Keskinopeusvalvonta alkaa

Keskustelu osiossa 'Autot, moottoripyörät sekä liikenne' , aloittajana Plisukainen, 06.08.2010.

  1. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Nämäkin ovat tulossa sitten Suomeen, voi tosin mennä kauan ennen kuin ovat laajassa käytössä. Tässä kuussa alkaa 6 km osuudella (Etelä-Suomessa) kokeilu, jossa systeemi on käytössä. Mittauspisteiden väliä ei ole määritelty ennalta, joten keskinopeus voidaan mitata vaikka 1 ja 4 tolpan väliseltä matkalta.

    Mitä ajatuksia plazalaisilla tämä herättää? Ainakin kameroiden edessä tapahtuvan hissiliikkeen pitäisi tällöin vähentyä. Samoin navigaattoreiden hyöty tolppien havannoinnin suhteen jää pienemmäksi. Vakionopeussäätimet pakollisiksi kaikkiin autoihin:D

    MTV3
     
  2. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Perseestä. :mad: Suomessa muutenkin rajoitukset on asetettu liian alhaisiksi. Kamera saisi räpsähtää myös silloin, jos keskinopeus ei täyty +- 5km/h.
     
  3. Anathor

    Anathor Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.12.2009
    Viestejä:
    938
    Saadut tykkäykset:
    58
    Saisivat enemmän keskittyä rattijuoppojen jahtaamiseen sekä niihin jotka ajavat roimaa ylinopeutta (50-100+ km/h yli sallitun).

    Mitä näistä pienistä nopeuden ylityksistä.
     
  4. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tuo omaan ajoon mitään vaikuta. Ja jos rauhoittaa liikennettä niin hyvä vaan.
     
  5. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Loistohomma. Eipä tosin sakkoja ole ennenkään tullut ylinopeudesta.
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Hyvä juttu. Koska en ylinopeutta aja niin valvonta ei haittaa sitten tippaakaan. Tosin eipä tuo kokeilu vielä tarkoita, että noita kovin yleisesti tulisi käyttöön. Puolituttu moottoripyöräpoliisi sanoi, että yleensäkin median hehkuttamat uutuudet poliiseille tulee hyvin marginaaliseenkin käyttöön vasta vuosien päästä ja yleiseen käyttöön "joskus sitten". Ei ollut kovin optimistinen noiden keskinopeuskameroiden yleistymisen suhteen.
     
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Kyllä ne pienetkin ylinopeudet voivat olla kohtalokkaita. Ajattele nyt vaikka näitä meidän bemarikuskeja: jos he ajavat radan vierusta liian nopeasti, niin silloin junan vessan tyhjennys voi mennä ohi tuulilasin.
     
  8. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    onko kelläkään hajua missä tämä salaperäinen 6 km koepätkä sijaitsee?

    OT: etp lyhyet postaukset eivät ole alaasi.
     
  9. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Veikkaan Länsiväylää. Minulle tuli pari vuotta sitten postia että testasivat systeemiä ja oletko ajanut tuota tienpätkää tuohon aikaan. Kyseessä oli siis jokin pätkä välillä 20km ennen KehäI:n alkua - KehäI. Hanko-Hki-tiepätkällä on muutoinkin ollut välillä 0-toleranssia sun muuta joten kokeilu tullee ekana sinne. Sen tarkemmin en siis osaa sanoa.
     
  10. marko

    marko Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.01.2001
    Viestejä:
    1 772
    Saadut tykkäykset:
    17
    Miten voit olla varma tuosta?

    Periaatteessa nykyisetkään kameratolpat eivät haittaa lainkaan, jos ajaa nopeusrajoitusten mukaan. Mutta kuitenkin jostakin kumman syystä jonossa ajonopeus tippaa lähes aina, kun jonon ensimmäsen auton kuljettaja huomaa kameratolpan.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tämä varmaan ärsyttää monia, koska näytän olevan tulppana tiellä, mutta ajan esimerkiksi 80-alueella aina tasan 80kmh. Tarkistettu sekä gps:llä että tien varsilla olevilla mittausnäytöillä. Tiedän milloin oma autoni menee 60,80 ja 100 kmh ja ajan aina enintään sitä nopeutta. Huonolla kelillä hiljempaakin. Näin kesäisin 80-alueella mittari näyttää siis 87, joka on tasan 80 kmh meikäläisen Golffissa. Yleensä tolppienkin alueella ihmiset ajavat nopeampaa kuin minä. Ylinopeus on siis aika yleistä suomessa, sen olen kyllä huomannut.

    Sen lisäksi pidän aina jonossa hyvän turvavälin edessä olevaan, joten vaikka pientä hidastamista tulisikin, niin pelkällä kaasun nostamisella homma korjaantuu. Ja vaikka hidastumista tapahtuisikin, niin en niin kärsimätön ole, että muutaman kmh:n hidastus haittaisi.

    Joskus tietenkin ohitettaessa nopeus nousee yli sallitun, mutta ei kauheasti silloinkaan. Jos alta 10kmh ylityksellä ei pääse ohi, niin sitten odotellaan seuraavaa, pidempää suoranpätkää.
     
  12. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    En aja ylinopeutta mutta jatkuvasti lisääntyvät tolpat haittaa jonkun verran keskittymistä tiellä silti. On vaikeampi ajaa normaalisti kun pitää koko ajan tarkata mittaria. Ei tätä nyt liioitella voi mutta mittareiden yleistymisen jälkeen olen puhunut monen kanssa, jotka on itseni tavoin siirtyneet maantiellä keskinopeussäätimen käyttöön. Ennen en kokenut sitä mitenkään tarpeelliseksi, enkä silti ajellut ylinopeutta, vaan mielestäni joustavasti.

    Periaatteesta en hyväksy lisääntyvää automaattivalvontaa myös poliittisista syistä. Näen sen samana tulevaisuuskuvana mitä kuvattiin Orwellin 1984 kirjassa ja myös tietyissä tieteiselokuvissa, Gattaca, ym. Myös murhia voitaisiin estää helposti, jos ihmistä kuvattaisiin koko ajan, missä tahansa hän liikkuukaan, tietokoneet olisi varmaan hyvä tarkastaa kaikilta, samoin kännykät ym ym. Näin ei kuitenkaan toimita, koska katsotaan järkeväksi antaa ihmisten elää ilman jatkuvaa seurantaa. Seuranta johtaa stressaavaan valvontayhteiskuntaan, jossa pitää aina olla varpaillaan. Kun annetaan tämän toteutua, mikä onkaan seuraava vaihe. Ja paras vastalausehan on aina, miksi vastustat, haluatko tehdä rikoksia tm. Siksi nämä käytännöt laajeneekin kaiken aikaa ja yhteiskunnallinen vapaus samalla vähenee askel askeleelta. Mielestäni hinta on vaan liian korkea, vaikka tavoite kutakin yksittäistä tapausta kohti olisi jokseenkin hyvä.

    Tällä toiminnolla siis synnytetään lisää ahdistuneisuutta yhteiskuntaan minun mielestäni. Lisäksi valvonta on saamassa enemmän verotuksen kun sakotuksen piirteitä.

    Itseeni keskinopeusasia ei taida vaikuttaa mitenkään muutoin kuin yleisenä ärsytyksenä valvonnan lisääntymisestä. Nuokin resurssit näkisi mielellään tavallisten asuntojen murtojen selvitystyössä esimerkiksi. Semmonen palvelee kansaa, eikä aina vain kepitä.
     
  13. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seuraava askelhan noissa on että tolpille lähetetään lista varastetuista autoista ja ne hälyttävät välittömästi jos auto havaitaan.
     
  14. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Kaahareiden ja "yhdeksänkympin ajelijoiden" karsimiseen varmaan ihan ok, mutta miten tarkka tämä sitten on antamaan sen sakon kun liikenteessä on kaikenlaisia, myös niitä epävarmoja kuskeja (ja karavaanareita ;) ),jotka ei koskaan uskalla ajaa sallittua nopeutta ja niitä sitten ohitellaan jolloin liikenneturvallisuuden takia ohitustilanteessa nopeus väistämättä nousee.
    Jos kaikki kuskit olisi samasta puusta vedettyjä voisi sellainen tasanopeuksinen jonomuodostelma toimia, mutta vain teoriassa.

    Itse kannatan enemmän perinteistä liikenteenvalvontaa poliisin toimesta.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2010
  15. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Automaattista tasanopeuksista jonomuodostelmaa on kokeiltu jo vuosia, se vähentää polttoaineenkulutusta, onnettomuuksia, jonoja ja nopeuttaa sekä sujuvoittaa liikennettä muutenkin. Valitettavasti tällaiset innovaatiot toteutuvat laajemmalti muutamien pienehköjen alueiden ulkopuolella - jos toteutuvat - vasta joskus vuosikymmenien päästä. Tiedä onko silloin jo kumeilla kulkevat henkilöautot vihdoin hylätty toimimattomina, luultavasti ei...
     
  16. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Niin mutta eihän ohitustilanteessakaan saa ylittää sallittua nopeutta. Siis jos rajoitus on esim. 60km/h, et saa lain mukaan käyttää sitä suurempaa nopeutta ohittaessasi vaikkapa 58km/h ajavaa autoa.

    Tosin, en väitä että itsekään noudattaisin orjallisesti noita rajoituksia. Kerrankin tuli ohitettua yksi mopoauto (siinä oli se kolmiokin persuksissa) noin 80kmh nopeudella taajamassa, kun se mopoauto oman auton mittarin perusteella kulki noin 70km/h... oli vaan pakko päästä ohi siitä ja samalla tsekata miten kovaa se oikein kulki... eihän mopolla saa ajaa edes viittäkymppiä joka siinä oli rajoitus joten mopon taakse en prkl jää jonoa muodostamaan... :D

    (huom. se oli sellainen vähän syrjäisempi tienpätkä jossa oli hyvä näkyvyys joka suuntaan ja peltoa ympärillä eikä kukaan ollut tilanteessa vaarassa.)
     
    Viimeksi muokattu: 08.08.2010
  17. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajan lähes aina ylinopeutta ja valvonnan lisääntyminen ärsyttää. Tuntuu älyttömältä, että pienten ylinopeusten karsimiseen keskitytään näin paljon, kun samat resurssit voisi käyttää tärkeämpiinkin kohteisiin. Sujuva liikennevirta on tärkeämpää turvallisuuden kannalta, oli sen nopeus sitten 5 km/h enemmän kuin nopeusrajoitus tai ei. Jos tällainen lisääntyy, niin täytyy kai hankkia seuraavaan autoon vakionopeudensäädin. Menee ajaminen muuten mittareiden tuijottamiseksi, jos ei saa yhtään lipsahtaa rajoituksen yli. Ja kun rajoituksetkin on niin aiheettoman alhaisia..
     
  18. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuolla ajotyylillä "kaikki" ajaa kyllä ohi...Itse kun ajan muutaman kilometrin yleensä tasaisesti liikaa ja silti porukka ajaa ohi. Mutta kuulostaa noin muuten hyvältä ajotyyliltä, saman kaltaisesti itsekin kun ajelen. Erityisesti joustavuudessa on monilla hurjasti parantamisen varaa.
     
  19. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ei saa ei, mutta kumpi on liikenneturvallisuuden kannalta parempi, se että 80km/h alueella ohittaa 75km/h ajavan auton 80km/h nopeudella vai että ajat ohituksen ajan 90km/h, joka tosin sekin vain vähän yli 4m/s nopeammin kuin se "köröttelijä".
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tuo on juuri se virhe, minkä suurin osa ihmisistä tekee ja pitävät sitä vielä turvallisena.

    Nopeuden kasvattaminen 80kmh -> 90 kmh lisää liike-energiaa 1,25 kertaiseksi. Se tarkoittaa siis sitä, että jarrutusmatkakin on 1,25 kertaa suurempi, kuten myös mahdollisen kolarin tuho. Tarpeeton riski. Turvallisempaa on odottaa, että vastaan tulee tarpeeksi pitkä suora ja ohittaa sitten mahdollisimman pienellä ylinopeudella, mielellään ei ylinopeutta ollenkaan.

    Tosin tuo on vielä pieni ylinopeus normaaliin ohitustilanteeseen verrattuna. Yleensä nopeus on varmaan lähemmäs 100 kmh, jolloin liike-energia on jo yli 1,5 kertainen 80 kmh nopeuteen verrattuna.

    Onhan tuossa vielä sekin puoli, että 5 kmh hitaammin ajava auto ei ole juurikaan omaa autoa hitaampi. Se tarkoittaa noin 5 min lisäystä ajoaikaan 80 kilometrin matkalla. Joten onko oikeasti edes tarvetta ohitukselle. 70kmh ajava auto onkin jo helpompi ohittaa 80-85 kmh nopeudella.

    Kun tuota tekstiäni itsekin luen, niin aika nipottamiselta se kyllä kuulostaa, mutta tuolla periaattella olen ajanut jo yli 12 vuotta ilman onnettomuuksia ja sakkoja. Pois lukien se jonka sain, kun 18-vuotiaana ajoin autolla rajusti ulos tieltä. Se olikin sellainen kokemus, joka veti nuoren miehen aika vakavaksi ja sen jälkeen myös autolla ajaminen on otettu vakavasti.