3D televisiot tulossa

Keskustelu osiossa '3D - laitteet, soittimet ja sisältö' , aloittajana joosu, 17.04.2010.

  1. joosu

    joosu Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2009
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinka moni meinaa hommata 3D ruudun kotiinsa jo kesällä? Tänään ilta-lehdessä varotellaan näön huonontumisella. Mitäkähän mahtaa vaikuttaa myyntiin? http://www.iltalehti.fi/digi/2010041611488035_du.shtml. Taitaa hinnat olla niin korkealla ettei ainakaan allekirjoittanut vielä lähde hommaamaan 3D ruutua.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Minä en tajua mistä noihin 3D-telkkuihin revitään kolmiulotteista katsottavaa. Eihän edes HDTV-tarjonta ole vielä kovin hääppöistä.

    :hitme:
     
  3. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelithän ne on aluksi se isoin juttu näissä, PC:llä voi jo aika montaa peliä pelata aktiivilaseilla. Peleillä tuo 3D vielä toimiikin paremmin kuin elokuvilla.
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Aha. En pelaa (ei ole aikaa/kiinnostusta) joten voikin sitten unohtaa 3D-näytöt vuosiksi eteenpäin. :)
     
  5. beddis

    beddis Guest Guest

    Liittynyt:
    08.12.2005
    Viestejä:
    387
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös noi futiksen MM-kisat tule myös 3D:nä?
     
  6. Brilleaux

    Brilleaux Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2003
    Viestejä:
    404
    Saadut tykkäykset:
    0
  7. Ohhoh

    Ohhoh Guest Guest

    Liittynyt:
    29.05.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin eilen Retail parkin veikonkoneessa testaamassa Samsungin 3D televisiota. täytyy myöntää että oli kyllä todella hieno kokemus. Alussa lasien reunoissa oli väreilyä mutta siihen tottui nopeasti eikä sitä huomannut parin minuutin katselun jälkeen.
     
  8. skuge

    skuge Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.04.2004
    Viestejä:
    264
    Saadut tykkäykset:
    0
    missäs hinnoissa muut liikkuu?

    itsellä ei ole kyllä mikään kiire tähän 3d hommaan.
     
  9. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Käväisin viime maanantaina kauppareissun ohessa Gigantissa (Tampereen Kalevassa). Siellä oli Samsung UE46C7706XXE demottavana, eli selkokielellä 46" Samsungin C7000-sarjalainen LCD-töllö (2 099 €), jossa on 3D-tuki. Aktiivilasien tarkkaa mallia en tiedä, koska kännykameralla ottamastani kuvasta ei sitten saanutkaan selvää.
    3D-leffana oli ilmeisestikin "Möröt vastaan muukalaiset" eli 'Monsters vs Aliens' (2009), ellei sitten ollut joku siihen liittyvä demo. 3D-tuen omaavalta BD-soittimelta se kuitenkin tuli.

    3D-efekti yllätti positiivisesti toimivuudellaan, kunhan ensin hoksasi laittaa napista lasit päälle. Välillä kuva tuli yllättävänkin selvästi ulos ruudusta, välillä ero 2D:een oli pieni, mutta enimmän aikaa sen kyllä selkeästi huomasi. Eikä kuvanlaatu onneksi ollut samanlaista ikävää suhrua, kuin vaikkapa taannoisilla Helsingin hifimessuilla (joku tykki, vaaka- ja pystypolarisaatiolasit, testimateriaalissa mm. pieni potkurikone).
    Valitettavasti Samsungin aktiivilasien kanssa häiritsi jatkuva ja ärsyttävä, suuruusluokkaa parinkymmenen hertsin vilkkuminen, joka tuntui johtuvan kaupan loisteputkista (epäsuorakin loisteputkivalo vilkutti, mutta suoraan putkiin katsominen aiheutti selvästi rajumman häiriön).
    Paikallaan oleva tai hitaasti liikkuva 3D-kuva näytti kyllä yllättävänkin hyvältä, eli mitään häiriöraitoja, kohinaa, sumeutta tms. en pikatestissäni huomannut. Eli lähinnä vain plussaa 3D-efektin tuomasta lisästä ja miinusta laseista. Mutta nopeammassa liikkeessa ei joko LCD-paneli, prosessoriteho tai joku muu tuntunut pysyvän mukana. TV:n kakesta oli helppo vaihtaa lennossa 2D-tilaan, jolloin leffa näkyi täysin perinteiseen tapaan. Liikkeen valaistus oli perinteiseen tapaan aivan liian kirkas ja töllössä siksi joku täyden kirkkauden demotila päällä.


    Tämä on toistaiseksi ainoa kokemukseni 3D-töllöistä, joten paha lähteä vertailemaan. Ko. telkkaria en kyllä itse ostaisi, sillä ainakin C8000:sta on löydetty vielä turhan paljon rutisemisen aihetta (esim. HDTVTest). Vaativimmille katsojille mustan taso on liian huono, jotta voisi katsella "teatterimaisesti", eli melko hämärässä huoneessa (koska silloin musta näyttäisi harmaalta). Ja muitakin jotkut noista "ominaisuuksista" saattavat häiritä.

    3D-tekniikalla saattaa olla hyvinkin valoisa tulevaisuus, mikäli em. ongelmia saadaan vielä karsittua jollakin keinolla ja hinnat pysyvät riittävän kohtuullisina. Ero 2D:een taitaa olla useimpien mielestä paljon suurempi ja merkittävämpi, kuin mitä uusimpienkaan monikanavaisten HD-äänien ero on perinteiseen stereoääneen verrattuna. Näin itsestäkin tuntuu, sillä olettamuksella, että ei ole kovin pahaa "liikesumentumista" tms. tai varsinkaan jatkuvaa vilkkumista (joka lienee ongelma vain loisteputkien kanssa?). Tosin pidätän oikeuden vaihtaa mielipiteeni, mikäli näen joskus jotain muutakin kuin animaatiota, enkä silloin enää pidäkään näkemästäni.
    Tuo 46" kuvakoko tuntui liian pieneltä jo reilun parin metrin päästä, eli Full HD-resoluutio ja 3D suorastaan huutavat suurempaa kuvakokoa. Oma töllöni tosin on juurikin 46" kokoinen ja noin puolen vuoden aikana olen taas ehtinyt tottua sen "isoon" kuvaan. Seuraava töllö lieneekin taas pykälän verran suurempi, lähinnä leffojen ja HD-kuvan vuoksi. Mutta ei nyt vielä tänä kesänä kuitenkaan tule vaihdettua, vaan "sitten joskus". Paitsi jos saa taas halvalla...
     
  10. Karro

    Karro Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on tullut kokeiltua 3D elokuva sekä Sonyn ja Samsungin 3D mallit. Omana kokemuksena voin sanoa, että elokuvissa 3D oli ehkä sinne päin, kun kuva oli tumma niin 3D efekti oli hyvä, mutta kirkkaissa kohdissa 3D kuva tuntui särisevän.

    Sonyn 3D töllöä katsellessa taas ihmettelin, miksi porukka oikein kehui laitetta. Värit olivat aivan liian himmeät ja 3D efekti toimi vähän sinne päin. Jos kuvassa ei ollut paljoa liikettä, oli 3D ihan mukiinmenevä. Vastaavasti Samsungilla lasit tuntuivat hyviltä, mutta edelleenkin, jos kuvassa paljon liikettä, oli 3D efekti huono ja ihan kuin välkkyi. Itse en ainakaan nykyisiä malleja ostaisi. Tekniikka hakee vielä muotoaan ja kelpaa kyllä parin tunnin demoon, muttei pidempään.
     
  11. kloever

    kloever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos mielenkiintoa löytyy, niin käyppä tsekkaamassa myös Panasonicin VT20-sarjan edustaja. Testasin itse Sampan 8000-sarjan 3D-töllöä ja Panasonicia heti sen jälkeen, Panasonicilla oli selkeästi tarkempi kuva varsinkin liikkeessä ja 3D-kuvan ulostulo oli parempaa kuin Samsungilla. Materiaali oli tietenkin eri, mutta 3D-fiiliksen autenttisuus oli parempaa Panasonicilla.

    Sen seurauksena meni 65VT20 tilaukseen, elokuussa tulee. :naminami:
     
  12. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tänään tuli toinen kokemus, kuitenkin tuo sama em. kauppa ja sama töllökin. Nyt kuitenkin matskuna oli joku Samsungin oma 3D-demo, jossa oli vedenalaista kuvaa kaloista, joku bikinimisu, uivia jääkarhuja yms. Tämä toimi yllättäen selvästi paremmin, kuin em. 3D-animaatio. Taisi olla kuvasuhteeltaan 16:9, eli siksi siis aiempaa korkeampi kuva, kenties sekin vaikutti kokemukseen. Joka tapauksessa 3D-tekniikkaa tuntuu toimivan kaikenlaisella kuvalla.
    Esim. lähimmät kalat näyttivät uivat selvästi tv:n ulkopuolella, kunnes ne saavuttivat tv:n kehykset ja katosivat. Vesipyssyllä ampuva lapsi ampuu kerran niin, että pisarat tuntuvat lentävät lähes 3D-laseihin kiinni. Mukava lisä luontodokkareihin ja todennäköisesti yleistyy vähintäänkin ns. aikuisviihteen parissa...

    Suosittelen lämpimästi em. demon kokeilemista. Toki tuo "loisteputki-vilkunta" oli edelleen läsnä, mutta se kyllä lieveni selvästi, kun 3D-laseja varjosti sivuilta ja päältä kämmenillä. Eli saattaapa hyvinkin olla, että on vilkkumaton toisenlaisessa valaistuksessa. Nopea liike myös oli edelleen jotenkin sekavampaa ja suhruisempaa, muutoin 3D-kuva kyllä oli miellyttävän terävää ja selkeää, väritkin olivat jotakuinkin kohdillaan.


    Toimintoa 2D->3D en tänään ehtinyt tarkastaa. Sen toimivuuden suhteen olen varsin skeptinen, mutta en totaalisesti vielä lyttää, ennen kuin olen moisen omin silmin testannut.
    Eli lieköhän hieman kuin videomaailman vastine 'Dolby Pro Logic II':lle, eli että joku kohtaus toimii varsin hyvin, joku taas huonosti ja joku sitten pelkästään huononee em. tilaa käyttämällä. Vai onkohan pelkkää sekavaa suhrua täysin lähdemateriaalista riippumatta...
     
  13. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    En ole pansua vielä nähnyt. Mutta sellaisen jutskan huomasin, että Pansun 3D-kykyisessä plasmassa on sellainen LCD:istä poikkeava piirre, että 3D-tilassa kulutus likimain tuplaantuu, kun se jo ennestäänkin on reilusti suurempi kuin LCD:issä. Vaikka onkin 2D-tilassa pienentynyt vanhempiiin pansuihin verrattuna.


    HDTVTest:n mittausten mukaan:
    Panasonic TX-P50VT20B:
    Calibrated [Professional1] mode (2D) 187 watts
    Calibrated [Professional2] mode (3D) 333 watts

    vs.

    Samsung UE46C8000 (Huom. 46", eli 4" pienempi):
    Calibrated [Movie] mode (2D) 82 watts
    Calibrated [Standard] mode (3D) 111 watts
     
  14. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johtuu siitä, että lasit toimivat polarisaation avulla. LCD-töllöistä löytyy jo alunperin polarisaatiofiltteri, joten 3D ei vaikuta kirkkauteen läheskään yhtä paljon kuin plasmoilla, joilla kirkkaus saattaa laskea jopa 80%, jolloin kirkkautta pitää nostaa, ja jolloin virrankulutus kasvaa.

    EDIT:

    CNETin virrankulutustesteissä (miten testaavat http://reviews.cnet.com/green-tech/tv-power-test/?nav=&tag=hwt_main;hwt_mcol#juicebox ) saivat tällaisia lukemia kalibroidussa 2D-tilassa:

    50VT25 278W
    55C8000 111W (5" isompi)

    , eli ei hirveän pieneltä näytä vieläkään plasmojen virrankulutus.
     
    Viimeksi muokattu: 18.06.2010
  15. skuge

    skuge Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.04.2004
    Viestejä:
    264
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaatteko sanoa et onko näissä telkuissa millanen ero 3d teattereihin..?
     
  16. Aceman

    Aceman Shot down in flames!

    Liittynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    3 603
    Saadut tykkäykset:
    149
    Asiantuntija en ole, mutta kuvakoko on luultavasti "jonkin" verran pienempi. :D
     
  17. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippuu katseluetäisyydestä.

    Mitä olen noita kokemuksia lukenut niin yleinen konsensus taitaa olla, että televisioissa tuo toimii paremmin. Itse en ole teatterissa käynyt katsomassa.
     
  18. Yen

    Yen Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    1 412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen verran mitä nyt kodinkonekauppojen esittelylaiteista, ja useita leffoja Finnkinon xpand laseilla kattoneena niin vähintäänkin sama. Plussana vielä se, että lasit ovat kevyempiä/mukavempia pitää, mutta niissä demoissa oli johdot kiinni. En sitten tarkemmin katsonut oliko se vain varkaudenestoa varten, vaiko ihan tekninen vaatimus.
     
  19. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Varkaudenestoahan tuo.
     
  20. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli katseltua Itäkeskuksen Stoccalla ~10 min Samsung UE46C8705 mallia aktiivilaseilla. Materiaali oli tietokoneella tehty 3D piirretty lastenleffa avaruusörkeistä.

    - 3D vaikutelma oli varsin voimakas, esim. pyssynpiippu tuli selvästi "ulos" ruudun pinnastaoissakin kohtauksissa, joissakin kohtauksissa 3D oli jopa hieman ylikorostunut.
    - Nopeissa liikkeissä kuva meni epätarkaksi, kuvakentät tavallaan erkanivat toisistaan hieman interlace-virheen tyyppisesti
    - Jyrkissä kontrastirajoissa/3D syvyysrajoissa (???) oli musta halo
    - Mielenkiintoisesti kuvan perspekti muuttui havaittavasti kun siirtyi sivusuunnassa
    - Materiaalissa oli "ongelma", joka korostuu etenkin 3D katselussa: kuvan syvyysterävyysalue oli liian suuri ja se teki kuvasta luonnottoman. Normaalisti ihmissilmä tarkennuksen jäkeen näkee kohteen tarkasti, mutta lähellä tai kaukana olevat kohteet epätarkasti - häiritsevä ominaisuus!
    - Hauska kokemus, mutta paremman vastaavalla tekniikalla toteutetun demon näin viime syksynä IBC-messuilla DaVincin (Ultrajäreitä värikorjaimia), jossa esitettiin perinteistä kameralla kuvattua elokuvaa upealla veitsenterävällä 3D-laadulla ilman em. ongelmia (lukuunottamatta syvyysterävyysaluetta, joka oli puolestaan liian pieni).
    - Ehkäpä kohtapuoliin opitaan kuvaamaan miellyttävää 3D-materiaalia. 2D elokuvien syvyystehosteet eivät toimi 3D:ssä.