TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

  1. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiinnolla olen seurannut Saksan yleistv-kanavien siirtymistä maksukortin taakse satelliittijakelussa. Tai ainakin HDTV-kanavat ovat vuodenvaihteen jälkeen olleet salattuja. HD+ paketissa on yleisimmät saksankieliset tv-kanavat, jotka SD-versiona näkyvät ilmaiseksi ja salaamattomina. HD+ paketin vuosimaksu ei ole kovin suuri (alle 100e). Taustalla on mahdollisesti tekijänoikeusmaksujen nousu, mutta salaus mahdollistaa myös kopionestotekniikoiden käyttöönoton. HD+ maksukortit ovat linkitettyjä, ja vaativat CI+ moduulin ja CI+ tuen vastaanottimesta.

    Tällä vuosikymmenellä myös Suomi siirtynee laajamittaiseen HDTV-jakeluun. Tekijänoikeus- ja kopionestoseikkojen vuoksi salaus tulee todennäköisesti olemaan pakollinen kaikilla HDTV-kanavilla, myös yleiskanavilla. Kaikissa HDTV-vastaanottimissa maksukorttipaikka on pakollinen varuste. Tämä on seikka, mikä tulee ottaa huomioon mietittäessä YLE:n jatkorahoitusta.

    Maksukorttitekniikka mahdollistaa myös tilausten porrastamisen: perusmaksulla näet TV1 HD:n ja TV2 HD:n peruspalvelut, premium-palvelulla näet lisäksi urheilulähetykset ja Teeman. Ajatusta voidaan vielä jalostaa siten, että HDTV-lanseerauksen jälkeen YLE:n SD-kanavia vähennetään esim. kahteen, ja nämä peruskanavat rahoitetaan verotuloilla. HDTV-palveluista joudut maksamaan lisämaksun. Eli sama periaate kuin oli 1970-luvulla väritv-lähetysten alkaessa; värien vastaanottamisesta jouduit maksamaan lisämaksun. HDTV on aika hyvä porkkana, jolla suurehko osa kansasta saataisiin maksamaan YLE:stä ihan vapaaehtoisesti. Ja bonuksena SD-peruspalvelukanaviin tyytyväiset saisivat katsella lähetyksiä "ilmaiseksi".
     
  2. mixuda

    mixuda Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    329
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täysin samaa mieltä. Silti jotain rationalisointia (lue: karsintaa) YLEn rönsyilevään toimintaan pitäisi tehdä. YLE:llä on paljon toimintaa, jotka eivät ole enää kansallisen perustiedottamisen ja sivistämisen tavoitteeseen kuuluvaa tehtävää.
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2010
  3. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
  4. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko yhtään ko. tekniikalla lähetettyyn HD-toistoon/vastaanottoon kykenevää laitetta, jossa ei ole tai johon ei saa korttipaikkaa?

    Sinällään kyllä tylsää, että menee kortin taakse tekemään DNA:lle liikevaihtoa.
     
  5. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    on pc-kortit/mokkulat. saahan niitäkin kortinlukijoilla tosin


    ------------

    maksu on yksi asia.

    vähävaraisten tukeminen on ihan muuta.


    itse olen sitä mieltä että yle on rahoitettava koiraverosta. saataisiin sitten vähemmän noita nurkkiin kusevia ja kaduille paskantavia kirppukasoja
     
  6. Pekka T K

    Pekka T K Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saksan HD+ (RTL HD, VOX HD, Prosieben HD, SAT1 HD ja kabel eins HD) kanavat ovat mainosrahoitteisia kanavia. Maksu ensimmäiseltä vuodelta on 20€ ja sitten 50€/vuosi. Lupamaksukanavien (verrattavissa YLEen) ADR:n ja ZDF:n HD-kanavat ovat salaamattomia (Erste HD, ZDF HD, Einsfestival HD), lisäksi on salaamattomat mainosrahoitteiset Anixe HD ja Arte HD sekä itävaltalainen Servus TV HD ja Astra-yhtiön näytekanava Astra HD. Sain HD+ paketin: Humax Fox HD -boksin ja HD+ kortin maanantaina. RTL näyttää formulat HD:nä, siksi hankin.
     
  7. home edition

    home edition Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.07.2008
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rahoitus suoraan valtion budjetista on käytännössä ainoa mahdollinen asia.
    Tuleepahan budjetin tekijöille vähän töitä palkkansa eteen.Sitten ehkä myös vähän keskustelevat kuinka ylen kulut vuosittain kasvavat ennen kuin siunaavat sen.

    Toinen mahdollisuus on se että nykyinen tv-lupa joka on yle rahoitus korvataan sillä kortilla jolla ylen kanavat menevät kortin taakse.
     
  8. svass

    svass Guest Guest

    Liittynyt:
    13.01.2006
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    (mitähän tossa oikeasti lukee?)
    Tämä korttiratkaisu on on periaatteessa ihan järkeväkin (varsinkin jos HD menee joka tapauksessa kortin taakse), mutta kuinka hoidetaan sellaiset taloudet joissa on useampi vastaanotin. Silloinhan pitäisi samaan talouteen hommata usemapi kortti, kuinka moni jaksaa korttirumbaa tai riidellä rouvan kanssa kumpi katsoo Kotikatua ja kumpi lätkän MM-kisoja? Tuohan tarkoittaisi taas sitä että jokainen kortti maksaa erikseen, koska samalla maksulla useamman kortin saaminen ei nyky tilannetta muuta juuri mihinkään.
     
  9. Sam_666

    Sam_666 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    190
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse asiassa tuo kortti per katsoja poistaisi sen nykysysteemin ongelman, että yhden hengen talous maksaa saman kuin 6 hengen perhe, vaikka tietenkään käytännössä lapset eivät voisi maksaa omia korttejaan.

    Itse olen kuitenkin budjettirahoituksen, sekä ylen tehtävän tarkemman rajauksen puolella (lue: karsitaan yle n. puoleen).
     
  10. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Niin kuin vielä oli suunnitelmissa sekä ylen ykköseltä että kakkoselta tulisi HD lähetyksiä (eri aikaan), eli ilman korttia televisio olisi pimeenä osan ajasta.
    Eniten närästää että tuosta jo lupamaksuilla maksetusta ylen ohjelmistosta pitäisi maksaa jotain korttimaksua, eikö se pitäisi kuulua jo lupamaksun piiriin?
     
  11. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Öö, siis suunnitelmissa tuon Yle HD-kanavan suhteen on se, että sieltä tulee osan aikaa ykkösen ohjelmia ja osan aikaa kakkosen ohjelmia HD:na. Yhtäaikaisesti tottakai tuon HD-kanavan kanssa tulevat molemmat kanavat SD:nä. Kun ykköstä ja kakkosta joskus aletaan muuttamaan HD-kanaviksi vuoden 2016 jälkeen, on tilanne toinen.

    Yle HD nyt on vasta Ylen HD-avaus, jotain millä halutaan vastata huutoon HD-materiaalin suhteen. Kuten tuolla HD-ketjussa sanoin, mielenkiintoinen tilanne on siinä vaiheessa, kun HD ei ole vain lisäkanava, bonusta olemassa olevan SD-tarjonnan päälle, vaan kanavia aletaan oikeasti muuttamaan HD-kanaviksi ja SD-kanavia mahdollisesti pimentämään niiden tieltä. Siinä vaiheessa on hyvin mielenkiintoista nähdä, miten toimitaan salauksen ja korttipolitiikan suhteen. Nykyiset salausjärjestelmät mahdollistavat helposti esimerkiksi sen, että vain osa ohjelmista salataan, joten on mahdollista sellainenkin skenaario, että linkitysvaatimusten takia salauksen taakse menisi esimerkiksi jenkkituotanto yms. ja Ylen oma tuotanto pysyisi salaamattomana.
     
  12. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Taas lähetettiin tollanen saunansytyke sieltä jostain. Voivat painua helvettiin mun puolesta. Gestapo oli ja meni.
     
  13. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
  14. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    TV-maksu nousee lähes varmasti

    Yleisradion rahoittamiseksi kerättävään tv-maksuun kohdistuu jälleen nousupaineita. Ylen hallituksen puheenjohtajan Kari Neilimon mukaan lupamaksun nostaminen on "yksi keino, jota joudumme ilman muuta käyttämään", jotta Ylen toiminta saataisiin pidettyä nykyisellä tasolla myös ensi vuonna.

    Neilimon mukaan tv-maksun korotus ei kuitenkaan yksin välttämättä riitä, vaan Ylen on todennäköisesti tehtävä myös säästötoimenpiteitä. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapasivat Neilimon tänään eduskunnassa.

    Keskustan ryhmänjohtajan Timo Kallin mukaan kokouksessa vallitsi yksimielisyys siitä, että Ylen toiminnan turvaamiseksi tarvitaan vuosittain 480 miljoonaa euroa.


    http://www.mtv3.fi/uutiset/mediait.shtml/arkistot/mediait/2010/04/1094657
     
  15. KinZZa

    KinZZa Guest Guest

    Liittynyt:
    25.12.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei nyt varsinaisesti tähän mediamaksuun liity, mutta harmittaa sen verran paljon tämä illan TV-ottelun (Barcelona-Arsenal) peruuntuminen, että oli pakko tulla tännekin siitä avautumaan!
     
  16. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sama. :mad:

    Huvittavaa tosin on, että FF2:lla pahimmin asiasta nokkiinsa ottaneet muistivat myös kirotessaan kertoa, etteivät maksa TV-maksua. :D

    Edit: Lakko peruttu ja peli esitetään sittenkin.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2010
  17. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees jees, ilmoitin jo rouvakkeelle että jos ei tuollaista huippu(?)peliä näytetä vaikka niin on mainosteltu niin TV-lupa katkeaa juuri tasan huomisella päivämäärällä. Aina ja ikuisesti olen kuuliaisesti sen maksanut siitä jumalattomasta hinnasta huolimatta jonka vastikkeeksi ei tälläistä toivo, mutta tarpeeksi ku tyrkkii niin tulee se lasi täyteen täälläkin.
     
  18. kotsu

    kotsu Guest Guest

    Liittynyt:
    16.01.2005
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.tekniikkatalous.fi/viihde/veijo/article393099.ece?s=u&wtm=tt-09042010

    "Jos lupatarkastajat koetaan vanhanaikaisiksi, sama valvonta voidaan toteuttaa maksukortilla. Jos et ole maksanut lupamaksua, et näe ohjelmaa. Jos sitten huomataan, etteivät ihmiset halua katsella Ylen ohjelmia, ongelma ei ollutkaan rahoituksessa vaan ohjelmien sisällössä.

    Silloin Ylen pitää nostaa ohjelmiensa tasoa eikä vaatia lisää rahaa voidakseen jatkaa huonojen ohjelmien tekemistä.

    Ylen hallitus on kunnostautunut myymällä pilkkahinnalla pois yhtiön strategisia osia. Ensin myytiin lähetysverkko, jota ilman Yle ei voi toimia. Kukaan ei varmaan yllättynyt kun ostaja osasi hinnoitella verkon käytön taivaisiin.

    Viime viikolla Yle myi pois tietotekniikkansa. Kun Tieto nyt on monopoliasemassa tallentamaan ja käsittelemään Yle:n ohjelmat, osaa sekin varmaan monopolinsa hinnoitella. Enää ei puutu kuin se, että yhtiö myy ohjelmantekijänsä talon ulkopuolelle.

    Ehkä yhtiöltä ei puutukaan rahaa, vaan täyspäinen hallitus. Sellainen, joka ei joka vuosi myy talosta pois yhtiön ydinosaamista ja siihen tarvittavaa teknologiaa."
     
  19. jryi

    jryi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.07.2003
    Viestejä:
    456
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjaus: Silloin YLEn pitää alkaa tuottaa samanlaista massoja kosiskelevaa scheissea kuin kaupallisten kanavien, eikä vaatia lisää rahaa voidakseen palvella vähemmistöjä kuten kakaroita, kulttuurihörhöjä, itseopiskelijoita, laadukasta uutisointia vaativia snobeja tai kotimaista elokuvaa katsovia juntteja.
     
  20. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Unohtamatta vain joitakin harvoja hulluja kiinnostavia urheilun suurtapahtumia, joiden televisiointikin on lähes ilmaista..
     
    Viimeksi muokattu: 09.04.2010