Pipeline - Line Array (humble homemade Hifi)

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Sinth, 12.08.2010.

  1. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen linjalähde-toteutus. Onko kenelläkään lisää tietoa tai kokemusta tästä toteutuksesta?

    Nopeasti laskettuna hinta on niin edullinen että näitä voisi jopa kokeilla...

    http://www.humblehomemadehifi.com/Pipeline.html
     
  2. Kahimooni

    Kahimooni Guest Guest

    Liittynyt:
    28.12.2004
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos linkistä! Onhan tuollainen ollut mielessä jo useamman vuoden, mutta ei ole ollut aikaa ryhtyä. Millaisen euromäärän muuten laskeskelit tuolle?

    -K
     
  3. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jaa. Kampasuodon aihuttamat yläpään vaimentumiset joudutaan ekuttamaan suoraksi. Lisäksi yläpään toistuminen ei tule olemaan mitään maailman parasta - kommentti, mikä toistuu full range -linjalähdetoteutuksesta toiseen. Imho ei mikään äärettömän hyvä konsepti, mutta miellyttää silmää. En ole itse kuullut laajislinjaa, mutta tuolloin kun olin suunnittelemassa omia linjojani, niin tuo ajatus kävi mielessä ja tutkin konseptia melko paljon. Tutkimisen tuloksena päätin olla toteuttamatta. Eikä tuollainen konsepti mikään äärimmäisen halpakaan ole, 6,5-tuumaisista ja yhdestä kompuradisusta + torvesta selviää luultavasti yhtä halvalla, mutta lopputulos pieksee laajikset mennen tullen niin bassojen kuin yläpään toistossa.
     
  4. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kampasuodon aiheuttamia vaimentumia ja piikkejä ei pidä missään tapauksessa equttaa pois, koska ne ovat voimakkaasti riippuvaisia kuuntelukorkeudesta.

    Käsittääkseni tuo kampasuoto ei haittaa niin pahasti kun kuunteluetäisyyttä on riittävästi.
     
  5. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, ilmaisin vähän väärin. Yläpää ei siis summaudu alempien taajuuksien tapaan vaan herkkyys pysyy suurin piirtein samana kuin yhden elementin tilanteessa. Hyllyboostilla tuo on helposti hoidettu.

    Jos linjasta tekisi kaarevan, niin polttopisteessä disutaajuudetkin kai summautuisivat, mutta spotti taas on melko pieni jos linjalla on pituutta ja kuunteluetäisyyden pitäisi aina olla vakio. Ja onhan se kaareva linja vaikea tehdä.
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä equtus (tässä korostaminen) auttaisi? Eikö se vain lisäisi diskanttialuelle ajettavaa tasoa joka sitten yhtä lailla kampautuisi pois?
     
  7. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Diskantin taso kyllä nousee ekulla, ei kampasuoto vaimenna disuja jollekin ennalta määrätylle tasolle. Siis "kampasuotopisteet" kyllä menevät aina lähes pohjiin, mutta disujen yleinen vaimeneminen ei liity tähän. (Kampasuotoakin suurempi) syy miksi disujen taso jää bassojen ja keskialueen tasoa pienemmäksi ekuttamattomassa laajakaistalinjassa, on korkeiden taajuuksien summautumattomuus kuten ed. postissa kirjoitin.
     
  8. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nopealla vilkaisulla elementit maksavat 12$ / kpl ja niitä menee 16 kpl per kaiutin. Lisäksi tietysti rahdit plus jakosuotimet, joten ehkäpä noin 400-500€ olisi sähköiset osat. Kilpailevia malleja joita olen ihastellut ovat maksaneet luokkaa 2000€, toki laadussakin voi olla eroja...

    Ymmärtääkseni mittasuhteet tekevät kapistuksesta sen verran poiikkeuksellisen että suoraan ei voida äänenlaatua tyrmätä kampasuodinefektiin vedoten. Ainakin mitattu taajuusvaste näyttää kivalta, vaikka tasoitettu onkin. Ja edelleen linjalähteen edut ovat muualla kuin täysin suorassa taajuusvasteessa, mm heijastukset katosta ja lattiasta pitäisivät olla kuuntelupisteessä minimissään.

    Ketään kokeilunhaluista, voin sitten itse matkia perästä :D
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mun linjat (at least näin läheltä kuunneltuina) lisäävät hall-efektiä soundiin jos laitan jakotaajuuden liian suureksi elementiien k-k-etäisyyteen nähden, jolloin kampasuoto alkaa.

    Noiden laajislinjojen bassopään suorituskyky on aivan surkea 90dB@1m tasolla, eli kannattaisi jakaa subuttimille jossain 200-300Hz tienoilla (kannattaa huomioida kustannuksissa). Linjat, joka koostuvat 10kpl 6,5-tuumaisesta bassokeskarista suljetussa lootassa taas tärisyttelevät paikat hampaista säröttömästi.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010