Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Älä ala kuule mulle. :hitme:
    Joo, jos jossakin hommassa voi ja kannattaa jättää säästämättä penniäkään niin se on IV-eristys. Mieluummin sitten vaikka luopuu kotiteatterista, jättää kalliimmat kaakelit, kodinkoneet jne kauppaan mutta IV-eristystä ei kannata itse tehdä. Okei, meillä tuo on hieman haastava jo paikkana kun talo on L-mallinen ja tekninen tila on missä on....

    Suosittelenkin että laitatte teknisen tilan KESKELLE taloa ja jos se ei ole mahdollista niin ainakin harjan kohdalle. Keskellä siitä tilasta ei ole mitään haittaa, saapahan enemmän ikkunaseinää järkitoiminnoille ja voihan sen äänieristää vaikka 4x gyproceilla jos pelkää hurinoita.

    Tossahan meni nyt sen lisäksi hermot ja se että koko projekti viivästyi lähes kuukauden, kun tuota yksin kuitenkin teen loppuun. Lisäksi jouduin kuitenkin palkkaamaan ammattilaiset tekemään tuon homman loppuun.

    Itse tekemällä ei tällä kertaa säästänyt, kuten täällä moni jo ammattimaisesti osasikin neuvoa aiemmin. En uskonut. Nyt uskon, kantapään kautta.
     
    Viimeksi muokattu: 12.12.2010
  2. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tämä pitää paikkaansa, mutta ei joka asiassa. Vaikeimpia hommia ei kannata tehdä itse, sillä epäonnistumisen vaara on suuri ja pahimmassa tapauksessa asia on teetettävä ammattilaisella uudelleen kun on ensin itse turannut materiaalit pilalle tai asennuksen väärin. Helpommat hommat taas kannattaa ehdottomasti tehdä itse jos aikataulu vaan sallii. Itse tekemällä voi aikaa tuhraantua enemmän, mutta selvähän se on että halvemmaksi se tulee kun ei tartte kenellekkään palkkaa maksaa.

    OT: Monesti olen kuullut väittämän, että polttopuita ei kannata tehdä itse kun niitten tekemiseen menee niin paljon aikaa, että siitä ei pääse itse "palkoille". No ei mulle kyllä kukaan mitään maksa sohvalla makoilemisestakaan, joten en laske itselleni palkkaa kotitöistä.
     
  3. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    kuulostaa kyllä uskomattoman pitkältä tuo eristämiseen menevä aika, ite olen noita eristelly työ homissa ja viikkoon kyllä vetää kanavat ja eristääkin ne 170m2 1krs taloon.

    Kanavat olen kasannut muutaman metrin pätkiin alhaalla ja eristänyt ne samointein ja nostanut paikoilleen. Eristeenä 50mm normi +50mm alupintainen villa.
     
  4. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästäpä tulikin mieleen muutama ns. hyvä neuvo joita oon toitottanu ennenkin. :) Nää ei koske Huppea vaan kaikkia kertarakentajia, mutta sopii hyvin tähän yhteyteen.

    Aikataulua ei saa tehdä niin tiukaksi että parin viikon-kuukauden viivästys tuottaa katastrofia. Keskeneräiseen taloon muuttaminen on todella v-mäistä.
    Budjettia ei saa tehdä niin tiukaksi että 10% ylitys tuottaa katastrofin. *tuttaa kattella kymmenen vuotta sitä halpaa pintamateriaalia joka piti ottaa ku rahat loppu.
    Pääsuunnittelija on omakotityömaan tärkein jamppa. Paitsi että toimii kumileimasimena, suunnittelija valvoo ettei rakenteisiin tule turhan eksoottisia ratkaisuja ja että talotekniikka saadaan survottua fiksusti jonnekin jne jne.
     
  5. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itse ajattelin tehdä tuota eristämistä ajan kanssa rauhassa kun projektilla ei ole mitään kiirettä. Meni kuitenkin hermot ja tuli -27 asteen pakkaset joten kovin pitkiä (8h) rupeamia tuota ei tullut kerralla tehtyä. Muutenkin toi homma oli niin veemäistä ettei sitä paljoa jaksanut tehdä vaan laiskotti enemmänkin.

    Kyllähän ton homman ammattimies 8h päiviä tehden olisi varmasti reiluun viikkoon, korkeintaan kahteen tehnyt alusta loppuun.
     
  6. Jepe

    Jepe Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2003
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa ilman muuta käyttää tuota insuplast eristettä tai vastaavaa jos meinaa itse tehdä. Itsellä maksoi nuo insuplast eristeet alle tonnin koko taloon. Oli aika helppo päätös. Veemäistä hommaa tuokin oli mutta paljon helpompaa ja nopeampaa kun perinteinen eristys.
    Ja kyllä itse tekemällä säästää. Itse olen tehnyt lähes kaiken itse talopaketin pystytyksen jälkeen. Putkitöihin, takan muuraukseen ja lattiavaluun on ollut ammattilainen. Vuosi on nyt mennyt. Vielä kesään kun jaksaisi puurtaa niin urakka alkaa olla ohi pihatöitä myöten. Säästöä varovaisestikin arvioiden yli 40K€.
     
    Viimeksi muokattu: 12.12.2010
  7. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kylmässä tekeminen kyllä nakertaa motivaatiota ja tekeminen hankaloituu, kun joutuu pukemaan paljon vaatetta päälle.
    Meillä kävi tuuri ton ajotuksen kanssa kun ei ollu kovia pakkasia eikä helteitä eristyksen aikana.
    Avokin kanssa tehtiin, minä huutelin mittoja ja hän ojenteli alhaalta sopivia paloja.

    Kattoa villottaessa tuli kyllä tollanen "tää ei lopu koskaan" fiilis, mutta loppuhan se sitten vihdoinkin :)

    Omassa projektissa aikataulu oli alun alkaenkin väljä ja venähti siitäkin vielä todella reilusti kun kuviot duunissa muuttui molempien osalta melko paljon.
    Nyt voin jo hyvillä mielin sanoa, että ensivuoden alkupuolella olis muutto mielessä.
    http://lepakko1.vuodatus.net/
     
  8. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Tasan vuosi sitten oli itsellä samat puuhat eli iv-eristykset menossa, silloin onneksi ilmat eivät olleet yhtä kyiset kuin tänä vuonna ovat olleet. Joka tapauksessa jälkikäteen ajateltuna tämä oli eräs koko projektin v-mäisimmistä vaiheista ja meillä se oli vielä ensimmäinen itse tehty asia, eli kanavat vedettiin ja eristettiin heti, kun talopaketti oli pystytetty.

    Joka tapauksessa, tehtiinkö teillä Huppe siis niin, että kanavat vedettiin ensin paikalleen ja sitten vasta eristettiin? Meillä tehtiin kuten tuossa joku toinenkin mainitsi niin, että alhaalla kasattiin noin kolmen metrin mittaisia valmiiksi eristettyjä kanavan pätkiä ja nostettiin paikoilleen. Toki liitoskohta piti aina eristää paikan päällä, mutta näin homma sujui kyllä melko joutuisasti. Koko iv-kanavien asentamiseen ja eristämiseen meni noin 8-10 päivää ja meitä oli kolme tekemässä.

    Ensimmäisen kerroksen osalta homma oli lasten leikkiä, mutta koska meille rakennettiin 1,5 kerroksista taloa, jossa kanavat piti vetää harjan yli useammasta kohdasta, en olisi ilman kiipeilyyn tottunutta apumiestä selvinnyt. Jos rakentaisin vielä joskus uudestaan, niin todennäköisesti tekisin myös silloin itse tämän vaiheen, sillä vaikka se oli melko hidasta ja paikoin raskasta, niin silti melko simppeliä hommaa. Toki minulla oli se etu, että perheestä löytyi putkimies, joka johti urakkaa koko ajan ja kertoi, mitä piti tehdä.
     
  9. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itellä tuo oma projekti melko alkuvaiheissa vaikka työkseen muiden taloja onkin väsännyt, viime torstaina tuli tontti hommattua ja nyt pitää alkaa suunnittelemaan taloa tontille.

    1 tai 2 krs noin 150-170m2
     
  10. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huppen blogia lukiessa tuli mieleen, mites noi radon hommat tarkkaan ottaen menee nykyään maanvaraisen alapohjan kanssa?

    Tiivistykset ja putket nyt vaaditaan vakiona joo, mutta tuleeko paikalliselta rakennusvalvonnalta (kokemukseen perustuva) määräys että imuri on laitettava, vai odotellaanko ensin mittauksen tuloksia ja nautitaan samalla ydinenergiasta? Nimimerkillä soraharju vai savimaa.
     
  11. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä niin, että putkisto kapilaarikatkoon eristeiden alle, ja kermi (tai oikeastaan Polyolefiini-muovi) eristeiden ja valun väliin. Rakennusvalvonta vaati ne jo rakennusluvassa. Loppuaskareet sitten omalla vastuulla, eli tulevaisuudessa lämmityskaudella mittausrasia STUK:ilta ja sitten imuri kanavistoon jos tarvetta (Radonpitoisuus yli 200 Bq/m3).
     
  12. marduk

    marduk Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    361
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. Hak

    Hak Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2001
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaaditaanko ihan kaikkialla? Tässä asiassa taitaa olla paikkakunta/alue kohtaisia eroja.
     
  14. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Me asutaan juuri punaisen pisteen kohdalla:
    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/kartat/fi_FI/radonkartat/

    Naapurilla on purkit olleet kuukauden, eli saan suhteellisen luotettavat mittaustulokset kevään tuntumassa.

    Radonputket ja kermit ovat toki määräystenkin vuoksi asennettuna, mutta imurin tahdoin itse, ainakin jostain muistan lukeneeni että sillä on myös alapohjaa kuivattava vaikutus.

    No meillä talon alla on savimaata, eikä soraharjua, kuten täällä punaisella alueella monella muulla on (soraharjua siis), eli en usko että varsinaista tarvetta imurille on. Samahan sen on tuolla hurista, mittaukset aion tehdä kyllä itsekin, parilla purkilla ja ilman imuria.

    STUKin sivuilla on hyvät ohjeet, ne kannattaa lukea läpi:
    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sa...on/uudisrakentaminen/fi_FI/uudisrakentaminen/

    Putkiston asennuksesta tuossa joku jo ehtikin kertoa, meillä se on myös kapillaarikatkossa.
     
  15. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    v1.0 omasta pohjasta, pesutilojen siipi vielä vaiheessa, sinne pitää toinen wc sovittaa vielä ainakin.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • mokki.pdf
      Tiedostokoko:
      220,3 KB
      Katsottu:
      256
  16. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Muutama ääni oman kokemuksen pohjalta:
    Tekninen tila: Suuremmaksi, eikä missään nimessä tuonne peränurkkaan.
    Talossa aika paljon nurkkia, voit varmasti vähentää niitä pienillä muutoksilla.

    Itse pidän pohjasta pikaisella silmäyksellä, työhuone voisi toki olla suurempi. Plussaa suuresta kodinhoitohuoneesta, siitä voisi olla mahdollista erottaa tuo nurkkaus omaksi pukuhuoneekseen?
    Tuulikaappi? Mitä sinä sillä teet? Ahdas putka mikä vaikeuttaa sisääntuloa. Panosta ennemmin pari sataa enemmän kunnolliseen ulko-oveen.
    Eteisestä puuttuu tila komeroille?

    Ruokailutilan yhtyminen olohuoneeseen mielestäni erittäin kiva ratkaisu. Itse laittaisin tuohon LEVEÄN oviaukon jossa lasiset pariovet sekä ruokailutilan ikkunan siten että se on keskellä ruokapöytää. Muista jättää pöydän ympärille vähintään 1 metri tilaa tuoleille.
     
  17. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Meillä myös aluksi kaavailtiin teknistä tilaa muualle kuin peränurkkaan, mutta omien kokemusten perusteella tuo on hyvä paikka sille mm. siksi että
    - suurin osa vesipisteistä sijaitsee sen lähellä
    - asumista ei häiritse se, että teknisessä tilassa saattaa olla tarve tehdä erilaisia asennuksia vielä pitkään muuton jälkeen (meillä esim. putkimiestä ja sähkömiestä tarvitaan vielä useasti)
    - mitään ääniä ei varmasti kuulu saunaosaston ulkopuolelle
    - tuloilma saadaan koneelle erittäin helposti tekemällä reikä seinään
    - jos laitatte vesipostin tuolle puolelle taloa, myös se onnistuu helposti
    - kun tekniseen tilaan tuodaan esim. vesivaraaja tai maalämpöpumppu tms.
    joka saattaa painaa 200-300 kg, on erittäin kätevää ettei sitä tarvitse kuljettaa montaa metriä.
     
  18. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mittasuhteet saattaa näyttää pieniltä, talossa on noin 170m2. Puu tulee olemaan rakennusmateriaalina ja pitkästä tavarasta teen.

    - Tekninentila on noin 5m2 ja omaan tarpeeseen vähintään riittävä
    - Tekninen tila on kulmassa mutta myös suurin osa vesipisteistä ja viemäreistä sen läheisyydessä, sähkökeskus tulee KHH:een keskeisemmälle sijainnille.
    - Tuulikaapin hyödyn huomaa näin talviaikaan, ja tuokaan ei ihan putka ole noin 4m2
    - Eteisessä on tilaa kalusteille tuulikaapin ovi mallissa vähän turhan keskellä
    - Kulmia on mutta itse haluan että talo ei ole iha suora pötkylä ja siinä on vähän ideaa ulkokuoressakin.
    - Työhuone on pienehkö mutta se on vain lähinnä "konesali/it-keskus jossa myös tilaa yrittäjän paperihommille.
    - Olohuoneen ja keittiön/ruokailutilan väli jää mahdollisimman avoimeksi että ruokaa laittaessa voi seurustella olohuoneessa olevien kanssa.
    - KHH tulee pukeutumistila ja mahdollisesti pieni vaatehuonekin se osa on vielä suunnittelun alla.
     

    Liitetyt tiedostot:

  19. m-m

    m-m Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2006
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    0
    Reilu 3v takana tuulikaapittomassa talossa ja ehdottomasti tuulikaapin kannalla näin talviaikaan.
    Toki monissa taloissa se on liian pieni mutta se on ratkaistavissa suunnitteluvaiheessa. Talvella ostosten, lasten ja harrastusvälineiden kanssa tuulikaapiton eteinen tarkoittaa sitä että lämmöt liihottelee ulos, lämmityslaitteet napsahtaa täysille ja vetoa tulee monta kertaa päivässä.
     
  20. marduk

    marduk Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    361
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekkään en ymmärrä, kun nykyään on pop ettei suunnitella tuulikaappia vaikka se olisi 2neliön koppi.

    Sen tarpeellisuuden huomaa talvella aika nopeasti ja jokainen voi sen testata kuinka paljon sieltä tulee sitä kylmää ilmaa. Ulko-ovi auki ja tuulikaapin ovi auki,
    jos sellainen löytyy ja menet istumaan eteisen ovelle, nimittäin se kylmä ilma puhaltaa sieltä alhaalta.

    Monesti itse olen sen huomannut, kun puen lapsia eteisessä ja vieraita lähtee pois. Tuulikaapin ovi on jäänyt auki ja samaten ulko-ovi. Lähtee pipo päästä.:D

    Samaten kun tuon ostoksia autosta, tulen reissusta tai vien lapset eteiseen, jos ei olisi tuulikaappia niin sitä kylmää ilmaa menisi aika paljon sisälle.