H-frame subwooferit

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana LasseS, 14.05.2010.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, kuuntelupaikalta. Mikkinä EMC8000 ilman kalibrointifilua ja mikkietusena Xenyx 802.

    Olen mieltänyt huonemoodit (vain) kahden toisiaan vastapäätä olevan pinnan välille muodostuviksi. Näemmä asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

    Kunhan saan toisen tornin puhisemaan, niin veikkaan vasteen tasoittuvan säteilijöiden määrän lisääntyessä. Dipolin 8-sätelykuvio herättää huoneen pitkittäiset moodit näin kylkiasennuksena. Toimii mukavasti 55hz moodin torjumisessa. Jos eivät olisi niin hyvän kokoisia, niin tornien suuntausta ja paikkaa voisi hakea paremmin. Jokin 50/50 eri moodeja herättävä asennus olisi vielä kokeilematta.

    Akustiikka on vaikea/huono, se on selvä, ja "vaiheessa" oleva setti siihen vielä päälle, niin jo alkaa käppyrät olemaan kauniita :). Kunhan saa setin mekaaniseen toimintavalmiuteen, niin alan sovittamaan bassolinjoja ja linjoja yhteen (pitäisi ristiä nämä pienokaiset, jotta ei mene linjat ja linjat sekaisin). En ole vaihettakaan sovittanut vielä, siitä tuo jakotaajuuden (200Hz) ympäristön monttu.
     
    Viimeksi muokattu: 30.07.2010
  2. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voi lol mikä biisi, pelkkää 15-20hz huminaa. The bass will destroy you

    Demottelin tuota kipaletta (edelleen) vain toinen 4x18"-linja soimassa siten, että kuuntelupaikalla oli todellista mökää keskimäärin 94-95 desibeliä. Kävelin vessaan SPL-mittari kädessä ja paineet siellä 108-109 debbiä :rolleyes: (eivätkä ne syntyneet ikkunan resoinneista tjsp.). Kartiot juuri ja juuri heiluivat. Kyllä kylkiasennus pitkälle seinälle on dipolibassolle poikaa.
     
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keskeneräistä työtähän ei pitäisi näyttää hulluille eikä herroille :). Vasteessa oli toki vielä paljon viilattavaa, mutta se vaikutti kuitenkin kehityskelpoiselta. Elementtien määrän lisääminen saattaa tuoda parannusta, tai sitten ei. Huoneakustiikka on hyvän äänentoiston perusta. Vastakkaisten sisäseinien välillä olevat seisovat aallot ovat helpoin perustyyppi. Kokonaisuus on paljon monimutkaisempi.

    Sulla on sen verran järeät kaapit että ne tarvitsisivat nostolenkit ja taljan kattoon.

    Kuuntelin tuota biisiä miniläppärillä, eikä siinä kuulunut kovinkaan kummoisia bassoja :rolleyes:.
     
  4. vilmulkku

    vilmulkku Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    LOL.
    täristää kämppää paremmin kuin juna, jonka raide kulkee n.20metri päässä.:)
     
  5. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    0
    15Hz kieppeillä -28dB tasoja. Myös 55mHz taajuutta speclab sanoo että samoilla tasoilla tulee. :)
     
  6. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliko alimmillaan 16hz? :D
     
  7. vilmulkku

    vilmulkku Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olethan lasse kiinnittänyt huomiota asuntosi painetiiveyteen / jäykkyyteen, alkaa äkkiä seinät,lattiat ja katot resonoimaan ja pilaamaan ääntä?


    "VITTUILUA"
    :naminami:
     
  8. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, en ole vielä nähnyt tarpeelliseksi. Ehkä hifille pyhitetyssä huoneessa jossain tulevaisuuden asunnossa sitten joskus. :)
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari kuvaa ja (viimeisin/onnistunein) kahden tornin tasoiteltu vaste:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    Jakotaajuus on 250 hertsiä But4-suotimin. Bassoilla ja keskialueella on tarkoituksella pientä "korostumaa" (näkyy selvemmin kuvaajasta yhden oktaavin tasoituksella).

    Alustavien testien mukaan myös 400Hz jako toimii pirun hyvin, menee jopa samoilla ekuilla kuin 250 Hz:n jako. Neliömetrin yhteiskartiopinta-ala yhdistettynä korkeaan jakoon antaa mukavan slämin :D. Tuplien paukutus tulee ajallisesti virheettömästi ja tuntuu rinnassa mukavasti. Olen tyytyväinen siihen, että BMS:t sallivat äänenlaatunsa puolesta korkean jakotaajuuden.

    Myös diskantin vaste sai tässä säädössä kyytiä. Kuunteluista päätellen olisi pitänyt elementille tyypillinen yläpään rosoisuus tasoitella jo aiemmin.

    Tchaikovsky: 1812 Festival Overture, for orchestra in E flat major, Op. 49 -teoksen loppupuolen tykinlaukaukset (erittäin dynaamiset sellaiset) jysähtelevät aidon kuuloisesti kun volaa on tarpeeksi. Mulla on varmaan levy missä laukaukset on tehty tähän tyyliin: http://www.youtube.com/watch?v=w-4SRvGUtn8&feature=related . Live-klasarin dynamiikkahuiput pitää aina olla vähintään 120 debbiä :D.

    Tämä mainio biisi on tuttu myös V for Vendetta -elokuvasta, siinäkin ryskyy ihan kiitettävästi: http://www.youtube.com/watch?v=vnPvbfogeSI

    edit. Niin, toinen basso on kylki seinään päin ja toinen kartiot kuulijaan päin. Toimii näin parhaiten. (Ikean hyllyn ja kartioiden väliin jää n. 20cm väliä, mikä ei kuvassa ehkä näy oikein :).)
     
    Viimeksi muokattu: 05.08.2010
  10. Scar"Face"

    Scar"Face" Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    On kyllä siistin näköset, ei voi muuta sanoo ku:king:. Ite dikkaan kyl et bassoissa on kokoo, (itellä kyllä tosin 12":p) ei voi ku haaveilla tommosista. (Raha on se ikuinen ongelma). Hellasäröö on tässä taloudessa kummiski sen verran et ei anna kannella ainakaa kahta tommosta lootaa kotia...:grr: Onko noi toiset 6,5" peerlessit, ja miten ne ilman noita lisä bassoja soi huoneessa....?
     
  11. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko noi dipolit kuin lähellä seinää? Kuvan perusteella näyttää ihan kuin ne olisi melkein kiinni seinässä. Mittauksessa pitäisi näkyä jotain vaimentumaa yläbassoilla tuosta sijotuksesta johtuen?

    Mistä paikasta tuo mittaustulos on?
     
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyylisuunta on puhdas funktionalismi ;) Hellasärö sanoi, että nykyiseen kämppään liian isot, mutta muuten hyvät. Saan onneksi harrastella lähes täysin vapaasti.

    Joo 10kpl Peerless HDS PPB 830874 per puoli. Kyllähän niillä musalla selviää välttävästi ilman subeja. Ekutusvaraa on ihan hyvin jopa niissäkin, mutta matalimpia on turha toivoa noin kapealla baffelilla. Bassotoiston ja aikaisten heijastusten kannalta optimaalisinta olisi laittaa ne n. 1,5m päähän seinästä, mutta itellä ei ole tähän mahdollisuutta nykyisellään. Dipoleissa on varsin mukavan kuuloinen bassotoisto ja toisto ylipäätään, kannattaa joskus koittaa ellet ole koittanut. Kotelon tekeminen on helppoa ja halpaa. :)
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2010
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pääkajarit ovat noin 68 sentin päässä seinästä, vasen subi ~saman verran. Myös u-frame, mitä subit ovat, käyttäytyvät pitkälti kuin dipoli.

    Mittaus on otettu kuuntelupaikalta kuuntelukorkeudelta. Yläbassot eivät ole liiemmin vaimentuneet. Sen sijaan seinän läheisellä sijoituksella matalat leikkautuvat hyvin pois. Tuo kylkiasennettu bassolinja boostaa matalia mukavasti, mutta ilman 15 desibelin hyllykorjainta ei dipolina luonnollisesti päästäisi kellariin asti näin korkealla jakotaajuudella.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2010
  14. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uppailin muutaman kuvan.

    [​IMG]

    ^BMS 860 takaapäin. Magneettirakenteessa on suoraan puhekelalle menevät tuuletusaukot ympyrämuodostelmassa normaalin ventiloidun rungon ja takaröörin lisäksi.


    [​IMG]

    ^BMS 18S430v2 takaa. Myös tässä halvemassa ferriittielementissä on suorat tuuletusaukot puhekelalle.


    [​IMG]

    ^Oikean puolen nyttemmin "piilossa" oleva bassolinja kartion kuuntelijaan päin.


    [​IMG]

    ^Dempatut U-framet. Yhteensä neljään koteloon meni 10 kiloa polyesterivanua. Vanut, joita matalat taajuudet heiluttelevat läpivirtausresistanssin takia, pidetään paikallaan narupatentilla, jonka hyviin puoliin lukeutuu akustinen läpinäkyvyys :D.


    [​IMG]

    ^Pääkaiuttimien johdotus. Bassolinjan johdotus on mallia DIY ja johto on suunniteltu minimoimaan sarjainduktanssia. Johdin matkii Goertzin piuhoja, jotka ovat käytännössä auki rullattuja kondensaattoreita. Johdot koostuvat kahdesta yhtä pitkästä, yhteen liimatusta flat-tyyppisestä johdosta, jotka maksivoivat johtimien yhteisen pinta-alan, joka on tarpeen induktanssin minimoimiseksi. Johdot on liimattu yhteen kaksipuoleisella ohuella teipillä sekä jeesusteipillä sieltä täältä. Signaali kulkee meno- ja tulo suuntaan eri puolilla. Viereisten rinnankytkettyjen elementtiparien johdot on kiinnitetty toisiinsa siten, että toisen parin plus-johdin on toisen parin miinus-johdinta vasten. Tuloksena ultra matala induktanssi ja hulppean suuri sarjakapasitanssi.

    Etu- ja ambienssidisuille menee perus 4mm2-kupari vähän kieputeltuna.


    [​IMG]

    ^Ja laitteet, joilla kaiuttimia ajellaan.

    Kullakin bassolinjalla (eli 2kpl 18N860:aa ja 2kpl 18S439v2:sta johdotettuna 8 ohmin ominaisimpedanssiin) on alitehoiset EAW CAZ1400 -päätteet sillatuna vikisemässä kyljelleen kipattuina. Herkkyys onneksi kompensoi tehontarvetta.

    Pääkajareiden Peerless-bassokeskarilinjoja, jotka on johdotettu 2,8 ohmin ominaisimpedanssiin, ohjastaa Cambridge Audion Azur 840W -pääte. Pääte tuikkaa tarpeeksi vähäsäröistä tehoa tuohon kuormaan ja on ääneltään parasta A-luokkaa.

    Diskantteja, jotka on johdotettu 8 ohmin ominaisimpedanssiin sarjakytkennällä, paukuttelee XTZ AP100-pääte; varsin hyvä-ääninen pääte myös sekin.

    Etusena, ja myöhemmin DIY-Geddes-klooni-takakajareita ajamassa, toimii Onkyon TX-SR875 "UK edition".

    "Telkkarin" (setissä panostettu ääneen :D) takaa kurkistelee Behringer DCX2496 aktiivisuodin.

    e: tölsyn takana majaileva virtafilsu on ostettu "nuoruuden" hifipöräyksissä, olen siis syytön. No onneksi siinä on myös ylijännitesuoja.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2010
  15. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuinka pitkällä tossa on sitten kuuntelupaikka? Voi olla että kuuntelet noita vaan kokoon nähden niin läheltä, että dipolisuus ei pääse turaamaan mitään kovin pahasti, vaikka ovatkin lähellä seinää.
     
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuuntelupaikka on 2m päässä kaiuttimien keskipisteestä lähellä takaseinää.

    Ekutetusta vasteesta ei voi päätellä kamalasti. Tässä jakosuotamattomien subien vasteet kuuntelupaikalta ilman ekuja ja ekujen kanssa (normisti jakotaajuus 250-400Hz):

    [​IMG]


    Aika hyvin ne toistavat matalia tässä konfiguraatiossa ekuttamattominakin, suorahkoon vasteeseen riittäisi melkein kun leikkaisi nuo 55 - 300Hz alueen korostumat pois. Pääkajareilla ei toistoa saa ulottumaan ekutettunakaan oikein 50hz alapuolelle baffelin leveydestä johtuen.
     
  17. Scar"Face"

    Scar"Face" Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    157
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisitko antaa hyviä neuvoja millä vois halvalla kokeilla ja päästä dipolien maailmaan... Oon joskus nuorempana kokeillu jollain vanhalla OR:än kaiuttimista otetulla 8" elementillä et miten ne matalat toistuu, mut siinä oli vaan se et levy oli 150 * 200 cm ja elementti oli levyn keskellä. Yllätys oli kyllä suuri ku pihamaalla testailtiin:eek:
    Eipä noin isoja levyjä sit viittiny sinne sisälle tunkee:rolleyes:
     
  18. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementit ja niiden lukumäärä pitää valita budjetin ja äänenpainetarpeiden mukaan. Dipoliin kannattaa valita elementtejä, jotka tuhisevat vähän. Jos kaikkia elementtejä ei pääse testamaan, kuten yleensä on asian laita, niin tärkeitä asioita mitä katsella kuvista on moottorin ventilointi, eli rungon on hyvä olla jokseenkin avoin spiderin alta + muut normiventiloinnit päälle.

    Dipoliin tarvitaan myös kartiopinta-alaa paljon. Ellei baffeli ole järjettömän iso, niin hyvä nyrkkisääntö on että 3-4 elementtiä dipolissa vastaa yhtä samanlaista elementtiä suljetussa kotelossa. Hyviä keinoja leventää elementin näkemää baffeliä, on kasvattaa elementtiä syvyyssuunnassa eli tehdä kotelosta u- tai h-frame, jotka myös toimivat kuten dipoli.

    Yleisesti käytetty dipolielementti 12-tuumainen SLS, eivät ole pahan hintaisiakaan. Esim. neljän ryppäällä (2 per puoli) saa jo tarvittavat paineet musiikilla, riippuen toki hieman käyttäjän äänenpainemieltymyksistä :D.

    Jos isojen poikien kartioita haluaa, niin esim. pari kappaletta BMS:n 430v2:sta h-frameen toimii luultavasti vähintään yhtä hyvin. Hyvää tekniikkaa moottorissa, pienet säröt, tasainen vaste, kestää hyvin korkeampaakin jakoa - laatuelementtejä kaikki tyyni (olen kyllä jäävi sanomaan näin :D). BMS:issä on myös se hyvä puoli, että ne voi koteloida millaiseen koteloon tahansa jos dipoli ei ole omaan makuun. Eivätkä vaadi järin suurta koteloa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2010
  19. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    miksi ? jos elementti ei koskaan tule liikkumaan normaalikäytössään +/-2mm enempää niin eihän tuolla ole mitään merkitystä eikö ? siis toisinsanoen ko. tuhisija portti rupeaa vasta vaikuttaan vain silloin kun haetaan dipolilla matalia melkein elementin xmaxin liki eikö ?

    sama koskee tehonkestoa että jos elementtiä soitetaan elinikänsä aikana korkeintaan 5watin tehoilla niin ei tuolla "puhekelan ilmastoinnilla" ole "mitään hyötyä" vaan silloin voisi toimia ihan normaalikin elementti....
     
  20. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tilanne on varmuudella se, ettei elementtiä tulla koskaan heiluttelemaan juuri lainkaan, niin toki lähes mikä tahansa elementti kelpaa. Ei tarvitse miettiä myöskään moottorin lineaarisuutta suuremmilla liikeradoilla yms. Dipolissa tarvittavia liikeratoja on kuitenkin melko vaikea ennustaa etukäteen, sillä elementit tuppaavat heilua todella paljon suhteessa äänenpainetasoon verrattuna monopolibassontoistimiin.

    Lopulliset tuhinat selviävät vasta kuuntelemalla elementtiä, oli sen ventilointityyppi mikä tahansa.