Sony KDL-EX500 -sarja

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana J Koppi, 25.03.2010.

  1. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin on monesti, jos taustavaloa ajetaan ilman katkoksia. Kumminkin monet nykytelkut käyttävät taustavalon ohjaukseen pwm-modulaatiota, joka pätkii valoa kirkkauden mukaan. Tämä pätkiminen nähdään välkyntänä, jonka voimakkuus riippuu pätkinnän määrästä ja nopeudesta. En tiedä millä taajuudella Sony näyttää 24p materiaalia, mutta olisikohan sillä myös vaikutusta taustavalon taajuuteen?

    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=81199
     
  2. SpaceAce

    SpaceAce Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko input lag VGA:n kautta sama kuin HDMI:n?

    Jos tuo input lag on n. 60ms niin soveltuuko se kuitenkin muihin peleihin, vaikka FPS peleihin ei sopisi?
     
  3. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    LED-televisioissa , etenkin Local Dimming -tekniikalla varustetuissa, mutta myös nk. Edge LED-laitteissa, pyritään mustan pinnan "mustuutta" korostamaan ohjaamalla alueellisesti LEDien kirkkautta. Tällä on hyviä ja huonoja puolia; mustan taso saadaan toki todella mustaksi kirkkauden kärsimättä; toisaalta harmaasävyt pakkaavat häipymään, ja LEDien sammuttelun/sytyttelyn myötä esiintyy välkyntää. Edge LED-malleissa ilmenee myös "pilveilyä" ja valovuotoa, mutta se on taas toinen juttu.

    Sonyn EX500-malleissa käytetään perinteisiä kylmäkatodiputkia, jotka ohjataan sammuksiin vasta kun kuvaruutu on täysin musta. Taustavalon taso on se minkä käyttäjä valitsee asetuksissa. Kylmäkatodiputket ovat loisteputken muotoisia, ne ovat koko kuvaruudun levyisiä ja niitä on korkeussuunnassa useita päällekkäin. Näin valontuotto on tasaista, ja jos näyttöpaneeli on virheetön, valovuotoa ja pilveilyä ei juuri esiinny. LEDien välkyntää ei myöskään synny. Olen pikku hiljaa kypsynyt ajatukseen, että LED-ratkaisuilla haetut edut tuovat mukanaan niin paljon haittoja, että niiden hyöty on todella kyseenalainen. Eihän normaalissa katselussa koko ajan ihailla, että "onpa tuo musta TODELLA mustaa", vaan arvioidaan kuvaa kokonaisuudessaan.
    Suurin haaste televisioissa on tällä hetkellä, että suurin osa katsotusta materiaalista on SD-kuvaa, ja Suomessa TV-ohjelmien yksittäiseen kanavanippuun on työnnetty liikaa kanavia, joten bittivirta/kanava jää pieneksi. Isosta kuvaruudusta ei oikein millään saa erinomaista kuvaa; TV-vastaanottimen tärkein ominaisuus on, etä se pystyy skaalaamaan SD-kuvan tehokkaasti ja virheittä HD-kuvaruudulle.
     
  4. Tare78

    Tare78 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2010
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0

    Sama ilmiö näkyy myös tavallisia tv lähetyksiä katsellessa. Eli lähteellä ei ole ollut merkitystä.
     
  5. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Minulla on Motionflow SD-televisiolähetyksien katselussa tilassa "Normaali". En ole huomannut välkyntää. Kohinanvaimennus ja MPEG-kohinanvaimennus kannattaa ottaa pois päältä ja säätää kuvan terävyys minimiin. Näin se vaan on:
    kuvanparannuspiirit saattavat jossain liikkumattomassa kuvassa tuottaa jopa hyvän kuvan, mutta liikkuvaan kuvaan tulee erilaisia häiriöitä: epäterävyyttä, terävyyden "pumppaamista", nykimistä, välkkymistä, kuva on ikään kuin "verhon takana" jne.
    Omat TV-asetukseni ovat tällä hetkellä lähes samat kuin nimimerkki Kutis esitti (viestit #98 ja #116), eri asetuksilla TV-lähetyksiä katseltuani olen todennut, että niille ei ole löytynyt voittajaa. Kiitos vaan, Kutis !
     
  6. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Ihan liikkeissä katseltuna Sonyissä on pirusti nykimistä kuvassa kun taas Samsuingeissa ei. Pääseekö tuosta nykimisestä sitten eroon pudottamalla kuvan parannuksia pois päältä ja mitä haittavaikutuksia sillä sitten on? Toisaalta Sampoissa "parannus"fiitserit ei tunnu tekevän kuvasta nykivää, miksi ei?
     
  7. Ceppu

    Ceppu Guest Guest

    Liittynyt:
    27.05.2010
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuukauden päivät olen omalla 46EX500-töllöttimelläni pelaillut ps3:sta. FFXIII, Street Fighter, Wipe Out HD, Demon's souls jne jne. Ei ole haitannut missään välissä. Itse asiassa en ole edes huomannut viivettä.

    FPS-peleistä ei kokemusta.
     
  8. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Varmastikaan mitään yleispätevää syytä ei voi sanoa, Samsungillahan on TV-puolella valtava mallivalikoima. Mm. Kuluttaja-lehden nettisivulla julkaistussa testissä Samsung UE40C7700 (ovh 1999 eur) oli kuvanlaadussa parhaimmistoa, ja 6000 sarjan sekä 8000-sarjan 40-tuumaiset Samsungit pääsivät samalle tasolle Sonyn 40EX500 -mallin kanssa. Jos pelkkää SD-tasoisen DVB-C ja DVB-T -kuvan laatuarvosanaa katsoo, 6000-sarja oli 40EX500:n tasolla, 7700 ja 8000 olivat puoli pistettä parempia.

    No, erilaisia testejä löytyy joissa tuloksetkin ovat erilaisia, mutta ehkä voisi yleisesti ottaen sanoa että mitä kalliimpi televisio, sitä laadukkaampi kuvankäsittelyelektroniikka. Tosin LED-televisioissa suuri osa hinnasta menee LED-teknologian aiheuttamien valmistuksen lisäkustannusten kattamiseen verrattuna CCFL-malleihin. Onhan Sonyllakin Motionflow 100Hz ja Bravia Engine 3 EX700-mallissaan, Edge LED-tekniikka on ainoa ero EX500-malliin. Millaisena auktoriteettina TM-lehteä pitääkään, lehden nettisivuston yleisissä TV:n säätöohjeissa kehotetaan ottamaan "kuvanparannuspiirit" pois käytöstä. Koskee siis kaikkia TV-merkkejä ja malleja. Kuvanparannuspiirejähän Motionflow tms. ovat myös, joten kannattaa testata kumpi tuntuu omaan silmään paremmalta: Motionflow päällä tai pois. Periaatteessa minua innostaa 100 Hz Motionflow TV-lähetysten (SD) yhteydessä siksi, että piiri suoraviivaisesti laskee jokaisesta kahdesta peräkkäisestä vastaanotetusta kuvasta "liikekeskiarvon", jonka mukaisen kuvan se asettaa ao. kuvien väliin. Näin virkistystaajuus kaksinkertaistuu 50 Hz -> 100 Hz. Muut taajusmuunnokset (120 Hz, 200Hz, ..) tuntuvat jotenkin väkinäisiltä samoin kuin tietenkin blu-ray HD-muunnos 24Hz-> 100Hz. Mutta tämä on enemmänkin tunnetta kuin järkeä...
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2010
  9. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kylmäkatodiputkia ohjataan pwm-himmennyksellä seuraavanlaisesti:

    [​IMG]

    Jos television maksimikirkkaus on 500cd/m² ja käyttäjä valitsee asetuksista 250cd/m² kirkkauden antavan säädön, niin lamppu on päällä vain puolet katseluajasta.
     
  10. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Minusta tuntuu, että se välkkyminen johtuu ihan siitä 24/s kuvan vaihtotaajuudesta. Liike nyt vaan nykii tuolla nopeudella. Normaali lomitettu on tavallaan parempi jos vain prosessointi on kunnossa tai sitten telkuissa on jotain tosi pahasti sössitty tuon 24p kanssa.
    Liike nimittäin tosiaan nykii omaan silmään myös elokuvatettereissa.
    Samsungien (kuten 55C657) liike ei HDllä nyi liikkeiden esittelykoneissa esittelysäädöillä.
     
  11. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    CCFL-putkien himmennystekniikasta minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta voisi kuvitella lähtötaajuuden valitun niin korkeaksi, että suurikaan himmennys ei laske taajuutta alle 60 Hz. Ao. taajuutta ei ihmissilmä koe enää välkkyväksi.
    Lisäksi kylmäkatodiputket ovat kuin loisteputket siinäkin mielessä, että niiden sisällä hehkuu kaasu. Kaasun himmeneminen/kirkastuminen on "pehmeämpää" (viiveisempää) kuin vaikkapa LEDin. Toki on ihmisiä jotka saavat verkkovirran taajuudella (50 Hz) sykkivistä loisteputkista päänsärkyä.
     
  12. manlyman

    manlyman Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonyn Motionflowta jostain syystä pidetään erityisen laadukkaana - en ymmärrä mistä tämä käsitys johtuu (brandiuskollisuutta?). Sekä Philipsin, Samsungin että Sonyn tuoreita televisioita käyttäneenä näkemykseni on, että Sonyn Motionflow on tästä kolmikosta heikoin. Nyintää jää eniten, ja "suuri" -asennossa artifaktit ovat selvästi häiritsevämpiä kuin muilla valmistajilla. Juurikin näitä tekstityksen vaakasunnassa hyppimistä ja muuta ihmeellistä tulee aivan liikaa. Silti, itse pidän Motionflown lähes kaikella matskulla suuri-asennossa (jopa elokuvilla) koska en vaan enää siedä yhtään sitä cinematic judderia.

    Valinta Philipsin ja Sampan prosessoinnin välillä on aika pitkälti makuasia. Molemmat ovat mielestäni kuitenkin selvästi smoothimpia kuin Motionflow. Philipsillä prosessointi on kaikkein agressiivisin: kuva on todella smoothia mutta myös haloilmiöt ehkä suurimpia näkemiäni. Philipsin halot ei kuitenkaan nyi ja pompi yhtä häiritsevästi kuin Sonyn Motionflowssa.

    Toisaalta Samsungin töllöt on muuten niin paljon Philipsejä parempia että Samppa on aika hyvä valinta. Vaikka itse Sonyn omistankin (koska lienee ainoa merkki jolta löytyy ulkoisten kaiuttimien kaukarilla säädettävä ulostulo).
     
  13. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Muistelen, että brittien HDTVtest-sivuston linkki on ollut aiemminkin esillä:
    http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40ex503-kdl40ex503u-20100603700.htm

    Siinä kehutaan 40EX503-mallin (vastaa EX500-mallia teknisesti) HD-kuvan laatua, mutta SD-kuvasta löytyy huomautettavaa. Ja todella: Samsungin
    LE40C650(0?) -mallin Motion Plus-järjestelmän katsotaan toimivan hiukan paremmin kuin Motionflow 100.

    Toisaalta nimenomaan Blu-ray soittimen tuottamasta HD-kuvasta ei löytynyt huomautettavaa, tosin soittimen signaaliasetuksia muutettiin.
     
  14. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei sen LCD:n pitäisi itsessään välkkyä ainakaan kovin voimakkaasti. Onko välkynnässä mitään muutosta, jos laitat ohjelman pauselle? Tuleeko välkyntä tasaisesti koko ruudulta, vai esimerkiksi lähinnä ääriviivojen kohdalta?
     
  15. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Valinta Hilipipsin ja Sonyn välillä on helppoa. Hilipips ei tee kuin matkatelkkuja :)
    Kuvassa pitää olla vähintään 55" kokoa mutta mieluummin 60".

    Sampo, en ole kokeillut Pausea kun ite ei liikkiessä aina pääse soitinta säätelemään sen perässä saattaa olla 50 konetta.
    Jos Sonyssa olisi terävämpi kuva, sekä paikallaan olevana, että liikkeess, valinta olisi 55EX500 tai 60EX700 mutta kun telkkujen kuva on epäterävä ja liikkeessä se pahenee aivan sutuksi.
     
  16. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Valitettavasti myymälät ovat yleensä huono ympäristö television valintaa tehtäessä. Ensinnäkin: valaistusolosuhteet ovat lähes poikeuksetta liian kirkkaat, siksipä TV-laitteissa onkin KAUPPA-tila, jossa kuvaruutu on ylikirkas.
    Toiseksi: TV-laitteisiin on lähes mahdotonta löytää muutamassa minuutissa parhaat kuvasäädöt, varsinkin kun on monta vaihtoehtoa katsottavana. Kolmanneksi olen huomannut, että kauppiailla on paineita esittää edullisempien laitteiden kuva huonompana kuin kalliiden. Siihen päästään monella tapaa: säädöillä, sijoituksella (kalliimmat mallit katsojan silmän korkeudella, edullisemmat ylä- tai alapuolella) ja jopa käyttämällä kohinaisempaa linjaliittymää halvemmissa laitteissa. Tämäkin on koettu.

    Mitä suurempi kuvaruutu, sitä selvemmin kuvan häiriöt (nykivyys, suttuisuus) näkyvät läheltä katsottaessa. Mutta se on kyllä liioittelua että EX500-mallissa yksityiskohdat menevät "aivan sutuksi", tai sitten kuvasäädöt ovat totaalisti pielessä.
     
  17. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaupoissa kuva voi ottaa ainakin loisteputkista häiriötä.
     
  18. kojakki

    kojakki Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari vuotta käytössä ollut hilipsin 32" lcd levisi joten uutta oli haettava. 40EX500 oli valinta ja päivän verran ihmetelty nyt. Edellisissä ei ole ihan tällaista säätöpaljoutta ollut joten hämmentäväähän tää on :)

    Jos viisaammat auttaisi alkuun ja vastaisi näihin:

    Kannattaako noita kohinanvaimentimia pitää päällä vai kannattaako suosiolla räpsiä ylimääräiset kilkkeet pois päältä? Edellisissä tölsyissä tottunut pistään pois päältä kaikki dynaamiset kontrastit jne.

    Mites tuo valontunnistin (Ambient Light Sensor), jätättekö off asentoon?

    Muutama sivu taaksepäin oli 40" malliin säädöt, onko samankokoisissa ja samanmallin tölsyissä eroja vai voiko olettaa että säädöt tuottavat suunnilleen samanlaisen kuvan kahdessa eri yksilössä?
     
  19. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Omien kokemusteni mukaan kannattaisi ehkä aloittaa säädöillä jotka nimim Kutis esitti (viestit #98 ja #116). En ole säätöjä tuosta muuttamalla saanut ainakaan omille silmilleni sopivampaa kuvaa, mutta saahan sitä kokkeilla...
     
  20. Kutis

    Kutis Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    376
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tattis vaan luottamuksesta :).

    Huomasin itse, että Hdtvtest.co.uk sivuston testissä kalibroidut säädöt suositeltiin tekemään lähtökohdasta:
    Cinema-mode
    Taustavalo 1-2
    Gamma +1
    Värit Lämmin 2
    Lisäksi McKenzie oli tehnyt maltillisempia korjauksia valkotasapainoon.
    Pitäisi varmaan kokeilla näitäkin, mutta toisaalta en tiedä mihin luottaa enemmän: omaan silmään ja epätarkasta päästä olevaan Spyder2 mittariini, vai netistä saatuun totuuteen, josta ei kaikkia yksityiskohtia paljasteta. Testaaja kun sanoi testin kommenteissa kalibroitujen arvojen olevan "suunnilleen samat" kuin testin ruutukuvissa. Se tässä parhaan kuvan metsästyksessä sylettää, kun ei voi koskaan olla ihan varma onko ne säädöt parhaat mahdolliset...:OI Varsinkaan kun tässä tapauksessa en oikein ymmärrä taustavalon ja Gamman keskinäistä suhdetta (minulla pieni Gamma ja suurempi Taustavalo, McKenziellä toisinpäin)