Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
  2. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Onpa hieno keksintö, jos todella toimii!:thumbsup:
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    100% varmuudella tästä alkaa audiofiilien ja plaseboilijoiden väittely siitä, miten valon väri vaikuttaa kuuntelukokemukseen.

    - Eli jos kuuntelee siniset ledit korvissa, kuulostaako musiikki silloin coolilta, tai punaiset ledit korvissa bassovoittoiselta.
    - Ja pitääkö vilkkuvan ledivalon välähtää 30 ms viiveellä, jotta valo päätyisi samaan aikaan aivoon, kuin päätyy ilmaa pitkin etenevä ääni kaiuttimesta korvaan ja aivoon.
    - Aiheuttako audiosignaalilla moduloidun ledivalon ja kuulohavainnon välinen vaihevirhe pahoinvointia?



    Sehän on jo tiedetty, että silmien kautta aistittu valon sävy muuttaa kuuntelukokemusta, mutta nyt siis voidaan "muuttaa ääntä" valaisemalla pään sisäosia kohdevalolla, puuttumatta silmillä nähtyyn maisemaan.

    Voi siis mennä livekonserttiin vaikka Oopperaan ja vilkutella samalla korvissaan ledejä, ja se saa kissanhännän kiskomiselta kuulostavan rääkymisen muuttumaan siedettäväksi. Minä en käy Oopperassa, koska kissoja ei saa rääkätä, ja esiintymislavalla ilmeisesti kissoja kidutetaan, siltä se ainakin kuulostaa.
     
  4. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    <WAY OFF TOPIC!>

    Käpyrauhanen on lähellä korvaa etten minä ennen kaksoissokkotutkimuksia ala asiaa teilaamaan. Mutta jatkellaanpas kodin ledivalaistuksella, pään ledivalaistuksen sijaan ...

    </way off topic>
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Listaanpas eri ledien värisävykokemuksia nyt kun uskollinen

    140 lumenin Luxeon K2 otti ja kärvähti, se irtosi ajan saatossa jäähyprofiilista ja ylikuumeni. Luxeon oli ylivoimaisesti puhtainta valkoista valoa antava ledi mitä minä olen käyttänyt. Huono hyötysuhde on sen pahin pulma, lämmöksi menee monta wattia. Noin 5 watilla sitä ajelin loppuaikoina. Hieman beigen sävyinen pc-näppis näyttää aidolta tämän ledin valaisemana. Erottuu neutraalin harmaista pc-muoveista ja kellertävistä pc-muoveista. Nestekidemonitorin näyttämät vaaleat sävyt ovat melko samanlaisia kuin huoneen valkoinen katto, eli huonevalo ja monitorista katsottu harmaasävymaailma sopivat toisiinsa.

    242 lumenin Cree R2 on toiseksi puhtainta valoa antava ledini. Sisävalaisuun en sitä edelleenkään kelpuuta, siinä on jokin selittämätön epäluonnollinen purppuramainen fiilis, vaikka valo vaikuttaa puhtaan oloiselta. Hieman beigen sävyinen pc-näppis näyttää värittömältä tämän ledin valaisemana. Sävyjen toistuminen on jotenkin vajaata, sävyjä katoaa ja jotkut sävyt ylikorostuvat. Puhdas mutta petollinen. Epäaito vaikkakin valkoinen valo. Monitorin vaaleat sävyt alkavat vihertää suhteessa huonevaloon, joka saa purppuraista olemusta. Ei siis ole yhteensopiva nestekidemonitorini kanssa, ei kelpaa sisäkäyttöön minulle. Ulkokäytössä tämä on mainio, monet muut fillarivalot vaikuttvat sinisiltä tuikuilta verrattuna puhtaan valkoista valoa antavaan CREE:hen. Kirkkaampiakin ledituotteita nykyään tosin on, esim. CREE XPG R5, mutta siitä ei vielä ole kokemuksia. Ensi talveksi aion siitä (tai mahdollisesta vielä kirkkaammasta uutuudesta) rakentaa fillarivalaisimen.

    220 lumenin OSRAM Golden Dragon® Plus LCW W5AM white on "masentavan lämmin" ja epäpuhdasta valoa antava. Tulee mieleen loisteputket. Oranssin ruskeaa sävyä tämä ledi ympärilleen levittää. Melkein auringonlaskua muistuttaa, mutta ei kuitenkaan, koska värintoisto on liian epäpuhdas aurinkoon verrattuna. Likaisen värinen valo. Beige pc-näppis näyttää vaalean ruskealta, samoin neutraalin harmaat pc-muovitkin ruskeita ovat. Kun pc-monitoriin tottuu, huone näyttää auringonlaskuiselta. Ja jos katsoo jonkun aikaa huoneen valkoista kattoa, monitori näyttää kalsealta ja kylmältä. Molempia yhtäaikaa verratessa sävyero on hirvittävä. Tämä ledityyppi ei missään tapauksessa kelpaa minulle huonevalaisuun sellaisenaan.

    295 Lumenin OSRAM Golden Dragon® Plus LUW W5AM ultrawhite on mukavan kirkas, mutta sisäkäyttöön sävy on karmean epäluonnollinen. Fllarivaloksi saattaisi kelvata, mutta ei kannata ostaa, koska vieläkin kirkkaampia on olemassa. Monitoriin verrattuna tämä valo on "liian puhdasta" eli liian kylmää, sinivioletti sävy tulee mieleen, ja monitori alkaa vihertää tai kellertää tai jotain muuta outoa. Ikävän fiiliksen takia ei kelpaa sisävaloksi. PC-muovitkin ovat samanvärisiä sävyttömiä, tämä ledi ei osaa erotella erilaisia harmaita toisistaan.

    220 lumenin OSRAM sekä 295 Lumenin OSRAM yhtäaikaisesti palamassa on yllätyksellinen kombinaatti. Ledit kompensoivat toistensa ongelmia ja antavat rikkaamman sävyntoiston kuin kumpikaan ledi yksinään. 700 mA virralla ajan lämmintä lediä ja noin 500 mA virralla kylmää lediä, jolloin niistä saa pyöreästi arvioiden saman valomäärän ulos (1000 mA virralla mainostettu lumenimäärä tuotetaan ja silloin suunnilleen 3,8 W tehoa yksi Osram-ledi syö). Valo on samanaikaisesti lämmin ja kylmä, neutraali ja omituisen luonnollinen. Sävyvirheitä edelleen on, mutta ne eivät enää ärsytä silmää. Kappas kappas, tämä lediviritelmä saattaisi kelvata jopa minullekin. Melkein. Vaikka sävymaailma onkin käyttökelpoinen, se ei ihan natsaa yksiin monitorini kanssa. Pitää kokeilla hienosäätää ledien keskinäisiä virtoja, josko valkoisen sävyn saisi viilattua paremmaksi. PC-harmaat kohteet erottuvat nyt helposti, beige ja erilaiset muut harmaat erottaa välittömästi toisistaan.

    Jatkan edelleen "parhaan sisäledin" etsimistä. Luxeonille pitää löytää seuraaja. Tulevaisuuden hyvän värintoiston omaavat mallit pitää kokeilla sitten kun niitä alkaa saada tutuista nettikaupoista.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2010
  6. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Philipsiltähän näitä löytyy ja joku näistä varmaan kelpaisi värinkin puolesta? Valinnanvaraa siis on aika hyvin. Lisäksi Farnellilla näyttäisi olevan tuo 2700K - 6500K valikoima varastossa tai muutaman kohdalla tulossa varastoon.

    http://www.philipslumileds.com/products/luxeon-rebel-white/
     
  7. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitääkin tarttua heti tähän ledin hajoamiseen...
    On nimittäin niin, että isossa osassa kaupallisista tuotteista on edessä sama ongelma. Monessa led-lampussa piirilevy on surkeasti jäähdytysprofiilissa kiinni.Ajan saatossa se yksinkertaisesti irtoaa...

    Mitä tulee tohon sävy yms asiaan, niin en usko että yks-chippisellä päästään ihan heti hyvään tulokseen. On vaan käytettävä useita ledejä erisävyillä samassa, jolloin värintoistoa voi parantaa..Sävy sitten maun mukaan

    Muakin kiinnostaa eniten valkonen valo, ja olisi kiva kokeilla citizenin lediä 5000K värilämmöllä, ja niillä kun vielä on saatavana tuo 5000K värintoistolla CRI95. En ole vähään aikaan katellutkaan, mutta ainakaan viimeksi ei löytynyt mitään järkihintaista ostopaikkaa..
     
  8. lowres

    lowres Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joskus ihmetyttää mitä LEDeillä haetaan sisävalaistuksessa... Energiansäästölamput ja loisteputket ovat yhtä energiatehokkaita kuin LED:it, parhaat loisteputket ovat yli 100 lm/W. Tietysti putkista puuttuu se valodiodin uutuushype...

    Useat loisteputket kestävät yli 30000 tuntia, yhden putken korvaaminen maksaa alle 10 euroa. Loisteputkilla saa helposti ja edullisesti tuhansien lumenien valotehon, vastaava LEDeillä toteutettuna maksaa mansikoita.

    Onhan se LEDi tietty paljon hienompaa :thumbsup:
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Molemmilla on omat erilaiset optimit käyttöalueensa, ja osittain samatkin käyttökohteet tietysti.

    LEDit mahdollistavat milliwattien teholuokassa erinomaisen valontuotannon. Esim. Cree XPG R5 -ledejä kun asentaa sarjaan neljä kappaletta ja ajaa niitä 12 voltin jännitelähteellä (30...300 mA virralla, 320...3560 mW teholla) niin saa aikaiseksi valoa 50...378 lumenia, hyötysuhteen ollessa jopa 158 lumenia per watti.

    Loistelamppuja ei myydä milliwattitehoisina hämärävalolähteinä, vaan 7 watin teholuokka on yleensä pienin, ja sellaiset ovat aivan liian kirkkaita hämäriin käyttötilanteisiin. Joutuisi ostamaan erillisen kalliin suurtajuushakkuroivan himmentimen, että saisi himmeää valoa virtuaalisesti välkkymättömänä. LEDit eivät välky ollenkaan kun niitä ajaa tasajännitteellä, kuten minä teen, ja valovoiman voi himmentää portaattomasti nollaan saakka.

    Hehkulamppuja myöskin löytyy milliwattiluokassa, mutta niiden valontuottokyky suhteessa sähkönkulutukseen on surkea, ja jos niitä alkaa himmentää, valo muuttuu oranssiksi. Hehkulampulla tehoa kuluu 30 wattia siinä missä ledi syö noin 3 wattia kun noin 350 lumenia tuotetaan.

    LED on paras teknologia toistaiseksi. Valon värisävyn saa miksi haluaa, vaikka kirkkaan siniseksi. Yksiväriledejä löytyy useaa erilaista "punaista", on useita erilaisia "sinisiä" ja luultavasti vihreitäkin sävyjä on erilaisia, mutta en ole vihreitä teholedejä vielä vertaillut. Ja valkoisia erilaisia tietysti on pilvin pimein.

    Kun yhdistää samaan valaisimeen usean sävyn yksiväriledejä ja usean sävyn valkoisia, pystyy luomaan valolähteen, jossa on kaikki mahdolliset näkyvän (ja osin näkymättömänkin) valon sävyt säädettävissä, ja valon kirkkauskin siis on säädettävissä nollasta maksimiin portaattomasti.

    Ilman tietokoneohjausta moniledivalolähteen säätö on pirun vaikeaa. Valon värisävyn saa kyllä käsipelilläkin säädettyä haluamakseen yhdellä kirkkaustasolla, mutta sitten kun pitäisi tuottaa kirkkaampaa tai himmeämpää samansävyistä valoa, säätöhomma alkaa kokonaan alusta. Ledien spektrin "taajuusvaste" muuttuu kirkkauden vaihtuessa, ja erilaisten ledien käytös poikkeaa toisistaan. Tämä säätöpulma hidastaa minun ledivirityksiäni. En halua pitää tietokonetta päällä pelkästään valoa säätämässä, on järjetöntä kuluttaa 100 W tehoa säätääkseen 3 watin lediryppään sävyä ja kirkkaustasoa.

    Antaa ledi- ja ohjaintekniikan kehittyä. Varmasti joskus tulevina vuosina myydään hyötysuhteeltaan hyviä ledisäätimiä, joilla voi erikseen säätää valon kirkkaustason ja värisävyn, toisistaan riippumattomasti.

    Tällä hetkellä käytän karkeaa ankeaa ja säälittävää kolmiportaista säätömetodia:
    - Yövalona kompurointia estämässä palaa yksi kylmäsävyinen valkoinen ledi. Noin 50 mA virralla eli noin 100 milliwatilla. Enempää ei valoa tarvita, vähempikin riittäisi, mutta tämä ikäloppu säätimeni ei himmeämmäksi osaa säätää. Valon sävy on viileä, kuin ulkona yöllä.
    - Normaalivalona sama ledi palaa noin 500 mA virralla ja lisäksi lämmin valkoinen ledi noin 700 mA virralla, kokonaisuus tuottaa lukemiseen juuri ja juuri kelpaavan valomäärän ja sävykin on suht neutraali. Arviolta 3 wattia tehoa ledeille menee.
    - Kirkkaamman lukemisen valona säädän viileän ledin 1000 mA virralle, jolloin valon kokonaissävy muuttuu hieman liian kylmäksi, mutta valon määrä kasvaa noin 500 lumeniin eli näkee lukea paremmin. Runsaat 5 wattia tehoa ledeille päätyy.

    [​IMG]

    Kymmenien wattien tehonsiirtoon tarkoitetut prossusiilit eivät lämpene oikeastaan lainkaan vaikka passiivisina ne olla möllöttävät. Modernit muutaman watin ledit tuottavat niin vähän hukkalämpöä jäähdytyssiiliin. Tehoa säteilee ledistä pois valon mukana enemmän kuin vanhan polven ledeistä, jotka olivat oikeastaan lämmityslaitteita eivätkä valolähteitä.

    Teipillä suojasin siilin pohjasta ne kohdat, joihin ei saa oikosulkua syntyä. Ja teipillä leditkin paikallaan pysyvät. Hopeatahnatäplä ledin alla. Tällainen virittelytapa ei ole kovin luotettavaa puuhaa, mutta kyllä se jäähdytys muutaman vuoden näinkin toimii. Sitten kun ledi irtoaa siilistä ja kärvähtää, onkin hyvä hetki vaihtaa modernimpia ledejä siiliin. Tuollainen prossusiili pystyy viilentämään passiivisena useampaakin lediä.

    BTW: valokuvauksen valonlähteenä toimi Cree R2 -ledi noin 3 watin teholla (fillarilamppuni). Minkäs teet, minä nyt vaan käytän ledejä joka hemmetin tehtävään. Asunnossa hönkii vielä 2 kpl 60 cm pitkiä loisteputkia. Kun ne yksitelleen kupsahtavat vuoden-parin sisään, korvaan niiden tehtävät lopullisesti ledivaloilla. Sähkölasku alenee ja valon värisävy paranee.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 17.05.2010
  10. jhalttu

    jhalttu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olenkin jo höpötellyt jonkin aikaa kodinautomaatio osastolla Ledieistä ja X-10 ratkaisuista. Päädyin itse käyttämään Led valaisimia ja samalla päätin ryhtyä yrittäjäksi niiden suhteen. Anteeksi mainos, mutta minulla kiinnostaisi kovasti teidän ammattilaisten näkemys kyseisistä tuotteista. Led Store Ledit ovat 3x3W Cree Led lamppuja.

    http://www.ledstore.fi/tuotteet.html?id=0/1

    linkistä löydätte myös testin kyseisen lampun valotehosta..

    Ajatukset asiasta kiinnostavat.
     
  11. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    En löytänyt tuloksia valotehosta. Lämmön kanssa voi ajan mittaan tulla huolia, ja en oikein tiedä mihin käyttöön soveltuu noin kapeakeilainen valo
     
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Itse ihan kokeilumielessä ostin Verkkokauppa.comista tällaisen lampun, kun keittiöstä tahtoo jatkuvasti palaa nuo upotettavat lamput. Toimii yllättävän hyvin, jopa himmennyssäätimen (tjsp) kanssa. Kirkkaus ei ole ihan sama kuin normaaleilla lampuilla, mutta jos tuo kestää ja normaalit palaa niin voipi olla, että tulee kaikki korvattua noilla. Tällä hetkellä siis on vain yksi koekäytössä. Täysin varakusetta tuota ei voi suositella kapean valokeilan ja kirkkauden(himmeyden) vuoksi, mutta kun hinta on vain alle 2 euroa, niin suosittelen kuitenkin ainakin kokeilemaan ensin yhdellä ja jos on tyytyväinen niin ainahan niitä saa lisää.
     
  13. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itselläni on myös muutama GU10-kantainen lamppuryhmä joista paloi lamppu suurinpiirtein kuukauden välein. Lämpötila normaali lampuilla varmaan 100 astetta. Ostin aluksi myös noita verkkokaupan lamppuja, mutta olivat todella himmeitä. Tarjoustalossa sitten sattui kerran olemaan tarjouksessa 3w lamppuja alle 5 euroa/kpl. Valon määrä silmämääräisesti varmaan 7-kertaistui ja muuttui samalla miellyttävän valkoiseksi. Lamput eivät edes lämpene ja ovat kestäneet jo 4 kuukautta ilman ongelmia.
     
  14. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistatko mitä merkkiä/mallia ovat?
     
  15. jhalttu

    jhalttu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    3
    Keila on yleisimmin 45 tai 60 astetta ja kaikissa lampuissa on lisäksi hajoittaja linssi, joten teräviä reunoja ei valoihin tule.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 16.08.2010
  16. jhalttu

    jhalttu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tuo verkkiksen lamppu on tosiaan vain 23 lumenia. Kunnollinen GU10 3x2W Cree led spotti kustantaa 35&#8364; luokkaa, mutta valotehokin on n. 300 Lumenin luokkaa ja himmennettävä.
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2010
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Näinhän se on, mutta 1,90 euron hintaiseksi lamppu on ollut ihan ok.

    Digital Man, lieköhän noita on myös Tokmannilla myynnissä joka on (kait) samaa ketjua Tarjoustalon kanssa. Pitääpä käydä vilkaisemassa.
     
  18. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ei enää mitään muistikuvaa, kotelot katosivat heti mappi ööhön.
     
  19. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onko olemassa mitään valmiita lamppuja/lamppukantoja 12-voltin tasavirralle? Tarkoitus olisi kehittää jonkinmoinen akuilla toimiva led-valaistus kesäasuinkohteeseen joka ei ole sähköverkossa.

    Edit: Itse itselleni vastaten, huomasinkin juuri että mr16 kannalla olevat lamput toimivat sekä tasavirralla että vaihtovirralla.
     
    Viimeksi muokattu: 01.08.2010
  20. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kantoja käytetään ristiin aika hyvin. Auto, vene ja asuntovaunutarvikkeet...


    ...ja aurinkosähkö systeemien mukana on myös jotain...