Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Siis:

    Ensimmäinen STUDIOPROFIILI-akustolevy selän taakse, niin lähelle niskaa kuin mahdollista. Jopa jaloillaan seisova liikuteltava paneeliseinäke. Minimimitta on 50 cm korkea ja 100 cm leveä, pään korkeudella. Mieluiten silti neliömetrin neliö. Jos takana on keskikaiutin, akustolevyyn voi tehdä reiän, josta kaiutin pilkistää esille.

    Levyt 2 ja 3 sivuseinille, STUDIOPROFIILIA. Vasemman ja oikean etukaiuttimen peilauspisteisiin. Hyvällä onnella nämä hoitavat etukeskikaiuttimen peilauksen poiston samalla, eli akustolevyn leveyttä venyttämällä seinällä oleva levy poistaa kaikkien kolmen etukaiuttimen peilauksen. 50 cm korkea levy ainakin. Leveyttä niin paljon kuin tarvitaan.

    Nyt on saatu stereokuva jo rauhoittumaan huomattavasti.

    Levyt 4...6 eli mieluiten yksi yhtenäinen leveä kaistale kattoon, se poistaa etukaiuttimien kattopeilauksen. Ikävä kyllä levyn syvyydeksi tarvitaan metri tai enemmänkin, koska ääni kohtaa katon melko loivassa kulmassa, ja jos päätä nostaa/laskee, ääni voi lipsua levyn ohitse. Tämä levy saa olla halvempaa eli sileää tavaraa, koska stereokuva ei pilaannu, vaikka levy hieman jää heijastamaan diskantteja. Toki studiolevy tässäkin olisi paras, mutta ei aivan pakollinen jos budjetti on pieni.

    Levyt 7...9 lattialle, ne voivat olla vaahtomuovisia rahi-palleja tai isoja tyynyjä tai tuolisäkkejä tai pehmoleluja. Mitä tahansa ääntä imevää tai diffusoivaa, jotka asetetaan etukaiuttimien peilipisteisiin. Pro-veikoilla on koko lattia kauttaaltaan akustoitu puolimetrisellä villalla, mutta 99,99999% kaduntallaajista käyttää kovaa ääntä peilaavaa lattiaa, ja silloin tarvitaan kolme TanskanDogia lattialle röhnöttämään peilikohtiin, tai hurttia imitoivia hevosen kokosia pehmoelukoita. Mitä pienempi lelu tai tyyny tai räksyttävä Chihuahuahuahuahua-vuh, sitä huonompi äänenlaatu.

    Etukaiuttimien peilaukset on nyt saatu kondikseen. Se on kaikista tärkein asia. Takapää huoneesta (siis takakaiuttimien ääni) saa olla äänentoistoltaan epäselvä, koska takaäänten paikoituksella ei ole yhtä suurta merkitystä kuin etukaiuttimien.

    Seuraavat levypalat 10...xx voi käyttää takakaiuttimien peilauskohtien vaimentamiseen, samalla menetelmällä kuin tässä on kerrottu. Vaikka takakaiuttimet olisi sijoitettu lähemmäksi korvia kuin etukaiuttimet, on silti tärkeämpää hoitaa huoneen etupuolen peilaukset kuntoon ennen kuin akustolevyjä aletaan "tuhlata" takakaiuttimien heijastuksia poistamaan.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ja aivan lopuksi, kun rahat on kulutettu kaljaan ja makkaraan, jos jää vielä liikaa rahaa lompakon pohjalle, voi ostaa akustolevyjä, jotka sijoitetaan etukaiuttimien taakse piiloon eli akustoidaan etuseinä. Kosmeettista hommaa se silti on, ellei akustointia tehdä kunnolla.

    Jos haluaa korvilla havaittavan todellisen parannuksen etuseinän olemukseen, siinä tarvitaan koko etuseinän kattavia diffuusoreita/resonaattoreita ja/tai 60 cm paksu villakerros. Pro-veikot upottavat kaiuttimet etuseiniin, loppuu laakista itkeminen etukaiuttimien ja etuseinän keskinäishäiriköinnistä eli vasteen mutkittelusta (bassotajuuksilla/alakeskiäänillä). Missään tapauksessa pari akustolevyä etuseinään ei tunnu muualla kuin lompakossa. Plasebovaikutus kyllä huonokuuloisilla ilmenee, mutta omat kultakorvat omistavat kyllä tietävät mihin levyt kannattaa lätkiä ja mihin ei.
     
  3. leksa90

    leksa90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://aijaa.com/v.php?i=008007599803.png

    Onko tuohon punaisen viivan kohdalle(tai jonnekin muualle huoneeseen) hyödyllistä laittaa tuollaista akustiikkalevy taulua? Asun puisessa omakotitalossa.

    Kiitoksia jos joku jaksaa minulle asiaa selventää:)
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Symmetrian takia on, koska kirjahylly oikealla leikkii akustomateriaalia, joten vasemmallekin seinälle kaivataan jotain heijastusta rikkovaa/imevää.
     
  5. leksa90

    leksa90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos nopeasta vastauksesta!
     
  6. Klimppi

    Klimppi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli jokin aika sitten värkättyä omat akustiikkataulut. Levyinä on Ecophon modus, jonka taakse on laitettu huokoleijonalevy. Tuntuu tuo ainakin puhetta selkeyttävän leffoissa, joten ei täysin turha väkerrys.
    [​IMG]
     
  7. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    :sick:

    Hyvä jos äänipuoli kelpaa.
     
  8. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 13.03.2011
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Halpa patjavaahtomuovi + pintakangas ei vaimenna mitään. Lepakoiden ääniä korkeintaan. Alaikäisten tyttölepakoiden siis. Möreät karvaiset äijälepakot murisevat niin matalalla saundilla, ettei patja niitä jupinoita pysäytä.

    Vanua ja monta kangaskerrosta patjan ympärillä, siis kalliimpi "pehmeäpintainen" patja, se vaimentaa jo paremmin. Mutta ei silti yllä läheskään akustisten vaahtomuovien tasolle. Ei edes rouhevaahtomuovien luokkaan.

    Viskoelastinen tyyny, siis ihmisen lämmöstä pehmenevä, se vaimentaa paremmin, äsken piruuttani kokeilin halpatyynylläni. Kalliit juppityynyt vieläkin parempia äänenvaimentajia lienevät. Lisäksi näissä lämpöpehmenevissä materiaaleissa on iskua vaimentava kyky, esineet eivät pomppaa vaahtomuovin pinnasta niin kauas kuin tavallisesta vaahtomuovista. Että kun soitatte subbaria liian kovaa, niin lentävä bassokartio on hyvä napata viskotyynyllä kopiksi, ettei se kimpoile pitkin seiniä tai lennä ikkunasta ulos ohiköpöttelevää mummoa ojaan kaatamaan.

    Sama pätee sijauspatjoihinkin; halvimmat eivät vaimenna, kalliit vaimentavat yllättävän hyvin, ollakseen avosoluista patjavaahtomuovia. 250 euron mallilla äsken kokeilin, vaimentaa mukavasti. Tosin samalla rahalla saa moninkertaisen määrän oikeaa studiovaahtomuovia, eli on 100% idiotismia ostella juppipatjoja akustiikkakäyttöön.

    Yhteinen tekijä on massa. Kalliit laatupatjat (lateksi/visko) ovat painavampia ja vaimentavat paremmin kuin ultrakeveät pilipalipatjat. Minulla on kokemuksia sänkytuotteista hintaluokissa 30...580 euroa ja poikkeusta sääntöön en ole löytänyt. Kallimpi ja painavampi on aina myös akustisesti parempi kuin halpa+kevyt.

    Toki halvoissakin on keskinäisiä eroja hintalaadussa, eli 30 eurolla voi saada surkeaa tai erittäin surkeaa laatua (myös akustisessa mielessä). IKEA-tuotteista ei ole kokemuksia, mutta niissä on oletettavasti hyvä hintalaatusuhde.

    Ikävä kyllä videossa näkyvää vaahtomuovityyppiä ei IKEA:ssa näy olevan myynnissä. Ja jos on, kyseessä on joku monen sadan euron lateksipatja, jos siis patjan akustisia ominaisuuksia on studiopoikien puheissa kehuttu. Tavallinen patjavaahtomuovi ei vaimenna ääniä etenkään paljaana. Tarvitaan ne vanukerrokset ja tekstiilikerrokset parantamaan vaimennuskykyä.

    Tämä IKEA-patja olisi tietysti hyvä akustisestikin, mutta kuka hullu maksaa 187 euroa neliöltä:
    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00139912

    JYSKistä 160 euron neliöhinnalla tarjouspatja:
    http://www.jysk.fi/4/5/16/538/3212023/a/catalog

    30...100 euron patjat (neliöhinta 18...55 euroa), mitä kyseisestä ketjusta olen ostanut vuosikymmenten aikana, eivät kelpaa akustointiin pätkän vertaa. Ero kalliisiin patjoihin on niin suuri, ettei korviaan meinaa uskoa ellei omin korvin ole asiaa todistanut. Eli jos akustista patjaa haluaa ostaa, rahaa pitää polttaa aivan liikaa, tulee halvemmaksi ostaa suosiolla rouhevaahtomuovia. Sen päälle voi panna kosmeettiseksi pinnaksi vaikka munaprofiloidun/aaltoprofiloidun halpapatjan, se sentään imee diskantteja itseensä, ja rouhelevy syvemmällä ottaa keskiäänet haltuunsa.

    Nykyisen patjani aaltoprofiili on helvetin ikävä ihoa vasten, sijauspatja on pakollinen, ja vieläpä paksu sijauspatja. Siispä käytänkin ilkeän patjan sileää puolta. Ja kahta sijauspatjaa. Aaltopuolen otan akustiseen loppukäyttöön sitten kun patjakäyttö loppuu eli patjan keskialue kuoleentuu. Eli vaikka patja ei nukkumiseen enää kelpaa x vuoden päästä, siitä saa jonkinlaista akustista hyötyä loppuiäkseen. Kunhan patja pidetään puhtaana, eli liataan vain sijauspatjoja.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 13.03.2011
  10. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Dvb-g:tä ei vaimenna mikään tunnettu materiaali.
     
  11. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    hahahaha :D
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollainen materiaali ei yksistään riitä, mutta pintarakenteeksi voi olla sopiva. Poikien "akustoinnit" näytti siltä ettei ketään asiantuntijaa oltu viitsitty vaivata.
     
  13. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysymyshän tässä ei ollut missään vaiheessa riittääkö materiaali yksistään, ei tietenkään riitä. Se että riittääkö noiden patjojen materiaalit korvaamaan oikeita studiolevyjä oli lähinnä pointti. Oma patja tietämys on vähän heikkoa, joten turvaudun plazan unityöryhmän tutkimustietoon. Omaan käyttöön en ole kuitenkaan patjoja laittamassa, kunhan tässä tiedustelin :)
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Studiolevyjä käytetään oikeaoppisesti pintarakenteena. Soveltuvuuden määrää se mitä pinnan alle on laitettu. Kun tausta on kunnossa niin tuollainen patja-viritys voi hyvinkin riittää antamaan korkeiden äänien vaimennuksen viimeisen silauksen. Kuuntelu- ja kotiteatteritiloissa tuollaista studiolevyä ei tarvita.
     
  15. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kannata aliarvioida vittuilun voimaa. Ainakaan minun mielestäni DVB-G:n vaimentamiseen ei ole mitään syytä. Maailma olisi paljon värittömämpi ja muutenkin tylsempi paikka... :thumbsup:
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tyhmät osaavat vain vittuilla, muuhun niistä ei ole. Annetaan tyhmien loistaa edes tässä hienossa taiteenlajissa.

    Nerot taas eivät osaa viittulla ollenkaan, mutta tietävät kaikesta kaiken. Sitä se tekee kun ÄO ylittää 300 ja plakkarissa on 8192 erilaista tohtorin paperia. Siis paperit ainakin seuraavista: skitsofreenitys, aateehootee, petofiilistys, mummografia, korvankutitus, haisuhiki, rähmänkäpälyys, leposykelopotomia...

    Minä onneksi osaan sekä vittuilla, että tiedän myös asioista edes jotain. Olen eräänlainen sandwich-hybridi idiootista ja nerosta. Idiootin älykkyys ja neron vittuilutaidot.

    .
     
  17. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo no tuo ei ollut sitä itseään. Jos tutkit vanhoja postauksiani niin voit todeta että samoilla linjoilla ollaan dvb-g:n postauksista. Faktatiedot ovat aina tervetulleita - värikkäästi esitettynä erityisesti.
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2011
  18. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä, että ollaan kaikki samaa mieltä ;)

    Sitten hieman asiastakin. Mulla on yksi ongelmahuone, mihin ajattelin takaseinälle liukukiskoilla roikkuvia akustisia elementtejä (tummahkoja) siten, että saisin ne melkein kokonaan pois tieltä, kun joku haluaa enemmän valoa & kovempaa pintaa esiin. Ajattelin, että saranoisin elementtejä niin, että ne saa haitarin (tai paljeoven) tavoin nurkkiin "piiloon", kun niitä ei tarvita ja venyettyä seinän mittaiseksi kun tarvitaan. Haluaisin noista aika paksut ja palojen leveys tulisi olemaan jotain 60 ja 80 cm väliltä, joten painoahan niille toki täytteineen tulee. Seinän pituus on jotakuinkin 4,8 m ja kuten ehkä arvasitte, keskellä on iso ikkuna.

    Saan kyllä kaksi u-kiskoa kattoon seinän viereen tukevasti rinnakkain, joten kantavuutta riittää ihan mukavasti. Loppu on toistaiseksi kuitenkin vielä vähän hakusessa. Pitkällisen laiskahkon ja satunnaisen ajattelun sijaan heitän piruuttani palloa foorumille ;)

    - Miten tuosta saisi toimivan, käyttökelpoisen ja sikasiistin? WAF vaikuttaa...

    - Mitenkähän tuon toteutus kannattaisi hoitaa niin, että homma on mahdollista tehdä, eikä tästä tule taas yhtä ikuisuusprojektia?

    - Saiskohan palojen "kehystä" kevennettyä jotenkin helposti - esim. tehtyä alumiinista kullekin haitarin palalle (palkeelle?) kehyksen, minkä sisään laittaisi sitten haluamansa materiaalin (voipi olla, että menisi jopa hieman testailun puolelle, mikäli materiaali olisi helposti vaihdettavissa).

    - Kannattaisikohan kulmissa yrittää kaareuttaa kiskoa vähän, niin olisi mahdollisuus päästä myös nurkista eroon - vai menisköhän tuo(kin) pellelily katastrofin puolelle.

    - Muita ideoita / ajatuksia
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2011
  19. visionary

    visionary Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.07.2007
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta saranoinnista tuli itselleni ajatus sellaisesta akustoidusta takaseinästä, jossa levyt saisi takaseinän suuntaisesti kun ei halua niiden vievän paljon tilaa. Ja kun kuuntelee musiikkia, saisi akustiikkaelementit käännettyä kulmaan seinään nähden (hammastettua toisiinsa nähden), seinästä etäämmälle, rikkomaan vastakkaisten samansuuntaisten seinien heijastumia ja tärykaikua tappamaan.
     
  20. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Hyvä idea, mutta aika työlästä vain. Itsellä ainakin menisi parin viikon jälkeen siihen että levyt ovat kokoajan jommassa kummassa asennossa.