Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mihin tuollainen rele lyödään ei-omakotitalossa missä ei pääse rakentamaan koko sähköjärjestelmää alusta asti? Miten sitä saa etäohjattua langattomasti?
     
  2. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tismalleen sama jatkokysymys kuin yllä. Voiko tuollaisia releitä iskeä pistorasioihin ja sitä kautta ohjata pistorasiaan liitettyjä valoja. Entäpä vaikkapa vessan valokytkin, että jos sen tilalle tuollaisen releen laittaa vai häh..? :hitme:

    Entäs voiko päähallintapaneeleita olla pari kappaletta missä vaan kämpässä, ja sieltä voidaan hallita toisen huoneen valaistusta halutun olotilan mukaan.
     
  3. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä noilla spekseillä lyödä varmaan mihinkään. Alkuperäisestä kysymyksestä ei mielestäni käynyt ilmi, että ollaan jo olemassa olevaa systeemiä parsimassa kasaan. Langattomasta etäohjauksesta en osaa sanoa, mutta väylään tuollaisen voi liittää ja GSM- tai analogisen modeemin siihen saa. Tämä siis koskee ainakin Zeliota.

    Asennus tapahtuu keskukseen, kuten perinteisillä releillä yleensä on tapana. Heti alkuun antamillani tiedoilla tuon olisi toki voinut Googlata itsekin...

    Kyllähän tuo lienee täysin mahdollista.

    Telemecanique Zelio -esite
     
  4. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hrrrh, eipä tuo älyreleen ohjelmointi ainakaan näin softaihmisen aivoille sovi. 130 sivua manuaalia ja järkyttävät määrät nakuttelua asioihin, jotka hoitaisi itseohjelmoidulla mikrokontrollerilla muutamalla rivillä. Varmasti todella näppäriä kunhan kerran jaksaa nakuttaa kuntoon, mutta itse haluaisin helpompaa ohjelmoitavuutta.

    Ehkä sitten joskus kun on omakotitalo ja budjetti kestää, niin laitan normaalit tyhmät releet sähkötauluun ja niihin ohjauksen omalla järjestelmällä, mutta kerrostaloasujan täytyy pysyä noissa langattomissa.

    EDIT: Ihan näin mielenkiinnosta, mitä tuollainen Zelio SR2 tai SR3 -rele maksaa? Kymppejä, satasia?
     
    Viimeksi muokattu: 04.10.2010
  5. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edelleen samaa mieltä "theshriken" kanssa. Aivan liian hankalan tuntuista touhua. Olen katsellut esim. Elko Wireless -valonohjausjärjestelmää, joka on simppeli asenna/käytä -järjestelmä. Mitähän muita vaihtoehtoja nyt sitten valonohjaukseen löytyy tuon Elkon ja Strömforsin lisäksi? Toki nämä ovat sitten hinnakkaitakin.

    Pahoittelut myös, jos tämä ketju ei ole oikea "automaatioratkaisuun" liittyvä keskustelun aihe.
     
  6. jsilaste

    jsilaste Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0

    http://www.smart-house.fi/

    Kaikki asiasta kiinnostuneet voisi tutustua myös tähän vaihtoehtoon. (Ja kyllä, olen kysyisen yrityksen palveluksessa. Viestin voi poistaa mikäli "mainos" ärsyttää) :rolleyes:
     
  7. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minua tuo ei ainakaan häiritse. Kerroppa hieman hinnasta? Tarvitaanko millaisia sähkötöitä taloon jne? Ominaisuuksiltaan tuo on näemmä laajakäyttöinen.
     
  8. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja lisäkysymyksiä: onnistuuko asunto-osakkeeseen? Saako tuohon linux-serverin kiinni ohjausjärjestelmäksi?

    EDIT: Ja tärkein: mitä tuollainen järjestelmä maksaa? Vähän sivuston perusteella haiskahtaa saman hintaluokan vermeiltä kuin Strömfors. Hienosti tuotteistettu mutta ohjauspaneeli, kourallinen kytkimiä ja muutama valo-ohjain maksaa jo pitkälle toista tonnia.
     
    Viimeksi muokattu: 05.10.2010
  9. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälaisia vaihtoehtoja löytyy Z-wave järjestelmään jos halutaan ohjata yksiköitä Win7:lla?
    Onko taustalla pyörivä softa, joka ottaa vastaan esim erilaisia pikanäppäinyhdistelmiä (tyyliin CTRL + SHIFT + jotain) ilman, että softan pitää olla aktiivisena/päälimmäisenä? Eli jos vaikkapa katselee telkkua DVBV:llä ja haluaa laittaa valot päälle ilman että tv:n katselu häiriintyy niin hoituuko homma näppäinyhdistelmällä?

    (Jos hoituu niin tämä taas mahdollistaa ohjauksen vaikkapa Android luurilla, koska sille saa softia, joissa eri kuvakkeiden alle on konffattu eri näppäinyhdistelmiä, jotka se tuppaa sitten PC:lle. Erilliset kaukosäätimet/ohjaimet eivät ole vaihtoehto kun kaiken pitää hoitua luurilla).
     
  10. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin LinuxMCE tukee Z-Wavea suoraan, lisäksi löytyy RS232 ja USB-väyläisiä kontrollereita. Pienellä harrastuksella noista saa rakennettua millaisen järjestelmän haluaakin, ei tarvitse säätää pikanäppäinyhdistelmiä.

    Tai voi hankkia valmiin järjestelmän kännykkähallintaan, esim. ZWave Commander (windows-serveri + android/iLaite -client), jota voi ohjata myös suoraan HTTP GET-komennoilla: http://forum.melloware.com/viewtopic.php?f=15&t=7710
     
  11. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vinkeistä. Unohdin tarkentaa vielä sen verran, että ideana on että ei tarvitse vaihtaa sovellusta Androidista jos vaikkapa vaihtaa tv-kanavaa dvbv:llä ja ohjaa valoja. Pyyhkäisy oik./vas. avaa aina sovelluskohtaisen ikkunan mitä ohjataan. Eli esim screen1 ohjaa DVBV:ä, screen2 ohjaa valoja, screen3 musiikkia jne....
     
  12. jsilaste

    jsilaste Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hinnastot ja esimerkkiratkaisut löytyvät nettisivuiltamme http://www.smart-house.fi/
     
  13. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kotona on nyt 2vko ollut käytössä:

    http://www.micasaverde.com/

    Käytännössä stand alone Z-wave kotiautomaatioboksi, sisällä linux ja päälle rakennettu aika toimiva ja tyylikäs http palvelin. Tämän avulla voi ohjata valoja miltä tahansa tietokoneelta, androidluurista tai ios:ä sekä kotiverkosta että etänä.

    Tuote tukee säädettäviä valohimmentimiä, releitä, IR sensoreita, IP kameroita, lukkoja, termostaatteja jne.

    Kotona on nyt muistaakseni 28 z-wave nodea (pääasiassa valoja) ja toistaiseksi kaikki mennyt ilman ongelmia. Purkki käynnistää ja sammuttaa valoja automaattisesti auringonlaskun/nousun mukaan ja sen lisäksi on sitten ajastuksia eri viikonpäiville.

    Tuota voi ohjeta suoraan HTTP:n yli ja kunhan päätelaite tukee flashia, niin toimii aika hyvin (esim uusi symppariluuri, android, tabeltit jne). Etuna kuitenkin on, että tähän löytyy androidsovellus (homebuddy, ilmainen), parikin iphone sovellusta (käytössä touchissa ivera, n. 20e) ja tämä toimii myös wap tekstipohjaisen käyttöliittymän kautta (käytännössä mikä tahansa luuri).

    Tuote tukee ns MIOS palvelua. Palvelua varten käyttäjä avaa MIOS tunnuksen käyttöliittymästä jonka jälkeen MIOS palvelin toimii eräänlaisena dynaamisena nimipalveluna. Erona tässä on, että Vera käy automaattisesti ja jatkuvasti kysymässä MIOS palvelimelta haluaako joku "etähallita" boksia. Jos vastaus on kyllä, Vera osaa ottaa yhteyttä näihin etähallitseviin tuotteisiin. Siten kaikki nämä android, iphone sun muut sovellukset toimivat etänä. Voin siten etänä tarkistaa onko joku valo jäänyt päälle, katsella etänä IP kameran kuvaa tai vaikka lukita lukon jos sellainen olisi. Vahvuus tässä MIOS palvelussa on, että vaikka tuote on NAT:n takana mun ei tarvitse tehdä mitään porttiforwardointeja tai laittaa päälle UPnPä modeemista. Toiminta on siten äärimmäisen käyttäjäystävällistä eikä vaadi insinööriä :)

    Tuotteessa on välillä havaittavissa pientä hitautta: joskus valon käynnistäminen/sammuttaminen ottaa n. 1s aikaa. Tämä poistuu kun valitsee toiminnon "heal network" joka ilmeisesti optimoi z-wave verkon toimintaa ja käskyjen reititystä. Nettiforumilla joillakin on ongelma ajaa tätä heal toimintoa jos nodeja on paljon (yli 50), joten voi olla, että suurissa verkoissa vera ei toimi kovin hyvin.

    Noin ylipäätään olen tosi tyytyväinen purkkiin. Aloitusdokumentaatio on heikkoa, mutta jos tätä ongelmaa ei lasketa, purkki on toiminut nyt 2vko ilman ensimmäistäkään ongelmaa*. Laitteiden lisäys on aika helppoa, uusia ajastuksia, scene tiloja sun muita on helppo tehdä ja käyttöliittymä on jopa suht tyylikäs. Home Buddy ja iVera ovat myös toimineet ilman ensimmäistäkään ongelmaan. Käytännössä tällä purkilla saa pienen kämpän suht täydellisen etähallinnan noin tonnilla, joten lopulta aika pienestä summasta puhutaan.

    Ajan myötä mielenkiinnolla odotan tuotteen luotettavuutta. Mulla on pikkusen heikkoja kokemuksia tällaisista "puukotetuista linux purkeista", jotka on suht mopolla prossulla, pienellä muistimäärillä ja kaikin puolin halvan oloisia. Toistaiseksi kuitenkin 2vko mennyt ja ei ensimmäistäkään kaatumista / buuttausta eli toistaiseksi kaikki ok.

    Tarkoitus on varmaan jossain välissä laajentaa z-wave verkkoa ainakin IP kameralla, IR sensorilla ja parilla lisänodella. Laitetaan tänne tuloksia sitten joskus kun etenee.


    * Tuettuna ei ole Mertenin / Strömforsin 4gang transmitter, joita kotona on kaksi. Johtuu siitä, että näissä on jotain mertenin omaa viritystä.
     
  14. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota olen katsellut jo pitkään. Oma zwave-verkkoni on kasvanut pariinkymmeneen nodeen ja Harmony 895:kin sanoi sopimuksensa irti joten viritykseni, jonka saatat muistaa, on hieman hajalla. Käytössä on nyt Harmony one (takuukorvauksena tulevaa 900:sta odotellessa) joka toimii erillisen IR->RF->IR muuntimen avulla vanhaan malliin, mutta ei kovin luotettavasti radiolinkin heikkouden takia. 900:sta puuttuu vielä kaiken lisäksi tuki makroille, joten jotain uutta pitäisi keksiä. ControlThinkin tikku toimii kyllä hyvin mutta zwavecommander on softana aika rajoittunut. Onnistuukohan tuolle Veralle käskyjen antaminen esim. juuri HTTP-käskyillä? Tai jollain muulla ulkoisella signaalilla? En millään haluaisi luopua Harmonysta yhtenä valojen ohjaajana.

    Jostain luin että Vera osaisi käynnistää eventin zwave-signaalista. Voiko sille siis esimerkiksi sanoa että: kun node X antaa ON-käskyn niin käynnistä event Y? Jos voi, toimiiko se välittömästi?
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mulla on 900 käytössä ja imo toimii selkeästi paremmin kuin 895.Kaikin puolin parempi kuin 895 :)

    Olen itsekin hakessa fiksua tapaa ohjata 900:lla veraa, mutta ainakaan pikaisella vilkaisulla http käskyt eivät suoraan onnistu. Boardilta yritin vähän hakea, mutta en myöskään löytänyt fiksua tapaa liittää mitään laitetta joka osaisi lukea esim ir signaaleja.

    Osaa ottaa eventin eli jos laite menee päälle tai pois (valittavissa) niin silloini voi ajaa scenen. Scene taas voi pitää sisällään lähestulkoon mitä vaan z-waven liittyvää. Scene valikossa on myös tab kohta nimeltä LUA, joka tietääkseni on joku skriptikieli, jolla varmaan voisi taas tehdä lisää kaikkea kivaa.

    Kokeilin esim niin, että jos laitan pois tietyn valon olohuoneesta, sen jälkeen menee automaattisesti pois eteisen valo. Toimi hyvin ja tämä automaattinen eteisen valon sammutaminen tapahtui heti. Oliishan tämä ihan kätevää esim niin, että ulko-oven vieressä on yksi ylimääräinen katkaisija jonka painallus sammuttaa ihan kaikki kämpästä. Näihin voi asettaa myös aikoja eli jos jotain tapahtuu niin automaattinen tapahtuma tämän jälkeen voi olla tietyn ajan tietyssä tilassa ja sitten palautua alkuperäiseen tilaansa.

    Koska scene tilassa on mahdollisuus myös termostatteihin ja tuolta löytyy timerit. Siten voisi ainakin teorisssa tehdä seuraavan:

    - Jos lämpötila alle 5 astetta
    - Jos ma - pe
    - Auton lohkolömmitin alkaa lämmittää klo 0530 ja virta katkeaa rasiasta klo 07

    Ensin pitäs varmaan löytää pakkasen kestävät laitteet :D

    Veikkaisin kyllä, että jos nodeja on paljon, viivettä voi tulla sekä siinä alkuperäisessä komennossa että eventin laukaisevassa tapahtumassa. Lisäksi tällaiset kikkailut varmasti nostaa todennäköisyyttä sillä, että laitetta pitää buuttailla.

    Tätä Veraa olen seurannut varmaan kohta 2v ja täytyy sanoa, että ehkä ensimmäinen tuote joka voisi oikeasti iskeä kunnolla markkinoille. Kehitys on ollut valtavaa ja ominaisuudet ovat kohdallaan. Toivottavasti rahaa riittää jatkossakin :)
     
  16. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun vaan löytyis ne makrot... Minulla on jokaisessa aktiviteetissa Tykki Päälle/Tykki Pois-makronapit, joilla on näppärä saada kangas alas, tykki päälle, töllö pois ja valot pois tai päinvastoin. Veemäistä alkaa tekemään tuplamäärää aktiviteettejä vain sen takia että saa näyttöä vaihdettua.



    Äkkiseltään kun tutkin niin ei ainakaan valmista pluginia näy löytyvän. Periaattessa näyttäisi kuitenkin onnistuvan jos vain osaisi ohjelmoida tuollaisen Luup-pluginin tekemään mitä tahtoo. Data voisi tulla vaikka tuolla intelliremote-sydeemillä tai irtrans-palikalla.




    Loistavaa. Ideana oli juuri tämä ALL OFF/ON-katkaisijan tekeminen. Osaakohan se erotella ACT:n moduulista esim. kakkoskanavan (group 2, kaksoisnäpäytys) käskyn? Saisin silloin olemassaolevalla katkaisijalla tämän toimimaan. Periaatteessa voisin jo nykysetupilla assosioida tuon kakkoskanavan sammuttamaan kaikki valot mutta jostain käsittämättömästä syystä yhteen assosioituun ryhmään saa kuulua vain viisi nodea:OI

    Näköjään tuon saa hakemaan myös säätiedot netistä eli et tarvitsisi termostaattia :thumbsup:

    Edit: Tuolta löytyy IP44-luokiteltu zwave-rele. Pakkasenkestosta en tiedä. Tuo on muutenkin edullinen paikka ostaa zwave-vermeitä.
     
    Viimeksi muokattu: 29.10.2010
  17. Detrox

    Detrox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs nykyään kannattaa ostella Z-wave -tuotteita?
     
  18. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Veran sivulla on aika hyvä lista tuetuista laitteista (wiki), kannattaa katsoa sieltä.
     
  19. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    On näköjään tuettu laite, mutta tätä tietoa ei kaivelusta huolimatta löydy.


    Löytyi kuitenkin http-request syntaxi jolla voi (?) antaa käskyjä purkille:

    http://ipadress:3480/data_request?id=action&serviceId=urn:micasaverde-com:serviceId:HomeAutomationGateway1&action=RunScene&SceneNum=<SceneNum>

    Tuon kun kirjoittaa johonkin selaimeen (tietysti oikealla IP:llä ja scenenumerolla) niin käsittääkseni sen pitäisi toimia. Jos toimii niin Harmonyn käyttäminen on mahdollista edellämainitulla tavalla.
     
  20. esaak

    esaak Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.10.2008
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari vuotta sitten valmistuneeseen taloomme järjestettiin valon ohjaus johdottomilla tuotteilla kaikkiin huoneisiin. Ongelmia on ollut oikeastaan koko ajan kytkimien toiminnan kanssa, valojen päälle laittaminen/sammuttaminen on välillä aikamoista taiteilua. Ilmeisesti ottaa jostain häiriötä, ongelma on vain muutamassa valopisteessä joiden toiminta on tahmeaa.

    Tavoitteena oli alunperin saada valojen sekä viihde-elektroniikan ohjaus helpoksi, ulos lähtiessä ja nukkumaan mennessä kaikki laitteet saisi yhdestä napista sammutettua. Näiltä osin laitteisto täyttää vaatimukset, mutta toimintavarmuus saisi olla huomattavasti parempi.

    Kuinka paljon on kertynyt kokemuksia Z-wave laitteiden luotetavuudesta ja onko eri valmistajien laitteissa eroja? Tarkoituksena olisi uusia laitteistoa vähitellen, yksi huone kerrallaan.

    Olen ymmärtänyt että eri valmistajien laitteet olisivat yhteensopivia toistensa kanssa. Pystyykö myös eri mallisia säätimiä sekoittamaan samassa järjestelmässä, esim näitä?