Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Pitäs pystyä sekoittamaan, mutta jotain yksittäisiä poikkeuksia voi olla kuten esim Mertenin 2gang lähetin, joka ei toimi muiden valmistajien tuotteiden kanssa yhteen. Toisaalta muista poikkeksia en edes tiedä, netistä ehkä löytäisi lisätietoa.

    Itsellä on ollut ACT:n ja Strömforsin (=mertenin) tavaroita. ACT:ä muutama on hajonnut parin vuoden sisällä, Strömforssista kokemusta vuoden sisältä ja ei vielä hajoamisia. Yleistuntuma ACT:ssä on asteen heikompi ja uskoisin, että laatueroa on jonkin verran pitkässä käytössä.

    Seinän sisäistä kytkimistä Mertenillä on se etu, että toimii kahdella johtimella vs ACT, jotka vaatii aina kolme.

    Toisaalta Mertenit on suht kallita...

    Nyt on tuo vera ollut varmaan kohta kk päivät käytössä ja täytyy sanoa, että täyttänyt kaikki odotukset. Laite ei ole kyykännyt kertaakaan, kertaakaan ei ole pitänyt buutata ja jokainen komento on aina mennyt perille. Minkäälaisia häiriötä ei ole kertakaan esiintynyt. Ulkovalojen ajastus auringonlaskun/nousun mukaan ja erilaiset herätystoiminot päiviin sidottuna on myös toimineet kuin junan vessa. Androidin home buddy on myös loistava, vaikka käyttöliittymä onkin aika kökkö ja joskus se ei osaa päivittää laitteen tilaa (ts pitäisi tietää aina onko laite poissa vai päällä ja joskus tämä status on väärin).

    Tässä muutaman joululomapäivän aikana tarkoitus olisi katsoa tähän jotain palohälyytintä, nettikameraa, ir-tunnistusta ja siihen liittyen murtohälytystä ja muuttaa auton lohkolämmitin kelloajastimesta z-waven alle.

    Siitä voi tietysti kiistellä että onko z-wave halpa vai ei, mutta olisin taipuvainen sanomaan, että jos muutaman tonnilla saa äärimmäisen kattavan, laajennettavan, suht helppokäyttöisen ja itse konfiguroituvan automaation niin suht edullista on. Luotettavuus on ehkä se missä kärsitään "ammattituotteisiin" verrattuna, mutta toisaalta aika hyvällä malilla näyttää olevan...
     
  2. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et merkkiä uskaltaisi kertoa, niin tietää varautua?
     
  3. esaak

    esaak Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.10.2008
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johdoton johdoton järjestelmä on kyseessä.

    Yksittäisissä valonohjauksissa on kyllä pätevä ja todella edullinen järjestelmä, mutta koko taloa en enää laittaisi pelkästään näiden varaan.
     
    Viimeksi muokattu: 25.11.2010
  4. esaak

    esaak Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.10.2008
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kommenteista. Noita ACT:n laitteita olen katsonut edullisen hinnan vuoksi, mutta ehkä näitä kannattaa tilata muutama kappale testikäyttöön ennenkuin kaikkia laitteita vaihtaa.

    Myös tuo Vera alkaa kiinnostamaan, ei olisi pahan hintainenkaan.
     
  5. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minullakin on kaksi ACT:n moduulia jotka eivät vuoden jälkeen enää vastanneet poll-kutsuihin ja saattoivat joskus sammua kun saivat poll-kutsun. Pitäisi lähettää ne jenkkilään tehtaalle jotta voisivat kertoa mikä on vialla.

    Ikävä puoli on se että ACT on nimensä mukaisesti "vanhoista" moduuleista kaikkein kehittynein. Siinä on neljä lähettävää kanavaa (kolme käytössä) mertenin yhteen verrattuna.

    Saattaa olla myös järkevää odottaa uusia vermeitä aeon-labsilta tai QEESiltä. Nuo tukevat esim. energiankäytön mittausta.
    Paitsi tietysti ZDW232, joka toimii myös kahdella johtimella.



    Ehditkö säätäjä kokeilemaan tuota http-requestia Veralla?
     
  6. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku jo päässyt testaamaan kotimaista ohjainvaihtoehtoa?
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2010
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla aika harvoilla mahdollisuus testaamiseen

     
  8. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lainattua:

    "4,3 tuuman liikkeentunnistimella varustettu kosketusnäyttö. Ohjelmoitavat väriä muuttavat led-valot. SD- korttipaikka esim valokuville ja musiikille. Sisäinen kaiutin ja audio-ulostulo. Lämpö- ja valoisuusmittarit.

    B/G/N yhteensopiva WLAN. 433,92 MHz taajuudella toimiva radio valaistuksen ja laitteiden ohjaamiseen. FM- lähetin. Laajennuspaikat radiomoduuleille (Zigbee, Z-Wave, KNX)"


    Eli kosketusnäytöllinen X10-ohjain laajennusmahdollisuudella.

    Jos hinta jää kahden sadan tuntumaan niin voisi harkita, olettaen zwave-laajennuspalikan kuuluvan hintaan. Mukana tulisi kuitenkin lämpö- ja valoisuusanturi. Veikkaan kuitenkin reippaasti kalliimmaksi.
     
  9. sonymies

    sonymies Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    täällä käytössä jo kuudetta vuotta Berkerin kilkkeisiin perustuva EIB valaistuksen ohjauksessa.

    Bongasin tämän ketjun ja jäin pohtimaan, josko tuohon innostuisi jotain hienosäätöä miettimään...

    Käyttöönoton yhteydessä täällä kävi kaveri toimittajafirmasta värkkäämässä läppärillä toivottuja säätöjä kohdilleen. Soitanko kaiffarin uudestaan paikalle vai löytyykö tuohon EIB-väylään ohjelmistoa ja ohjeita omatoimiseen kikkailuun?

    Toisekseen kiinnostaisi miettiä, josko tuohon keksisi laajennusosia. Mistäs porukat on bongailleet PIR-yksiköitä, paneeleita jne EIB-järjestelmiin?
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen standardi. Ohjelman voi ostaa täältä.
     
  11. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tässä vaan on rajoituksia kuorman suhteen ja siten käy aika rajallisesti.

    Kokeilin nopeasti, ei toiminut. Otin ID:n käyttöliittymästä ja muuta muutosta en tehnyt
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Piti kaivella firmasta tietoja kun en mitään aiemmin tiennyt. Sivulla mainostettua Asema Electronics firmaa ei edes ole olemassa, mutta sellainen löytyy kuin Asema Consulting. Tässä firmassa "Suomen vahvimpiin yrityksiin taloudellisin mittarein mitattuna" ja AAA luokitus tarkoittaa käytännössä 200 000e liikevaihtoa eli nettisivullakin mainittu Tekes on tässäkin tapauksessa rahan pumppaaja. Suht perinteinen aloitus ainakin: ryöhistellään parilla nimellä, riskirahaa kasa, olematon toiminta aikaisemmin ja kova usko. Näistä suurin osa floppaa, mutta ne jotka eivät niin tee, voivat olla todellisia menestystarinoita, joten toivotaan, että tämä olisi se jäkimmäinen :)

    tuotteesta:

    Kustomteetetty rauta (ja ei halvin sellainen), tyylikkäästi alusta asti tehty tuotteistus ja joko OEM softa / itse tehty.... jos tuo alle 1000€ maksaa niin olisin suht yllättynyt. Tätä kun katsoo, niin väistämättä tulee mieleen samaa yrittäneet pienet firmat ympäri maailmaa, jotka on riskirahalla yrittäneet puskea kuluttajaautomaatiota ylöspäin suht suurella feilusprosentilla. Toisaalta ehkä aika on nyt otollisempi kuin vaikkapa 2v sitten.

    Sinänsä idea aika mukava: kaikki tuossa yhdessä tyyliikkäässä laitteessa ja vielä kosketusnäytöllä. Toisaalta epäilyttää käyttöönotto: 4" on aika vähän täydellisen automaation konfiguroimisessa, koska käyttäjän pitää kuitenkin konfiguroida järjestelmää aika tavalla.

    Käyttäjien kannalta ongelmalliseksi myös muodostuu tämän tuotteen "viritteluaste". Itse ohjaimella ei tee vielä mitään vaan lisäksi tarvitaan ne x10, zigbee, z-wave laitteet. Valmistajasta ja tuotedokumentaatiosta riippuuen laitteiden käyttö on kaikkea välillä helppo - vaatii DI tutkinnon. Ongelmatilanteissa käyttäjät kuitenkin kääntyvät hallintajärjestelmän käyttäjätukeen, joka taas voi ruuhkautua aika pienelläkin käyttäjämäärällä. Vera on tästä suht hyvä esimerkki - tuotteella ei maailmanlaajuisesti taida olla järjettömiä käyttäjämääriä, mutta tukiforumille tulee ongelmia todella tiukkaa tahtia. Tällä tuotteella selkeästi tähdätään vielä enemmän Pentti Perusjamppaan ja sitten niistä ongelmia vasta onkin tiedossa kun sana WLAN ei sano mitään.

    Kilpailuasetelma sikäli mielenkiintoinen, että "tee itse mies" pystyy samaan saman toiminnallisuuden miossilla (http://www.mios.com), jota käyttää mm vera, suht edulliseen hintaan ja hallintaan voi käyttää vaikka ipadia. Ylipäätään en yllättyisi, vaikka tässä asemassakin olisi pohjana mios softapuolelta. Tällainen "tee se itse" on selkeästi halvempi, mutta toisaalta vaatii enemmän vaivaa. Ja jos vaivaa ei ole valmis näkemään, ratkaisu pitäisi ehkä enemmän olla sinne eib/knx/täysin valmiit ratkaisut suuntaan, jossa käyttäjälle kaikki tarjoillaan yhtenä pakettina.

    Hyvä linkki kuitenkin, pitää seurailla Q1:llä jos/kun tämä tulee julkiseksi ja ihmetellä lisää. Toivotaan että tämä tuote löisi isosti läpi :)
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2010
  13. sonymies

    sonymies Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti vinkistä!

    Bongasin tuolta ETS4 Lite -version, jolle "max. 20 products". Tarkoittaako tuo, että softa hanskaa maksimissaan yhteensä 20 katkaisijaa, PIRiä, kytkinyksikköä etc.?

    Taitaa jäädä liian vähäksi omalla kohtaa, jos noin on... valokatkaisijoitakin muistaakseni taitaa olla 18 kpl. Ja t'äyden version hinta pomppaa 100 eurosta yhdeksään sataan :hitme:
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    On ilmeisesti ajateltu ettei kovakaan hinta tunnu kokonaisbudjetissa....
     
  15. sonymies

    sonymies Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, voip olla näin.

    Katsotaan nyt sitten rauhassa tuota ohjelman ostamisen mielekkyyttä. Ellei sitten joku Plazalaisista ohjelman omistajista halua heittää keikkaa :D
     
  16. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Väylä on nykyään nimeltään KNX ja linkin takaa löytyy tekijöitä ympäri suomen.

    http://www.knx.fi/

    Omat yhteystietoni löytyvät sieltä myös.
     
  17. esa_a

    esa_a Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. TomBear

    TomBear Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla olisi tarpeettomaksi jäänyt ketjun alkupäässä mainitsemani Current Cost energiankulutusmittari + Current Charts (win/mac) softa lisenssillä myynnissä. (1 vaiheiseen sähköön, ebaysta saa parilla kympillä lisäanturit 3 vaiheiseen).

    Hinta 60€, kiinnostuneet laittakoon yksityisviestiä.
     
  19. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällänen ominaisuus on ollut jo vuosikauden lämpöpakettien ohjauksessa. Ainakin perus kaukolämpöpaketin automaatiossa on todella kattavat säädöt ja optiot lisä laitteille.
     
  20. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Abloy Control+ korvaa aiemman "täysin paskan" (Abloyn edustajan sanoin) järjestelmän.

    Uutta tuossa on esim. tippunut hinta (350e), paketti sisältää tuon sähköisen osan, uuden lukkorungon jossa esim. kaksoiskara, eli oven saa sisältä AINA auki kahvasta painamalla, kun ulkopuolen kahva pyörii tyhjää, eli lukko-tilassa. Sisältää myös yhden avaimen. Asennus taas on haasteellisempi koska lukkorunko ei käy aivan helposti vanhan tilalle. Asennus on kai jotain 2h luokkaa.

    [​IMG]

    http://www.abloy.fi/abloy/abloyfi/Cover-flow-FI/ABLOY-CONTROL/
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2011