Tilanne on se etttä vaatehuoneen yläosassa on ns "turhaa tilaa" n 1500l brutto, joten ajattelin hyödyntää sen subikoteloksi. Sinne menisi kivasti 2kpl 18-21" elementtiä LLT virityksellä. Tila on 2000 * 690 * 1500 josta ilmastointiputken kotelo vähentää tilavuutta n115 litraa , Ajjattelin kotelomateriaaliksi 28mm lattialastulevyä , elementit vaatehuoneen puolelle ja seinästä läpi pari sonotuben pätkää ja refleksiputki. Tukia tuon kokoinen hässäkkä tietysti vaatii reilusti. Hyvä puoli olisi päätteiden sijoittaminen myös vaatehuoneeseen , ei kuuluisi T-amppien meteli olohuoneeseen. Viritystaajuus painuisi helposti 10Hz lukemiin. (laskelmieni mukaan) Nyt kysytäänkin asiantuntijoilta , mitä pitää ottaa huomioon kun alkaa tuollaista väsämään. Lisäksi tietysti hyvät ja huonot puolet, eli mitä ongelmia on mahdollisesti sijoituksellisesti ja äänentoistollisesti tuossa katon läheisyydessä olevassa subbarin paikassa? Olohuoneen koko on 3600 * 5500 ja subit sijoittusisivat tuon lyhemmän sivun yläosaan.
Laskeppas millä elukoilla tuo menisi IB:ksi. eli nyrkkisäännöllä 10x vas niin toimis vielä IB. Tai sitten elä laita koteloa ollekkaan, vaan vaatehuone on kokonaan kotelo (silloin IB onnaa, mutta kaks elukkaa ei riittäne). Ainoa haitta tässä on se, että vaatehuoneessa on sama meteli :OI kuin sielä kuuntelutilan puolella. Tuollaisessa kiinteessä supikassa hankalinta on ehkä se, että sitä ei voi siirtää, jos paikka ei ole hyvä.
Erittäin iso huono puoli on riski. Jos sijainti ei toimi, esim herättää järjettömät huonemoodit tai -vaimentumat, tai aiheuttaa muita ongelmia, niin hommaan ei auta muu kuin koko kotelon purkaminen. Riski on mielestäni melkoinen ja kannataa harkita melko tarkkaan. Subikotelot ovat myöskin jokseenkin ympärisäteileviä, eli vaikka "johtaisit äänen refleksiputkea pitkin" olohuoneeseen, on vaatehuoneessa silti aivan jumalaton mekkala.
Tavallinen refleksi ei näin toimi. Äänenpainetta ainakin menetetään jos elementit mulisevat jossain muualla kuin siinä olohuoneessa. Olohuoneeseen kuuluu eniten se refleksiputkesta puhiseva erittäin kapea kaista (viritystaajuus). Tässä tapauksessa toimintaperiaatteen pitää olla torvi tai bandpass.
Siis tietenkin väliseinässä olisi reikä elementtien kohdalla sekä refleksiputkella. Piirtelin tuossa hätäisesti kuvan asiasta jotta selventäisi suunnitelmaa.
Laita elementit manifoldiin, jossa ne ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden tai vastakkain. Nyt ne heiluttelee seinää miten lystäävät ja mieti vielä sitä infinite bafflea refleksin sijaan.
Hyviä ehdotuksia. Refleksi-bandpass voisi kyllä olla hyvä kompromissi kaiken suhteen, kun litrojakin on reilusti käytettävissä. Tärinöiden hallinta on kohtuullista ja toisaalta huoneeseen tulisi näkyviin vain kaksi refleksiputkea. Oikein tehtynä herkkyys pysyy hyvänä suunnitellulla toiminta-alueella ja meteliä lähtee näin ollen paljon jo melko pienelläkin teholla. Miinuksena ehkä vaikea saada toimimaan kunnolla korkeille taajuuksille.
Samaa mieltä, parsa siitä tulee. Minulla oli kaksi suuren suurta refleksisubia, jotka vaihdon IB-ratkaisuun ja ei ole kaduttanut.
Kahviksen kuvassa olevan laitoksen kun pulttaa kodinhoitohuoneen seinään ja tekee siitä reiän kuunteluhuoneen puolelle, niin IB on valmis :thumbsup: Kodinhoitohuone kokonaisuudessaan toimisi tuolloin äärettömän kokoisena kotelona. Helpompi tehdä kuin alkuperäinen suunnitelma, ei tarvitse nostaa kattoon satojen kilojen painoisia perinteisiä kaiutinkoteloita.
Juu olisihan se kohtuullinen urakka tukineen ja muineen hommineen laittaa tuon kokoinen kotelo katonrajaan.. Pitänee tuumia noita muita vaihtoehtoja.. Laskeskella sopivia elementtejä ja niinpäin pois :thumbsup: Kiitos hyvistä vinkeistä!
Lainaan hieman tätä ketjua, kun liippaa aika läheltä aihetta. Oma 7.3 m3 suljettu piilosubbari (2 x FI IB318) alkaa hahmottua, jäykkäri pylväiden paikkojen hahmottelu käynnissä. Rivinteerausten ja tulevien tiilipylväiden päälle valan 100mm betonilaatan teatterin lattiaksi. Subbarin olisi tarkoitus kestää auton paino, jos tila joskus yhdistyy osaksi autotallia.