Siirrettävät ilmastointilaitteet?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Neon valo, 11.07.2010.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Itsellä oli kanssa jostain tarjouksesta repäisty ovh 399,- nyt [jonkunketjunmafiakortilla] 199,-.

    Käyttötila oli ~25m2 makuuhuone. Laitoin ajastimella kytkeytymään päälle neljän aikaan ja kun tulin itse himaan kuuden jälkeen huoneessa oli 21 astetta, mikä ei ole tolkuttoman viileä, mutta kaksioni toisella puolella samankokoisessa olohuoneessa jossa oli käytännössä saman kokoinen (olisko ollut 5cm kapeampi) ikkuna oli 29 astetta. Eli kyllä se sen 8 astetta pudotti noissa lämpötiloissa. Ohjeen mukaan piti riittään "noin 20m2 huoneeseen", laitteen oman säädön mukaan olisi pitänyt jäähdyttää 17 asteeseen saakka, mutta siihen eivät rahkeet ainakaan noin isossa huoneessa riittäneet.

    Sinänsä, ikkunassa oli suhteellisen toimiva lämpöä heijastava pimennysverho, mutta sellainen oli myös olohuoneessa. Molemmissa huoneissa aurinko paistoi ikkunasta sisään enemmän tai vähemmän koko päivän ja seitsemännessä kerroksessa ei paljon varjoja tule puista tai muustakaan.

    Sähkölaskusta en osaa sanoa juuta enkä jaata, laskuni olivat alle 200e vuodessa ennen, kuin hankin ko. pömpelin ja niin ne olivat jäljeenkin.

    Huonona puolena oli se kuuman ilman poistoletku, mikä oli sellainen yli 15cm halkaisijaltaan ollut boa, mikä piti vetää tuuletusikkunaan siten, että boa putki on vähintään metrin pitkä (säädettävä haitarimalli) eikä siinä saanut olla yli 45' kulmia. Ja tietty se piti se ikkuna tukkia muutenkin, muutenhan siitä olisi päässyt kuumaa ilmaa (takaisin) sisälle.

    Ratkaisuna paketissa oli liitospala, mikä olisi toiminut ns. Amerikanmallisessa alasvedettävässä ikkunassa siten, että se jää vedettävän ikkunan ja karmin väliin.

    Ratkaisuna oli itsekyhätty viritys, missä tämä levy kiinnitettiin tuuletusikkunaan upotettuun vanerilevyyn, jota tukevoitettiin silppuamalla ajan jättämä superlonipatja.

    Eli summa summarum: jos sen pahuksen poistoletkun saa viritettyä kunnolla eikä pienen pakastinkaapin kokoinen pömpeli häiritse, niin näilläkin keleillä voi nauttia viileästä ilmasta. Kyllä se "siirrettävä" kaappi toimii, mutta omin rajoituksineen.
     
  2. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Porukoilla on tuollainen Fujitsu, ja tyyppikilven ja Lidlin tehomittarin perusteella se vie ~600W tehoa viilentäessään täydellä teholla (viilennysteho tyyppikilven mukaan himpun reilu 2 kW). Nyt on parina päivänä pidetty tunti-kaksi päivässä päällä.
     
  3. angle

    angle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    541
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näitä siirrettäviä on myös tuommoisia "split" tyyppisiä, missä on erilliset sisä- ja ulkoyksiköt. Esim Frido-Split HE. Nämä kai yhdistetään toisiinsa letkuilla.
    [​IMG]
    Nämä maksaakin jo selvästi enemmän. Kokemusta ei ole, mutta luulisin tämmöisen jo siirtävän pelkkää lämpöä ulos. Eikä pitäisi tulla korvausilman kanssa ongelmia.
     
  4. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ettei täällä nyt jollekin jää käsitys, että siirrettävä jäähdytyslaite poistaisi ilmaa saman verran kun jäähdyttää ja näin ollen tilalle tulisi yhtä paljon yhtä lämmintä ilmaa kuin alunperin, niin todettakoon että ulos puhallettava ilmamäärä on huomattavasti pienempi kuin jäähdytettävä ilmamäärä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ulospuhallettavan ilman lämpötila on suuri (ilmassa olevan lämpötehon ratkaisee ilmamäärän lisäksi lämpötilaero).
    On täysin mahdollista tehdä toimiva ja hiljainen poistoletkulla varustettu siirrettävä jäähdytin, mutta ongelma on kuten aina kodin elektroniikassa, ihmiset ovat valmiita maksamaan tuotteista ihan liian vähän. Turha siinä sitten ihmetellä, miksi ei toimi kunnolla. "Oikea" hintaluokkakäsitys ei ole 250e-300e, vaan 500-1000e. Samaa ongelmaa tuntuu olevan aika paljon tuolla ilmalämpöpumppupuolella.

    Tuollainen anglen mainitsema split-tyyppinen ratkaisu on kyllä teholtaan oivallinen. Omassa tapauksessani sen ongelma oli se, että kylmäaineletkuja kun ei voinut irroittaa, piti pitää ovea käytännössä auki. Lisäksi sisäyksikkö painoi kuin synti. Hyvinä puolina "rajaton" jäähdytysteho ja hiljainen ääni (käytännössä 30-asteen helteessä normaalihuone viilenee haluttaessa 15-asteeseen). Ehkäpä jos olisi jokin avattava iso ikkuna, jossa olisi reikä/syvennys kylmäaineletkuille, homma voisi toimia. Näin laitteen voisi aina helleaallon jälkeen pistää varastoon. split-ratkaisussa on pakko hoitaa kondenssiveden poisto jotenkin, vähintään ämpärin ajoittaisella tyhjennyksellä, kun taas paremmissa siirrettävissä laitteissa kondenssivesi haihdutetaan poistoilmaan.
     
    Viimeksi muokattu: 12.07.2010
  5. angle

    angle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    541
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästäpä tuli vielä mieleen ns. ikkunamalli, esim. ZenithAir WLF09A
    [​IMG]
    Eli ikkunan tilalle tai ikkuna aukkoon asennetava malli. Ei nyt ehkä ihan koti käyttöön. Mutta vaihtoehto tämäkin.
     
    Viimeksi muokattu: 12.07.2010
  6. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tuo ILPillä jäähdyttely kovin kallista ole. Hyvällä hyötysuhteellahan se viileää tuottaa.

    Normaalissa kotitaloudessa (~130m2) normaalilla käytöllä sähkötehon tarve viilennyksessä on toukokuusta lokakuulle luokkaa ~200-300kWh, eli rahassa <30€. Itse "säästin" sähköä viime talvena ILPillä ~3000-4000kWh (vaikka kylmä talvi olikin), joten aika pieni on tuo jäähdytksen tuoma lisäsähkön kulutus.

    Lisäksi asuinmukavuus kasvaa huomattavasti! :D
     
  7. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Oman vuosia sitten hankkimani laitteen etuseinässä lukee : KY-26/A. Mistään Lindasta en tiedä, mutta eiköhän liene sama vehje kuitenkin...

    Oma ratkaisuni poistoilman suhteen on sellainen että saranalla varustetussa puisessa tuuletusikkunan luukussa on läpireikä johon on kiinnitetty sopivan kokoinen laipallinen ilmastointiliitos.Kuuma ilma päätyy melko varmasti ulos.

    Kyllä tällä tuntuu pienehkö huone viilenevän varsin merkittävästi. Ongelma on lähinnä se, että itse talon rakenne on varastoinut lämpöä aika "huolella" joten kun vimpaimen sammuttaa alkaa lämpökin taas nousta...mekkalaa vehjas pitää sen verran ettei nukkuminen oikein luonnistu sen olesa käynnissä.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Hiljaisin vekotin olisi poistoilmalämpöpumppu. Se on jääkaapin tyyppinen korkea klöntti, joka ei häiritse naapureita, ja sen voi sijoittaa huitsin nevadaan, kellariin tai ullakolle tai autotalliin. Laite tuottaa talvella ilmaista lämpöä poistuvasta huoneilmasta, ja ellen väärin ole ymmärtänyt, laitteen voi myös komentaa tuottamaan kesällä kylmyyttä. Kylmyys voidaan jakaa nesteputkia pitkin minne halutaan, vaikka lattiaan tai kattoon tai "lämmityskennon" avulla tuloilmaa viilentämään.

    HUOM: jos laitteita käytetään viilennystarkoitukseen, nesteletkut ja ilmaputkitukset täytyy lämpöeristää hyvin ja huolehtia kondenssiveden kaatosuunnista ja keruusta ja viemäröinnistä. Pelkässä lämmityskäytössähän mahdollisia kondenssiongelmia ilmenee vain ulos puhallettavassa "viilennetyssä" ilmassa, ei muualla talon rakenteissa.

    Kerrostaloonkin tällaisen voisi periaatteessa asentaa, mutta vain erilliseen rajattuun omaan umpiohuoneeseen, koska muuten taloyhtiön ilmanvaihto sekoaa. Voi ottaa tuuletusikkunasta ilmaa laitteelle ja puhaltaa sen sitä kautta ulos, ja kylmyys/kuumuus sitten hyödynnetään nesteletkujen avulla missä huvittaa, tai viilennetään erillisen ilmatiiviin tee-itse-umpiohuoneen ilma. Tämä huone pitää lämpöeristää+tiivistää kuin se olisi sauna, koska muuten tämän umpion ulkopintoihin ilmestyy kondenssivettä tuhottomasti ja kämpän rakenteet pilaantuvat.



    Tavallinen perinteinen 2-yksikköinen ilmalämpöpumppu pitää valtavaa mekkalaa, jotain 65 dB (ulkoyksikkö siis), ja jos oma ikkuna on auki tai naapuriparka asuu sen papattavan helvetinkoneen vieressä, haulikkoa aletaan ladata lähes varmuudella. Eli vaikka sisäyksikkö näissä vekottimissa on jonkun huonokuuloisen mielestä tyydyttävän hiljainen, ulkohökötys ainakin pitää niin kovaa meteliä, että minä en sellaista melusaastuttajaa kehtaisi käyttää sekuntiakaan, vaikka saisin laitteen ilmaiseksi ja asennettuna. Eikä näitä yleensä saa asentaa kerrostaloihin, ainakaan minun taloyhtiössäni ei ole lupa puhkoa ulkoseiniä. Tuuletuskanavien kautta voisi letkut vetää "rikkomatta" ulkoseinää, mutta asentajaa sekin vaatii. Itse ei saa mennä katkomaan/liittämään letkuja.



    Maalämpö/maaviileä-järjestelmät ovat myös hiljaisia ja viilennyksessä jopa kaikista halvimpia (kiertovesipumppu syö sähköä muutaman kymmenen wattia, siinä kaikki juoksevat kulut!), mutta niitäpä ei voi asentaa ellei omista omaa maata. Vuokraisäntä kerrostalossa ottaa aavistuksen pulttia kun alat kaivaa taloyhtiön parkkipaikalle 200 m syvää porakaivoa tai hehtaarin alueelle levittyvää putkistoa...
     
  9. drelic

    drelic Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2008
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai nämä siirrettävät laitteet toimivat samalla periaatteella kuin kaikki muutkin jääkaapit, pakastimet ja ilmalämpöpumput: http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4mp%C3%B6pumppu?

    Eikö tuon lämpimän puolen jäähdyttämisen pitäisi onnistua pelkästään ulkoilmaa käyttämällä ja pyörittää kylmällä puolella pelkkää sisäilmaa, jolloin ei tule ongelmia korvausilman kanssa mihinkään suuntaan. Eli yhdellä letkulla otetaan ulkoa koneen kuumalle puolelle 30 asteista ilmaa, joka sitten laitteessa lämpiää vaikkapa 60 asteiseksi ja puhalletaan toista letkua pitkin vaikkapa viereisestä ikkunasta ulos. Laitteen kylmälle puolelle puolestaan otetaan jo ennestään viileää sisäilmaa ja puhalletaan ulos muutaman asteen viileämpänä. Tällöin pitäisi kai olla aivan sama, onko tekniikka yhdesää laatikossa sisällä vai erillisissä ulko- ja sisäyksikössä, koska kuitenkin ulko- ja sisäilma pysyvät täysin erillään.

    Olenko ymmärtänyt laitteiden toimintaperiaatteen täysin väärin, vai onko laitteet suunniteltu niin ettei tuota kylmän ja lämpimän puolen ilmaottoja pysty erottamaan?
     
  10. angle

    angle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    541
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikein olet ymmärtänyt ja joissain paremmissa malleissa onkin tuo kaksi putkinen vaihtoehto esim Olimpia Doppio. Tuossa on myös kondenssiveden automaattinen poisto poistoilmaan haihduttamalla. Joka on myös mukava ominaisuus.
     
  11. koomapoika

    koomapoika Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2006
    Viestejä:
    884
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuntuu tyhmältä maksaa 1000€ ilmastointilaitteesta kun siitä alkaa halvimmat ILP hinnat.
     
  12. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Miltä se sitten tuntuu kun joudut kolmen kuukauden päästä ILP:n asennuksesta muuttamaan pois kyseisestä vuokra-asunnosta?
     
  13. drelic

    drelic Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2008
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin se kai sitten ikävä kyllä menee, että ostajia ohjaavat markkinointi-watit, asennuksen helppous ja ulkonäkö (vähemmän putkia) siitä huolimatta, että se on toimintaperiaatteen kannalta typerää. Kahdella putkella, sekä sisä- ja ulkoilman erottamisella kun riittäisi pienempi teho, joka puolestaan tuottaisi vähemmän melua ja oletettavasti halvemman laitteenkin (putken hinta vs. tehokkaamman kompressorin hintaero). Tuo hinnan halpuus valitettavasti toteutuisi vain, jos suuret joukot ymmärtäisivät tämän ja ostaisivat nimenomaan kahden putken laitteita.
     
  14. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kevät saapuu ja kohta varmaan kesäkin. Jospa sitä alkaisi suunnitella jo hyvissä ajoin ilmastointilaitteeen hankintaa. Mutta mikä kone kannattaisi hankkia?

    Tässähän jotain havaintoja on jo ollutkin, mutta konkreettisia konemerkkejä ja malleja ja kauppojen linkkejä uupuu. Riittää kun kone viilentäisi yhden makuuhuoneen, muissa huoneissa oleskelevat saavat puolestani kärsiä rauhassa. Pimennysverhot pidän varmaankin ikkunassa koko kesän, se helpottanee koneen kuormaa jonkin verran. Hiljainen olisi koneen oltava, koska kyseessähän on makuuhuone. Asunto on mallia kerrostalo ja vuokra, joten kiinteät asennukset ja läpivedot eivät tule kysymykseenkään. Tuuletusräppänä löytyy, siihen voin taituroida vaikkapa vanerista läpiviennin kuuman ilman poistolle.

    Olisi tietenkin hyvä jos kone käyttäisi jotain suht sivistynyttä ja tehokasta toimintatapaa, mutta toisaalta kone ei saisi kuitenkaan maksaa lähellekään tonnia. Reilut 500 euroa saa laite vielä maksaa. Löytyykö pienistä yhden huoneen koneista mitään järkeviä malleja? En hae siis mitään halvinta kiinalaista ilmankuivainta, vaan todellista mutta mielellään energiatehokasta viilennystä.

    Vaikka ei nyt mahtihelteitä tulisikaan, niin kestäähän laadukas kone vähällä käytöllä varmaankin vuosikymmenen :)
     
  15. nasse

    nasse Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2000
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    0
    Höpöhöpö, laadukkaan pumpun ulkoyksikkö viilennyskäytössä ei todellakaan pidä kovaa meteliä. Parin metrin päässä ei edes kuule käykö ulkoyksikkö eikä ääni aivan vieressäkään juuri eroa tuulettimen äänestä.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kerrostaloissa on noiden helvetinkoneiden asennus kielletty nimenomaan niiden aiheuttamien meluhaittojen vuoksi. Erikoislupaa voi anoa, mutta jos kone häiritsee yhtäkään naapuria, kone määrätään poistettavaksi.

    Se, että omakotiasujat ovat kuuroja ja kuvittelevat laitteensa äänettömäksi, ei muuta sitä faktaa, että kerrostalossa koko parveke kaikuu helvetinkoneen höpinöitä voimistaen ja lisäksi runkovärähtely vie äänet tasan jokaiseen muuhunkin asuntoon betonia pitkin.
     
  17. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrostaloon monella valmistajalla on se ihan omanlaisensa asennuspaketti. Ulkoyksikköön tulee ihan kerrostaloa ajatellen kumiset kiinnitystassut, jotka vaimentaa jonkinverran tuosta lähtevää mekaanista meluhaittaa. Kokonaan se ei sitä kuitenkaan poista ja monesti tuo ulkoyksikön ääni on vielä luonteeltaan melko häiritsevää pörinää/surinaa, vaikka ääni ei varsinaisesti kova olekaan. En nyt itse ole mitenkään hirveästi vastaan tuommoista. Ehkäpä olisi hyvä tehdä kuitenkin ilmastointilaitteen käytöstä selvät pelisäännöt kerrostalossa, esim. ilmastointi sammuu viimeistään klo22 hiljaisuuden alkaessa. Itse en nykyiseen luukkuun tuommoista laita, vaikka luvan saisinkin. Meluhaitta ei ole tuohon syynä vaan melkoisen kallis asennuksen hinta. Normaalin asennuksen päälle tulisi mojova lasku vielä sähkövedosta. Taululta asti pitäisi vetää maadoitettu sähkö parvekkeelle.
     
  18. Pake69

    Pake69 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimekesänä omakotitaloon asennetun Toshiban humina kuuluu ehkä kahden metrin päähän kun sitä pysähtyy kuuntelemaan, mutta nuo runkovärähtelyt ovat kuulemma tosiasia ja betonikuutiossa saattavat aiheuttaa sitä melua kaikille asukkaille. Meillä tuo asennettiin omille jaloilleen maahan irti kaikista rakenteista, ehkä siksi niin hiljainen? :cool:

    Ainiin, tuokin on inverter-vekotin, eli ulkoyksikkö ei käsittääkseni pyöri aina täysillä. On-Off vehkeet on sitten niitä halvempia, jos niitä enää ylipäätään missään myydään.. Näiden meluista ei ole omakohtaisia kokemuksia.

    EDIT: Tarkennetaan vielä, että ylläolevat kokemukset perustuvat ainoastaan viilennyskäyttöön.
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2011
  19. nasse

    nasse Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2000
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taas on näköjään monenlaista mutu- ja essonbaaritietämystä liikkeellä.

    Ulkoyksikkö pitää melua talvella lämmityskäytössä, kesällä ovat vaimennuskumit ja koko laite letkeät lämpimät eikä ulkoyksikkö todellakaan pidä meteliä. Melu vastaa sellaista gigantista ostettavaa 40cm halkaisijaltaan olevaa tuuletinpropellia.

    Kerrostalossa ulkoyksikkö tulisi asentaa jaloilla seisovaksi, ei missään nimessä seinään kiinni. Lämmityskäyttö talvella mahdotonta, silloin sitä melua syntyy aivan liikaa kerrostalon rakenteessa.

    Voi että kun noi sinun älylliset kommentisit ovat aina yhtä hienoja. Kannattaisi varmaan joskus käydä ulkona katsomassa miltä se elämä siellä yksiön ulkopuolella näyttää.
     
  20. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kuuro ehkä juu. Meillä on omakotitalon ulkoseinässä kiinni Toshiba/Daiseikai. Siis kiinnikkeet ovat ihan runkopuissa kiinni. Laitteen alla on kuitenkin (liian pienet) kumitassut. Eivät ne tassut kaikkea ääntä vaimenna, varsinkaan talvella kun ne tassut ovat kirkkaan jään peitossa ja koko kone kiinnijäätyneenä kiinnikerautoihinsa.
    Tuolloin kuuluu kyllä sisätiloihin lievä jymähdys aina kun sulatustoiminto menee päälle. Muuten ei sisälle kuulu juuri mitään muuta kuin siinä ulkoseinän vieressä pientä murinaa, joka sekin peittyy ilmanvaihtolaitteen ääniin. Ja sisäyksikön vieressä taas ei kuulu edes ilmanvaihtolaite. Sen verran se sisäyksikkö puhisee.
    Ulkona laitteen vieressä kuuluu sellasta ison jääkaapin rauhallista surinaa.

    Kesällä taas viilennyksessä ei kuulu yhtään mitään. Laitteen alla pitää herkistää korvaa jotta kuulee onko se yleensä päällä. Surina on nyt pienen jääkaapin kaltaista surinaa. Sisäyksikkö sen sijaan puhisee vanhaan tyyliinsä.

    Suurimmat äänihaitat tollasesta pumpusta tulevat kyllä asukkaan omiin sisätiloihin. Sisäyksikön puhaltimen aiheuttamina.