Äänenvoimakkuudensäätö lapsilukolla?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana LSA_Vinnie, 13.08.2010.

  1. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä kuluneen vuoden aikana on pari kertaa olllut hanat kaakossa, kun vahvistin on laitettu päälle... subbarikaan ei moisesta tykännyt.

    Onko vahvistimia, joissa tälläinen tahaton äänenvoimakkuuden säätäminen olisi jotenkin rajoitettu? Saisiko äänenvoimakkuuden rajoitettua johonkin järkevään pienempään tasoon, jos ja kun tietää ettei sitä luodetta tai pohjoista kauemmas tarvitse ääntä lähteä etsimään (ainakaan sinne kaakkoon asti). Tarvittaessa tämän ominaisuuden voisi tietenkin kytkeä pois.

    Ideoita tai muita ehdotuksia asian toteuttamiseksi?
     
  2. Bowser

    Bowser Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2007
    Viestejä:
    111
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippuu paljon vahvistimen merkistä ja mallista. Ainakin Denonin 1909 mallissa sai säädettyä maksimivolumin. Omassa Rotelissa saa säädettyä maksimivolumen ja käynnistysvolumen. Elikkä prossu käynnistyy aina tietyllä volumella. Lueppa sitä oman vahvarisi ohjekirjaa, uskoisin että ainakin joku limitti maksimille löytyy.
     
  3. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Varmaan kotiteatterivahvistimia tarkoitat? Hyvä tuuri kun sattumalta huomasin (ku katselin minkä ostaisi) että Pioneer VSX-1020 mallissa on max level säätö ja lisäksi voi valita tason käynnistäessä. Lataa manuaali jos haluat itse varmistaa, sivu 105. Varmaan tämä on sitten muissakin pioneereissa..
     
  4. idlehiiri

    idlehiiri Guest Guest

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin monista(ehkä jopa kaikista?) uudemmista Yamahan AV-vahvistimista pitäisi moinen ominaisuus löytyä.

    Eli on mahdollista asettaa tietty maksimi äänenvoimakkuustaso minkä jälkeen volumea ei saa suuremmaksi vaikka kuinka ruuvaat volume potikkaa. Lisäksi on mahdollista myös asettaa oletus äänenvoimakkuus vahvistimen käynnistykseen, jolloin edellisen kuuntelutuokion volume säädöt nollautuvat ja asettuvat halutulle tasolle.

    Itsellä normaali kuuntelu äänenvoimakkuus pyörii välillä -30dB ja -40dB. Olen asettanut maksimi tasoksi -10dB (asteikkoa riittäisi +15dB asti) ja olen havainnut sen erittäin hyödylliseksi esimerkiksi illanviettojen aikana, jolloin äänenvoimakkuudet tahtovat nousta promille tasojen mukana ;) Lisäksi krapula-aamuna voi turvallisesti laittaa vahvistimen päälle, koska aloitus äänenvoimakkuus on aina tasolla -50dB.
     
    Viimeksi muokattu: 13.08.2010
  5. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Merkkiä tärkeämpi taitaa olla vahvistimen tarkempi malli. Eli lukaise jokaisen potentiaalisen laitteen esite tai manuaali, mikäli myyjä ei ole asiasta tietoinen. Itselläni on muutaman vuoden ikäinen Onkyo 703, jossa on äänenvoimakkuuteen liittyen tälläisiä juttuja, joista voi lapsiperheissä(kin) olla kovastikin iloa:
    • Maximum Vol, tällä voin halutessani lukita suurimmaksi äänenvoimakkuudeksi haluamani lukeman väliltä 50...99 tai –32...+17 dB (absoluuttinen/suhteellinen näyttötila). Tätä ei siis saa vahingossakaan asetettua minimiin tai sen lähelle.
    • Volume Display: absolute/relative, eli asetus näkyy joko suhteellisesti (-/+ dB) tai absoluuttisesti, eli ministereoista tuttuun tyyliin (vain positiivisia numeroita, isompi numero tarkoittaa aina suurempaa voimakkuutta, lapsille/mummoille varmastikin helpompi). Lisäksi tuo luku näkyy koko ajan näytössä suurella, eikä sellaisella parin millin fontilla jossain näytön nurkassa (= helpompi huomata, että nyt muuten on volume kovalla).
    • Headphones Level, eli kuulokkeille on –12 dB...+12 dB suhteellinen tasonsäätö/trimmi, joten kuulokkeiden irti nyppäämisen jälkeen ei tule ainakaan yhtä dramaattisia ylläreitä, kun kuunnellaankin taas kaiuttimilla. Itse ainakin olen saanut tason riittävän lähelle samaa. Herkillä luureilla voi toki säätövara loppua kesken.
    • Muting Level, eli säädettävä mute. Itselläni on nyt asetettu niin, että kun painan mutea, ääni hiljenee 30 dB verran. Auttaa sekä mainostaukoihin, että myöskin siihen, että jos volume on todella suurella, saattaa perinteisestä täysin mykästä mute-tilasta palaaminen aiheuttaa lievän infarktin. Toki muten aikana näytössä villkkuu punainen teksti, joskin erittäin pieni sellainen.
    • Power On Vol, tällä asetetaan oletusvoimakkuus, siis se mikä on aina käynnistettäessä.
    • IntelliVolume (muilla valmistajilla on muita nimityksiä) tarkoittaa Onkyon tapauksessa +/- 12 dB input-kohtaista volumetrimmiä. Eli näin saa sen 10 dB muita äänilähteitä kovempaa kailottavan pelikonsolin tms. tasattua yhtenäisemmälle tasolle.
      Yamahoista olen vastaavan jutun pongannut, mutta eri nimellä ja ainakin ko. vahvistimessa pienemmällä +/- 6dB säätövaralla (kaipa sekin valtaosalle riittää, varsin jos säätää molempiin suuntiin).
    • Lock Setup, eli kun tämän on menusta aktivoinut, ei em. asetuksia tai muitakaan voi vahingossa muuttaa (esim. ne isin viikkokausia hiomat viiveet, tasot, ekvalisoinnit jne. ovat turvassa). Siis siihen saakka, kun joku tarpeeksi nokkela tai onnekas hoksaa valita tuon suojatun tilan pois käytöstä. Ainakaan omassa laitteessani ei ole mitään salasanasuojausta, tämäkin tosin riittänee varsin pitkälle.

    Joistakin laitteista - merkkiin katsomatta - löytyy osa noista (usein hämäävästi valmistajakohtaisilla nimillä varustettuina), monista nykylaitteista varmaan nuo kaikkikin. Joissain säätörajat ovat suppeammat tai on lisäksi vaikkapa kuulokkeille itsenäiset sävynsäätimet Yamahoiden tyyliin jne. Pelkkä merkki ei kuitenkaan takaa vielä mitään, sillä halpiksissa on varsin usein vähemmän tuonkaltaisia toimintoja.



    PS.

    Myös Input Rename eli inputtien nimeäminen on hyvä lisä, kun näytössä siis lukeekin 'AUX-1':n tai 'Video-4':n sijaan jotain selkokielisempää ja hauskempaa, tyyliin 'Pleikkari', 'Digipoksi' jne.
    Inputteihin liittyen vielä: Onkyon suosima monen nappulan tapa on em. seikasta huolimatta hieman hankala. Parempi olisi sellaisen suuri pyöritettävä Input-valitsin, jota pyörittämällä näytölle saadaan halutun äänilähteen selkokielinen nimi. Esim. itselläni pitää muistaa, että kun painaa erillistä PHONO-nappia, tulee näyttöön teksti 'Tietokone' ja ääni alkaa kuulumaan PC:n äänikortin kautta (valokuitua pitkin). Ja jos ei muista, niin ei auta kuin arpoa se sopiva kymmenestä samannäköisestä nappulasta.
     
    Viimeksi muokattu: 13.08.2010
  6. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa ehkä tarkastaa volat aina ennen sourcen päälle laittamista :)D), mutta digitaalisilla volumekontrollereilla tuo onnistuu (mallista riippuen). Mulla saa Onkyossa säädettyä startup volumen joko siihen mikä oli suljettaessa päällä tai johonkin ennalta määrättyyn tasoon. Myös maksimivolumea saa kuristettua. Juuri kuten yläpuolella.
     
  7. iku-tursas

    iku-tursas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    349
    Saadut tykkäykset:
    0
    Homer kuristi kaulasta, mutta nykylainsäädäntömme ei tätä säätötapaa suosi.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka potikasta puhutaankin niin nuo digitaaliset äänenvoimakkuussäätimet eivät taida olla rakennettu sellaisen ympärille. Toimiiko nämä bittiresoluutiota vähentämällä vai onko säätöön keksitty jokin fiksumpi tapa?
     
  9. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kontrolleri kytkee vastusverkosta vastuksia signaalitielle tai siltä pois käyttäjän volumenpyörittelyn mukaan.
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohan kuullostaa ihan kelvolliselta ratkaisulta. Huolella kun valitsevat vastukset niin kanavatasapaino pysyy paremmin kontrollissa kuin potikkarakenteissa.
     
  11. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noistahan mittaavat melkein aina korkeintaan desibelin kymmenyksen tai kaksi vippaavia kanavatasapainoja. Aivan ehdoton volumensäätötekniikka, potikkasäätimet ovat jo vähän museopuolen tekniikkaa ainakin jos tasapainossa pidettäviä kanavia on yli yksi.
     
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, mulla Onkelissa (kun täällä niistä on puhuttu, mulla siis TX-SR875) RMAA:n mukaan ei ole kymmenystäkään heittoa, audiovision.de:n testikappaleessa taisi olla 0,1dB eroa. Ei siinä, on onkeli muutenkin varsin pätevä (ainakin) etupäältään, säröt eivät näkyneet äänikortin säröjen yli, IMD:tä lisäsi aivan minimaalisesti ja se oli tasaista koko audiokaistalla eikä noussut korkeita kohti jne. ja hyvä häiriöetäisyys sekä analogituloilta pre outeille, että optiselta tulolta pre outeille. Parempaa suoritusta ei av-laitteelta voisi toivoa.
     
  13. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huh! Tulipas niitä vastauksia ja kiitokset niistä kaikille. :thumbsup:

    Eli vastaillaanpa vielä muutamaan esille tulleeseen kysymykseen: nykyinen vahvistin on niin vanha, ettei siinä moista ominaisuutta löydy. Kysymys liittyikin lähinnä seuraavan vahvistimeen hankintaan, joka tapahtunee jahka tämä kesä on tästä ensin ohitse ja sisällä alkaa taas viihtymään paremmin.

    En ole aiemmin ollut tietoinen, että tälläisiä ominaisuuksia vahvistimissa jo on (ei ole tullut kyseltyä ennen eikä missään muussa yhteydessä ole osunut silmään), mutta tulihan tuossa jo mainittua ainakin Pioneer, Denon, Onkyo ja Yamaha, joissa vastaavia ominaisuuksia on bongattu. Tämä ominaisuus ei siis tulle rajoittamaan vahvistinvalintaa.

    Ja jos myyjä ei ominaisuudesta tiedä, niin sitten ollaan mielestäni väärässä liikkeessä. :rolleyes: