Partyblaster 2010

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana lasuu, 04.05.2010.

  1. lasuu

    lasuu Guest Guest

    Liittynyt:
    04.05.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein nyt siis ihan uuden topicin tätä varten. siksi että karsitaan nämä poppisalkut ja muut mopopoikien viritykset pois... joten asiantuntevaa palautetta, tietoutta ja vinkkejä otetaan vastaan.

    sitten sen enempiä jaarittelematta copypasteen tämän aiemman kirjoittamani tuolta toisesta threadista tännekkin..

    Hienoja laitoksia olette rakentaneet! Itsellä heräsi kiinnosti DIYblastan rakentamiseen vuosi takaperin kun palasin Roskilde-festivaaleilta. Siellä jollain jätkällä oli elmun leirinnässä melkoinen rakennelma josta möykkää lähti lähes taukoamatta noin viikon ajan (en huomannut ainakaan että missään laturissa tai virtalähteessä laitos olisi ollut kiinni). Koitin jälkeenpäin kysellä rakennusohjeita ja specsejä osista, mutta vastausta tai selkoa ei tullut kenenkä laite edes oli..

    Joten näiden teidän viritysten ja tuon edellämainitun innoittamana olisi tarkoitus lähteä rakentamaan itselle moista laitosta. Osaisikohan jokin hieman antaa suuntaa ja kertoa millaisia osia tälläisen rakentamiseen tarvitaan?
    Hieman tietoja millä perustein rakennelma haluttaisiin toteuttaa

    soittoaika/akkukesto: n. vuorokausi ellei enemmän?
    laturi/lataaminen: ???
    äänenpaine: voimakas (puistoon tai festareille huomiota herättämään)
    äänenlaatu: lähellä hyvää? (eihän se pienessä hiprakassa ole niin justiinsa)

    koko ei ole ongelma sillä koko vempele olisi tarkoitus rakentaa jollain tavoin pyörien varaan, työnnettäväksi tai vedettäväksi.

    Alustavasti ajattelin itse kokoonpanon niin että siinä olisi yksi 12" bassoelementti, 2kpl 8" elementtejä keskiäänenä ja yksi tai kaksi diskantti/torvielementtiä.

    Tälläiseen kokoonpanoon minkälaisia elementtejä osaisitte suositella? itse ehdin vilaista tälläisia bassoja
    http://www.thomann.de/fi/fane_sovereign_12_300.htm
    ja tälläisia keskiääniksi
    http://www.thomann.de/fi/fane_sovereign_8225.htm

    olisiko kyseisistä elementeistä mihinkään? ja minkälaiset vahvistimet pitäisi olla, mukavahan se olisi jos rmstehonkestolta päästäisiin lähelle tuotteessa ilmoitettuja nimellistehoja
    Entäpä sitten akut? ja niille latauslaitteet.

    Niin ja sitten vielä sananen budjetista. Sehän ei kovin suuri ole, mutta antakaa palaa ehdotuksia/kokemuksia ja tarjotkaa käytettyjä laitteita! varmasti otan hyvillä mielin vastaan.
     
  2. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Asiahan ei minulle kuulu mitenkään mutta tässä on juuri asian ydin jota en ymmärrä. Kaikki ympärillä olevat varmasti todella innoissaan kun joku torspo luukuttaa "mielimusiikkiaan" taukoamatta ja lujaa. Olkoon vaikka kuinka festarit menossa.

    Nimim. "Juhannus -93, "naapurileirissä" Irwin Goodmanin Sepalus Auki 24h/3vrk putkeen" :mad:
     
  3. lasuu

    lasuu Guest Guest

    Liittynyt:
    04.05.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka idea pääsääntöisesti antaakin ymmärtää, että laitetta huudatettaisiin nupit kaakossa sen viikon verran, siihen tulee kyllä volumepotikka jolla ääntä lasketaan olosuhteiden mukaisesti.

    Ja lisäksi tuohon roskildessa nähtyyn ja kuultuunkin: siellä kyllä oli lähes jokaisessa leirinnässä/kommuunissa jotain tämäntapaisia viritelmiä. Itselle tai meidän porukalle siitä ei haittaa ollut, eikä muistakaan kommuuneista kuulunut musiikki ollut takaisinpäin haitaksi..

    Nämä on taas näitä periaatekysymyksiä. toiset tykkää, toiset ei.
    ehkä asia realistisesti sitten tulee menemään niin, minä soitan, muut kuuntelevat.
     
  4. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ensin etsit herkät elementit, minä suosittelen etsimään pa-kaiuttimien rakennussarjoja. Sieltä valitset budjettiin sopivan ytimeksi. 15" basso ja torvidiskantti voisi sopia renkailla kulkevaan ja herkkyyttä saadaan varmasti lähemmäs 100db watilla. Säästyy paljolta vaivalta kun ei tartvitse itse suunnitella suodinta.

    Nyt kun herkkyyttä on paljon niin pienitehoinen vahvistin riittää josta seuraa myös akun riittävä kesto. Ebayssa myydään paljon valmiiksi koottuja hyvän hyötysuhteen vahvistimia.

    Akkuja kannattaa ostaa pari samanlaista joista yksi kerrallaan on kytkettynä, näin selviää kätevästi kuinka paljon on soittoaikaa jäljellä ja joskus voi olla mahdollista ladata yhtä akkua toisen ollessa soittimessa. Viimeinen akku voidaan soittaa 3db hiljaisemmalla jolloin se käytännössä kestää lähes tuplasti soittoa. Laitteesta tulee myös kevyempi kun kaverit kantaa vara-akut.
     
  5. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Näin hyvin todennäköisesti oli tuolla Roskildessäkin. Kaksi tai useampi akku, jota vaihdettiin aina tietyin ajoin poppimasiinaan ja edellinen laitettiin johonkin latautumaan.

    Jossain Puskurin jaksossa oli juttua auton akuista. Nythän on pikkuhiljaa tulossa auton akkuihin myös tuo Lithium-ion teknologia. Painoa (ja kokoa) on 1/3 lyijyakkuun verrattuna ja silti varausta oli muistaakseni ~30% enemmän.
     
  6. lasuu

    lasuu Guest Guest

    Liittynyt:
    04.05.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman jotain tähän suuntaan olin hakenutkin. Ainakin aion aluksi testata yksittäisellä akulla ja sitten että kaksi-kolme akkua rinnan. Mutta rinnankytkennän ohella varmaankin diodisilta kannattaisi olla välissä, ettei akut purkaudu keskenään? Sattuisiko olemaan kokemusta akuista jotka on todettu hyväksi tälläistä käyttöä varten?
     
  7. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo sovereignin elementit ovat hinta/laatusuhteeltaan oivallisia. Niitä olen itsekin miettinyt uuteen blasteriin. Ekassa blasterissa on p-audion hp-10w joka sekin on kyllä kelpo elementti blastailuun :) Toisena vaihtoehtona vois olla esim. precision devicesin PDN.12MH25 mutta hintaakin on sitten jo kolminkertaisesti. Tosin nämä eivät ole tulossa pelkästään blasterikäyttöön

    Itse kasailen oikeastaan pa:ta, johon tulee lisäoptiona sitten akkuvahvistus. 2*15" subit (kappalite 3015lf) bandpasstorvikotelossa ja todellista herkkyyttä noin 101-102db/w ~40 ylöspäin. Yläkertaan sitten 12" ja 1", suht kompaktit pitäs tulla.

    Vahvistinsuosituksia otetaan myös mielellään vastaan, nimenomaan akkukäyttöön. Teho/hyötysuhdeakseli pitäs olla kohillaan. Noi suren 2*100w lankut on lähinnä tämänhetkisiä suunnitelmia, subille voisi yrittää keksiä hieman järeämmän vahvistuksen. Kenties joku auto d-monoblokki? Hinnat nousevat vaan aika suolaisiksi.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ei missään nimessä! Autovahvistimet pääsääntäisesti hakkuroivat saamansa 12V tasajännitteen esimerkiksi -30/+30 kaksipuoliseksi jännitteeksi, ja tässä häviää sähköä lämmöksi pahimmillaan kymmeniä prosentteja. Akkukesto tulisi siis olemaan moisen kiukaan kanssa luokkaa huono/kelvoton..
    Tripathit ovat niin tehokkaita kuin ovat, siksi että ne käyttävät yksipuolisen tasajännitteen siltään, ilman uusintahakkurointia (käsittääkseni :D).

    Itseänikin kiinnostaisi tietää että onko noita yksipuolista huolivia vahvistimia olemassa tehokkaampina malleina.. Ja erityisesti monona. Voi oliko se niin että jotkin tripath/lepai stereo mallit pystyi jopa siltaamaan monoksi jotenkin? Tästä kun ei koskaan tullut oikein selvyyttä aikaisemmissa ketjuissa..
     
  9. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, elin siinä käsityksessä että d-luokan autovahvistimet kuluttaisivat vähemmän hukkatehoiksi.

    Minun käsittääkseni noita tripatheja ei pysty siltaamaan

    Mitenköhän nuo G/H (?) luokan autovahvistimet? esim. http://www.caraudiodirect.co.uk/vibe-litebox-stereo-4.html
    edit. "i kind of wish there was a half way house somewhere in between the sure 2x100w class d amps and the vibe litebox range. because the stereo 4 is capable of 2x 250wrms @4r it means there is a lot of components making the amp have an idle current of very similar to a standard class ab amp of the same power output. if it was designed to give a real 2x50wrms @ 8r it would probably have an idle of <300mA. at present i am seeing 950mA-1100mA which is annoying. when running at about half total input into the amp id guess the vibe litebox runs about 20-30% more efficient than a class ab" eli ilmeisesti ei mitenkään erityisen suuri virransäästöhyöty noistakaan synny
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2010
  10. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jossain vaiheessa kannattaa miettiä jo aggregaattia, jos on tarkotus pitempiä aikoja laulatella. Siihen saa sitte kiinni halvan t.ampin ohella kaikkea muuta.

    Pakkohan se tripathinkin on jotenkin jännite nostaa? Ellei tietty ole joku muutaman watin vahvistin.
     
  11. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu jos jotain isompaa tapahtumaa rupeaa miettimään niin aggregaatilla mennään, siinä vaiheessa kuvioihin tulee muutenkin jo levarit, mikserit ym. tarpeet.

    Kaiketi tuommoisella suren 4*100w lankulla lähden etenemään seuraavaa akkuprojektia kasaillessa, hintalaatusuhde on ainakin varmaan suht kohdillaan :)
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    No eipä se kumminkaan sentään useita ampeereita ole se 'tyhjäkäynti'/hukkateho, kuten autovahvistimissa olisi.
    Ja yleisin teholuokkahan näissä on tuo 2x15W 'musiikkiteho', eli aika pienehköissä lukemissa liikutaan.
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    12 voltilla saa sen suunnilleen 15 wattia, 24 voltilla 50-60 wattia ja 48:lla päälle 200 wattia 4 ohmiin. Eli jännitettä vaan lisää akustosta ja vahvistin, joka toimii suoraan sillä jännitteellä ilman mitään välissä olevia hakkureita. Eikös ne Suren 2x100 wattiset huoli jonkun about 30 volttia.

    Itsellä työn alla hitaasti versio 3.0 TAS5630 luteella 2x200 4:än tai 1x400 wattia 2 ohmiin antava vahvistimesta, joka toimii 50 volttiin asti. Tuossa lojuu pari kappaletta v2.0:n protoja, jotka varmaan toimisi hyvin tuossa käytössä...
     
  14. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    0
    T?ll? seudulla on ollut yksi vastaava viritys liikenteess?. Maitok?rryiss? PA-kamat ja aggregaatti. Virkavalta oli nimennyt rakennelman h?iri?k?rryksi.

    Alta satasella l?htee halvimmat aggregaatit, joista desibelej? saman verran. Jossain vaiheessa tuo tulee kuitenkin j?rkev?mm?ksi kuin akut.
    ________
    Dirty_girlxxx cam
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2011
  15. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olisko joku tämmönen mörssäri riittävä? Herkkyyttä yli 100dB/W, tehonkestoa lähes kilowatti ja äänenlaatu varmasti ihan kohtuullinen. Netistä löytyy valmiit piirustukset kotelolle ja kytkis jakosuotimelle. Hintaahan tuolle tietysti kertyy kun bassot on 164€/kpl ja midit 113€/kpl...

    [​IMG]