Tietääkö kukaan onko BD-leffojan Skandinavia/Suomi-julkaisuissa itse leffa 1:1 sama kuin muualla maailmassa julkaistuissa? Vai käyttävätkö jotkin julkaisijat omaa transferiaan? Ja jos käyttävät, niin onko kokemuksia niiden laadusta? Kiinnostaa lähinnä siitä syystä, että esim. www.blu-ray.com ja www.highdefdigest.com -nettisaiteilta on mukava lueskella noita kuva- ja äänenlaatuarvosteluja.. -S
Joko on tai ei ole. Riippuu pätkästä. Kts. edellinen. Sorry, mutta ihan oikeasti joissain leffoissa se on 1:1 - ainakin silloin, kun kyseessä ei edes ole vain pohjoismaissa julkaistu versio, edelleen merkittävä osa Suomijulkaisuja on UK printtejä kotimaisessa kotelossa - mutta toisissa sitten taas ei. Käsittääkseni pohjoismaissa julkaistu The Hurt Locker on kaikkea muuta kuin 1:1 jenkkiversion kanssa.
Aivan aivan Lähinnä tässä tarkoitin sitä, että onko ihmisillä kokemuksia jostakin erityisen suurista laatueroista? Jos fiilistelen blu-ray.comin PQ5-arviota jostakin leffasta ja ostan siitä sitten SCN/Suomi/UK-version ja saankin käsiini aivan kuraa...:sick:
Nimenomaan, kun kyse on ns. Skandijulkaisuista, jossa on vain fin, swe, nor ja dan tekstitykset, niin jenkkiarvosteluista ei kannata vetää suuria johtopäätöksiä. Suuntaa-antavasti kylläkin: jos USA:ssa on julkaistu kuvanlaadullisesti "viiden tähden" julkka, niin on ainakin tiedossa, että hyvälaatuinen masteri on olemassa. Toinen asia on se, onko samaa masteria käytetty täällä. Takuu varmasti itse kuvan enkoodaus on eri, vaikka masteri olisikin sama. Tällä hetkellä skandijulkaisijat näyttävät suosivat BD25 levyä, joiden valmistuskustannukset ovat varmaankin halvemmat kuin BD50. Kokonaan toinen asia on esim. Fox, Warner, Universal, Sony, jotka yleensä aina käyttävät samaa masteria maailmanlaajuisesti tai alueilla, joilla heillä on leffan levitysoikeus. Tosin tällöinkin on poikkeustapauksia esim. jos elokuvalla on eri levittäjä Pohjois-Amerikka vs. muu maailma. Esim. Braveheart. Paramount vs. Fox. Sama masteri, mutta Euroopan markkinoille Fox "tuunasi" hieman masteria ja teki oman enkoodauksen. Toisaalta taas poikkeuksen poikkeuksena sama kakkamasteri levisi Gladiatorista joka paikkaan, vaikka levittäjät ovat Paramount (USA) ja Universal (muu maailma).
Helpointa jos kysyy jotakin tiettyä leffaa eikä yleisesti. Jos julkaisija suomessa on sama, useimmiten Sony, Universal, Warner ja Fox niin useimmiten suomi-julkaisu/EU-julkaisu on identtinen USA-julkaisun kanssa. Yleisin poikkeus on leffat joilla on esim. Optimum (UK) tai Studio Canal (EU) julkaisijana euroopassa. AVForums UK osaa kertoa UK/USA eroista ja Highdefdigestin import-foorumilta kannattaa etsiä vastauksia eri (kuin USA) julkaisujen eroista.
Tuo on mennyt minulta täysin ohi. Olisiko tuosta jossain ihan omin silmin todistettavaa faktaa esim. kuvavertailun muodossa?
AVS:ltä löytyy. Siellä Braveheart ketjun loppupuolella alkaa olla kommentteja myös euroversiota. Foxin versiosta on poistettu printtivikoja ja filmirae ei ole niin voimakasta kuin Paramountissa. Myös enkoodauksen bittivirta 5-6 Mbps alhaisempi Foxin versiossa. Valitettavasti itselläni leffa on vielä ostoslistalla enkä ole sitä nähnyt omin silmin. http://comparescreenshots.slicx.com/comparison/25112/ Kuvassa #1 (repun hihna), kuvassa #2 pojan suu, kuvassa #4 valkoinen piste taivaalla miesten yläpuolella. http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=17653833#post17653833 Lisäys: Unohtui mainita myös masterissa (havaittavissa sekä US että Euro BD:ssä) oleva erikoinen "virhe". Ensimmäisen kelan ajan (reilut 20 min) kuvassa on jonkin sortin virhe, joka näkyy "sahalaitaisuutena". Erittäin vaikea huomata käytännön katselutilanteessa. Virhe on nähtävissä alla olevassa linkissä, kun tarkastalee vuoren ja taivaan rajaa. Kaiken kaikkiaan Braveheart on kuitenkin erittäin onnistunut blu-ray. http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=17290769#post17290769 http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=17560891#post17560891
Tuli eilen juuri katottua tuo Braveheart. Kuva oli kyllä hyvä. Vaikea tietysti vertaa mihinkään, kun ei ole nähnyt muuta, kuin dvd version. Mutta kannattaa tuo ehdottomasti lunastaa pois. Puhun siis tuosta Foxista.
Hyvä nyrkkisääntö on, että 9/10 scandijulkaisusta on roskaa ja niitä kannattaa suosiolla välttää. Jos vaan on kielitaitoa on halvempaa ja aina fiksumpaa tilata ulkomainen julkaisu.
Tuo on täyttä höpöhöpöä. Suurten studioiden julkaisut ovat lähes poikkeuksetta identtisiä joka puolella maailmaa, ja määrällisesti ne edustavat suurta osaa julkaisujen kokonaismäärästä myös pohjoismaissa. Eroa jenkkijulkaisuihin on paikallisten jakelijoiden julkaisuissa, joiden lähdemateriaalit ostetaan jenkkistudioilta ja julkaisut tuotetaan alusta loppuun alihankkijalla jossain päin Eurooppaa. Markkina-alueen koon takia julkaisun tuotantoon varattu budjetti on yleensä surkuhupaisan pieni, mikä näkyy sitten mm. bonusmateriaalien määrässä sekä levyn sisällön suunnittelussa ja ohjelmoinnissa. Tuosta huolimatta pientenkin jakelijoiden tuottamat julkaisut ovat kuvan- ja äänenlaadullisesti yleensä aivan vertailukelpoisia jenkkijulkaisuihin -- olettaen, että jakelija on tajunnut ostaa parhaat lähdemateriaalit, eikä authoroinnissa ole mennyt mitään pieleen. Tuollaisia isoja mokia on tapahtunut, mutta ei niihin enää nykyään törmää lainkaan niin usein kuin formaatin alkuaikoina.
Mikään yo. väittämistä ei pidä paikkaansa. Pikemminkin 1/10 skandijulkaisuista on huonompilaatuisia, hinnoissa tilanne vaihtelee valtavasti, esim. suurin osa uutuusjulkaisuista saa nykyisin halvemmalla Suomesta kuin ulkomailta ja suuri osa katalogijulkaisuista hinnoitellaan suoraan kympin tuntumaan.
Kanssa ihmetyttää tämä kommentti. Oletko edes ostanut viime-aikoina skandilevyjä? Kyllä esim Foxit, Warnerit, Sonyit ja Paramountit on samaa jenkkejen kanssa. Ihan muutamaa levyä lukuunottamatta. Monessa jenkkilevyssä on jo suoraan suomitxt eli levy on identtinen. Hinnat on tullut alas suomessa pikku hiljaa ja ne tulee jatkossa tippumaan, kun massaa saadaan liikkeelle vielä lisää. Itse ostin alussa varmaan 90% levyistä Amazonista juuri tuon sinun kommentin takia, mutta kyllä tilanne on muuttunut muutamassa vuodessa ihan toiseen suuntaan.
Viimeiset suomijulkkarit mitä ostin oli Nordiskin Aviator ja Alexander, molemmat laaduttomia julkaisuja hintaansa nähden. Tämän jälkeen en ole vilkaissutkaan kotimaisten julkaisujen suuntaan paitsi kaupassa naureskellen olemattomille ekstroille, tekstityksen puutteille ja osissa jopa ääniraitojen puutteille. Hienoa kun blu-rayn pitäisi olla edelläkävijä ja tulevaisuus, mutta ainakin täällä käydessä aina tuntuu siltä että eletään vielä tismalleen samojen ongelmien kanssa kuin dvd:n alkuaikoina.
En edelleenkään tajua mitä SpiderJerusalem itkee "ääniraitojen puuttumisella", ennenkin tuosta vääntänyt. Jos levyllä on jo lossless ääniraita, vaikka nyt esim. DTS-HD Master Audio, niin ei sinne levylle enää tarvita mitään häviöllisiä Dolby Digitaaleja.
Juu mutta eihän Nordisk ja esim Future kilpailekkaan minkään isojen firmojen kanssa. Niillä on lähinnä tarkoitus julkaista leffoja, mitä ei isot julkaise pohjoismaiden markkinoilla. Tämän tiedostaa kumpikin firma. Nordisk esim pyytää julkaisuistaan tuon noin 10-12 euroa. Ja mitä tulee Nordiskin julkaisuihin, niin kyllä nuo minulle on kelvannut. Ihan kohtuu kuva ja ääni tuohon hintaan.
Toisin sanoen väitteesi "9/10 scandijulkaisusta on roskaa" perustuu erittäin pieneen otantaan, jonka perusteella menit sitten yleistämään hyvin vähäiset kokemuksesi koskemaan kaikkia skandijulkaisuja. Samaa prosessia käyttäen voin tehdä sen päätelmän ettet tiedä mistään mitään, kun olet tällaisen pienen asian suhteen pihalla kuin lintulauta. Se nyt vaan ei toimi noin.
Hyvä on, korjataan: 9/10 suomijulkaisusta mitä on tullut itselle, omien kokemusten, henkilökohtaisten kokemusten, oman mielipiteen, itsenäisen havainnoinnin perusteella muutaman vuoden ajalla vastaan, ovat olleet surkeita verrattuna ulkomaisiin julkaisuihin ja näin ollen niitä on helppo suositella välttämään kun voi saada lähestulkoon aina laadukkaampia julkaisuja muualta tilattuna. Ongelma onkin siinä, että Nordisk julkaisee suhteellisen isoja nimikkeitä yksinomaan täällä päin ja jos haluaa juurikin niistä elokuvista itselleen blu-rayn on vaan helpompi varautua siihen että tilaa muualta kuin tyytyy siihen mitä täällä tarjotaan. Oli hinta sitten 10-12e, muutaman euron erotus on korkeintaan kun Amazonista tilaa laadukkaamman julkaisun.
Hetkinen.. Otit siis esimerkeiksi Nordisk Filmin Alexanderin ja Aviatorin ja puhut ääniraitojen puutteista. Nyt kyllä katosi loppukin pohja kritiikiltäsi. Sattuu nimittäin olemaan niin, että noiden leffojen jenkkijulkaisuissa on kummassakin vain Dolby Digital 5.1 -ääniraita, kun taas Nordisk Filmin julkaisuissa on kummassakin häviötön DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. (Toki on sääli, että Alexanderista Nordisk Filmin julkaisussa ei ole pidennettyä final cuttia, joka parantaa leffaa.)