Vahvistimen oma testikohina on sisällöltään tuntematonta, Hifin Testi DVD:llä se on 400-2 kHz:n kohinaa. Luota Hifin DVD:hen. Kanavatasot säädetään Hifin Testi DVD:llä 400-2kHz:n kohinalla. Itseasiassa, samanlainen kohina löytyy myös REW:n SPL-mittarista. REW:llä sitä on helpompi käyttää kuin levyltä, käytä siis sitä. Kaikki kanavat näyttävät samaa lukemaa kuuntelupaikalla. Subbari säädettiin ennen muinoin näyttämään 80, 63 ja 50 Hz:n terssikohinan keskiarvolla samaa kuin muut kaiuttimet, mutta nykyään se on kätevämpää tehdä Room EQ Wizardilla mitatusta vastekäppyrästä ihan katsomalla käppyrää. Siinä näkyy samalla tasonsäätöä pieleen vievät bassokorostumat ja -vaimentumat minkä suhteen on mahdollisuus tehdä toimenpiteitä. Viisarimittaria ei tarvita, Room EQ Wizardista:sta löytyy virtuaalinen SPL-mittari. Se ei ole kalibroitu, mutta se ei ole tarpeen. Pistä kalibrointi päälle ja pääkaiuttimien kohinaa tulemaan kaiuttimista. Kun mielestäsi meteliä on "riittävästi" nakuttele REW:n SPL-lukemaksi 75 dB ja paina OK. Nyt REW luulee että tämä taso on 75 dB. Näin pääset mittaamaan tasot mutta ne SPL-lukemat eivät oikeasti pidä paikkaansa. ?? Ei näy mittään. Give ur graph, plz.
Kokeillaan uudelleen. En ole näitä kuvia ennen tänne lisäilly. Yritin upottaa sen suoraan viestiin. Preview:ssa ainakin näkyy...
Tuossa on siis äänessä L+R+aliwooferi? Ihan hyvältä näyttää. Alle 100 hertsin bassoalueen yleistaso on ehkä aavistuksen (2 dB) runsas. Noita 25 ja 43 Hz:n pikku-tuntureita voi vähän vaimentaa jos vaimennustyökalu löytyy. Asiakseen EQ:a ei noiden takia kannata välttämättä edes hankkia.
Kaikki kajarit olivat kyllä päällä, mutta toin äänikortilta kahdella piuhalla steroääntä, joten oletin näin. En kyllä huomannut tarkastaa asiaa, mutta en sivusta ainakaan huomannut että takakajareista olisi kuulunut älämölöä. Onko tuo 18-20 db:n vaihteluväli alataajuuksissa sellainen, että sitä ei korvalla normaalikäytössä juurikaan huomaa? Ainut että tiedän nyt sen olemassaolon, jolloin sille täytyy varmaan jokin kaunis päivä tehdä jotain...
Se on hyvin normaalia kyseisillä taajuuksilla, eikä tuo sinun tilanne ole edes lähellekään pahimmasta päästä. Huomaaminen riippuu bassoerojen bongailuun harjaantumisesta mutta kuten sanottua, ei tuo nyt mitenkään erityisesti korville lyö. Varsinaisen powerin ja fortumin välittävä keskibasso välillä 60-100 Hz sinulla on kauniisti nipussa eikä ylempänäkään näy ilkeitä anomalioita, normaalia heijastusten tekemää kampaamista vain. Sinullahan ei tuossa ole edes tasoitusta päällä ollenkaan, porukka esittelee vasteitaan useimmiten 1/3 tai 1/6 oktaavin silottavalla tasoituksella. Sehr gut.
Itse pidän tarkoituksella subeja karvan verran (3-4dB) kuumana, omaan korvaan kuulostaa tasapainoiselta tällöin. Täysin suora vaste - ainakin omassa kämpässä - kuulostaa liian yläpäävoittoiselta. Tuon mutkittelun kyllä 100% varmasti huomaa sen jälkeen kun on kuullut suorahkoa vastetta tai kun vertaa johonkin asialliseen kuulokesoundiin bassotoistoa. Nuo montut ovat lähinnä "ongelma", mitää pahoja korostumia (suhteessa yleistasoon) ei ole. Ei tuo mikään huonoin näkemäni huonevaste ole.
Tuli hommattua ECM8000 mikki ja tällainen härpäke (THE T.BONE MICPLUG USB) sen kaveriks: http://www.thomann.de/fi/the_tbone_micplug_usb.htm Pieni ihmetys tuli kun pitäis tuo kalibroida (REW ohjeessa ei ollutkaan tällaiselle setupille kalibrointiohjetta). Eli multa löytyy RCA=>XLR kaapeli. Meneekö tuo nyt niin että RCA kuulokeulostulon oikeaan kanavaan ja XLR vaan tuohon mikkiliittimeen ja sitten kalibrointi? Phantom poweri kannattanee olla pois päältä? Ei viittis heti särkeä vehkeitä...:hitme:
Kalibrointi onnistuu noin. Ilman phantom-jännitettä, sitä ei tärvitse muut kuin kondensaattorimikit. Suosittelen myös mikkietusen testaamista RMAA:lla samalla metodilla, olettaen, että syöttävä äänikortti on suhteellisen laadukas eikä korruptoi signaalia.
Kiitoksia nopeasta vastauksesta! Tuossahan tosiaan on kaikki samassa (äänikortti, mikkisisääntulo XLR, kuulokeulostulo, phantom power 48V). Nähtäväksi jää kuinka laadukas systeemi on (ollee riittävä mun subin säätämiseen). Mutta näillä mennään toistaiseksi...
Taitaakin asiani sopia paremmin tänne. Eli lyhykäisyydessään keissini on omasta mielestäni ongelmainen huoneakustiikka. Keskustelua aiheestä on käyty enemmän täällä: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=81975 Ja tässä postauksessa vihdoin ja viimein saamaani mittausdataa: https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=1369476&postcount=24 Laitteistona XLS200, Antimoden mikki, MicAmp ja läppärin äänikortti. Ekat mittaukset siis kysymyksessä, eli käppyröiden oikeellisuuskin hieman kyseenalainen. Harjoitukset kuitenkin jatkuvat, mutta onko teillä noihin tämän hetkisiin käppyröihin mitään kommentoitavaa?
Missähän mahtaa olla ongelma? Käyttiksenä OSX 10.6.4 (lumileopardi), äänikorttina M-Audio Audiophile FireWire. Softana REW 4.11 ja 5b. Mikki-kittinä DSPeakerin setti, mikki+vahvari. Signaali tulee ihan oikein koneelle, tasot heiluu ok esim. kun menee järjestelmäasetukset > äänet, kohtaan. Eli tavaraa tulee mikin kautta sisään. Minkäänlaista signaalia (erilaisia asetuksia on kokeiltu) ei kuitenkaan tule REWiin. Puolestaan koneen sisäinen mikki toimii ok, jos sen asettaa päälle. Muistan joskus n. vuosi takaperin käytelleeni Behrun 8k mikkiä ja Behrun miniamppia ihan ok, ilman tämän kaltaisia ongelmia. Tein juuri Java ym. päivitykset koneelle, katsotaan auttaisiko asiaa. Mahtaako muuten jollakin löytyä Hifimaailma 7/2008 (s 64-69), ollutta mittailuartikkelia skannattuna? Edit: ajurien ym. päivittäminen ei auttanut.
Tätä pitäisi alkaa tasoittelemaan, 1-2kHz kohdalla korostuma ja tuo paha tuolla 70-80Hz kohdalla, samoin kuoppa 160Hz.
Millä mikrofonilla mitattu? Jos RS Shack, niin en luottaisi ollenkaan yli ~500 Hz lukemiin. Ja mitä "5.1" kuvankaappauksessa tarkoittaa? Et kai mittaa kaikkia kaiuttimia yhtä aikaa? Kaiuttimet pitää mitata yksitellen. edit: Eipä olekaan RS Shack korjauksesta päätellen. Mutta yläpään jyrkkä lasku näyttää erittäin oudolta.
Mikki-kittinä DSPeakerin setti. Keskiääni Spoiler Vasen Spoiler Oikea Spoiler Subbari (tasoja korjattu alaspäin mittauksen jälkeen, etuäänien tasoille.) Spoiler
Tuo diskantin käyttäytyminen oudoksuttaa minuakin. Voisitko tehdä siitä tarkistusmittauksen? Laita kaiutin kauas seinistä (mieluiten ulos) ja mittaa 3-20 kHz vaste 20 cm päästä diskanttielementistä. Vasteen pitäisi olla keskimäärin melko suora. Matalien ongelmaa voit lähteä purkamaan laskemalla huonemoodien taajuudet. Laskentatulosta voit verrata todellisuuten laittamalla subin nurkkaan ja mittaamalla huoneen vastakkaisesta ylänurkasta. Kaikkien moodien pitäisi näkyä mittaustuloksessa. Sitten vain siirrellään kaiuttimet ja kuuntelupaikka kohdalleen, akustoidaan ja equtetaan loput ongelmat.
kuinka pitkä bursti kannattaa ottaa tuosta mittaushetkellä? oletuksena tais olla lyhkänen 256, ennättääkö tuolla nopealla huonemoodit vielä täysin aktivoitua vai laittaa suosiolla esim. 1024?
Kannattaa varmaan testata omassa tilassa, mutta ainakin minä olen ottanut kaikki mittaukseni niin kotona kuin töissäkin 256:lla. :thumbsup:
Syötä huoneesi mitat (P 3.9 m, L 3.35 m, K 2.2 m) aikaisemmin linkkaamaani huonemoodilaskuriin. Tuota suurinta mitattua kuoppaa vastaa taajuudella 53 Hz ensimmäinen leveyssuuntainen moodi. Ensimmäisillä moodeilla on paineminimi suuntansa keskellä. Olet siis tehnyt mittauksen huoneen keskilinjalta. Tässä tapauksessa ongelma on mittaus- ja kuuntelupistesidonnainen, eikä sitä voi poistaa kaiuttimien paikkaa muuttamalla. Tarvitset sivuseinälle bassovaimentimen. Villasta tekemällä tulee paksu, joten levyresonaattori on parempi ratkaisu. Huoneen pituuden lisääminen ei vaikuta mitenkään tähän ongelmaan. Olen myös nähnyt teorian, jonka mukaan kahdella lisäbassolla tuosta ongelmasta selviäisi, mutta tätä en ole itse päässyt kokeilla todentamaan.