Signaalin voimakkuudella väliä?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Leopardi, 20.01.2011.

  1. Leopardi

    Leopardi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Digiboksit ilmoittaa signaalin voimakkuudeksi 50-90%, mutta laatu on 100%. Tarkoittaako tämä että kuvanlaatu on täydellinen vaikka voimakkuus ei olekaan 100%? Näyttää jotkut SD lähetykset niin rumilta tällä 42" tv:llä (mutta ei silti mitään selvää palikoitumista)
     
  2. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Signaalin voimakkuutta tai laatua kuvaavilla ei prosenttiluvuilla ei ole käytännössä juurikaan arvoa, koska prosenttiluvun perustana olevat arvot eivät ole tiedossa ja ovat joka laitteessa todennäköisesti hieman erilaiset. Esimerkiksi desibeliarvot signaalin voimakkuudesta, C/N ratio ja BER kertovat enemmän, jos niitä osaa tulkita ja tietää raja-arvoja.

    Noin yleisenä sääntönä voisi ehkä todeta, että erilaiset kuvassa näkyvät häiriöt johtuvat kuitenkin useimmiten signaalin puutteellisesta "laadusta", kuin voimakkuudesta. Toki myös erittäin vaimea tai poikkeuksellisen voimakas signaali voi ongelmia aiheuttaa, mutta harvinaisempaa se taitaa kuitenkin olla. Signaalista johtuvat häiriöt kuitenkin aika harvoin koetaan varsinaisesti kuvanlaadun heikkenemisenä, tuo johtuu kyllä lähes poikkeuksetta lähetyspään asioista eli käytönnössä hyvin usein turhan matalasta bittivirrasta.
     
  3. Kaptah76

    Kaptah76 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    422
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä olen kyllä ymmärtänyt, että "laatu" mittari kuvaa kaikissa vastaanottimissa sitä kuinka paljon virheitä vastaanotettu datavirta sisältää virheenkojauksen jälkeen. Eli jos laatu on jatkuvasti 100%, niin silloin kaikki lähetetyt bitit on myös vastaanotettu.

    Kuten totesit signaalin voimakkuuden esitys onkin sitten paljon monimutkaisempi asia ja tässä on varmasti valmistajakohtaisia eroja mitä mittauksessa esitetään ja miten sitä pitäisi tulkita. Tosin Nordig taitaa määritellä tähänkin jotain sääntöjä...
     
  4. Okaro

    Okaro Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    0
    Digi-TV joko näkyy tai ei näy. Et sanonut oletko kaapelissa vai antennissa. Kaapelissa lähetys on aikalailla riippumaton ympäristöstä. Antennissa sen sijaan voi tarvita enemmän varaa huonoja kelejä varten. Olen saanut käsityksen, että sellainen 70 % olisi yleensä hyvä, mutta kuten todettu, näissä ei ole mitään standardia.

    42 tuumaisella saisi SD:tä katsoa runsaan kolmen metrin etäisyydeltä. Lähempää kuva voi olla huono.
     
  5. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei se nyt aivan noin mustavalkoista käytännössä ole. Toki digi-tv on lähempänä em. väitettä, kuin analoginen. Eli varsin pitkälle kuva on aina hyvä (siis niin hyvä kuin bittivirta jne. sallivat).
    Kun taas analogisessa tv:ssä pienikin suuntausvirhe näkyi heti haamukuvana ja suhteellisen hyvilläkin signaalitasoilla näkyi yhä edelleen selvää kohinaa. Toisaalta, jonkunlaisen erittäinkin kohinaisen, häiriöraidoitetun ja jopa mustavalkoiseksi jäävän kuvan sai kaivettua esiin hyvinkin heikosta signaalista. Kun digitelkkari taas näyttäisi jo paljon aikaisemmin että "Ei signaalia".

    Itsekin ihmettelin aikoinaan, että miksi digipoksin ääni ritisee joskus vähän väliä ja joskus ei lainkaan. Syyksi paljastui se, että samat YLE:n kanavat löytyivät automaattihaulla kahteen kertaan, siis eri lähettimistä. Toisten signaalinlaatu oli huonompi, joten piti varoa valitsemasta vahingossa niitä.
    Kuvassa ei tuolloin muistaakseni ollut eroja. Kuvassahan liian heikko/huonolaatuinen signaali näkyy kait useimmiten ylimääräisinä "legopalikoina" ja yleisenä takelteluna/nykimisenä, toki aina hieman laitteistakin riippuen (eli virheenkorjauksen yms. toteutuksesta).
     
  6. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse asiassa, nämä on tosiaan melko tarkkaankin määritelty ainakin uusimmassa Nordigissa. Kysymys luonnollisesti kuuluu, miten tarkkaan noita speksin määrityksiä noudatetaan tai on noudatettu, empiirisestä kokemuksesta voi ainakin sanoa, että erityisesti signaalin voimakkuuden suhteen ei kovinkaan tarkkaan, siinä määrin reilusti nuo prosenttiarvot eri laitteiden välillä samalla signaalilla heittävät. Toki tässä on voinut tosiaan tapahtua tarkentumista vuosien saatossa, eli voi olla, että vanhemmissa laitteissa arvot ovat enemmän mielikuvituksen tuotetta ja uudemmissa lähempänä standardia.

    Signaalin laatu on Nordigin mukaan mielenkiintoisella kaavalla laskettu kombinaatio C/N ja BER-arvoista, eli bittivirheiden lisäksi lasketaan kohinasuhdetta. Karkeasti ottaen kaava menee niin, että C/N-arvon ollessa tarpeeksi korkea lasketaan quality suoraan BER-arvosta. Tällöinkään signaalin ei sentään täysin virheetöntä oleteta olevan, vaan 100% arvoon riittää BER arvo 10^-7.

    Jos nuo arvot olisi tosiaan noiden Nordigin määritteiden mukaankin tehty kaikki, kyllä ne ihan ok osviittaa signaalista antaisivat, mutta käytäntö on kyllä osoittanut, etteivät läheskään kaikki noita kaavoja ole seuranneet, etenkään vanhemmissa laitteissa. Kaiken kaikkiaan siis perin epävarmalla pohjalla on tuo signaalin tulkinta boksin mittareiden perusteella joka tapauksessa, enkä lähtisi pelkästään noiden boksin mittareiden perusteella korjausliikkeitä tekemään.