Laadukkaat DIY-kaiuttimet.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Tuukka T, 13.10.2010.

  1. Tuukka T

    Tuukka T Guest Guest

    Liittynyt:
    13.10.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys kaikille. Vihdoinkin sain käyttäjätunnukseni toimimaan ja pääsen kysymään apuanne.
    Eli, tarkoituksena olisi ottaa projektiksi olohuoneen hifistys ja rakentaa pari mahdollisimman hyvä-äänisiä kaiuttimia ja samalla toteuttaa pitkäaikainen haave ensimmäisestä putkivahvistimesta niiden seurana.
    Kaiuttimiin olen suunnitellut alustavasti seuraavanlaisia elementtejä:

    Basso: Peerless SLS 830668 http://www.ljudia.fi/kaiutinelement...-tuuma-c96816/peerless-sls-263-830668-p78448/

    Keskari/mid: Vifa PL18WO 09-08 http://www.ljudia.fi/kaiutinelementit-s82124/keskiaaniset-c78509/vifa-pl18wo-09-08-p78517/

    Diskantti: Scan-Speak D2905/930000 http://www.ljudia.fi/kaiutinelementit-s82124/diskantit-c78530/scan-speak-d2905-930000-p78528/

    Jakotaajuudet olen ajatellut jotenkin näin:
    Basso-pasanen: 0-400Hz
    Kekkari: 400-3500Hz
    Disse: 3500Hz-->

    Elementeillä ja suotimilla parille muodostuisi hintaa n. 720€.

    Nyt haluaisinkin kuulla mielipiteitä kyseisestä yrityksestä, sekä ehdotuksia ja ideoita muistakin elementeistä.

    Winisd:tä pyörittelin noiden elementtien kanssa ja ilmeisesti suljettu kotelo tuntuu olevan viisain vaihtoehto kyseiselle bassoelementille? Kotelotilavuudeksi tulossa tällä hetkellä n. 60l. jolla -6dB näyttäisi tulevan sinne n.30Hz:n pintaan. Tarvisiko toistaa alemmaksi? Mitä hyötyä olisi refleksivirityksestä tässä tapauksessa? Käppyröiden mukaan ei juurikaan taajuusvasteellista eroa olisi, mutta vaikuttaako saundiin?

    Keskarin kotelotilavuus näyttää tällähetkellä n. 40litraa ja 400Hz:n jakotaajuuden kohdalla vaste -0,21dB. Mites tämä?

    Diskantti nyt elelköön omaa elämäänsä suljetussa ilmakehässä.

    Nyt kaipailenkin kovasti uusia ideoita ja ehdotuksia! Kaikkea voi vielä muuttaa, elementtejäkään ei ole vielä hankittu. Tarkoitus olisi tehdä oikeasti hyvät kaiuttimet vähintääkin tulevaksi 20:ksi vuodeksi. Ainut rajoittava tekijä on tuo hintapuoli, joka alkaa olemaan melkolailla tapissaan tuossa, sähköiset osat, 700€/pari.

    Terv: Tuukka T.
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Aw-30 Alu rakennussarja.
    Ensimmäiset täysin erillisistä osista itse kootut kaiuttimet eivät ole sellainen vaihtoehto joita kuunnellaan seuraavat 20 vuotta.
    Täysin erillisistä osista itse kootut kaiuttimet ovat sellainen vaihtoehto jota säädetään ja muokkaillaan ja hiotaan jakosuotimen arvoja ainakin seuraavat 20 vuotta, ennen kuin ne saadaan toimimaan toivotulla tavalla tai siirrytään seuraavaan projektiin. Kaiuttimien itse erillisistä osista omatoimisesti kokoaminen soveltuu harrastajille jotka haluavat testailla ja mittailla ja kokeilla vuosikausia.
    Sellaiselle henkilölle joka haluaa rakentaa kaiuttimet kerran, ja sen jälkeen kuunnella niitä rauhassa 20 vuotta, sopivat parhaiten ammattilaisen suunnittelemat rakennussarjat. Niissä säätäminen ja hiominen on jo tehty valmiiksi. Haluamaasi hintaluokkaa edustaa vaikkapa yllä linkitetty Aw-30 rakennussarja. Kyseisessä sarjassa käytetään hyvinä pidettyjä ja suht laadukkaita Seasin Prestige elementtejä. Tutustu muihinkin rakennussarjoihin.
     
  3. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve. Tee se itse hommat ovat mukavia ja opettavaisia, mutta ennakkoasenne että helpolla ei saa hyvää ja varmasti tulee menemään rahaa+hermoja ja siltikin tulee sutta.:)

    * SLS10 on ihan OK basso hintansa puolesta, mutta vaatii isohkon kotelon. L26 Seas helpompi. Jos teet noin korkean jaon, basso pitää olla edessä ei kyljessä.

    * keskiääneksi valitse ennemmin 4,5" elukka eikä se keskiäänikäytössä vaadi tuollaisia tilavuuksia vaan muutaman litran.


    DIY-sarjoissa on se huonopuoli, kuten missä tahansa kaiuttimessa, että bassotoisto on tietynlainen. Vaikka vaste olisi kuinka tuunattu suoraksi, niin se ei takaa että se toimii hyvin omassa huoneessa ja omalla laitteistolla.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Paha mennä aloittajan puolesta sanomaan, mutta mielestäni tämä ei ole sitä mitä haettiin. Se mitä haettiin, oli kiva rakenteluprojekti jota kestää kuunnella lopun ikäänsä. Kuten sanoinkin, täysin diynä ilman mitään pohjaa kestääkin kaiuttimen 'valmistumisessa' koko ikä, eikä valmista ole sittenkään.

    Niin, tämä ongelma todellakin on missä tahansa kaiuttimessa :rolleyes:
    Miksi täysin pystymetsästä liikkeelle lähdettäessä ongelmat olisivat yhtään vähäisemmät kuin valmiissa setissä? Ammattilainen suunnittelee kaiuttimen siten että se toimii mahdollisimman monen tyyppisissä huoneissa. Itse suunnittelemalla voi toki teoreettisesti rakentaa kajarit täysin omaan kuuntelutilaansa kustomoituna, mutta onnistuuko se täysummikolta, tai onko siinä edes oikeasti järkeäkään?
     
  5. Tuukka T

    Tuukka T Guest Guest

    Liittynyt:
    13.10.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia ideoista.

    Tuo rakennussarjakaan ei ole kokonaan pois suljettu vaihtoehto, mutta aika kiven alla taitavat olla tuon kokoisilla elementeillä, mitkä siihen haluan. Tuon linkitetyn Aw-30:n kotelokin vaikuttaa jo niin eksoottiselta, etten oikein tiedä mitä sanoa. Itse en tuollaista lähtisi tekemään. Lisäksi olisi mukava, jos kaiuttimet olisivat täysin uniikit kappaleet, eikä joka toisen kotinikkarin kotiteatterikaapit. Rakennussarjoja on kyllä tullut jossain vaiheessa kasailtuakin, vaihtelevalla menestyksellä, mutta nyt olisi enemmän mielenkiintoa tehdä kokonaan omat, alusta asti. Joten hylätään tässä vaiheessa ne rakennussarjat.

    Kaiuttimista on tulossa sen verran kookkaat, ettei basson vaatima tilavuuskaan ole este. Toisaalta mieleeni putkahti idea tehdä keskiäänelle refleksiviritteinen kotelo ja laskea jakotaajuus johonkin 100-200hz:n tietämille? Lisäksi diskantin jakotaajuutta voisi laskea n. 2-2,5kHz:iin.

    Lähinnä nyt vain nuo kotelotilavuudet ja mahdolliset viritystaajuudet tuottavat harmaita hiuksia. Kotelon valmistuttua voi jakosuotimia kolvailla ja refleksiputkia sahailla vaikka joka viikko, kunnes ääni miellyttää :)

    Lisää nyt vain ideoita kiitoksia!
     
  6. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    juuuu, mullakin kymmenisen vuotta jo rakennuksessa olleet pääkajarit, mutta se seuraava kotelo on aivan varmasti sitte se finaali! :D

    nii täältä löydät kaikenlaista kivaa lueskeltavaa ja runsaasti mittaustuloksia erinäisistä elementeistä:
    http://www.zaphaudio.com/
    ja lisää mittauksia http://www.audioheuristics.org/measurements/measurements.htm

    ja tällä voi teorioida etulevyn ja elementtien sijoituksen vaikutuksia:
    http://micka.de/org/en/bafflestep.php

    elä tuurilla ainakaan mitään elementtivalintoja tee vaan vertaile ja etsiskele haluttuja ominaisuuksia, yhdistele pohdiskele..
     
  7. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tutustu elekrosaattisiin kaiuttimiin. Ne on myös mahdollista rakentaa itse.
     
  8. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pointtini oli, että kokeilemalla kaupallisia tuotteita koekuunteluin pääsee mahdollisesti helpommin hyvään lopputulokseen.
     
  9. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voisit apinoida vaikka tuota kaiutinta:
    http://www.troelsgravesen.dk/PRELUDE.htm
    (muuta samaa siinä ei kyllä ole kuin diskantin valmistaja ja suunnilleen elementtien koot keskiäänistä lukuunottamatta, joo 6" on aika iso tuohon käyttöön).

    Pidä suotimen topologia samana jos mahdollista. Aktiivisuotimella (DCX2496 etc.) tuon ekuttaminen olisi nopeata ja helppoa, Gravesenilta meni tuon jakosuotimen suunnitteluun 4-5 kk. Joku softa (esim. LSPCad) ja mittausvälineet tuohon hommaan tarvitaan.
     
    Viimeksi muokattu: 18.10.2010
  10. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    keskiääneksi 18Sound 6ND430, jota löytyy hifitalolta yllättäen aikas hyvään hintaan. diskantiksi tälle sitte Peerless 810921 taikka halvempi Seas_27TBFCG, vähän omien mieltymysten mukaan, molemmat todella hyviä kyllä ja kestävät 2khz jaon, zaphilta löytyy mittauksia, jotka vahvistaa ylläolevan selityksen.

    bassoa sitte...hmm.. hankalempi.. hifimmät bassot menee sinne 200+ euroon.. ja yli budjetin.. pitäs tonkin peerlessin keski ja yläbassoilla olla ihan ok, eikös noi genelecit spiraalisubeissaan käyttänyt.
    yks tietty vois olla ihan vaan parilla 18soundilla MTM, tosin sillä ei taitas paljon alle 50hz päästä.
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Ei tod ole SLS:t :rolleyes:
    Genen subielementtien rakenne on tietääkseni XXLS pohjainen mutta ankarasti oem kustomoitu.
     
  12. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    ahas, hyvä että korjasit, jotenkin oli jäänyt mielikuva että vaan siitä arkkumallissa ois ollut XLS-pohjasia.. ja löytyhän sitä tosiaan 8" xls myöskin.

    niin ja budjettia venytellessä hifibassoehdotus, jonka vois suomesta saada:
    http://www.hifitalo.com/elementit/peerless/830952.pdf
    tosta ei kovin mittauksii löydy, mutta ei oikeastaan mitään syytä olettaa että olisi missään huonompi kuin XLSt ja taasen sitte alumiinisuuden myötä kartioresonoinnit on tuolla 2khz yläpuolella, eli hyvin todennäköisesti laadukasta keskiääntä ois tarjolla jyrkkää jakoa käytettäessä useampaan sataan hertsiin asti.. niin ja sitte alapäätä löytys mukavasti.. (winisd: 120 litran 20hz viritetysssä kotelossa -6db@18hz :thumbsup:

    huomioitavaa toi alhainen 2.8 ohmin nimellisresistanssi, tosin sen ansiosta ei häviä herkkyydessä noille muille ehdotetuille, jos siis passiivisuodin olisi käytössä.. ja hintahan on sen 200.

    passeli setti elementtejä olisi siis: 2 x 200 + 2 x 91 + 2 x 79 = 740 euroa..
    tai seassin diskanteilla 680..

    noista vois teoriassa rakentaa todella hyvät kajarit, passiivit tai aktiivit, toteutus on se rajoittava tekijä. ja vaikka noissa mainituisssa elementeissä onkin pelivaraa jakotaajuuksien suhteen, elementtien toistokyvyn ulottuessa pitkästi limittäin, niin erittäin todennäköisesti vaatisi paljon vaivaa se jakosuodinsuunnittelu, testailua.. ja riippuin kuinka perfektionisti on niin ei ikinä valmista.

    lisää euroja sijoittamalla saakin sitten http://www.thomann.de/fi/behringer_dcx2496_ultradrive_pro_lautsprechermanagement.htm
    jolla voisi jakamiset huolehtia ja erilaisten säätöjen teko HUOMATTAVASTI helponpaa kuin komponentteja vaihtelemalla jakarista.. ja tohon sitte joku 6 kanavainen vahvari, esim riittävän jämy kotiteatterivahvain 6.1 direct inputtia käyttäen..

    pohdiskelu ei onneksi maksa vielä mitään..