Subbarikotelon vaimentaminen.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Playpig, 06.02.2011.

  1. Playpig

    Playpig Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koitin etsiä vähän jokapuolelta tietoa aiheesta, mutta miellyttävää vastausta ei löytynyt. Ja kyllähän PlazaProt™ tietävät millaisilla tarpeilla kotelo oikeaoppisesti vaimennetaan resonansseilta.

    Itse olen miettinyt tavallista bitumia tuohon käyttötarkoitukseen. Solumuovia, kuten esim http://powerset.fi/autohifi/tarvikkeet-a/tyrotex.html. Ja tuota yleisesti käytettyä vaimennusvanua. Millä päästään parhaaseen lopputulokseen resonanssien vaimennuksen kannalta? Koteloon tulee tarpeeksi jäykistäviä tukirimoja. Kuinka helposti tuollainen isohko kotelo resonoi jos tuenta on tehty asiallisesti?
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2011
  2. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kunnolla tehty kotelo ei resonoi. Vaikkapa puolen millin läkkipellistä tai pahvisesta kaapintaustalevystä voi tehdä resonoimattoman kotelon, tuki"rimoitus" on vain tehtävä vähän tiheämpään kuin paksummilla aineilla rakentaessa.

    Tavallisimmat kotelomateriaalit, mdf ja vanerilevyt tyypillisimmissä paksuuksissa, 20mm ja yli, eivät resonoi tai elä vielä kymmenien senttien tukivälilläkään. Uskallan väittää että 25mm mdf levystä tehty kuution mallinen kotelo ei kaipaa mitään tukirakenteita vielä sadan litran vetoisena. Tuollaisen kotelon ulkomitat olisivat noin 50x50x50cm. Tämän yli mentäessä jakaisin jo seinät puoliksi tukirimoin. Etpäs maininnut mistä aineesta olet koteloa tekemässä? Ja kuinka suurta?

    Bitumia tai mitään muutakaan ei kaiutinkoteloon tarvita. Taitavat tuollaiset ajatukset tulla jostain auto"hifi" puolelta jossa tehdään koteloita 3mm paksusta lasikuidusta varapyöräkoteloon tms. Jos kotelosi resonoi, olet tehnyt jotain väärin, aloita alusta.

    Villoitus on aivan eri asia kuin resonanssien poisto. Villoilla tai vanuilla ei ole subwooferkotelossa mitään toimintoa koska villa on matalilla taajuuksilla täysin akustisesti läpinäkyvää. Kokoäänialuekaiuttimissa villaa käytetään koteloissa vaimentamaan kotelon sisäisiä kaikuja ja resonanssitaajuuksia. Subikotelon sisälle ei myöskään muodostu resonanssitaajuuksia tai seisovia aaltoja koska toistettavan äänen aallonpituudet ovat erittäin suuria.
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2011
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    On niillä vanuilla oma pieni vaikutuksensa viritystaajuuteen, kuten tässä keskustelussa on aiemmin todettu. Ja muuallakin. Ja onhan bassovaimentimissakin käytetty paksua villakerrosta raskasmaton takana.

    Käytännössä toki useimmiten pärjätään erinomaisesti ilmankin vanuja, varsinkin jos on ns. oikea subbari kyseessä (ei toista mitään 200 Hz:n taajuuksia, eikä mikään sisämitta ole erityisen pieni).
     
  4. Playpig

    Playpig Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli tuo vanu on tarkoitettu vain lisäämään elementin näkevää tilavuutta subbarikoteloissa? Voin siis käyttää noihin aineisiin menevät rahat vaikka rakenteluvirvokkeisiin...

    Kotelo tulee 25mm vahvuisesta mdf-levystä. Kotelon bruttotilavuudeksi tulee 448,5 litraa. Tästä vähenettään putket, elementit ja tuentaan tarvittava tilavuus. Nettotilavuudeksi jäisi noin 400 litraa.

    Eli nyrkkisääntönä voidaan siis pitää, että kun kotelo on tarpeeksi vahvasta materiaalista ja riittavalla sisäisellä tuennalla, niin kotelon pitäisi olla elämätön?
    Ja varmaankin tässäkin kannattaa ampua mieluummin yli, kuin ali...
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2011
  5. jpanu

    jpanu Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    mulla ainakin havainto, että 45cm kotelo 24mm vanerista ei ole enään elämätön(12" xls elukalla).

    Eli tuollaiseen isoon koteloon kunnolla tukia.
    Sisälle levystä seinämiä tukiseiniä, monta, eikä jaa tasaväleihin tukia.
    Jos oikein innostaa alkaa tekemään, niin sitten lokerorakenne (B&W matrix) toimii. Jos näiden kaikkien temppujen jälkeen resonoi, niin sitten voi tietenkin vielä bitumia.

    Ja jos alusta asti menee ns overkill puolelle, tee seinämät kerrosrakenteisena 3 levystä, keskimmäisen levyn avaat lähes reunoihin asti, ja täytät välin hiekkahartsilla... Painoa sitten tulee aivan jumalaattomasti, mutta...

    Perussääntöhän on, että vain tolkuton ylimitoitus on lähes riittävää :D
     
  6. Playpig

    Playpig Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitus olisi, että kotelo liikkuu ilman mitään rakennusnosturia tai trukkia... :D

    Juu tosiaan pitää nuita tukilevyjä ja rimoja miettiä sinne sisään kunhan saan levyt rakentelupaikalle. En tiedä kuinka overkilliä on laittaa 100mm teräsakselista 120mm korkeat jalat kotelon pohjaan. Putket kun tulee kotelon pohjaan kiinni. Pitäisi vähän lisätä tuota massaa ja estää kaatumiselta ja heilumiselta. Kotelostahan joudun tekemään melko korkean lattiapinta-alaa säästääkseni.
     
  7. jpanu

    jpanu Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mää laittaisin massan enepi kotelon vaimentamiseen kuin jalkoihin.
    Toki jaloissa se kaatumisenesto on parhaimmillaan.

    Tuo lokerorakenne on aika pro, ja kun sen tekee vanerista, ei se paina mahdottomia, ja aika simppeli.
     
  8. Playpig

    Playpig Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.11.2010
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Levyt koteloa varten on jo tilattu. Yritän pitää tän homman nyt mahdollisimman simppelinä ja sijoittelen niitä tukirimoja sitten kotelon sisälle "tarpeeksi".

    Mutta kerro toki lisää tuosta lokerorakenteesta.
     
  9. jpanu

    jpanu Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    ideana lokerorakenteessa (=matrix) on tehdä vanerisuikaleista tukia niin että esim ylhäältä päin katottuna pohjalle tulee vanerisuikaleet jotka liimataan pystyyn pystysuuntaan , sen päälle seuraava kerros jossa vanerisuikaleet liimataan pystyyn vaakasuuntaan, jne.... Näiden tiheys eri akseleiden suuntaan sitten on oma asia, kuinka tiheään haluaa laittaa, vanerisuikaleiden ei tarvitse olla mitään 24mm, joku 12mm riittänee.

    http://www.hometheaterstore.com/b-and-w-matrix-cabinet.asp

    Eli käytännössä siis tukilevyjä laitetaan vain tiheämmästi...

    Joskus hifilehdessä tuon paremmin selittivät (minoon huono selittämään).