DIY Ulkogrilli/keittiö

En tråd i 'Kodin suunnittelunurkka' startet av drpepper, 21 Mar 2010.

  1. drpepper

    drpepper Guest Guest

    Reg.:
    5 Okt 2007
    Innlegg:
    314
    Liker mottatt:
    0
    Uusivuosi, uusi yritys..
    Eli olisi kova hinku saada isohko ulkogrilli/keittiö tehtyä.
    Paikka takapiha (tuon tulevan grillin takana lautaaita, joten paloturvallisuus pitäisi varmistaa :)

    Mutta itsellä pää aivan ideoista tyhjä, kuvia en ole oikein missään nähnyt yms.
    Mutta pitäisi olla sellainen tyyliin 2m leveä jossa olisi iso parilla (hiilillä/puilla lämpeävä)
    Sekä perus grillisysteemit, sekä "uuni" jota voisi käyttää esim lihansavustukseen.

    Ideoita/vinkkejä? Kukaan totetuttanut moista?

    Kiitos
     
  2. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Reg.:
    23 Des 2008
    Innlegg:
    1.737
    Liker mottatt:
    0
    Olen joskus tullut hankkineeksi kirjan "Grilli" (tai joissain lähteissä "Grilli omaan pihaan") jonka on kirjoittanut Esko Kuokkanen. Melko ohut läpyskä eikä mikään suunnaton idealähde, mutta kuitenkin siinä on opastettu ihan perusgrillien muuraus ja sitten hieman isompienkin kesäkeittiöiden teko. Eli kyllä tosta ajatuksia varmaan saa, tosin ei kannata paljon maksaa ja erityisesti suosittaisin hankkimaan sen lainalle kirjastosta missä sitä pikakuuklauksella näkyisi jonkun verran olevan.

    Toinen ajatus mikä tuli mieleen, sijainti paikkaasi tuntematta, on lähestyminen Kankaanpään aikuiskoulutuskeskusta joka lienee nykyisin joku Pohjois-Satakunnan aikkari tjms, ja sieltä rakennuspuolen opettaja Keijo Kerolaa joka on taitava pitkän linjan muurari. Näin joskus ku muurausoppilaat muurasi juuri tommosia pari metrisiä Kerolan suunnittelemia grillejä laatalle joka on helppo siirtää asiakkaalle. Eipä oletettavasti ole älyttömän kalliita ja ihan varmasti saa toiveiden mukaan suunnitellun (tod näk ilman mainittavaa lisähintaa, edelleen tosin tarkkaa hintaa tuntematta).
     
    Sist redigert: 21 Mar 2010
  3. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Reg.:
    13 Apr 2005
    Innlegg:
    2.451
    Liker mottatt:
    85
    Jos aikaa ei sittenkään löydy itse rakentamiseen... Noitakka. Viime kesän kokemuksella voin lämpimästi suositella.
     
  4. 10inch

    10inch Lähes henkilökuntaa

    Reg.:
    10 Aug 2004
    Innlegg:
    1.154
    Liker mottatt:
    0
    Tuollaisen väkästelin viime kesänä linkki kuvagalleriaan Tavoite mahdollisimman yksinkertainen rakenne, tuohon toiselle puolelle "kylkeen" voi sitten laittaa mitä haluaa (vaikka sen sun savustusosion?), nyt päällä laskutasona vain graniittilaatta. Yksi pieni puute on, olisi pitänyt tuohonkin tehdä taakse "hormi", nyt pöllyttelee vähän savuja silmille, kun pannulla paistelee. Palamisen kanssa ei sinänsä ongelmia.

    tosiaan vielä pintakäsittely pitäis tuohon vetää ainakin jalkoihin...

    Pieni yksityiskohta; muurattu tulilaastilla joka kovettuu "huoneenlämmössä". Koska juttua oli että perinteinen tulilaasti vaatii kohtuullisen kovan lämmön (700 astetta?) kovettuakseen keraamisesti, ja jos kovettumista ei tapahdu, murenee se pikkuhiljaa joutuessaan pakkasen ja kosteuden kanssa tekemisiin.
     
  5. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Reg.:
    8 Feb 2000
    Innlegg:
    3.611
    Liker mottatt:
    2
    Mökille pitäisi rakennella grillikatokseen pihakeittiö nyt keväällä.
    Pistetään kuvia sitten. Tosin toteutus on kyllä kaasu-weberillä, kun puretaan edellinen savuttava nuotiogrilli siitä ensin.
     
  6. Juicce

    Juicce Tuttu käyttäjä

    Reg.:
    18 Okt 2001
    Innlegg:
    219
    Liker mottatt:
    0
    Itsellä on kanssa _alustavissa_ suunnitelmissa mökille tehdä pihagrilli, jonka ympärille myöhemmin hommataan grillikatos. Eli paikasta tulisi sellainen, jossa voi grillailla mutta myös poltella hupitulta ja istua iltaa sateisenakin iltana.

    Eli suunnitelmissa on ollut Tiilerin Pikku/Iso grillin kaltaisen grillin, jonka kylkeen tehdään kolmelle sivulle kiertämään pöytätasot. Vastaavasti katoksen seunustaa kiertää penkit.

    Oikeastaan tuo Noitakan Hera on kutakuinkin sellainen, mitä meinannutkin. Yllätyin kyllä kuinka paljon tuo Noitakka on kalliimpi! Vai onko nuo valmiiksi muurattuja jotka vain raahataan pelipaikalle?

    Ajattelin kyllä laskeskella vähän materiaalitarvetta ja jos erikseen kaupasta ostamalla saa materiaalit halvemmalla kuin nuo setit, niin varmaan tulee erikseen ostettua.
     
  7. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Reg.:
    13 Apr 2005
    Innlegg:
    2.451
    Liker mottatt:
    85
    Meille tuli pihaani sopivilla keltaisilla tiilillä ja vähän isommalla leveydellä juurikin tuo Hera. Ovat valmiiksi muurattuja. Toimitus on kallis, joten kannattaa hakea omansa, jos siihen vaan mitenkään on mahdollisuus.
     
  8. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    19 Okt 2004
    Innlegg:
    1.836
    Liker mottatt:
    0
    itse on tullut grillattua tee-se-itse grilleillä useamman vuoden (monenlaisia mutta kaikki "avo"mallisia..) ja nyt viime vuoden kaasugrillillä ja voin kertoa että vaikka puu/hiili grillillä saakin varmasti parhaimman maun niin niillä ei pysty niin monipuolisesti grillaamaan kuin kaasulla sillä kaasua voi säätää eli lämpötila on säädettävissä (ja kesto). hiili/puu grillissä ainoa lämmön säätö on ritilän siirtoa (jos edes onnistuu) ja paksua tavaraa grillatessa loppuu hiilloskin useimmiten kesken (pinta palaa, sisältä raaka yms).

    itse suosittelesisin mieluummin kaasugrilli katoksen tms tekemistä pihveille yms paksulle tavaralle ja sen viereen tms perinteinen grilli tunnelman ja perus nakkien grillaamista varten.
    ps. ulkotiloista kun on kyse niin kaikki kannattaa ostaa rosterista tms..
     
    Sist redigert: 21 Mar 2010
  9. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Reg.:
    6 Okt 2015
    Innlegg:
    25
    Liker mottatt:
    5
    Lyhyesti ja ytimekkäästi: et vaan osaa (ja sun grilli oli pebasta)

    Hiili/brikettigrilli vaatii paria asiaa:

    1) Grillihiilien/brikettien tuntemista eli tietoa siitä, miten paljon niitä kannattaa laittaa

    2) Laadukasta grilliä. Tarkoittaa käytännössä säädettävää ilmatuloa/menoa. Aukot pitää olla tarpeeksi suuria, 95% malleista ne on liian pieniä. Sekä tulo, että meno pitää pystyä säätämään erikseen. Tulot pitää olla tasaisesti ympäri grilliä

    3) Ilman kantta on ihan turha kuvitella grillaavansa kunnolla

    4) Suht rautaista otetta touhuun. Pitää suunnilleen tuntea hiilien pintalämpötila tietyllä etäisyydellä sekä tietysti grillin sisälämpötila kun hiilet täysillä sekä 5, 10, 15, 30, 60min sen jälkeen kun kansi päällä ja tietysti niin, että osaa sanoa miten ilma-aukkojen asento vaikuttaa lämpötilaan

    5) ritilän korkeutta ei tarvitse säätää. Jos joutuu säätämään, ei yksinkertaisesti osaa kohta 1-4

    t: briketeillä helposti 4 ruokaljia peräkkäin, kaikki suht gourmet tasoa.

    Muutama vinkki, jolla mahdollisuuksia onnistua:

    Bikettejä, Weber, pari lämpömittaria, toinen grillin sisällä, toinen ritilällä, kuumenna, laita kantta ja ota pois n. 10min sykleissä ja katsele mittareita. Vähitellen sitä alkaa hiffata, että tuli vaatii happea ja happi säätelee koko hommaa. Sen jälkeen vaan duunaamaan safkaa, joka peittoaa kaasun mennentullen.
     
    Sist redigert: 21 Mar 2010
  10. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    19 Okt 2004
    Innlegg:
    1.836
    Liker mottatt:
    0
    jep... kuten mainitsin niin grillit olivat perus suomalaisia grillejä eli avomallisia (ei mitään säädettävyyttä paitsi joissakin ritilän korkeus) ja polttoaineena milloin mitäkin roskapuu jätteestä , koivuhalosta kaupan valmishiiliin.
    kaasu on vain niin paljon helpompi (lue: tumpelokin osaa jopa kännissä ja ilman jatkuvaa säätämistä) :)
     
    Sist redigert: 21 Mar 2010
  11. drpepper

    drpepper Guest Guest

    Reg.:
    5 Okt 2007
    Innlegg:
    314
    Liker mottatt:
    0
    En nyt jaksa ruveta mitään pitkää stooria kirjoittamaan, mutta kaasua en edes mieti. Koskaan en ole moista omistanutkaan.

    http://www.ess.fi/?article=154536

    Tuossa jo olisi jotain ideaa..
    Sitten siihen vielä muut jutut ympärille...
     
  12. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    19 Okt 2004
    Innlegg:
    1.836
    Liker mottatt:
    0
    tuohan on aivan loistava idea... ei tarvitse murehtia siitä että puut/hiilet loppuvat kesken kun sitä saa tuosta vierestä kokoajan tuoretta ja lämmintä ja palamisen riskiä ei ole kun hiili on vain kuuma muttei palava.
    tuo on vieläpä helppo rakentaa :thumbsup:
     
  13. Calla

    Calla Guest Guest

    Reg.:
    23 Nov 2008
    Innlegg:
    14
    Liker mottatt:
    0
  14. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    26 Jul 2008
    Innlegg:
    149
    Liker mottatt:
    0
    Hyvä vinkki! Pitää kesällä rakennella tuollanen.
     
  15. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Reg.:
    15 Aug 2006
    Innlegg:
    299
    Liker mottatt:
    0
    Muistakaa sitten itsestäänselvyys. Ei puuta kesäkeittiöön.

    Ite poltin mökillä poikaporukalla kaksi kertaa faijan rakentaman kesäkeittiön ennenkuin se oppi ja jätti puun kokonaan pois. Lisäksi kesäkeittiössä on nyt sammutinteline ja sammutin.

    Nyt voi jo naureskella asialle mutta oli siellä välillä ihan tilanne päällä kun naapurit kantaa merestä vettä kesäkeittiöön ja jätkät nukkuu rapuloissaan mökissä.
     
  16. drpepper

    drpepper Guest Guest

    Reg.:
    5 Okt 2007
    Innlegg:
    314
    Liker mottatt:
    0
    Nyt olisi pohjat tehty, sekä valu valmis.
    Muurausta vaille valmista ;)

    Ideaa mistä saisi Isoja parillaritiöitä (valurautaa, koko Leveys Noin 40cm, syv. 70)
     
  17. nebulus

    nebulus Guest Guest

    Reg.:
    30 Nov 2005
    Innlegg:
    91
    Liker mottatt:
    0
    [​IMG]