetta katsella ilman korttia, mikä varmistaisi varmuudella sen, että jostain mystisestä syystä tallennus toimikin tuon yhden kerran "normaalisti".
     
  7. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    ei viranomainen tällaisia asioita tunne eikä puutu, jollei sille asiasta ilmoiteta ja pureksita valmiiksi soppaan sisältyvät ainekset

    ficomiin en ota yhteyttä. kun aikaa riittää, saatta mennä perusteltu kirjallinen viesti ja silloin jopa kolmelle viranomaiselle; viestintävirastolle, kuluttajavirastolle ja kilpailuvirastolle.

    just, alkaa pointin lähtökohta valjeta.

    Q&A palsta yleensä pohjautuu ihan oikeaan kysymystulvaan. jos siitä jättää pois keskeisiä kysymyksiä, aiheuttaa tämä sitten paineen yksittäisiin kysymyksiin. on siis luontevaa että aihetta käsitellään.

    muuten, totesit aiemmin CI+ cameista:

    miten sitten telkkareita voidaan tuoda muualta? onko joka "hyväksytyllä mallilla" samat "linkitysavaimet". ei kai systeemi voi toimia noin, vai voiko?


    niin, pointsuni ei ollut että olisi väitettävä CI+ boksien olevan sertifioituja, vaan että koko tämä väite, että vain sertifioituja lkaitteita voi käyttää on väärin, ja erityisdesti tuo boksiväittämä.

    miksi viittat taas tuohon hyväksyntään? eihän sen CAM:in takana olleen laitteen tarvitse olla hyväksytty vaan ainostaan CI+ caminlukijalla varustettu...
    niin, enhän minä muuta kaipaa kuin paikkansapitävää tietoa.

    ja aina on riskejä tuollaisten seikkojen kanssa.

    tosin koko sisämarkkinoiden idea on, että ei luoda paikallisia sulkjettuja markkinoita, kuten nyt "CableReady/AntennaReady" systeemin luomisella on tehty, varsinkin, kun se markkinoidaan pakollisenaja kaapeliyhtiöiden /ainoan mäkiverrkon toimijan ja tukku- ja jälleenmyyntiportaan toimesta.

    mutta, mitä laitteita tahansahan saa tuoda. paha vaan ettei kaapeliyhtiöä siihen suostu. omituista että kotimainne tukkuporras ja jälleenmyynti ei tähän tuo vaihtoehtoja *sarkasm*

    ei ole uskon kysymys -"follow the money". ei välttämättä kaikki alan toimijat edes ole ymmärtäneet luovansa kartellin, mutta kyllä se varmaan monelle on valjennut. siihen ei auta selittää "että kuluttajan asiallahan tässä vaan ollaan, että laitteet varmasti toimii", kun tuosta "sertiifioinnista" on tehty pakollinen. atk-puolella oltiin aikanaan samassa vaiheessa, eli eri toimijat selittivät että sai käyttää vain heidän hyväksymiään laitteita heidän verkossa, "toiminnan takaamiseksi". se kaatui omaan mahdottomuuteensa.

    eli olet ilmeisesti joko tukkukaupan tai kaapeliyhtiön palveluksessa.

    ei tarvi tarkentaa, mutta kuulisin mielelläni vahvistuksen arvelulleni. kun esittää asioita, on hyvä tietää mistä lähtökohdasta kukin niitä esittää, varsinkin jos on kaupallinen intressi/työtehtävä taustalla.

    1itse voin ilmoittaa että olen vain ja ainoastaan kuluttaja näissä laite/kaapeliasioissa
     
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arvata voisi aina, mutta arvaus tuskin olisi erinäisistä syistä johtuen sen parempi, kuin se, mitä täällä on esitetty erilaisiin lähteisiin perustuen. Tunnen tilanteen luultavasti paremmin, kuin monet, mutta se ei valitettavasti tässä vaiheessa juurikaan auta arvioimaan, milloin ongelma ratkeaa lopullisesti.

    Ruotsin tilannetta en tarkkaan tunne, mutta lähetyspään asioilla luonnollisesti on tekemistä ongelman kanssa, eiväthän nämä ongelmat yhtäkkiä ilmesty laitteisiin, jos signaalissa ei jotain tapahdu. Kun ei tiedä tarkkaan, mitä Ruotsissa on tehty, niin vähän paha kommentoida (voisi olla paha, vaikka tietäisikin), mutta sanotaan nyt vaikka näin, että pitäisin epätodennäköisenä, että suomalaisella kaapelioperaattorilla olisi mahdollisuutta tuota pelkästään omilla toimillaan korjata.
     
  9. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    niin, olinpa sokea.. tuo paikkasihan sen kertoo missä asemassa olet.
     
  10. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä toimintatapa tuokin luultavasti, varmaankin viranomaiset tässä tapauksessa huolehtivat tuosta korjauspyynnöstä FiComin suuntaan. Silti, jotenkin tuntuisi loogiselta pyytää väärää tai puutteellista informatiota tarjoavan tahon korjaavan vanhentuneen tiedon sivuiltaan ja katsoa näiden reagointi asiaan, ennenkuin alkaa syyttämään näitä tahallisesta asioiden vääristelystä?

    Varmasti näin. Minulla ei ole sinänsä mitään tietoa, mihin tuo kysymyspalsta mahtaa perustua, oikeisiin kysymyksiin vai FiComin omaa päättelyyn siitä, mitä saatettaisiin kysyä, mutta sain aiemmista kommenteista sen käsityksen, että mielestäsi tuota sivua ja sillä annettua tietoa on tarkoituksella vääristelty ja tietoa pimitetty operaattoroiden ja suomalaisten maahantuojien hyväksi? Luulisi tuossa tapauksessa siis, että asiat olisi todellakin kaikin puolin yritetty saada noiden instanssien hyväksi, tuo TV-"paljastushan" romuttaa aikalailla kokonaisuutta, kun nimenomaan kalliimmat TV:t, joissa hintaero ulkomaihin on oleellinen tekijä vielä toimituskustannusten jälkeenkin, "vapautetaan" omalle tuonnille tuolla vastauksella.

    Tässä kohtaa on nimenomaan oleellista ymmärtää, mitä linkitetään ja mitä ei. Camit linkitetään korttiin, joten niiden linkitysavaimet pitää löytyä verkosta, sama koskee embedded conax-bokseja. CI+-laitteita, siis laitteita johon CI+-moduuli työnnetään, oli kyseessä sitten TV tai boksi, ei linkitetä varsinaisesti mihinkään. Laite, johon moduuli työnnetään, voi olla periaatteessa mikä tahansa, kunhan se on CI+-sertifioitu.

    Väite on harhaanjohtava ja perustuu vanhaan tietoon, siitä en sinänsä ole vastaväitteitä esittänyt. Nuo samat tekstit ovat olleet tuolla sivulla siitä asti, kun markkina oli sellainen, että CI+-laitteita ei ollut olemassakaan ja ainoa tapa saada linkittävä laite HD-katseluun oli vuokrata vanha CIv1-moduuli kaapeliyhtiöltä tai ostaa linkittävä boksi ja tuolloin tuo teksti pitä käytännössä kokonaan paikkaansa. Tuon jälkeen tekstiä ja kysymyksiä CI+:n liittyen on lisätty, mutta vanhoja tekstejä ei ole editoitu vastaamaan nykytilannetta. Nykyään tuossa on totuuden siemen enää siinä mielessä, että siitä riippumatta, mitä tekee, pitää HD-katselua varten ketjussa aina kuitenkin olla yksi tai useampi CableReady-hyväksytty laite, oli se sitten boksi, moduuli tai TV, mutta sivulla käytetty termistö on nykytilanteeseen suhteutettuna joka tapauksessa väärin.

    Siis nimenomaan kirjoitin, että "ei-hyväksytyn laitteen"?

    Samanlaisia hyväksyntiä on eurooppa väärällään. Ruotsissa Comhemillä ja Boxerilla on omansa ja niin edelleen. Tottakai optimitilanne olisi se, että kaikki verkot olisivat toiminnaltaan niin yhteneväisiä, ettei moisia alueellisia määrityksiä kaivattaisi.

    Minä olen siinä mielessä faktamiehiä, että kaipaan hieman enemmän kyllä, kuin vanhentuneen tiedon webbisivun QA-osiossa tai muuta loogista päättelyä, ennenkuin lähden syyllistämään ketään sen enempää, mutta kuten sanottua, jokainen saa uskoa siihen, mihin haluaa.

    En kummankaan. Työnkuvani liittyy kyllä alaan ja tunnen sen kuvioita ja tekniikkaa, osin tarkkaankin ja intressini vastata alunperin oli puhtaasti teknisten yksityiskohtien oikominen. Puuttuminen tuohon tahalliseen harhaanjohtamiseen ja salailuun oli lähinnä oman oikeustajuni mukaista, jatkuvasti alaa tiiviisti seuraavana moisesta en ole merkkejä nähnyt (ei tietenkään tarkoita, etteikö sellaista silti voisi olla), eikä tähän mennessä minulle ole esitetty mitään sellaista todistetta, joka tuollaiseen tahallisuuteen viittaisi. Ilmeisesti ylipäätään epäilyn esittäminen näihin salaliittoteorioihin on syy olettaa, että minulla on joku taloudellinen intressi aiheeseen tai olisin osapuoli tässä isossa salaliitossa?

    Olen koko ajan, edelleen työn kautta saatuun tekniseen tietämykseen perustuen, sanonut, että tuolla sivulla on vanhentunutta tietoa, joka ei vastaa nykytilannetta ja kannatan myös sitä, että nimenomaan hyväksyttyjen laitteiden listan ulkopuolisten CI+-laitteiden ostamisesta ulkomailta olisi selkeämpi esitys tuontyyppisellä sivulla. Pitäisi kertoa, että teknisesti suomalaisten HD-lähetysten katsominen niillä on mahdollista, mutta laitteen yleinen toiminta Suomen verkkojen signaloinnin kanssa jää kuluttajan omalle vastuulle laitteen maahan tuodessaan. Ei siis oteta ennakkoasennetta, että hyväksymätön laite ei toimi tai vastaavasti anneta ymmärtää, että se kaikilta osin toimii, vaan kerrotaan ainoastaan, että teknistä estettä HD-kanavien katselulle ulkomailta tuodulla laitteella ei ole.
     
  11. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juu, tämä on ihan faktaa. Wbox 1 ei tosiaan toimi edes SD-kanavilla kortilla, jota ei ole paritettu laitteen kanssa. Itselläni kun on vanha Topfield 5100 ja Wbox 1, joissa molemmissa kortit sisällä. Vanhalla SD-Topfieldillä voin katsoa "Wboxin kortilla" sillä olevia SD-kanavia, mutta Wboxilla ei voi katsoa mitään "Topfieldin kortilla" olevia kanavia.

    Kyllä tällä koko systeemillä on lähinnä vain häviäjiä. Etenkin kuluttaja. Jos kuluttajalla on useampia digibokseja, niin jokaiseen pitää hankkia oma korttinsa joita ei voi vaihtaa edes saman talouden sisällä boksista tai muusta laitteesta toiseen. Aiemmin ennen tätä linkitysfarssia oli helppo siirtää kortti toiseen boksiin sen mukaan missä huoneessa halusi katsoa. Nyt näiden linkitystä vaativien laitteiden kanssa tämäkään ei enää onnistu.

    Ja koko Cable Ready HD-hyväksynnästä tuntuu olevan lähinnä muutenkin vain haittaa, mitään toimintaa se ei takaa, mutta näyttää takaavan erittäin tehokkaasti, että laitteisiin ei saada ohjelmistopäivityksiä jakoon ongelmatilanteissa (tarkoitan tässä erityisesti tuota Wbox 1:n tallennusongelmaa Canal+ HD ja Silver HD sekä YLE HD-kanavilla ja sen ratkaisun käsittämätöntä korjausaikataulua).
     
  12. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaa, niin kai sitten. Minulla on tuosta kyseisestä ongelmasta tietoa, jota muilla täällä ei varmaankaan ole, mutta luultavasti ratkaisun saamisen ajankohdasta tietävät vain laitteen valmistaja, maahantuoja, sekä signalointiin liittyvät osapuolet. Kun en ole kukaan noista, enkä ole keneltäkään noista saanut mitään sellaista tietoa, joka antaisi viitteitä ratkaisun ajankohdasta, niin minun arvioni aiheesta olisi yhtä lailla arvaus, kuin mikä tahansa muukin. Edelleen painotan sitä, että tykkään perustaa sanomani faktoihin niin paljon kuin mahdollista ja kun tässä tapauksessa olennaisia faktoja ei ole, niin suottapa sitä arvailemaan.
     
  13. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    hieman ot,
    mutta tässä hyvä artikkeli siitä mistä tässäkin CI+ sähläyksessä on kyse, vaikka kirjoitetaankin jo seuraavasta asteesta, eli verkkojakelusta

    näillä tekniikoilla joilla kuluttajaa kahlitaan ja kaitsetaan karkotetaan vain seuraava kuluttajapolvi.

    ei heitä tule kiinnostamaan jakelu jossa investoidaan kiinteisiin kömpelöihin laitteisiin, jotka on kuohittu.

    sisältö haetaan netistä, joko korvausta vastaan tai korvauksetta
     
  14. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noin yleisesti linkityksestä samaa mieltä ja sen verran, kun eri toimijoiden kanssa on jutellut erilaisissa yhteyksissä, niin täysin samaa mielipidettä sieltä tulee. Linkitys ja ennenkaikkea sen tuottamat ongelmat ja sekavuus tuntuvat olevan iso kuluerä lähes kaikille toimijoille ketjussa, vaikka tarkoista luvuista ei tietenkään ääneen puhutakaan. Laitteiden tuotantokustannukset lisääntyvät, asiakaspalvelun tarve kasvaa huomattavasti niin laitevalmistajien / maahantuojien, kuin operaattoreidenkin keskuudessa ja samalla asiakastyytyväisyys laskee kuin lehmän häntä, kun aiemmin helposta ja suht toimivasta tulee yhtäkkiä monimutkaista ja vaikeaa.

    Mitä tulee tuohon linkittämiseen useampaan laitteeseen, niin kyllä muistaakseni yhden kortin saa ainakin kaapelioperaattoreilla linkitettyä useampaan laitteseen? Mitään teknistä estettä tuolle ei ainakaan pitäisi olla. Ja vanhoissa SD-bokseissahan tuo linkitetty kortti toimii toki edelleen, kuten ennenkin.
     
  15. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 745
    Saadut tykkäykset:
    536
    DNA:lla sanoivat joskus, että linkitys onnistuu kolmeen tai viiteen (en muista tarkkaan) samassa taloudessa olevan CRHD-laitteeseen.

    Tämä ei pidä paikkansa. Minulla on wbox1, Humax 9200C ja PC:ssä DVB-C viritin. Katselukortti toimii maksukanavilla kaikissa laitteissa moitteetta. HD-kanavien osalta vain linkitettävissä laitteissa ja SD:n osalta kaikissa). Kortti on tietenkin linkitetty wbox1:lle. Lisäksi, jos taloudessa olisi useampi linkitettävä digiboksi, niin voisin lisätä sen "listaan" ja kortti toimisi siinäkin. Suureksi ongelmaksi jää sitten tosiaan korttirumba.
     
    Viimeksi muokattu: 10.06.2011
  16. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    ja sitten juostaan korttia siirtämässä tai tapellaan missä laitteessa korttia käytetään... nykyaikaa

    -vaihtoehtona otetaan sama torrentilla eikä tapella. tähän sisältömafia ajaa kuluttajat
     
  17. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Pede on tässä säikeessä puhunut jo sivukaupalla pelkkää asiaa. Näin se linkityshärdelli valitettavasti on. Sanokoot jakelufirmojen ja maahantuojien propagandatorvet mitä tahansa.

    On se jumalauta jos mun pitää luopua kotini superfiksusta telkkarijärjestelmästä tollasen typerän korttirumban takia. Mulla on 3 digiboksia ja 1 maksukortti. Kortti jakolaitteessa. Kaikki boksit tallentavat ohjelmansa salaamattomina verkkolevylle (tässä vieressäni kirjoituspöydän kaapissa) ja kaikki boksit voivat katsoa toistensa tallenteita. Tallenteita voi myös katsoa miltä tahansa talon tietokoneista. Jopa Android-luurilta. Voinpa vielä striimata livekuvaa tänne tietsikallekin jos haluan. Muija voi vaikka zuumata yhtä kanavaa olkkarissa samalla kun mä pällistelen vormuloita tässä koneen ääressä, siis olkkarin boksin virittimellä.

    Tämä on nykyaikaa. Cable/Antenna Ready taas on 80-lukua.

    EDIT: Ei, en enää maksa jos sisältömafia tosiaan haluaa pakottaa minut takaisin 80-luvulle. En maksa en.
     
    Viimeksi muokattu: 10.06.2011
  18. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 745
    Saadut tykkäykset:
    536
    Joo, ei ole todellakaan nykyaikaa. Laitteiden kortinlukijat hajoavat pian mekaanisesti ja ennenaikaisesti, kun korttia kärrätään jatkuvasti laitteesta toiseen =). V-käyrä nousee...
     
    Viimeksi muokattu: 10.06.2011
  19. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä on nyt kaksi eri tason asiaa loppujen lopuksi kuitenkin. Täyttä asiaa on se, että korttilinkitys ja muut sisällönsuojausmekanismit ovat jälleen kerran, ties kuinka monetta kertaa toistuva yritys vähentää piratismia rajoittamalla kuluttajan oikeuksia ja sisällön käyttömahdollisuuksia sen tavallisen, rehellisen kuluttajan käytössä. En tiedä, onko sisältöteollisuus oikeasti niin typerä, että se kuvittelee tämän tien onnistuvan, vaikka se on epäonnistunut jatkuvasti aiemmin esimerkiksi musiikin tapauksessa ja siellä puolella on myös esimerkkejä siitä onnistuneesta tavasta.

    Sisältöteollisuus vain jääräpäisesti pitää kiinni ikivanhoista jakelumekanismeista, joiden suojauksia se epätoivoisesti yrittää parantaa tuhlaten valtavasti rahaa ja voimavaroja sen sijaan, että nämä resurssit kohdistettaisiin laillisten jakelukanavien ja kuluttajien palvelun parantamiseen. En ymmärrä, onko näiltä instansseilta todella jäänyt huomaamatta, että kun luodaan palveluita, joilla kuluttaja saa sisällön kuultavaksi tai nähtäväksi missä vain ja (lähes) millä laitteella tahansa suoraan itse palvelusta, hyvin harvaa kiinnostaa, millaisia teknisiä suojauksia tai rajoitteita kyseisen sisällön kohdalle on laitettu. Sen sijaan, jos rajoitteet vaikuttavat käyttömukavuuteen ja jopa tekevät sisällön käytöstä mahdotonta verrattuna vanhaan käyttötapaan, on täysin selvää, että ihmiset kypsyvät näihin rajoitteisiin alta aika yksikön ja todellakin, etsivät materiaalinsa mieluummin sellaisista (laittomista) lähteistä, joissa sitä voi käyttää haluamallaan tavalla, missä ja millä laitteella tahansa.

    Täysin toinen asia sitten on, missä syypää tähän kaikkeen on. Pede on mielestäni syyttänyt aikalailla suomalaisia operaattoreita ja maahantuojia ja nähnyt CableReadyn lähinnä keinona kahlita laitemarkkinoiden kilpailua ja tästä vain itse en ole juurikaan nähnyt olevan kysymys. Linkitys ja sisällönsuojaus on asia, jossa Suomella ei yksinkertaisesti ole ollut yhtään mitään sanomista ja CableReady / AntennaReady vain Nordig-speksin paikallinen muunnos, josta ainakin 95% käsittelee muita, kuin sisällönsuojaukseen liittyviä asioita. Paikallinen speksi, DVB-speksin paikallinen "murre" löytyy lähes jokaisesta maasta ja paikallista testausta suoritetaan laitteille ainakin Euroopan laajuisesti (en tiedä tarkkaan muiden markkinoiden tilannetta), kaikissa maissa vain toiminta ei ole välttämättä siinä määrin julkista ja tiedotettua, kuin Suomessa. Tämä johtuu monesti siitä, että laitemarkkinat ovat hyvin pitkälti varsinkin kaapeliverkoissa operaattoreiden kontrolloimia (operaattorit jakavat omat boksinsa, jotka itse testaavat), eikä horisonttaalista laitemarkkinaa välttämättä ole samalla tapaa edes olemassa.

    Lisäksi kannattaa huomata, että sisällönsuojausvaatimukset tarkistetaan embedded-laitteissa käytännössä tarkasti ja aukottomasti jo salausjärjestelmän toimittajan kautta, siis Suomen markkinaan Conaxin toimesta. CI+-laitteissa vastaava tehdään CI+-sertifikaattitestauksen yhteydessä. Nordig ja sen myös myös suomalaiset Antenna / Cableready toki sisältävät nuo perusturvallisuusvaatimukset myös, mutta vaikka mitään tuollaisia speksejä ei olisi, ei yhtään boksia läpäisisi Conaxin testauksia ja näin saisi Conax-lisenssiä ilman sisällönsuojausvaatimusten toteuttamista.
     
  20. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    tekninen näkökohta on tiestysti näkökohta, mutta kuluttajille se ei ole oleellin.

    niin, tällaiselle pienelle matrkkinalle voi sisältömafia esittää vaatimuksia niin kauan kuin liikutaan sopimuspohjalla, joka tuollaisen oligopolin osalta on kiristystä lähentelevää. kunuutta tekniikka tuodaan (HD) ujutetaan sitten takaovesta tällaiset järjettömät sisällönsuojausyritykset.

    sitten keskitään että tehdään kansallinen markkinointinimi ja samalla se esitetään "pakollisena". tällöin ollaan jo kielletyllä alueella eli keinotekoisten tuonnin esteiden ja kiellettyjen kilpailunrajoituksten puolella. nämä siutten ovat pois kuluttajan taskusta.

    kun lisäksi raudan jakeluporras ja sisällön jakeluportaat innokkaasti tarttuvat yhteistyöhön ja vaatimalla vaativat sertifioituja laitteita, jotta heidän maksettuja palevluitaan saa käyttää, menee todellinen jakelun- ja laitteidenrajoittaminen jo liian kauas. laittomaksi


    ihmettelen suuresti *sarkasm* että juuri tänne saamattomien valtakuntaan *non-sarkasm* on tyrkytetty tuollainen härdelli, kun isoimissa maissa joissa osataan pitää omiakin puolia ei ole saatu aikaan tuollaista roskaa. kaapelioperaattorit, joilla ei ole kilpailua vaan eniten paikallisia monopoleja on "virkamiehet"hommissa, jälleenmyyntioporras taas jhykertelee innoisaan kun saksa ja muut nettikaupat on saatu pelattua pois.

    ja sanottakoon tässä että suurimman osan laitteista olen ostanut paikallisista erikoisliikkeistä, mutta kun nyt rajoitetaan toiminnallisuutta, pitää vetää johtopäätökset.


    NorDig on valmistajille laaditut ohjeet, joiden tarkoitus on boksit toimivat pohoismaissa. NorDigissähän on lähinnnä ohjeita mitä tekniikkaa ja ominaisuuksia laitteissa pitää olla. Nordigin vastaisia laitteita on markkinoilla (ainakin ollut) eikä kukaan tule mulle sanomaan että pitää olla NorDig laite, jotta sisältöä saa seurata. Näiden Antenna/CableReady juttuen toisiasiallinen toiminta on jotain aivan muuta.

    "tiedotettua" ;) "Älköön sinulla olko muita laitteita kuin CableReady!" tiedotusta *sarkasm*

    englannissa, aivan, saksassa, ei pidä paikkaansa. noin esimerkkeinä.

    niiin, mitä lisäarvoa sitten tämä markkinointi CableReady" "pakollisena" tuo.
    eikö riittäisi että laitteessa on embedded conax jota conax valvoo. Miksi pitää "informoida" etteivät muut käy. miksi pitää luoda järjestelmä jossa kaapelioperaattorit (siis FiComin kautta, entinen kaapelitelevisioliitto, jossa nyt muutakin toimintaa) ovat tehneet tällaisen kansallisen kilpailua rajoittavan systeemiin, jossa he lisensioivat laitteita.
    Testaajan mainos: http://www.labwise.fi/pdf/Cable_Ready_Verification_services.pdf

    siis conax testaa embedded laitteet, mutta ilman "CableReady"a kukaan ei läpäisisi conaxin testejä. älä naurata.

    jos "CableReady" olisi valmistajille ja kuluttajille vapaaehtoinen, asiassa ei olisi hässäkkää. sulkemalla markkinan härskisti menetteluy on lainvastainen.

    ja et muuten vastannut kysymykseeni miten ulkomaista telkkaria voidaan käyttää jos vain malli on tiedossa(ja sama ohjelmistoversio) kun esitit että CAMit pitää olla suomesta koska operaattoreilla on suomessa myytäviewn CAMien linkitysavaimet tiedossa.

    eli siellä kjkartellin sivulla toderaan


    onko siis kaikki tietyn tv-mallin telkut (joissa sama ohjelmistoversio) samojen linkitysavainten sisältäviä?

    miksei tämä pitäisi paikkaansa CAMien kohdalla?

    määrävän markkina-aseman omaavan toimija (ja tässä kaikki paikalliset operaattorit ovat määrävässä markkina asemassa paikallisesti, myös niillä paikkakunnilla joilla on yksi tai kaksi vaihtoehtoa. määräävä markkina asema ei tarkoita yksin määräävä, eli helsingissä jossa on kolme vaihtoehtoa, ainakin joillakin alueilla, jokainen on määrävässä markkina asemassa) ei saa käydä kytkykauppa. mitä kaapeliyhtiöäööt tässä tekevät. ovat kytkeneet sisällön lisensioimiin laitteisiinsa, pakolla.

    http://www.kaapelitelevisio.fi/alltypes.asp?menu_id=428 jossa yksiselitteisesti

    katso ne yhdistelmät sivulta. siellä on MYÖS CI+ cam, eli sivujen ylläpidolla on tietoa laitteesta ja sivuja on ylläpidetty.

    tässä viitataan yksiselitteisesti "CableReady" jälleenmyyjiin.

    näillä kirjoituksilla olisin jo saanut aikaan sen tutkinta- ja toimenpidepyynnön. no olenpa tässä selvittänyt ajatuksiani. ehkä se viranomaiselle osoitettu pyyntö vielä syntyy, kunhan vain aikaa riittää
     
    Viimeksi muokattu: 10.06.2011