Selkeästi huonommin kun weberissä, koska ir polttimot on pitkien sivujen laidoilla ja normipolttimo keskellä samansuuntaisesti. Käytännössä laita on pikkusen tiltattu vinoon ja ir poltin peittää koko sen sivun ja siten samalla tavalla täydellisen epäsuoraa, kuten weberillä, ei onnistu saamaan. Jos molemmat polttimot päälle, keskellä oleva alue, johon polttimo ei kunnolla yllä, on hyvin kapea, ehkä joku 10cm ja siten ribsin määrä on aika rankasti rajoitettu. Tietysti sitten voisi kokeilla niin, että pitää vaan toisen laidan polttimon päällä ja latoo kaiken toiselle laidalle, mutta en osaa sanoa, miten tasainen tulos lopulta on... pitäs varmaan testata. Tavaraa ainakin mahtuisi enemmän ja teho varmaan riittäisi, kun noi ir polttimot antaa lämpöä aika hyvin. Lopulta kuitenkin uskoisin, että weberin lopputulos on millä tavalla mittarilla tahansa parempi fiksumpien polttimoasetteluiden ja korkean+muotoillumman kannen ansiosta. Jo pelkkä kannen muoto antaa tasaisemman takaisinheijastuksen + ilmankierron, tässä omassa on tällainen "tyylikäs italiainen design", joka taitaa aina tarkoittaa huonompaa käytettävyyttä, oli kyseessä sitten sohva, auto tai grilli Keskipolttimo on suojattu tosi hyvin, näyttää täysin identtiseltä weberin suojiin verrattuna. IR polttimoita ei ole suojattu mitenkään, mutta ne tosiaan ovat niin sivussa ja pystyssä, että tarvetta ei käytännössä ole. Noin muuten pohja on avoin ja alhaalla uunitason alapuolella koko pohjan kokoinen irroitettava+konepestävä valutuspelti, joka kerää kaiken rasvan vaihdettavaan rasva-astiaan. Sisällä kaikki pinnat on mukavan tasaisia ja puhdistettavuus erinomainen. Tässä suhteessa ollaan hyvällä tasolla ja tämä tosiaan oli tärkeä asia valinnassa. Mökillä on juuri tuollainen landmann, jonka puhdistettavuutta ja polttimoiden tukkeutumista ei käytännössä olla mietitty suunnittelypöydällä lainkaan. Jo pelkkä aloitusfiilis tällaisen grillin kanssa on aika lamaannuttava: joka paikka rasvassa / liaassa jota ei saa kunnolla irti ja ruostuvat + likaiset + epätaisesti polttimot eivät todella houkuttele herkkuhetkiin Ps: jos on hyvä ribsohje, otetaan kiitollisuudella vastaa
Olen tehnyt jenkkityylisiä näin: Nippu Ribsejä sivellään BBG soosilla ja uunivuokaan... pari tuntia matalalla lämmöllä...joku 120...astetta. Ei kauheasti väliä....mitä pitempään ja alhaisemmalla lämmöllä sitä parempi. SItten kyljet suoriksi ja - voi antaa jäähtyäkkin ja jääkaappiin - odottamaan grillausta. Grillauksessa ei ribsejä tarvitse enää kypsentää, vaan "glaseerataan" eli se IR poltin tai alapoltin pienelle. Sitten sivellään jatkuvasti BBQ soossia pintaan ja lämmitetään "kiinni". Käännellään, sivellään - toistetaan kunnes tuntuu hyvältä. Tässä saa käyttää aikaa. Jenkkityylisessä BBQ soossissa on siten paljon sokeria eli palaa helposti jos on liikaa lämpöä. Mitoitus: mies syö yhden kyljen, naiset ja lapset puolikkaan
Taisin tehdä viime kesänä ribsejä noin 25 kiloa (hain keväällä Wotkinsilta 15 kiloa pakastettuja ja jonkun 4 kertaa ostin 2-3 kiloa tuoreita), joten jotain kokemusta noista on. En keitä, en käytä uunia, koko hoito tehdään grillissä. Kaasua palaa paljon, joku 1/4 iso pullo per kerta. Itse teen pääosin BBQ Pit Boysin videon ohjeilla http://www.bbqpitboys.com/baby_back_ribs.html Eli membrane/kalvo pois noista, sopiva rub pintaan. Maustetta joka puolelle kunnolla. Valmiit mausteseokset toimivat ihan ok, tosin lisään yleensä suolaa ja valkosipulia valmisseoksiin. Ribsit vaatii tarpeeksi suolaa. Paistoaika noin 3 h indirect low:lla eli max joku 270 Fahrenheittia (huomaako jostain että luen Weberin US-keittokirjoja ). Vesiastia grilliin tuomaan kosteutta, voitelu/suihkutus 20 min välein 50/50 omppumehu/omenaviinietikka seoksella. Sevustusboxiin mahd. paljon savua koko ajan. Valmista sitten kun liha irtoaa kevyesti luusta kun tuota ribsiä kevyesti tökkii. Tuossa videolla näkyvä tekniikka jossa ribsiräkki laitetaan rullalle tuollaisella varrastikulla säästää tilaa eikä noita tarvitse pinota. Summit 450:ssä tekee tuolla lailla 3-4 kg ribsejä ihan ok. Loppuvaiheessa pitkävartisella silikonisudilla makea BBQ-kastike pintaan ja vielä joku 15 min grilliä että kastike ottaa mukavasti kiinni. Ribsien teon make or break on hyvien lihaisien ribsien löytäminen (Sellon Citymarketin irtomyynnistä on tehty parhaat löydöt) sekä oikea tekotapa. Hitaasti grillissä savustamalla turha rasva poistuu mukavasti, mutta liha säilyy mehukkaana ja erittäin mureana. Loistava mausteseos tai kastike ei auta jos grilliin heittää liian lihattomaksi leikatun räckin ja/tai savustaa liian kuumalla. Mitoitus: itse syön noin 1,5 kg, muut saa jakaa loput
Tämmöisen ribs-reseptin löysin googlettamalla. Vaikutti sen verran houkuttelevalta, että ajattelin testata tässä lähipäivinä. http://www.lintulaakso.net/reseptipankki/resepti.php?resnumero=447&lkoodi=grill&pikkukate=grill
Kiitti.... tuli nälkä, hirveä vaiva näyttää olevan, mutta pitää kyllä ehdottamasti ribsikaupoille lähteä.
Ribsien keittäjät :weep: Hirveä vaiva, yön yli odottelu ja lopputulos on enemmän keitto kuin grilliruoka. :weep: :weep: :weep: Tuossa missaa vielä koko rituaalin eli bisse kourassa auringonlaskusta ja savustuksesta nautiskelun. Nuo kastikkeet/marinadit vaikuttavat loistavilta, mutta plz. Uskonnollinen satuolento tappaa kissanpennun aina kun joku liottaa hyviä savuribsi aineksia kiehuvassa vedessä Jos on pakko esikypsentää laittakaa ne uuniin...
No niin, nyt on linkittämääni ribsireseptiä testattu. Puolet valmistin täysin ohjeen mukaan lukuunottamatta jeeraa ja inkivääriä, toisen puolikkaan kypsensin naturellina kypsäksi uunissa, laitoin päälle pelkän bbq-soosin ja sitten grillaus. Lopputulos: reseptin täydellinen noudattaminen tuottaa aavistuksen maukkaamman lopputuloksen kuin pelkän bbq-kastikkeen ribsit. Molemmilla tavoilla tehdyt ribsit ovat todella herkullisen hyviä. Tulisuutta ja savunmakua piisaa omaan makuun juuri sopivasti. Itse liha on inasen maukkaampaa koko reseptiä noudattamalla johtuen mausteliemessä keittämisestä ja mausteseoksella marinoimisesta. Makuero näiden valmistustapojen välillä on kuitenkin sen verran pieni nähtyyn vaivaan nähden, että jatkossa tuskin tulen noudattamaan orjallisesti koko ohjetta vaan valmistan ribsini lyömällä bbq-soosit pintaan ja siitä grilliin.
Kiitos raportista. Kävin itsekkin etsimässä grilliluita huonolla menestyksellä, edes Prismassa ei ollut
Nonni, grilli kaivettu esiin talviteloilta, pesty ja puunattu ja parila rasvattu. Iltasella makkaraa, pekoniin käärittyjä ja aurajuustolla täytettyjä herkkusieniä sekä olutta. Piffiä sit seuraavalla kertaa :thumbsup:
Täällä juuri otin uunista pois. Naturel + oma maustemarinadi pintaan ja uunissa oli 2,5h 120 asteessa. Nyt annan jäähtyä ja sitten heitän muovipussiin johon laitan hieman vielä marinaadia. Yön yli saa olla pussissa ja sitten huomenna grillailen ja sivelen savu-bbq kastiketta päälle. Laitan ohjeen jos tulee syötävää...
Oliskos jollakulla heittää joku erinomainen varrasresepti. Eli mitä lihaa ja mitä kasviksia olette käyttäneet hyvillä lopputuloksilla? Kaikenlaista on tullut grillattua mutta ei vartaita niin pitää testata Täytyy samalla sanoa että poppamiehen savuinen viski premium BBQkastike oli aivan mielettömän hyvää ihan perus tarjous possupihveillekkin! Vähän tulisempi saisi olla, mutta toisaalta sitähän saa aina lisättyä. Tässä muodossa sitä uskaltaa tarjota myös ystäville jotka eivät tulisesta perusta.
Vartaita on tullut jokunen grillailtua. Itse tykkään tehdä seuraavista aineksista: possun paistia kuutioina, kananfilettä kuutioina, paprikaa isohkoina kuutioina, sipuleja joko kokonaisia pieniä tai isoja puolikkaita, herkkusieniä, kesäkurpitsaa paloina. Näistä sitten kasailee varrastikkuihin eri järjestykseen. Marinadin sekoitan aina itse ketsuppipohjaan: ketsuppia, chiliä jauheena tai pilkottuna, valkosipulia murskattuna, grillimaustetta, soijakastiketta, punaviinietikkaa, ruokaöljyä, vähän vettä, sokeria, vähän suolaa -fiiliksellä tehden. Vähemmällä sotkulla pääsee, jos marinoi kasatut vartaat elintarvikekelpoisessa muovipussissa pari tuntia ainakin. Grillataan miedolla lämmöllä ja sivellään marinadilla aina välillä ja käännellään. Minusta sopii kanan ja possunlihan sekoitus hyvin. Lisukkeeksi vaikka kokonaisia keitettyjä ja grillattuja maisseja, grillattua munakoisoa, grillattuja tomaatteja, leipää, raikas salaatti. :thumbsup:
Otin sitten rälläkän käyttöön: Tälla laikalla kaikki lähtee mutta naarmuttaa peltiä selvästi: Tällä vain ritilät.. Sitten tälläisella bilteman hienoimmalla flapdiscilla: Lika lähti hyvin mutta vielä jää hieno hiomajälki, melkein kiiltävä. onko jossain hienon-hienoa flapdiscia joka ei jättäisi ollenkaan hiomajälkeä?
Tuo marcoolion varras voi olla varsin hyvä. Yleensä vartaiden ongelma on, että samalla vartaalla grillataan possua ja nautaa, joista toinen pitää olla läpikypsä, ja toinen taas saisi mielellään olla keskeltä raaka.
Älä suotta sotke eri lihoja ja kasviksia samaan vartaaseen. On turhan haastavaa saada sopiva kypsyys kaikkiin yksilöihin. Jotkut menee yli tai sitten jää vähän turhan raa'aksi. Jos kuitenkin haluaa varrastella sekoituksia, niin mureaa nautaa, pienempiä paloja possua, pieniä sipuleita, napakoita pieniä tomaatteja, isoja paprikapaloja, pekonirullia... lapsille nakkeja jne. Jos käytössä on vain puisia varrastikkuja, niin ne kannattaa liottaa useamman tunnin ajan vedessä. Muuten palavat ainakin päistä turhan helposti. Pyöreiden tikkujen haaste on, että jotkut tuotteet alkavat pyörimään tikussa ts. eivät käänny muiden tuotteiden kanssa samaa tahtia. Tämän voi helposti välttää käyttämällä kahta tikkua.
Tuli pullo tilattua. Possun sisäfilepötköstä tuli tällä erittäin hyvää. Samalla tilasin Pontikkasinappia, aivan tautisen hyvää! Tulee luultavasti hommattua useampikin purkki kesän mittaan. Salaatinkastikkeeksi Salosen Pimeäpullo - Valkosipulikastike. Vaikken rehuista pahemmin perusta, niin tämän kanssa menee kyllä alas vähän enemmänkin.
Tällä viikolla Hesarissa (oiskohan ollut 16.6) oli K-Rauta Lanternan mainos jossa myytiin Weber Genesis E-310 grilliä hintaan 399,- Kuvassa ja tekstissä oli tosiaan viime vuoden malli Weber Genesiksestä ja mainoksessa oli vielä vanha hinta (499,-) yliviivattu. Onkohan tarjouksessa mennyt Spirit ja Genesis sekaisin? Harmittaa, kun olin viikko sitten hankkinut uuden Spirit S-320 Premium -grillin 750 eurolla.