XLS200->XXLS400 ja lievä pettymys

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana _niko_, 28.07.2010.

  1. a1bert

    a1bert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2008
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakko pystyäkin mittaamaan, jotta saa tyydyttävän tuloksen.

    Kuitenkin valitettavan usein aloittelevat säätäjät tyytyvät pelkän amplitudivasteen suoristamiseen, vaikka jälkikaiunnan parantaminen olisi äänentoiston laadun kannalta paljon tärkeämpää. (Suoralta näyttävä vaste ei todellakaan takaa hyvältä kuulostavaa lopputulosta, lainatakseni erään kirjoittajan tapaa sanoa asia.) Vasta decay-plot eli waterfall-kuvaaja kertoo, onko säätäjä osunut huonemoodien keskitaajuuksiin riittävän tarkasti filttereitä asettaessaan. Jos keskitaajuus menee hertsilläkin pieleen ja/tai vaimennuksen ja/tai Q-arvon kanssa menee metsään, on lopputulos jopa huonompi kuin ennen korjausta.

    Moodeja etsiessä on siis waterfall-kuvaaja paras keino saada keskitaajuudet osumaan kohdalleen. Lopputuloksen tietää hyväksi, jos vaimenemisen saa koko subbarin kaistalla yhtenäiseksi.
     
  2. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    No en kyllä tähänkään ihan usko. On tuommoista tasaista vastetta mukavempi kuunnella kuin +18db korostuksia vasteessa. Suora vaste on lähes poikkeuksetta napakamman kuuloinen kuin vuoristorata. Ryhmäviive pienenee aina huonemoodissa vaimentamalla korostusta pois, vaikka korjain ei ihan juuri keskitaajuuteen osuisikaan. Varsinkin kerrostaloissa on aina iso ryhmäviive varsinkin matalimmilla taajuuksilla ja toisaalta pahimmissa korostuksissa. Vaikka korostuksen vaimentaa pois, kestää huoneelta aina "päästä mukaan" pahimmissa moodeissa. Tälle asialle ei voi sähköisellä korjauksella tehdä mitään, piste.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ottamatta kantaa itse aiheeseen, mutta jos oikein käsitin, niin edellinen kirjoittaja tarkoitti sanoa, että suora vaste on vasta se ensimmäinen askel josta ei yksinään ole suunnattomasti iloa, mutta että valitettavan moni tuijottaa ainoastaan sitä vastetta huomioimatta signaalin elämää aika-akselilla. Pelkkä suora vaste ei tee autuaaksi, vaan lisäksi pitäisi huomioida vielä kaiuntakin.
     
  4. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Palataanpa tähän aiheeseen. XLS400 vaihtui siis takaisin XLS200 malliin. Tänään pääsin koittamaan hieman mittailua. Laitteistona siis kyseinen subi + MicAmp + läppäri ja sen äänikortti. Aiempaa kokemusta mittailusta ei ole, joten en ole ollenkaan varma onko tuo mittauslaitteisto edes sellaisissa säädöissä, että tulokset olisivat ylipäänsä toden mukaisia. Tuossa kuitenkin ensimmäinen käppyräni:

    [​IMG]

    Mitäs sanotte?

    EDIT: Tuossa vielä tilanne Antimoden kanssa:

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 28.09.2010