Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. Biusa

    Biusa Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2010
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaista diffuusoria suosittelisit villan alle? Mitä kevyempi rakennelmasta tulee, sen parempi. Esim. styroksista käyttäjä N20 oli tehnyt varsin simppelin oloisen diffuusorin: http://img176.imageshack.us/img176/483/img9224medva2.jpg

    Olisiko tuollainen hybridi toimiva? En ole vielä paksuutta täysin päättänyt, joten kumpaa 'elementtiä' minun kannattaa suurentaa, jos kasvatan rakennelman kokoa tuosta ehdottamastasi 10cm diffuusori + 2cm villa?
    Näillä materiaaleilla ei ainakaan rakennuskustannukset nouse suuriksi.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se linkin diffuusori on jopa liian hyvä vaimennusaineen taakse piilotettavaksi, se on diskanttejakin pirstova.

    Silloin kun absorbenttipinnoite hoitaa diskanttipään siistimisen, diffuusorin voi rakentaa isoista palikoista, tyyliin: tiiliskivistä ja lecaharkoista. Ei siis tarvita 2*2 sentin kokoisia tappeja, eikä tyypillisiä 4*4 cm tappejakaan, joita usein käytetään Skyline-klooneissa.

    Jos diffuusorin tekisi massiivipuusta niin nelos-nelosesta sen voisi rakentaa. Tai kakkosnelosesta.

    Styrox-levystä jos tekee, niin 10 cm paksua levyä kannattaa käyttää, siitä saa leikellä haluamansa kokoisia muotoja. Mutta ei siis ole tarvetta parin sentin hienomuotoiluun, nyrkin kokoisia tai isompia reiluja muhkuroita kannattaa leikellä.

    Mitä syvempi diffuusori on, sitä matalampiin taajuuksiin sen teho ulottuu, ja samalla pintaan pantu absorbenttikin ulottaa toimintatehoaan alempiin taajuuksiin.



    Styrox tms. on halvempaa tavaraa kuin ääntä imevät viralliset akustolevyt. Ja puolet diffuusorin paksuudesta tulee olemaan ilmaista ilmaa.

    Minä tekisin vaikka tällaisista aineista, ei tule pistelevästä villasta pulmia:

    "40 cm syvä" neliömetrin kokoinen Styrox-diffuusori tarvitsee 2 neliömetriä 10 cm paksua Styroxia, joka määrä maksaa noin 12,36 euroa:
    http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=EPS-120-R-100MM

    Pinnalle 10 cm paksua jotain pistelemätöntä "ekovillaa", vaikka Vitalia. Se maksaa noin 10,40 euroa neliöltä:
    http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=VI-100

    Lopputulos olisi 50 cm paksu ja neliöhinnaksi tulee noin 22,76 euroa. Valmiiksi valkoisen värinenkin, joka minulla on vaatimuksena. Ei tarvita rahaa pintakankaisiin, minun tapauksessani siis.

    1...2 neliömetriä kuuntelijan taakse riittää. Rikkaammat ripotelkoon tällaisia elementtejä lisäksi kaikkiin peiliheijastepisteisiin, noin neliömetri jokaiseen pisteeseen.

    Ulkonäkö paranee jos diffuusorin kaikki 5 näkyvää pintaa peitetään akustolevyllä tai sillä Vitalilla. Sivut kannattaa tehdä viistoiksi, eli akustoelementti muistuttaa katkaistua pyramidia, siis pyramidin pohjaa, josta huippu on hävitetty.

    Akustinen hyöty näillä 50 cm paksuilla elementeillä on täysin varma. Ei enää mikään kosmeettinen plaseboharha, kuten ohuilla ratkaisuilla tuppaa tulemaan.

    Jos on pakko survoa akustointipinnoitus alle 10 cm paksuuteen, silloin pitää käyttää 8 cm paksua kovaa akustovillaa ja 0...x sentin ilmarako taakse. Ei noin laihaan tilaan mahdu kunnollista diffuusoria rakentamaan, villasta saa enemmän hyötyä kuin ultraäänille suunnitellusta ruipelodiffuusorista.

    Mutta sitten kun tilaa akustopinnoitteelle on 20 cm tai enemmän, sitten normaalit diffuusoritkin alkavat toimia. Ja kuten sanottu, jos korva on liian lähellä diffuusoria, kaivataan absorbenttilevystä lisäapua diffuusorin pinnalle.



    Joku muu kertokoon omia käyttökokemuksiaan Vitalista, minulla ei vielä ole. Että miten tehokas 10 cm paksu kerros on akustiikkakäytössä.

    Profiloituja akustiikkaan suunniteltuja vaahtomuoveja pitää minun mielestäni käyttää noin 10 cm paksuna (noin 7 cm syvyysmatkasta on vaahtoa, loput ilmaa). Hätätilassa 7 cm paksukin riittää (alle 5 cm paksulti vaahtoa, loput ilmaa). Ohuemmat profiilit eivät yksinään riitä mihinkään, ne vaativat taakseen lisää vaimennusmateriaalia.

    Sileää (rouhe)vaahtomuovia 5 cm kerros pitää ainakin olla. 3 cm paksun havaitsin liian tehottomaksi.

    Keskipehmeää kivivillaa myös 5 cm kerros pitää vähintään olla, mieluusti enemmänkin.

    Kevyttä villaa ei kannata käyttää akustiikassa, rahat menevät aivan hukkaan. Nimimerkillä kokemusta on usean kuutiometrin hukkaostoksesta.

    Kovaa villaa riittää ohuempikin kerros. Akustiikkaan suunnitelluilla levyillä jopa 1,5 cm paksu levy tehoaa, mutta 3 cm paksua mieluiten silti käytettäköön. 4-5 cm on jo erinomaisen tehokasta kamaa, 8 cm paksu on huipputehokasta.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2010
  3. Biusa

    Biusa Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2010
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisen taulukon löysin nopealla googlauksella:
    http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

    Nuo "samankaltaiset" villat ovat käsitykseni mukaan melko samanlaisia akustisilta ominaisuuksiltaan.
    Melko alas tuntuisi vaikutus ulottuvan. Bassoja voisi tosiaan sähköisesti tasoitella, jos ja kun tuollaisia 50cm rakennelmia ei ole mahdollista virittää.
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. AL10

    AL10 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2010
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei enää tarvetta.
     
    Viimeksi muokattu: 31.08.2010
  6. Argonath

    Argonath Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    48
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin rakennella 6kpl omilla jaloilla olevaa diffuusori+vaimenninta jotka voi sijoittaa miten parhaaksi näkee huoneessa. Esim ensiheijastumiin ja vaikka kuuntelupaikan taakse yms paikkoihin. samalla toimisivat jonkinlaisena tilanjakana. Nämä voisi myös nostaa tarvittaessa komeroon, parvekkeelle, kaatopaikalle pois anopin/naapurintytön/oravan yms näkyvistä.

    Kellään ideoita omilla jaloillaan seisovaan diffuusori+vaimentimeen?
    Koko voisi olla K 200cm, L 60cm, S 40cm(maksimissaan nämä mitat, muuten kuljeteltavuus kärsii, mielelään pienempi).
     
  7. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkästä aikaa on aikaa lorvia taas täälläkin ja huomasin, että mm. tämä ketju on jotenkin jäänyt tietoisuuteni ulkopuolelle tänä vuonna. Mielenkiintoista keskustelua.

    Tästähän seuraa tietysti kysymys, että onkos kukaan leikkinyt seuraavanlaista ajatusleikkiä - ja millaisin tuloksin:

    - diffuusorissa kolojen syvyys vaikuttaa siihen, mihin taajuuksiin diffuusori vaikuttaa -> syvempi vaikuttaa alempiin taajuuksiin

    - vanu, villasukat, ekovilla, etc. sekä vaimentaa korkeita ääniä että kasvattaa sen tilan akustista tilavuutta missä ko. aine sattuu olemaan (siis ääni kulkee hitaammin kuin ilmassa).

    Jos tekisi (esim. QRD-tyylisen) diffuusorin siten, että kussakin kolossa on sopiva määrä sopivaa vaimennusainetta ja päällä mahdollisesti tarvittaessa ohut kerros vaimennusta:

    -> Olisi siis ainakin periaatteessa mahdollisuus ohentaa diffuusoria
    -> Diffuusorin haittavaikutukset lähietäisyyksillä mahdollisesti pienenisivät

    Ajatuksia? Tuhoaiskohan tuo diskantit täysin? Kuinkahan kuppaista tuollaista olisi mitoittaa? Kuka tekee mitoitusohjelman ;) Onko tuollaisia olemassa?
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoittanet tällaista: http://www.realtraps.com/diffusor.htm
     
  9. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole varma. Liekö sitten kysymys ammattisalaisuudesta, vai jostain todella yksinkertaisesta, mutta kaveri ei oikeastaan kerro, miten nuo oikeasti eroavat tavallisesta QRD:stä. Tuon tekstin perusteella vaikutti siltä, että tuossa on filliä ainoastaan syvimmissä (ilmeisesti kokonaan läpi menevissä?) koloissa. Onko jollain tuosta parempaa tietoa / ymmärrystä?
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikissa syvennysten täytöissä on käytetty Owens-Corning 705 lasivillaa. Katso video Made in Connecticut - RealTraps Factory Tour kohdasta 12:16 - 12:51.
     
  11. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Rakenne tosiaan selviää erittäin hyvin tuosta videosta. Suomalainen rakentaja voi ostaa Isover REK tai Paroc Fireslab -levyä ja askarrella vastaavan. Alupaperipintaisesta levystä leikataan vain sen levyisiä suikaleita kuin omassa diffuusorissa halutaan käyttää. Tuollaisen kasaaminen teollisesti on ihan hullua hommaa. No, maksaahan se 600 dollaria ja jos niitä siihen hintaan ostetaan niin mikäs siinä sitten...
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Videolta näkyy että villan päällä on taitettu levy. Tämä tuo ilmatiiviin pinnan, lisää painoa ja siistii ulkoasun. Levyn materiaali ei videolta selviä, mutta veikkaisin maalattua peltiä. Massa tehostaa levyresonaattorin matalien taajuuksien vaimennusta. Alumiinipinnoitettua villaa ei tarvita tällaisen lisälevyn kanssa. Myöskään villan ei tarvitse olle erityisen tiheätä, vaan kevyt villa voi olla jopa tehokkaampaa. Eri syvyydet mukavasti levittäisivät resonaattorien vaikutusaluetta. Valitettavasti rakenteessa jää syvien osien pinta-ala verrattain pieneksi, joten kovin suurta vaikutusta matalien bassojen vaimennukseen ei ole syytä odottaa.
     
  13. Olavivalo

    Olavivalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2008
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valmistaja itse on audiofoorumeilla vihjaillut kalvon olevan jotain ohutta vinyyliä, if my memory serves me correct. Ainakin hän suosittelee tällaista kokeilemaan.
     
  14. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mmmmkay... Lähellä, mutta ei aivan. Tuo on ihan järkevä konstruktio - ja noinhan se QRD varmaan oikeastaan kannattaisi pieneen huoneeseen kokolailla aina tehdäkin. Käsittääkseni tuo on ihan samoin mitoitettavissa kuin "standardi" QRD.

    Ajatukseni on kuitenkin asteen verran hullumpi. Sen sijaan, että vanua/villaa laitettaisiin vain heijastavan pinnan takapuolelle, sitä laitettaisiin jokaiseen koloon myös etupuolelle (etupuolella oleva ainevahvuus siis riippuu kolon syvyydestä). Osa äänestä absorboituu vanuun, osa (ainakin periaatteessa) heijastuu takaisin. Periaatteessa siis esim. 7 cm täytetyllä kololla olisi mahdollisuus saada (esim?) 10 cm kolon diffuusiovaikutus - paitsi että osa äänestä absorboituisi vaimennusaineeseen.

    Kertauksena siis:
    ---------------------------clip------------------------------------
    -> Olisi siis ainakin periaatteessa mahdollisuus ohentaa diffuusoria (ainakin vähän)
    -> Diffuusorin haittavaikutukset lähietäisyyksillä mahdollisesti pienenisivät (?)

    Ajatuksia? Tuhoaiskohan tuo diskantit täysin? Kuinkahan kuppaista tuollaista olisi mitoittaa? Kuka tekee mitoitusohjelman Onko tuollaisia olemassa?
    ---------------------------clip------------------------------------
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    "Diskanttituho" on makuasia. Diskantit imeytyvät vaimennusaineessa kuoliaaksi, eli jos sitä haluaa, vaikutus on positiivinen, mutta jos haluaa diskanttidiffuusiota, vaikutus on negatiivinen.



    Yksi tapa hajottaa diskantit diffuusorin lähellä on latoa "kalterit" diffuusorin eteen, pyöröpuusta tehtyjä keppejä. Eri paksuisia (sentistä tuumaan vaikkapa) ja keppien rakojen välimatkaakin voi varioida, samoin kepin etäisyyttä diffuusorista.

    Matalat taajuudet (eli keskiäänet ja bassot) hujahtavat pyörökeppien ohitse liukkaasti, varsinainen diffuusori sitten pilkkoo niitä hajalleen. Diskantit taas pomppivat pirstaleiksi pyörökeppien pinnoista mennessään ja tullessaan.

    Eli jos diffuusori on suunniteltu liian matalataajuiseksi, että se peilaa diskantit liian selvästi lähikenttään, kaltereilla saa diffuusion ulottumaan diskanteille asti.



    En ole kalterimenetelmää kokeillut, mutta olen kyllä omin korvin "kuunnellut keppejä" eli vertaillut kakkoskakkosta ja 43 mm pyörökeppiä toisiinsa. Kantikas keppi peilaa voimakkaasti diskantteja, pyörökeppi ei peilaa; se on "pehmeämpi". Pyörökepin saa panna todella lähelle korvaa ennen kuin sen kautta alkaa kokea selkeää peilaavaa heijastusta. Kantikas keppi "kuuluu" eli häiritsee jo kauempaa.

    Testatkaa itse (pää oltava kaukana peilaavista pinnoista), käyttäkää diskanttipitoista ääntä tai valkoista kohinaa ja käännelkää testattavaa keppiä eri asentoihin korvan vieressä ja eri etäisyydellä korvasta. Aina kun kuullussa äänessä tapahtuu muutos kepin ilmestyessä/kadotessa korvan luota, keppi vaikutti ääneen, eli keppi pitää viedä kauemmaksi, jotta sen olemassaoloa ei enää huomaa.



    Pölyjen pyyhkimisen takia kalterit kannattaa pitää pystyasennossa ja omassa irtoavassa kehikossaan, jotta kalterikon saa poistettua kun pyyhkii pölyjä itse diffuusorista. Saranat+ikkunakarmi on kätevä tapa. Jos kerran ihmiskunta on kyennyt tekemään ikkunan avattavaksi, ehkä joku äärimmäinen neropatti osaa rakentaa kalteritkin samalla tavalla aukeavaksi otukseksi.



    Golfpallot tai pyöreänuppiset vetimet ovat vieläkin parempia diskantin hajottajia, mutta jos niitä asentelee satoja...tuhansia diffuusorin eteen, tarvitaan lottovoitto ja mieletön työmäärä. Pyörökepit on helpompi asentaa.
     
  16. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan noita, RPG:n tyypit on tutkineet asiaa laajemminkin jostain 80 luvulta alkaen. Sieltä vaan paperi käteen ja apinoimaan mitoitusta patenttien ja tuotteistettujen paneelien kautta.

    Yksi toimiva taikatemppu diffuusorin efektiiviseen syventämiseen on syvimpien kuilujen kääntäminen 90 astetta.
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samalla periaatteella raot näyttäisivät akustisesti leveämmiltä, joka laskee korkeinta taajuutta jolla hajoittava vaikutus saadaan aikaiseksi.

    Kyllä, sekä diffuusorin haittavaikutukset lähietäisyydellä että positiiviset vaikutukset hiukan kauempana pienenevät.

    Kuvaamasi rakenne on toiminnaltaan melko lähellä DVB-G:n tuossa aikaisemmin esittämää ideaa vaimentimen käytöstä diffuusorin edessä. Molemmissa ratkaisuissa ei vain diskantti vaan myös keskialue vaimenee merkittävästi. Tällainen rakenne voisi toimia matalien taajuuksien diffuusorina. Valitettavasti villatäytönkin kanssa matalilla taajuuksilla rakennepaksuudet ovat niin suuret, ettei monikaan sellaisia halua kuuntelutilaansa.

    Korkeilla taajuuksilla kaiuttimen suuntaavuus on hyvä jolloin tilantuntua luovia heijastuksia syntyy niukasti. Korkeat taajuudet myös vaimenevat helpoiten eri pinnoilla ja ilmassa kulkiessaan. Tämän takia yleensä pyritään välttämään korkeiden taajuuksien liiallista vaimentamista.

    Eiköhän olemassa olevilla kaavoilla pärjää. Rakenne tulee jakaa vaimennus- ja diffuusio-osiin sekä ottaa huomioon villan mittoja akustisesti kasvattava vaikutus.

    Mihin käyttöön tällaista akustointiratkaisua tarvitaan? Kuka tarvitsee?
     
  18. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmmm... Kommentit ovat suurin piirtein linjassa omien ajatusteni kanssa, mutta... joku lyö aivoissa jarrua ajatukselle niin paljon, etten ainakaan heti ryntää kokeilemaan. Ehkä noita (korkeilla taajuuksilla) diffusoivia ja absorboivia osia pitäisi ainakin hieman vuorotella.

    Minulla oli takaraivossa ajatus pienistä huoneista, missä kuuntelu/katselupaikan takana on hetkohta kova pinta. Lähinnä siis heitin ajatuksen tämän ketjun keskustelun jatkeena - ja ainakin toistaiseksi enemmänkin teoreettisesta mielenkiinnosta.

    Mitä noihin RPG:n juttuihin tulee, niin on ne joskus tullut koluttua läpi. Pitänee lukea ajatuksella vaikka uudestaan, kunhan on sopivasti aikaa.
     
  19. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pinta hiukan diffusoi korkeimpia taajuuksia. Toimii lähinnä sisustuselementtinä.