Nokian tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana tootsi, 11.02.2011.

  1. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    "Bill Gates kauppaa osakkeitaan kovaa tahtia

    Tietääkö Gates jotain, mitä me emme, The Week ihmettelee.


    Microsoftin suurin osakkeenomistaja Bill Gates myy yhtiön osakkeita kovaa tahtia, kertoo The Week.

    Gates myi aiemmin tässä kuussa kymmenen miljoonaa Microsoftin osaketta. Viimeisen vuoden aikana osakkeita on lähtenyt Gatesin salkusta peräti 90 miljoonaa kappaletta. Tällaisen määrän arvo on noin 2,5 miljardia dollaria.

    Viime viikolla myös yhtiön pääjohtaja Steve Ballmer myi lähes 50 miljoonaa osaketta, mikä oli hänen ensimmäinen myyntitoimensa seitsemään vuoteen.

    The Week kysyykin, pitäisikö sijoittajien olla huolissaan Microsoftin johdon myynti-innosta.

    - Tietääkö Gates jotain, mitä me emme, lehti kyselee. "
     
  2. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Sattuipa silmään, että MS:n Silverlight on jossain vaiheessa portattu myös Symbianille. Tämä on tehty jo ennen Symbian^3:sta.

    Qt:han on tottakai portattu myös Windowsille jo aikaa sitten. Tai se on ollut olemassa alusta asti, sillä sitähän cross-platform framework tarkoittaa. Olisi varmaan mahdollista portata se myös WP7:lle suhteellisen helposti.

    Tuossakin näkyy tuo ero ajattelutavoissa - Nokia on sallinut Silverlightin pääsyn Symbianiin, mutta MS puolestaan ei vieläkään päästä Qt:ia WP7:aan, vaikka yhtiöt tekevät nyt yhteistyötä.

    IMHO tuossakin menee vain hyvät resurssit hukkaan. Jos Qt portattaisiin WP7:lle, Qt-kehittäjät voisivat nopeasti lisätä WP7:lle tarkoitettujen sovellusten määrää (kenties jopa kääntää jo olemassaolevia symbianille/meegolle suunnattuja projekteja wp7:lle) ja sovelluskehittäjillä ylipäänsä olisi mahdollisuus valita useammasta vaihtoehdosta. Nyt osa varmaankin hyppää kehittäjäksi jollekin muulle alustalle - Nokia on muutaman vuoden tosiaan toitottanut, että Qt:lla mennään ja nyt ne, jotka ovat Qt:n omaksuneet ja rakentaneet jonkinlaista toimintaa sen ympärille, joutuisivat vaihtamaan Silverlightiin ja XNA:han.
     
  3. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nokia Capital markets -päivän puheessa Ballmer kertoi yhtiöiden insinöörien työskennelleen jo kuukausia asian parissa. Lisäksi sekä operaattoreilta että piiritoimittajilta on tullut vihreää valoa. Lopuksi mainitsi, että seuraavien viikkojen aikana kertovat tarkemmin sekä sopimuksesta että tulevista tuotteista.
     
  4. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
  5. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    281
    Saadut tykkäykset:
    32
    Nokiallahan oli tasan kaksi vaihtoehtoa, joko ottaa WP (ja pitää nyt tosiaan huomioida, että WP kehittyy nykyisestä versiosta) tai jatkaa edelleen omien käyttisten parissa väkertämistä. Molemmat ovat riskejä ja jälkimmäistä vaihtoehtoa on yritetty nyt useampia vuosia. WP7:ää en ole itse käyttänyt, mutta sitä käyttäneiden kommentit ovat kyllä olleet lähes järjestään positiivisia. Puutelistakin on koottu teknisesti orientoituneen henkilön näkökulmasta. Eipä esimerkiksi moniajon puute pahemmin häirinnyt iPhonenkaan menestystä eikä Apple muutenkaan ole menestynyt avoimuudella tai kustomoitavuudella.
    Jos Nokia asiakkaita tämän takia menettää, niin ne asiakkaat ovat todennäköisesti juuri niitä teknisesti orientoituneita käyttäjiä, jotka haluavat viritellä. Enemmistöä ei sen sijaan kamalasti kiinnosta mitä puhelimen sisällä tapahtuu.
     
  6. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mitä nyt on tullut luettua erinäisiä foorumeita, niin yleinen mielipide tuntuisi olleen tämä:

    - Symbian on huono käyttöjärjestelmä, joka on estänyt Nokian menestyksen älypuhelimissa
    - Symbian pitäisi kuopata mahdollisimman nopeasti

    Nyt kun Nokia on tehnyt juuri niin kuin yllä on toivottu, on mielipide kääntynyt tähän suuntaan:

    - Seuraava puhelimeni on Android (huom! ei iPhone)

    Toisin sanoen ainakin keskustelufoorumeille kirjoittavat toivoivat viimeiseen asti, että Nokia olisi ryhtynyt Android-valmistajaksi. Tämä ei sinänsä edes yllätä, kun se nyt vaan on niin in nyt. Mutta yllättävää sen sijaan oli se millä voimalla markkinatkin tyrmäsivät ilmoituksen. Vai tyrmäsivätkö sittenkään ilmoitusta yhteistyöstä Microsoftin kanssa, vai ilmoituksen Symbianin kuoppaamisesta? Lähiviikot varmaankin näyttävät kummasta on kyse.

    Puutelistaankin on tulossa muutos jo seuraavan päivityksen myötä, joka tuo ainakin copy-pasten ja huhuiltu on myös muutoksia kolmansien osapuolien softien moniajoon.
     
  7. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Moni Microsoftin yhteistyökuvio on kaatunut
    Lauantai 12.2.2011 klo 13.29

    Microsoftin kanssa yhteistyötä yrittäneistä yrityksistä usea on vaihtanut muihin ohjelmistoihin.

    Microsoftin strateginen yhteistyö Nokian kanssa ei ole yhtiön ensimmäinen.

    Viimeisen vuosikymmenen aikana Microsoft on useaan otteeseen liittoutunut eri matkapuhelin- ja teleyhtiöiden kanssa. Suomen ja Nokian kannalta on huomattavaa, että moni yhteistyö on päättynyt ohraisesti.

    Nettisivu asymco.com listasi Microsoftin muistettavimmat yhteistyökuviot ja miten niiden kanssa kävi.

    LG: Helmikuussa 2009 Microsoft allekirjoitti monivuotisen sopimuksen elektroniikkajätti LG:n kanssa. Tarkoitus oli, että yhtiöt tekisivät yhteistyötä älypuhelinten kanssa. LG teki muutamia Windows mobile -laitteita, jotka osoittautuivat kilpailukyvyttömiksi. LG siirtyi Windowsin sijaan Android-ohjelmistoon.

    Motorola: Syyskuussa 2003 Motorola ja Microsoft ilmoittivat liitostaan. Yritysten oli tarkoitus tehdä yhteistyötä useiden langattomien laitteiden kanssa. Tavoitteena oli myös yhteinen markkinointi.

    Motorola julkaisi Windows-puhelimen, joka oli tarkoitettu voittamaan menestyksekäs Blackberry-puhelin. Blackberry oli Amerikan myydyin älypuhelin.

    Motorolan Windows-puhelin ei kuitenkaan menestynyt. Johto päätti, että Motorola siirtyy Android-ohjelmistoon. Nykyään Motorola luottaa kokonaan Androidiin.

    Ericsson: Syyskuussa 2000 Microsoft ja Ericsson alkoivat kehitellä yhdessä langatonta internetiä ja sähköpostia ja sen markkinointia operaattoreille. Ensimmäisiä ratkaisuja odotettiin markkinoille vuoden loppuun mennessä. Lopulta yhteistyöstä tuli vain tappiota. Myös Ericsson siirtyi Androidin käyttäjäksi.

    Palm: Syyskuussa 2005 kämmentietokoneiden käyttöjärjestelmä Palm julkisti Microsoftin kanssa strategisen alliansin: Palmin oli tarkoitus kehitellä oma älypuhelin Windows-pohjaisella ohjelmistolla. Se kuitenkin floppasi ja Palm myytiin Hewlett-Packardille.

    Listalta löytyy myös muita yhteistyökuvioyrityksiä. Lista löytyy tästä linkistä: Asymcon juttu aiheesta
    http://www.iltalehti.fi/talous/2011021213175914_ta.shtml

    Tuolta Asymco-linkin takaa löytyi tällainenkin:

    Nokia. No, not this OS deal, but in August 2009 ”The worldwide leader in software and the world’s largest smartphone manufacturer have entered into an alliance that is set to deliver a groundbreaking, enterprise-grade solution for mobile productivity. Today, Microsoft Business Division President Stephen Elop and Nokia’s Executive Vice President for Devices Kai Öistämö announced the agreement, outlining a shared vision for the future of mobile productivity. This is the first time that either company has embarked on an alliance of this scope and nature.”

    The plan was to bring “Microsoft Office Mobile and Microsoft business communications, collaboration and device management software to Nokia’s Symbian devices.”
    What happened? One and a half years later the same Stephen Elop announced that Symbian will be deprecated.​
     
  8. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    281
    Saadut tykkäykset:
    32
    Tuskin kyse on edes siitä vaan muutos pelottaa aina ja tyytymättömät ovat äänekkäimpiä. Vähiten vastustusta olisi varmaan aiheuttanut osapuilleen vanhalla linjalla jatkaminen. Sekin voi toki vaikuttaa, että foorumeilla propellipäiden edustus tuppaa olemaan keskimääräistä korkeampi, ja Android miellyttää varmasti senkin takia.

    Tuskin kummastakaan. Uskoisin, että markkinat reagoivat ennen kaikkea epävarmuuteen. Nokiahan ei itsekään halunnut lähteä arvailemaan seuraavan vuoden tulosta ja muutenkin tämä on melkoinen hyppy tuntemattomaan. Ei siis ole uskoa siihen, että tämä vie varmasti firman nousuun. Eikä pörssi toimi kovin rationaalisesti muutenkaan, joten turha sitä on lukea liikaa.

    Ja uskon, että kyllä Nokialla riskinhallintaa osataan. Tulkitsin Meegon tulevaisuuteen liittyvät epämääräiset sanamuodot ensin niin, että Meego kuopataan lopullisesti, mutta sitä ei haluta sanoa ääneen. Mutta mitä pidempään olen asiaa miettinyt, sitä selvemmältä vaikuttaa, että Meego on Nokian varasuunnitelma, jonka kehitykseen satsataan hillitysti tutkimusmielessä. Jos Meego haluttaisiin vain lopettaa, ei sitä yhtä Meego-puhelinta julkaistaisi lainkaan. Tuskin yksikään matkapuhelinvalmistaja jättäisi muutenkaan tulevaisuuttaan yhden ulkopuolisen käyttiksen varaan.
     
  9. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    281
    Saadut tykkäykset:
    32
    Mitä yhteistyön epäonnistumiseen tulee, niin eiköhän valtaosa yhteistyökuvioista mene pieleen, oli kumppanina Microsoft tai jokin muu. Lehdistötiedotteen laatiminen on vain paljon helpompaa kuin yhteistyön toteuttaminen. Ei NSN ole tähän mennessä varsinaisesti kehuja kerännyt ja muistaako joku kuulleensa Nokian Yahoo-yhteistyöstä jotain sen julkaisemisen jälkeen?
     
  10. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Moni myös varmaan toivoi, että Nokia panostaisi MeeGoon enemmän. Genivi Alliance valitsi MeeGon Qt:n kera infotainment järjestelmäksi. Tähän allianssiin kuuluvat autovalmistajista yritykset kuten BMW, General Motors, Huyndai, Jaguar Land Rover, Nissan, PSA Peugeot Citroen ja Renault.

    Puolijohdevalmistajista Intel, Altera, Freescale, Micrel, nVidia, Renesas, Texas Instruments (ja muutama muu).

    Laitevalmistajista mm. Bosch, Mitsubishi.

    Vaikka tuota järjestelmää ei voi suoraan verrata mobiililaitteisiin, niin kuitenkin se kertoo jotakin uskosta MeeGoon toimivana järjestelmänä. Kumma, että se usko MeeGoon hävisi Nokialla Elopin sinne siirryttyä.
     
  11. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olisikohan vain niin, että Nokialla tajuttiin MeeGon etenevän auttamattomasti liian hitaasti. Autonvalmistajilla on varaa odotella sen valmistumista hieman eri tavalla kuin Nokialla... MeeGon säilyminen Nokian valikoimissa ja jopa sitä käyttävän tuotteen lupaaminen tälle vuodelle tuntuisi kuitenkin viittaavan siihen, että MeeGosta kyllä tykättiin ja tykätään edelleen Nokiassa.
     
  12. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Oivan esimerkin poimit, koska IBM:hän tosiaan katosi maailmankartalta ja vaipui unholaan. :D Vaikka kyllähän DOS:n tilaaminen Microsoftilta ei-eksklusiivisella lisenssillä on yksi kaikkien aikojen business-mokia.
     
  13. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Nokian toimitusjohtajan Stephen Elop ei omista lainkaan johtamansa yhtiön osakkeita, kertovat Nokian sijoittajasivut. Sen sijaan on epäselvää, omistaako hän yhä entisen työnantajansa Microsoftin osakkeita.

    ---

    Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius patistaa Nokiaa pian paljastamaan, vieläkö Elop omistaa entisen työnantajansa osakkeita. Koska hän ei enää ole yhtiön palveluksessa eikä siten sisäpiiriläisenä velvoitettu kertomaan mahdollisesta omistuksestaan, tietoa on Rothoviuksen mielestä vaikea saadakaan tietää.

    - Nokian ja Elopin olisi nyt pakko avoimesti kertoa, omistaako Elop vielä Microsoftia. Avoimuus tässä asiassa olisi nyt todella tärkeää, Rothovius sanoo.

    Jos Elop vielä omistaisi Microsoftia, Nokian ja Microsoftin eilen lanseeraama puhelinyhteistyö asettuisi hänen mukaansa todella erikoiseen valoon ja pistäisi koko Nokian maineen kyseenalaiseksi.

    Kauppalehti ei lauantaina tavoittanut Nokiasta ketään kommentoimaan asiaa.​
    http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110260319
     
  14. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    281
    Saadut tykkäykset:
    32
    Kyllähän Elop tuon selitti. Nokialla ei yksinkertaisesti enää ollut aikaa odotella Meegon valmistumista ja mahdollista menestystä ja tarjota sillä aikaa pelkkiä selityksiä. Nokian kannalta Meegon saama tuki on kuitenkin hyvä asia koska se helpottaa Meegoon palaamista jos tarvetta on.

    //edit: Minun on vaikea uskoa Elopin olevan niin kunnianhimoton, että hän tyytyisi eläkevirkaan MS:lla. Ja pelkästään MS:n edun ajaminenhan tarkoittaisi efektiivisesti toimitusjohtajauran loppumista Nokiaan.
     
  15. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
  16. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
  17. Hak

    Hak Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2001
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän S40-puhelimetkin menevät kaupaksi.

    http://www.nokia.fi/A4351021?newsid=1482865
    Vuoden 2010 viimeisen neljänneksen aikana Series 30 & Series 40 -matkapuhelimia myytiin 95,4 miljoonaa kappaletta eli noin miljoona kappaletta päivässä.
     
  18. JTu

    JTu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    1
    Symbian todettiin ei-kilpailukykyiseksi pitkässä juoksussa, Androidilla Nokia ei olisi erottunut muista (sekä kenties estänyt Meegon jatkokehityksen), joten mitä jäi jäljelle? Pienin paha?

    Näin osakkeenomistajana eilinen kurssipudotus (-14,22%) oli kyllä järkyttävä. Toukokuussa yhtiökokouksessa kuullaan varmaan mielenkiintoisia puheenvuoroja…

    Vuosi 2011 on varmasti vaikea firmalle, erityisesti älypuhelinten osalta. Mielestäni tavoite myydä vielä 150 miljoonaa Symbian-pohjaista luuria on aika huima, mutta kuka tietää. Omat osakeostoni ovat jäässä ennen kuin kaupoissa on hyvä valikoima WP-pohjaisia Nokia-luureja ja jotain konkreettista todistetta paranevasta tuloksesta, todennäköisesti siis aikaisintaan 2012.
     
  19. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    FLOSS-hörhöilylle stoppi – Elop pelastaa Suomen ja Nokian!
    Vähän positiivisempi kommentti vaihteeksi. Liiankin positiivinen. Minulla ei riitä windowsille ihan noin suurta luottoa..
     
    Viimeksi muokattu: 12.02.2011
  20. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    281
    Saadut tykkäykset:
    32