Hifitalo AW-10X

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana TheRealThing, 31.03.2010.

  1. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Huomasin, että Hifitalo on julkistanut seuraajan AW-10Coaxille: AW-10X.

    Elementti vaikuttaisi olevan sama kuin suljetussa AW-7:ssa eli eroksi jää 10X:n isompi TransFlex-kotelo.

    Aika kiperä valinta noiden kahden välillä, kun hintaeroa 7:kaan on 4 euroa. Maalaisjärjellä voisi kuvitella, että toisto ulottuu alemmas kuin 7:ssa, mutta sijoituksen suhteen nirsompi. Millaisia tunnelmia muissa herättää?

    Joku ehtinyt ottaa jo savut mallista? :thumbsup:
     
  2. nebulus

    nebulus Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2005
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mietin tuossa sellaista, että onko transflex kuinka tarkka refleksiputkelle; siis meneekö alempien bassojen vaihetoisto persiilleen, jos laittaisi putken kotelon takaseinän sijasta etuseinään? Veikkaisin nääs, että 10X on tarkempi sijoituksen suhteen juurikin tuon takaseinässä olevan refleksiputken takia.

    Kaiutin on kyllä varsin mielenkiintoinen tapaus.:thumbsup:
     
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Kaiutin lienee viritetty n. 40 Hz taajuudelle jolla aallonpituus on melkein 9 metriä. Aallonpituuden kymmenesosa ei vielä sotke vaiheita, joten refleksiputken voi siinä mielessä asentaa mihin tahansa näin pienessä kotelossa. Refleksiputki pyritään yleensä laittamaan takaseinään jotta virtaussuhinat kuuluisivat mahdollisimman hiljaa.
     
  4. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikkapa 100 Hz:llä aallonpituus on 3.4m, joten vaihetoisto ei kyllä mene miksikään vaikka putkea siirtäisikin parikymmentä senttiä. Huolehdittavaksi jää vain se, että putki ei kotelon sisällä ole välittömästi bassoelementin takana (akustisen oikosulun mahdollisuus), mutta tuo transflex-kotelo itsessään aiheuttaa jo sen, että näin ei pääse käymään. Jos varmuutta haluaa maksimoida niin refleksiputki kannattaa laittaa s.e. sen pää ei ole aivan tuon B- ja C-kammioita yhdistävän avauksen päällä/alla.
     
  5. nebulus

    nebulus Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2005
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    71db ja Ikidur: kiitos selvennyksestä, olishan tuo pitänyt itsekin hoksata. :hitme:

    Vielä tuosta transflex-rakenteesta: onko noiden kammioiden muodolla väliä, jos vain pitää huolen siitä, että kammioiden tilavuudet säilyvät ohjeen mukaisena ja aukkojen koko on kuten ohjeessa? Eli onko kyse peräkkäisistä refleksiviritetyistä kammoista vai jonkinlaisesta osittain refleksiviritetystä transmissiolinjasta (jälkimmäisessä tapauksessa kammoiden mitoituksella mahtaa olla enemmän merkitystä)?
     
  6. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ainakaan kyse ei ole peräkkäisistä refleksiviritetyistä kammioista koska kammioiden välisen refleksiputken pituus ~0.

    Onko se transmissiolinja? Tätä voisi kommentoida joku joka on harrastanut transmissiolinjoja - mitkä ovat transmissiolinjan karakterisiset ominaisuudet, että on ylipäätään järkevää puhua linjasta? Epäilemättä teoreettisella tasolla transflexin voi mallintaa linjana, mutta on eri kysymys että mitä ratkaisua sen käyttäytyminen enemmän muistuttaa.

    Kynällä ja paperilla hahmotellen tuota äänen etenemistä kotelon sisällä voi hahmotella soveltamalla vaikkapa Huygensin periaatetta aaltojen etenemisestä ts kammioiden välisen avauksen voi ajatella toimivan uutena (virtuaalisena) säteilylähteenä. Tästä näkökulmasta voisi myös hyvin arvella, että kotelon mittoja voisi muotoilla uusiksi, jos kammioiden tilavuudet ja avausten pinta-alat säilyvät samassa luokassa kuin alkuperäismallissa.
     
  7. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan kaiutin kuitenkin ympärisäteilevä bassotaajuuksilla putken sijainnista huolimatta. Toki putken pää on aina kotelon syvyyden verran irti seinästä, jos sen sijoittaa etulevyyn. Veikkaan kuitenkin, että tämän vaikutus on aika marginaalinen, ja kuten sanottiinkin, voi samalla saada nipun puhallusääniä.
     
  8. T.I.V.

    T.I.V. Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2006
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jonkin verran on transmissiolinjojen kanssa tullut askarreltua...
    https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/20849/title/linja/cat/500
    (Tuossa kuvatuksessa näkymää nykyisen transmissio subun rakenteesta.
    Kanava 1:1 suhteella, akustisesti vireessä n.30hz, ei juurikaan akustista jarrua matkalla.)
    Ainakaan omasta mielestä tuolla transflexillä ei ole mitään tekemistä puhtan transmissiolinjan kanssa.
    Enemmänkin varmaan tuolla on vaikutusta kotelon tukemiseen, ja sisäisiin heijastuksiin. Ainoa mikä tuota mun mielestä yhdistää transmissiolinjaan, on rakenteen aiheuttama "jarru"...mikä lie tähän oikea termi.:p Transmissiolinjojen yhteydessä puhutaan "massloadingista"...oiskohan se sitten akustinen impedanssi.:rolleyes:
    Vaikutuksena kumminkin näennäisesti alemmas ulottuva toisto ylempien kustannuksella. Vaimenee siis ylemmiltä taajuuksilta, mutta loivemmin matalia kohti mentäessä.
    Hyödyt - haitat on joittenkin mielestä kokonaisuutena +/- 0.:D
    Riippunee käyttötarkoituksesta.
    Omasta mielestä hifikäyttöön idea on ok, mutta jos kyseessä olevilta kaiuttimilta muutenkin leikataan alapäät suotimella pois av-käytössä, niin hyöty/haitta on jo kyseenalainen.
    Onhan se hienon kuuloinen markkinointi termi...:thumbsup:
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Transflex-kotelorakenne on akustisten kapasitanssien (kammio) ja induktanssien (aukot) sarjaankytkentä. Oleellisinta on siten juurikin kammioiden tilavuus ja aukkojen pinta-ala (ja väliseinän paksuus) kuten arveletkin. Transflex-kotelon akustinen toiminta muuttuu taajuuden mukana. Viritystaajuudella se käyttäytyy lähes refleksikotelon tavoin mutta taajuuden pienetessä toiminta muuttuu suljettua koteloa kohti (elementin liike rajoitetumpaa ja särö pienempi).