Keskuspölynimurit

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana KnightOfNi, 03.08.2010.

  1. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Täällä 8 vuotta vanha perus-Beam, hienoutena ainoastaan käynnistys kahvasta, ei mitään ongelmia toistaiseksi. Imukone sijoitettu käyttöullakolle jossa on kesällä helle ja talvella pakkasta. Kerran vuodessa tyhjennän pölyastian. Filtterin vaihdoin joku vuosi takaperin GoreTex-malliin, sitä ei tarvitse mainosten mukaan mitenkään puhdistaa, sisällä on painava möykky joka käsittäkseni "höykyttää" filtteriä jotta pölyt laskeutuisi pölyastiaan. Meillä pystyy imuroimaan yhdellä liitännällä 90m2 yhdessä tasossa, toista liitintä ei tule juurikaan käytettyä. Nähtävästi takan imurointia edes lisälaitteella ei suositella, tähän en ole perehtynyt.

    Itse arvostaan imuroinnin äänettömyyttä ja keveyttä, imuteho tuntuu riittävältä. Pitkä letku on kevyt, varastointi muovikoriin, jonne mahtuu myös suulakkeet ja teleskooppivarsi. Tilaa vie siis yhden hyllyn eteisen kaapista.

    Meille tuo keskuspölynimuri oli plussaa asunnon oston yhteydessä. Jos rakennan okt:n sinne tullenee myös kpi.
     
  2. Imh

    Imh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keskuspölynimurin ehdoton etu on se, ettei se puhaltele pölyä ympäriinsä kuten "perässä vedettävä" serkkunsa. Varsinkin kevätauringon paisteessa kyseisen efektin voi todeta ihan omilla silmillään. Imutehossa ainakin meidän keskuspölynimurimme häviää paljon perinteiselle imurille, mutta siihen on varmaankin syynä paljon pidempi imuputkisto, joka heikentää luonnostaan imutehoa. Toisaalta puhdistustulos on parempi hieman pienemmällä imutehollakin, kun pölyä ei puhallella ensin leijumaan josta se siivouksen jälkeen laskeutuu taas lattialle ja muille pinnoille...
    Meillä on ollut omakotitalossa Beam keskuspölynimuri jo 11 vuotta ja kahvakäynnistys toimii edelleen (moni on väittänyt venyvän imuletkun menevän rikki ajan kanssa) kuten muutkin ominaisuudet. Mielestäni Beamin ainoa huono puoli on sen todella kelvoton suulake-teleskooppiputki yhdistelmä, joka tuttavallani meni rikki kahdesti kolmen vuoden käytön aikana Imurit asennettu ja otettu käyttöön samanaikaisesti). Korvasin sen Elektroluxin perinteisen imurin vastaavilla osilla heti kättelyssä. Olen nähnyt monen keskuspölynimurivalmistajan tekeleitä (siis teleskooppiputkia ja suulakkeita sekä kahvoja) ja mielestäni ne ovat ainoat osa-alueet mitkä häviävät laadussa ja käytettävyydessä perinteisten imureiden vastaaville. Tosin Elektroluxin keskuspölymimurissa luulisi tuonkin asian olevan kunnossa... :-O
     
  3. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuon teleskooppiputken saa varaosapaketissa(99€), jossa on myös suulakepaketti. Tarvitsin tuon teleskooppiputken, kun vanha ei pysynyt letkun liitäntäputkessa enää kiinni(kulumaa). Kotona huomasin, että kerpele-teleskooppiputki varaosana olikin ollut minulla kaapissa jo vuosia-en vain enää muistanut.
    No, tarvitsin kuitenkin noita suulakkeita ja onhan teleskooppia sitten loppuiäksi, tai keskuspölynimurin loppuiäksi. Tuossa tarviketeleskoopissa on muovirengas, joka kiristyy letkuosan päässä olevaan metalliputken päähän. Alkuperäisessä oli metalli metallia vasten(kartiosovitus) ja kuluman seurauksena letkuosa lähti vähän väliä irti teleskoopista-raivostuttavaa!
     
  4. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö olisi helpompaa ostaa joka kerrokseen oma robotti?

    + asennuksen helppous
    + hoitaa ajastetusti itse imuroinnin ja lataakin itsensä automaattisesti.
    + aika hiljaisia
    + mallit kehttyy koko ajan paremmiksi
    + kappalehinnaltaan halvempi kuin keskuspölynimuri

    ja miinukset
    - suodattimesta huolimatta paluuilma ei ulkoilmanraikasta
    - luotettavuus ja pitkäikäisyys?
    - telakointipaikka vie tilaa
    - voi joutua hankkimaan kalliita erikoisvarusteita kuten portteja tiloihin jonne se ei saa mennä
    - kuolleet kulmat ja paksut matot hankalia. Ehkä nekin jo ratkaistu

    Niin rikkaluukku ei kuulemma ole kätevä käytössä. Ei omakohtaisia kokemuksia tosin.
     
  5. anjupi

    anjupi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.04.2001
    Viestejä:
    155
    Saadut tykkäykset:
    0
    Reipas kuukausi on uudessa talossa asuttu ja tuon kommentin voin ainakin meidän kohdalla kumota. Talossamme on kerroksia 2-3 ja tasoja 4 eli portaita riittää. Imurin letku sijaitsee keskikerroksessa KHH:n kaapissa ja pääasialliset asuintilat ylempänä. Koska emme halua aina ottaa letkua esille, emmekä raahata sitä etenkään jatkuvasti yläkertaan, päädyimme asentamaan kaksi rikkaluukkua. Toinen asennettiin yläkerran keittiöön ja keskikerroksen eteiseen. Näiden seuraksi hommasin pienet varrelliset Sinin harjat, jolla hiekat, leivänmurut yms. on ollut kätevä luukkuun lakaista. Jos tällä hetkellä jotain tekisin toisin, niin olisin varmaan laittanut taloon 1-2 rikkaluukkua enemmän. :)

    Muuten Beamin Platinium SC385 10m Aspira Vario siivoussarjalla on toiminut hyvin. Nyt on vielä hankinnassa perusletku, jonka ajattelin sijoittaa autotalliin imurin viereen. Tehot ovat myös imurin aktiivisemman käyttäjän mielestä riittäneet aivan hyvin.

    Robotti-imureista ei ole kokemusta, mutta varmaan nekin toimivat. Ainakin nurmikkoa Husqvarnan robotti leikkaa hyvin. :)
     
  6. Enoelmeri

    Enoelmeri Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    834
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tavallinen imuri päästää varmaan aina jonkin verran pölyä läpi, vaikka onhan niitäkin olemassa hyvillä suodattimilla ja ns. allergialiiton hyväksymiä malleja.Sieltäkin voi varmaan päästä pienimpiä hiukkasia läpi ja nehän taitavat olla terveyden kannalta juuri kaikista haitallisimpia. Uuteen taloon en jättäisi keksuspölynimuria hankkimatta.
     
  7. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Raksamessuilla juttelin Puzerin edustajan kanssa ja suositteli noita pussillisia malleja. Pöntöllinen Oiva kuulemma säilyy heillä tuotannossa mutta pääpaino tulee olemaan pussillisissa malleissa. Pussillisten etu on tyhjennyksessä eli pussi pois ja uusi tilalle. Ei turhaa pössöttelyä siinä vaiheessa ja suodattimien kanssa ei tarvi pelata.

    Aino on nyt vakavassa harkinnassa kun siinä pussi kestää yli vuoden ja 2 pussia maksaa alle 15 euroa. Maaliskuussa näyttäisi itse kone maksavan Kodinterrassa 450€.
     
  9. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki mitä netissä kirjoitellaan ei ole totta.

    Väitteillä olisi jotain merkitystä jos keskusimuria pidettäisiin koko ajan päällä. Normaalilla viikkosiivouksella ei synny ongelmia. Korvausilma tulee sieltä missä ilmanvastus on pienin. Lattian läpi on suuri vastus.

    Keskusimurin seinärasiassa on tiiviste. Myös tavallisen pölynimurin pölysäiliö muhii kesähelteellä.

    Turha pelotella, suurimmassa osassa Suomen asuntorakennuskannasta ulkoilma on sisäilmaa puhtaampaa. Koneellisella poistolla varustetuissa taloissa tämä on normaalitilanne, eikä se ole osoittautunut ongelmalliseksi.

    Myös ilmanvaihdon korvausilma otetaan ulkoa, joten ulkotilan suhteellinen kosteus vaikuttaa joka tapauksessa sisäilman kosteuteen. Harvan asunnon ilmanvaihtolaitteissa on kuivaustoimintoa.

    Energiahukka on marginaalinen, koska ilman lämpökapasiteetti on pieni ja aika on lyhyt.

    Keskusimureita ei yleensä edes käytetä kerrostaloissa, koska asentaminen on hankalampaa ja asunnot pienempiä. Kerrostaloissa usein tuloilma tuodaan porraskäytävään ja poisto on asunnon keittiön ja märkätilojen kautta. Keskusimurin täytyisi olla tehokkaampi kuin koko talon ilmanvaihtokoneen, jotta muiden asuntojen ilmanvaihdon suunnan saisi käännetyksi. Aivan näin tehokkaita ei keskuspölynimurit ole :). Rappupölyt se toki imee asuntoon, mutta näin kävisi joka tapauksessa.

    Ei meillä ainakaan tule samaan aikaan laitettua ruokaa ja siivottua, koska molemmat toimenpiteet täytyy tehdä samalla henkilöstöllä. Luulen että muilla on aika sama juttu.

    Sisäilmassa on enemmän partikkeleja kuin ulkoilmassa. On aivan nurinkurista peloitella muka likaisella ulkoilmalla.
     
  11. koomapoika

    koomapoika Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2006
    Viestejä:
    884
    Saadut tykkäykset:
    0

    Siis missä noi on luettavissA?
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumustelijan postaaman linkin takana. Tuo sopisi paremmin hauskoihin linkkeihin.
     
  13. p150313

    p150313 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuukauden kokemuksella voin suositella keskuspölynimurin tehottomuuteen kyllästyneille Royal-Eco GIS10. Kolme 1000W moottoria ja kyllä ilma liikkuu. Mukavan nopea imuroida. Sopi myös pienellä säädöllä Allawayn putkistoon.

    Mitä tuohon höpö höpö pelotteluun tulee, niin kannattaa vata ikkuna tai painaa takkakytkintä keskuspölynimurilla imuroidessa niin korvausilma pääsee tulemaan helposti. Imutehokin paranee.
     
  14. Imh

    Imh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti KO postaus kuuluu samaan sarjaa kuin se, jossa kerrottiin ilmaston/säänmuutosten johtuvan suoraan ilmalämpöpumppujen yleistymisestä. Kesällä siis kun viilennetään sisäilmaa, niin se lämmin siirtyy ulos ja talvella päinvastoin... :hitme::OI

    Jos tuon keskuspöynimurivastaisen kirjoittelijan ajatus olisi kulkenut, niin mitäköhän haittoja hän olisi vielä yleisemmälle ilmiölle saanut, eli puilla lämpiävälle saunankiukaalle ja takalle. Niiden käyttö kun on uskoakseni vielä yleisempää ja tiheämpää kuin keskuspölynimurin ja ilman virtauskin (ulkoa sisälle ja piipusta ulos) lienee samaa luokkaa...

    Koneellisen ilmanvaihdon taloissa sisällä on aina pieni alipaine, jos järjestelmä on säädetty oikein. Eli korvausilmaa tulee joka tapauksessa koko ajan ulkoilmasta sisälle sieltä mistä se helpoiten pääsee, eli samoista paikoista kuin keskuspölynimuriakin tai takkaa/kiuasta käytettäessä.
     
  15. CharlesBronson

    CharlesBronson Guest Guest

    Liittynyt:
    19.06.2007
    Viestejä:
    405
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinasin juuri samasta asiasta kommentoida. :D
    Siinähän mainittiin vielä toisena asiana tämä maalämpö, että kyllähän se maa on jäässä kun sieltä kaikki lämpö otetaan taloihin.
     
  16. Henris

    Henris Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.12.2003
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakko kommentoida tätä linkitetyn sivuston tarinaa, koska se on pahinta tuubaa mitä ikinä olen lukenut ja ettei kukaan tätä foorumia lukeva kuvittele tekstin pitävän paikkaansa. Muutkin väitteet sivulla menevät samaan idiootti/trollikategoriaan.

    Jos talon ylipaineistaa, niin talvella sisä- ja ulkolämpötila ja -ilmankosteuserojen ollessa suurimmillaan lämmin ja kostea sisäilma kulkeutuu eristetilaan (höyrynsulku harvoin täysin ehjä) ja tiivistyy vedeksi saavuttaessaan riittävän kylmän kohdan eristeessä. Kesällä lämpötila- ja ilmankosteuden erot ovat sellaisia, ettei kastepistettä yleensä pääse syntymään eristekerroksen sisälle. Joku varmaan osaisi laskea miten tilanne on, jos sisätila on jäähdytetty 20 asteeseen (ja kuivattu) ja ulkona on 30 asteen trooppinen helle. Itse epäilen, ettei edes silloin pääse syntymään kosteuden tiivistymisongelmaa.
     
  17. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rakenteet tiivistyy sisälle päin mentäessä, eli vaikka ulkoa kosteutta johtuisi ulkolaudoituksen taakse, niin se myös tuulettuu pois sieltä. Koska tiiviimpi rakenne on sisällä (vrt esim höyrysulku) niin siksi sitä kosteutta ei ajeta sinne ylipaineella (kun ei se kuitenkaan ole pullo kuten totesit).
     
  18. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvennykseksi vielä kaikille, että yllä mainitty ylipaineisuus siis ei pidä paikkaansa. Ilmanvaihto mitoitetaan AINA niin, että kyseessä on ALIpainen tila. (jotta nyt kukaan ei pääsisi viilaamaan, niin esim. sairaaloiden eristystilat ovat asia erikseen)
     
  19. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    ROYAL-ECO GIS 10 on aika hyvä teho/hintasuhteeltaan. Eipä tuohon hintaan saa yhtä tehokasta näköjään. 3kW teho on kova sana, jos muut asiat ovat kunnossa.
     
  20. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meille ei taida tulla KPI,a uuteen rakenteilla olevaan taloomme.
    Vedän ennemmin Mieleä perässäni, kuin hirmuista putki hirviötä.
    Ja sitä paitsi syntymästä asti pölyallergisena, voin sanoa, että kaikenlaisella
    ylisiivoamisella meistä tulee vain entistä allergisempia.

    Tekee ihan hyvää, kun siellä ilmassa edes jokunen hiukkanen hiukan kutittelee
    nenää ja vastustuskykyä.
    Mieluummin siis omasta mielestä hieman näkymätöntä pölyä ilmassa, kuin että
    availen ikkunaa tai käytän takkakytkinta ja mitä lie virityksiä, jotta voin imuroida KPI,lla pölyttömästi.

    Kai te kuljette desisuihke ja rätti taskussa ovenkahvoja ja pintoja pyyhkien sitä mukaa kun lastenne kaverit koskevat johonkin. Näin yksi äiti kun olin yläasteikäinen ja hänen lapsensa vasta kipeinä olivatkin.