Budjeteista nyt niin tiiä, mutta kustannusten jakautumisessa tommonen monen pankin (tässä Osuuspankin versio) käyttämä valmiusastelaskelma on useasti osoittautunu ihan riittävän tarkaksi. Keskikokoiselle talolle, ilman mitään ihmeellisyyksiä, keskivertopaikkaan ja tojota pihalla. Siis: - rakennuttaminen 7% - maa- ja pohjarakennus 9% - perustukset 9% - runko 22% - täydentävät rakenteet 11% - pinnat 14% - kalusteet 6% - LVIS 15% - muut 7% Siitä voi sitten funtsailla mitä osuuksia tavis pystyy rahoittamaan omalla työllä. Ai niin, voihan budjettia leikkiä tällä: www.talopeli.fi
vesi & viemäri liittymät on tontin hinnassa, sähköliittymä tuosta tosiaan puuttuu, kun sitä ei lainalla otettu niin ei näkynyt tuossa aikoinaan tehdyssä listassa. joten siitä tulee noin 2000 lisää. Asvaltti oli 8.10/neliö pohjatöineen, hiukan tuli lisää kun tarvittiin tasausmursketta. Tikkaat, rännit ja muut kattoturvatuotteet olivat talopaketin hinnassa. kuten myös suunnittelija ja piirtäjä. Vastaava ja lupa olivat mainittuna muutama viesti myöhemmin. -K
Sähän puhut paskaa. Tai ainakin sun myyjäs on puhunu. http://www.parketti-romanoff.fi/fi/usein+kysytyt+kysymykset/ Sama teksti on kaikilla kotimaisilla parketinvalmistajilla sivuillaan.
Kaksi kämppää (kerrostalo ja rivari) tehty kaikki uusiksi sähköistä asti ja about 500e/neliö mennyt pelkkää sisukseen. Jos pitäisi ulkotöitäkin tehdä kunnolla niin 600e/neliö paukkuisi varmaan kevyesti. Ulkopuolista työtä se mitä "laki" määrää eli sähköt, vedeneristykset, putket. Tosin se täytyy myöntää, että materiaalien taso on normaalia korkeampi. Silti täytyy nostaa hattua jos tuolla hinnalla on rakentanut. Kuulostaa suoraan sanottuna täysin mahdottomalta. Jos lähtisi nyt itse tekemään pk-seudulle niin varmaan 2000e/neliö lähtisi budjetoimaan niin olisi jotain mahdollisuuksia budjetissa pysyä.
Meillä tismalleen saman verran enemmän. Pitäis kai muuttaa Eurajoelle. Siellä lie safkakin halvempaa. Me otettiin halvin mahdollinen talopaketti, Finndomon Omatalo. Hintaa paketille tuli 400e/m2, sisältää vain seinät ja väliseinätarpeet ja kattotarpeet. Ei pystytystä. Talo on kuitenkin ihan perustalo, puutalo, 1-kerroksinen. Varastettua kamaakaan ei saa tohon hintaan mitä toi mainittu talo on muka rakennettu.
Meillä "hieman" kalliimmat liittymät, vastaavamestari n.2000 e, pääsuunnittelija ja lvi-vastaava saman verran lisää. Pohjatutkimus, luvat ym muuta pientä niin lähes kymppi meni näkymättömiin kuluihin. Meilläpäin paras asvalttitarjous oli 15 e/m2 joka silloin oli yläkanttiin. Uskomaton loppusumma tuo 170 tonnia. Sukulainen rakensi samaan aikaan 2 krs rinne-jukan ja kaiken mahdollisen itse tehden loppusumma pitkalti yli 200... Jukkatalolta otti vain suppean toimituksen ja loput "suhteilla tukusta".
Voinhan minäkin "unohtaa" kaikenmoista kun ei ole lainaa johonkin tarvittu, 50ke on varmaan pistetty käteistä tohon mökkiin. Eli 210ke maksaa talo (jos budjetti on 260ke ) Pitää ehkä joskus julkaista tuo Exceli jos/kun talo valmistuu. 210ke on palanut todellista rahaa tähän mennessä. Aika paljon on vielä hommaa. Blogissa tarkemmat tiedot: http://landetalo.blogspot.com/ Kannattaa muistaa että meillä on lähes 100m2 vähemmän.
Täälläpäin vesi+viemäröinti sidottu tontin rakennusoikeuteen, meillä siitä tuli 5500e laskua. Sähköliittymä reilu 2000e. Talopaketti oli n.40ke+7500e pystytys (runko+tuulensuojakipsi+villa+tiilikatto valmiina), väliseinätarvikkeet+kodinkoneet+saunan sälät sisältyi hintaan. Sähkötöihin menee kun ei itsellä oikeuksia tehdä h***etin paljon enemmän, >15ke kun ei pimeänä teetetty, sisältää kilometrikorvauksia kohtuudella. Vähän alle 1500e/asuinneliö taitaa meillä olla, omaa työtä on paljon. Toisaalta materiaalit eivät halvimpia, kivitasot, osittainen tiiliverhoilu, sähkötyöt olisi voinut saada halvemmalla, ja iv-putket olisi pitänyt itse vetää eikä ottaa kokonaisurakkaa lvi-hommista. Mutta ei silti voi valittaa.
Jo ihan pikainen Googlaus kertoo, että joko hinnat ovat nousseet oikein selkeästi tai sitten on vähän pyöristelty hintoja, sillä Eurajoella jo pelkkä rakennuslupa maksaa 93 € + 1,5 €/m^2). Tähän tulee käsittääkseni vielä paljon muitakin pieniä maksuja päälle. Tiedä sitten mitä tarkoittetaan elektronisilla himmentimillä, mutta vaikea on uskoa edes noita Strömforsin halvimpia saatavan alle kympillä ja vieläpä reilusti alle. Edit. Miten muuten sähköasennusten varmennustarkastus? Ei sekään ilmainen liene ja IT-alan ihmisen on tuollainenkin teetettävä mitä suurimmalla todennäköisyydellä.
Rakennuslupa oli 129 sisälsi molemmat rakennukset yhdessä hakemuksessa. kaikki tarvittavat työmaakäynnit ja tarkastukset kuuluu tuohon. Puhelinliittymän maksoi tuolloinen työnantaja kokonaisuudessaan. Sähkötarkastuksen tekin tuttu urakoitsija, 0.
Olettaisin, että olisin huomannut jos vuoden tulot lyhentämättömänä olisi maksettu ylimääräistä.... Vuokralla kuitenkin asuttiin rakentamisen ajan, ja lainaakin lyhennettiin jo tuolloin. Eikä ole lottovoittoja tai takametsää josta ottaa lisää käteistä tarvittaessa.
2004 Jukka-Talolla Pääsuunnittelija oli talotehtaalta. LVI-suunnitelma kuuluin hintaan kuten kaikki ilmanvaihtotarvikkeetkin, eristeitä myöten. Rinnetalo on kalliimpi rakentaa kuin neliöllä pohjalla oleva tasamaantalo.
Katkeransävyinen vittuilu ei auta omaa eikä muiden asiaa. Näissä rakennusketjuissa kuvio tuntuu menevän aina saman kaavan mukaan, foorumista riippumatta. Kun joku vaivautuu raportoimaan edullisesti onnistuneesta hankkeestaan, tulevat silmille kaikki hiljan tai parhaillaan rakentavat, jotka tasan tarkkaan tietävät ettei noin halvalla VOI RAKENTAA, kun mekin on sentään tapetoitu itse ja talopaketin kylkeenkin tingittiin se keskuspölkkäri, ja silti budjetti kusi!!1 Kannattaa ottaa myös huomioon että v2004-5 jälkeen rakennuskustannukset ovat nouseet helposti jonkun 20-30%. Lisäksi Kimin projektissa on selvästi käytetty paljon hyväksi suhteita ja saatu todella edullisia ratkaisuja ja hankintoja juuri kaikkein kalleimmissa osa-alueissa, kuten LVIS.
Näinhän se menee. Moni sanoo, ettei kannata ottaa talotehtaan kylkiäisiä, meille ei ainakaan yksikään muu tarjoaja päässyt lähellekkään hintatarjouksissa. ero oli pelkästään kaapistojen/keittiön/kodinkoneiden osalta lähes 60% talotehtaan tarjouksen ja seuraavaksi tuleen välillä. ja tarjoukset pyydettiin samoilla kuvilla ja materiaaleilla. Enkä Petran kalusteita tai elektroluxin koneita huonoina pidä. Kyse on kuitenkin siitä paljonko viitsii nähdä vaivaa kilpailuttamisessa vai hyväksyykö ensimmäisen tarjouksen, ja miten paljon on suhteita toimittajiin.
Minulla ei noista kokonaiskustannuksista ole juuri mitään näkemystä, enkä kyseenalaista niitä. Sen sijaan osa-alueet, jotka selkeästi maksavat paljon mainittua enemmän, pistävät silmään. Esimerkiksi rakennusluvan ja kaikki työmaakäynnit tarkastuksineen on saanut 129 eurolla, vaikka hinnaston mukaan jo pelkän luvan pitäisi maksaa moninkertaisesti enemmän. Jokseenkin vaikea on uskoa, että hinnat olisivat noin paljon nousseet. Ja sama pätee sähkötarvikkeisiin.
Oli miten oli, ainakin tuo Kimin talo on semmoinen nappisuoritus ettei siihen pysty kuin harva, ei silloin eikä varsinkaan tänään. Ei ole kontakteja, osaamista, rakennuspaikkaa ja kulutkin on nousseet noista ajoista reilusti. Samoihin aikoihin ostin muuten itse uuden sataneliöisen paritalon puolikkaan maalta ja hintaa oli noin 140 tonnia eikä omaa työtä ollut yhtään - en näe miksipä ei noilla kontakteilla olisi onnistunut isomman talon tekeminen vähän isommilla kokonaiskuluilla.
Onnisella muuten nuo tukkuhinnat ovat paljon kalliimmat kuin monella muulla jälleenmyyntihinnat. Alle kympillä tuskin saa elektronista himmennintä, ilmeisesti tuossa puhutaan nyt mm. elektronista liitäntälaitetta (esim. loisteputket) säätävästä himmentimestä? Tuollainen maksaa noin 70 euroa. No, noiden hinta on yhdentekevää yhden talon budjetissa.