YLE:n HD-lähetysten katsominen tietokoneella

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana RG-80, 09.12.2009.

  1. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Heitetään vielä kysymys antennikaapelointia paremmin tunteville (DVB-G?). Ajattelin yrittää halvalla ensin ja laittaa väliin erottimen.

    Mitä (toiminnallista) eroa näillä kahdella on?


    Clas Ohlson:

    Galvaaninen erotin.
    Erottaa antennimaadoituksen laitemaadoituksesta. Estää maadoitushäiriöt, jotka voivat aiheuttaa ylijännitettä ja häiriötä TV-kuvassa. Antennipistoke uros - naaras.


    http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=69729242

    [​IMG]


    Verkkokauppa.com:

    Fuj:tech RF-antennierotusmuuntaja, Galvaaninen, uros-naaras. Tunnetaan myös nimellä vaippavirtaerotin tai antennierotin

    http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=21861

    [​IMG]
     
  2. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä nuo pitäisi suorittaa ihan samaa tehtävää. En sitten tiedä onko laadullisia eroja. En myöskään auttavatko antennisignaalia häiritsevien häiriöiden poistamiseen.

    Perustehtävä noilla on maalenkkien katkaiseminen, eli jos kajareista/kuullokkeista kuuluu huminaa tai analogisignaalilla kytketystä telkkarista näkyy raitoja niin tuollaisen käyttö auttaa usein. Tuollaisen mustan (tai ainakin samannäköisen) on itselläni olut käytössä. Hyvin toimi, mutta mekaanisesti hiukan heikko ja meni liiasta taivuttelusta poikki, sen isomman möhkylän vierestä.
     
  3. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Juuri tuo möhkylä mietityttää, kun Clas Ohlsonin versio näyttää suunnilleen vain lyhyeltä antennijohdolta ilman mitään extraa.

    Mutta niin itsekin vähän funtsin, että nuo ovat sama (tai siis vastaava) laitos eri sanoin kuvailtuina.

    Enkä tosiaan tiedä, onko tuosta tippaakaan apua, mutta on sitten sekin kokeiltuna ja suljettuna pois.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuollaisessa mustassa EU-634-tyypin erottimessa on kai kapasitiivinen erotus. Mittasin juuri erään käsiin osuneen erottimen arvot. Erottimessa asuu sisällä luultavasti seuraavat kapasitanssit:

    10,0 nF keskipinnien välillä

    18,2 nF vaippojen välillä



    Induktanssimittaus ei antanut mitään arvoja, liekö mittarini rikki, kun vaippavirtaerotin vaikuttaa tyystin induktanssittomalta otukselta. Joku muu mitatkoon paremmalla mittarilla oman erottimensa sielunelämää.
     
  5. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Jos ajatellaan antennisignaalia HD-vastaanotossa, niin kumpi näistä olis fiksumpi ostos?

    Vai onko nämä vain rahanhukkaa eikä auta todellisen ongelman ratkaisussa mitään?
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vaipan (tai signaalin) tasajännitteen ja verkkohurinataajuuden katkaiseminen auttaa vain silloin kun on oikeasti tarve estää kyseisten matalataajuisten asioiden eteneminen. Kaksi tilannetta minä tiedän, joissa tuollaisista erottimista on apua:

    1) kun viritinkortti syöttää tasajännitettä eli energiaa antenniin päin, antennivahvistimen syötäväksi. Tätä energiaa ei saa päästää etenemään yhteisantenniverkkoon, se oikosulkeutuu sinne ja viritin ei toimi tai se hajoaa. Minulla AirStar2-viritinkortti tosiaan syöttää 5 voltin jännitettä antenniin päin, joten joudun käyttämään signaalipinnin erotinta eli siis laadukasta vaippavirtaerotinta, joka erottaa sekä signaalin (minulle tarpeellinen) että vaipan (turhaan, mutta menköön).

    Silloin kun käytetään irtonaista omaa passiivista antennia (sisällä), joka ei kosketa mihinkään metalliseen pintaan, silloin erotinta ei tarvita, antaa antennin nousta kellumaan viiden voltin jännitteeseen, tai mitä voltteja antenniin päin nyt tungetaankaan (5...24 V alueella yleensä). Mutta jos antenni on yhteydessä valtakunnanmaahan tai antenni sijaitsee ulkona, erotinta tarvitaan.

    2) maalenkkihurinoiden vaimentamiseen. Jos antennisysteemi synnyttää maalenkkiä eli voimakasta 50 Hz hurinaa, silloin hurina voi teoriassa yliohjata antennivahvistimia ja virittimiä. Se on pahin ongelma tässä tapauksessa kun HD-signaalin taso on niin minimaalisen pieni. Toki analogisessa tv-kuvassa ja analogisessa äänessä myöskin 50 Hz hurina näkyy ja kuuluu, eli niiden oireiden takia maalenkkihurinasta useiten halutaan päästä eroon. Mutta nyt hurina siis voi pilata myös antennisignaalin käsittelyn, joka on ensisijainen ongelma näiden olympialaisten aikana.

    EI VOI TIETÄÄ AUTTAAKO EROTIN ELLEI KOKEILE. Se voi auttaa vaivaan 1 tai 2, jolloin erottimesta oli hyötyä. Mutta jos ei omista ongelmaa 1 tai 2, siinä tapauksessa erottimesta on pelkästään haittaa, koska se alentaa signaalin tasoa noin yhden desibelin, ja jokainen desibeli on nyt tarpeen. Vain itse kokeilemalla asia selviää. Jokainen asunto ja laitekalusto on erilainen, on erilaiset maalenkit ja tasajännitetasot antennisignaalissa.



    Clasun vekottimesta ei ole mitään kokemuksia, pitäisi mitata ja koekäyttää se ennen kommentoimista. Ulkonäön perusteella se vaikuttaa huijaukselta tai ainakin siinä on vaarallisen pieni jännitekesto, eihän tuonne voi mahtua laadukkaita komponentteja sisälle.

    (Jebsee) EU-634 -erotin toimii parhaiten kaikista vaippavirtaerottimista mitä olen kokeillut ja itse rakentanut. Analogisessa tv-kuvassa etenkin huomasi erottimien erot erittäin helposti. Tuo oli paras, se aiheutti vähiten haamuja ja kohinaa ja muita häiriöitä, ja sen jännitekesto oli paras, se kesti siinä missä halpiskopiot hajosivat staattisten piikkien tai muiden räpsyjen takia. Yksikään Jebsee ei ole minulla hajonnut, muita merkkejä kyllä hajoilee.

    Ammattimaiset EMP-kestoiset militaari-ökyfiltterit asia erikseen, ne tietysti ovat vieläkin parempia, mutta en viitsi maksaa kymmeniä tuhansia euroja antennisignaalin erottajasta. EU-634-laatu riittää minulle.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2010
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Miten kaapelioperaattori voi syöttää verkkoonsa laittoman matalatasoista signaalia? Operaattorin pitää syöttää jokainen kanava virallisella hyvällä signaalitasolla.

    En osaa sanoa yhtään mitään niistä ongelmista, joita kaapelitalouksissa ilmenee. Minä olen keskittynyt maanpäällisen radiotaajuusverkon kautta tapahtuvaan vastaanottamiseen. Eivätkä ongelmat ole ollenkaan samoja, eli minun neuvoni eivät auta kaapelikatsojia pennin vertaa, eivätkä kaapelikatsojien neuvot toimi minulla pätkääkään. Siis silloin kun signaalin siirtoreitin ongelmista puhutaan. Eri asia on perille hengissä saatujen bittien dekoodaus ja purku, se on samanlaista puuhaa riippumatta siitä, tuliko signaali maan alta, maan päältä vaiko satelliitista.
     
  8. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Toimiiko Nelonen HD? Minulla on nimittäin Yle HD toiminut ihan hyvin Welhon verkossa. Käytössä on Technotrend DVB-C 1.0. Käyttöjärjestelmä on Linux ja näytönohjaimena Nvidia GT220. Yleensä ottaen suurimpia ongelmia on aiheuttanut kaapelissa HD-kanavilla käytettävä QAM-256, joka ei kaikilla korteilla tunnu toimivan luotettavasti ja on paljon herkempi häiriöille.
     
  9. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä kolme laitetta jotka vastaanottaa elisan kaapelia: Elisa Viihde, LG 47lh7020, HTPC. Antenni piuhat ovat Partcon kaksoisuojattuja ja signaali tv:n omalla on parhaimmillaan n.80%, antenni haaroitin (60%) (modeemille varaus). Eli haara tiputtaa pelkästään signaalia niin paljon että varmasti vaikuttaa pikselöitymiseen, haaroittimia on kolme, kaikilla sama ongelma. Miten haaroittaa tuo antenni signaali rasiasta ilman että laatu huononee?
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Paras parin kympin vaihtoehto:
    Moniantoinen antennivahvistin on helpoin ratkaisu, vähiten liitoksia ja häviöitä ja haamuja. Halpakin malli riittää jos se saa riittävää signaalitasoa sisäänsä. Jokainen annoista pitää olla käytössä halvoissa vahvistimissa, koska niissä ei ole antokohtaisia aktiivipuskureita. Josta seuraa se, että jos johonkin antoon päätyy häiriöitä, häiriö leviää muihinkin antoihin eli tuhoaa signaalin kaikilta signaalia saavilta laitteilta.

    Toiseksi paras parin kympin vaihtoehto:
    Yksiantoinen antennivahvistin, jonka perään liitetään METALLISIA T-palikoita niin monta kuin tarvitaan. Tässä kokonaisuudessa syntyy enemmän haamuja ja kohinaa. Ja datadroppeja T-palikkaröykkiön liikahdellessa tai oksidoituessa, mutta toisaalta saadaan enemmän erotusta häiriköivään laitteeseen, häirikkö ei pääse pilaamaan muiden kuvaa kovin pahasti. Vahvistimessa pitää olla helvetin paljon vahvistusdesibelejä, koska jokainen T-palikka laskee tasoa noin 3,5 dB.



    Kalliit pro-ratkaisut ovat vielä parempia, mutta ei ole järkeä ostaa tuhansien eurojen vehkeitä, eikä edes satojen eurojen.
     
  11. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia.

    Nyt on rakennettu niin että: Antenni pistoke seinässä jossa metallinen haaroitin: kaapeli modeemille ja tv-tasolle lähdöt. TV-tasoon menee siis yksi 1.5 suojattu partco -kaapeli, metallinen haara mistä tv:lle, sitten taas samanmoinen kaapeli jossa haara htpc:lle ja viihde-boksille.

    Kannattaako nyt vahvistaa tv-tasolle lähtevä signaali, vai vahvistimelta jokaiselle tv-tason laitteelle vahvistettu signaali?

    Partco:sta saa varmaan sopivat vahvistimet? Ja kaapeli on systeemi.
     
  12. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja taas kaivattanee DVB-G'ltä pientä opastusta. :)

    Ongelmana on yhdistelmä Anysee E30 C Plus digiviritin, Asus EeeBox 1501, Samsung LCD TV (32R71). PC on telkkarissa kiinni VGA'lla, ja kuvassa on jatkuvasti ikävää väreilyä, josta pääsee eroon ottamalla antennijohdon irti Anyseen virittimestä. Antennijohtoa on metrin mittainen veto seinästä digiboksiin, ei haaroituksia tällä matkalla.
    Siispä ongelmana maalenkki(?), joten ostin tälläisen galvaanisen erottimen:
    [​IMG]

    Nooh, sehän toimii ja väreilyt katoavat kuvasta vaikka antennijohto on kiinni Anyseessä, mutta samalla katoaa myös signaali. Lienee signaalin voimakkuus tippuu lliian alhaiseksi (millä tämän näkisi helposti, Win7 MediaCenter ei sitä kerro, Anyseen oma ohjelma poistettu ongelmien vuoksi?), joten antennivahvistin on kait seuraava hankinta. Mutta minkälainen on se suositeltavin tossa aikaisemmin mainitussa parin kympin luokassa? :)
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Antennivahvistimia saa ostaa melkein jokaisesta maitokaupasta ja hevoskaupasta ja kirnupiimäjalostamosta. Myös antennialan erikoisliikkeet kelpaavat. Piliteemat, pauhaussit, verkkokaupat, ruokatavaratalot, ihan joka paikasta saa ostaa antennivahvistimia.

    Vaikka vahvistimien ulkonäkö ja muoto hieman vaihtelisi, ne voivat olla peräisin samasta tehtaasta. IEC-liittimiä näissä kotilaatuisissa kapineissa käytetään.

    Hintakin voi vaihdella 9 ja 30 euron välillä, vaikka kyse olisi täsmälleen samasta tuotteesta. Tuttu Merkki ei paranna laatua vaikka isompi hintalappu antaisi sellaisen vaikutelman. Yhtä paljon vahvistin voi kohinaa signaaliin lisätä, esim. 4 dB (kohinamäärää ei kerrota näissä halpiksissa), hinnan hieman vaihdellessa. Tyypillisesti noin 15 euron arvoinen tuote on sisäisesti sama tai lähes sama, vaikka sen hinta vaihtelisi eri myymälöissä.



    Erikseen ovat sitten pykälää paremmat (masto)vahvistimet, joissa kohinaa on vähemmän, noin 2-3 dB. Hintalappukin on 39-69 euron hujakoilla. Liittimet usein F-liittimiä, eli joutuu lisäksi ostamaan pussillisen adaptereita tai uudet kaapelit. Onneksi F-liittimillä olevia kaapeleita myydään valmiina. Yhden sellaisen kun leikkaa puoliksi ja ruuvaa irtopäihin täysmetalliset (noin 5 euroa liitin maksaa) IEC-urospistokkeet niin saa rakennettua haluamansa pituiset kaapelit. Ehkä valmiina saa ostaa IEC/F -kaapeleitakin.



    Yritys ja erehdys on ainoa keino tietää mikä vahvistin itselle parhaiten sopii. Eli paljonko vahvistusdesibelejä itse tarvitsee. Säädettävä HALPA vahvistin toimii kunnolla vain minimi-ja maksimiasennoissaan. Säätöalueen (esim. 10 dB skaala) puolivälissä kohina kasvaa ja signaali voi kadota jos se oli heikko. Tämä on havaittu käytännön tilanteissa. Siksi minä käytänkin kaikkia vahvistimiani maksimiasennoilla. Tai joskus minimiasennossa, riippuen tilanteesta. Välialueella signaalin laatu heikkenee verrattuna säädön ääripäihin.

    Muinoin ostin noin 15 dB vahvistavan vehkeen, mutta se ei aivan tarpeeksi vahvistanut silloisessa analogisessa tarpeessa, joten seuraavaksi ostin noin 20 dB vahvistavan vehkeen ja se oli sopiva. Analogisella kuvalla kohinan määrä ja kanavan läpikuuluminen viereisen päälle ovat helposti havaittavissa, joten vahvistuksen määrä piti sovittaa muutaman desibelin sisään oikeaksi, vahvistinta vaihtamalla mieluiten.

    Nyt digivastaanotossa elämä on helpompaa, signaalin taso saa olla lähes mitä vain, kuvanlaatu silti pysyy vakiona. Ei ole niin väliä montako desibeliä vahvistusta vahvistimessa on, kunhan se vahvistaa edes hieman, tai hieman liikaakin.

    Kannattaa aikojen saatossa ostaa ja omistaa eri vahvistusmäärän vahvistimia ja eri antomäärällä varustettuja. Että kun tarve ja radiokeli muuttuu, voi ottaa käyttöön paremmin toimivan vaihtoehdon.

    Ensin ostetaan yksi malli, mahdollisimman halpa eli 10-25 euroa. Vasta sen jälkeen on olemassa tieto, olisiko tarvittu enemmän vai vähemmän vahvistusta, ja riittääkö halvan vahvistimen laatu (suuri pohjakohina) vai tarvitaanko kalliimpaa hintaluokkaa jatkossa. Vasta seuraava ostos osuu paremmin oikeaan.



    Muistutan nyt erikseen sen, että 20 euron hintaluokan vehkeistä ei ole apua äärimmäisen heikon signaalin kanssa, kuten tilanne on DVB-T-HD-vastaanotossa näinä päivinä 10 km päässä lähettimestä tai kivitaloviidakossa asuen, kun ei näe lähetysantennia omin silmin. Nyt tarvittaisiin ammattiluokan vehkeet, joissa on kanavakohtaisesti ohjelmoitava vahvistustaso ja vierekkäisten kanavien passiivinen hylkiminen, ettei väärätaajuinen signaali yliohjaa hyötytaajuuden vahvistinta. Kuka antaa 10000 euroa, että saan tilattua riittävän hyvän vahvistimen? Ikävä kyllä ollaan myöhässä, edes rahalla ei saa näihin olumppiakisoihin apua, laitteiden toimitus ulkomailta voi kestää kuukauden.



    MINÄ ostaisin tämän päivän tarpeeseen F-liittimillä varustetun useampiOTTOISEN mastovahvistimen yhdellä antoliittimellä. Jättäisin ULA-oton tyhjäksi, tai tulppaisin sen umpeen, miten manuaali nyt asian käskeekään hoitaa. Samoin UHF-oton ja satelliittioton (4-ottoinen laite). Pelkästään VHF-3-taajuuskaistalle tarkoitettu otto otetaan käyttöön, siihen liittäisin nykyisen antennini. 2,5 dB kohinataso jos vehkeessä on, se saattaisi toimia. Mutta viikon tarvetta varten en haluaisi maksaa 100-200 euroa, etenkin jos tämäkään laite ei vielä laadultaan ole riittävä, että seuraavaksi pitäisi mennä usean tonnin vehkeisiin. Joka tapauksessa nykyiset 20 euron vahvistimeni eivät ole tarpeeksi hyviä, niiden dynamiikka loppuu kesken.

    Miksi pitää ostaa useaottoinen vahvistin (DVB-T-vastaanotossa siis)? Vain sellaisella pystyy kohtuurahalla blokkaamaan vääriä eli ylivoimakkaita kanavia (ularadio ja UHF-digiteevee) ja samalla vahvistamaan heikkoa hyötysignaalia kanavalla 8. Yksiottoisissa laitteissa peli menetetään, koska vahvistimen dynamiikka loppuu jälleen kesken. Väärät taajuudet yliohjaavat vahvistimen ja heikko signaali kanavalla 8 katoaa entistä rajummin taustakohinan sekaan.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2010
  14. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kokeilin nyt ja myös Nelonen HD:lla tuntuu tulevan palikoita aina välillä. Niinku joku "piikki" tulisi ehkä kerran minuutissa suunnilleen. Juuri sen verran usein että nyppii ja rankasti. :OI

    Käytössä TT C-1500 korttina. Nyt kun lukaisin myös linuxtv.orgin wikistä mitä kortista sanotaan, niin siellä lukee mun kortin kohdalla: "the newer cards (i.e. featuring a TD1316AL/IHP tuner with antenna in and out)) are reported to have bad signal quality on most frequencies due to unknown bug in driver". Johtuisko se pentele tosta sitten. :(

    Tässä MythTV:ssä ei oikein pysty helposti mistään seuraamaan signaalinlaatuakaan (kanavan vaihdon yhteydessä antaa 52-53 % Yle HD:lle - vertailun vuoksi Yle TV1 ja jotkut muut kokeilemani SD-kanavat 54-55 %)).

    Ajattelin kokeilla vielä antennivahvistinta väliin, jos se auttaisi. Pitää yrittää saada hankittua sellainen huomenna.
     
  15. Critter

    Critter Guest Guest

    Liittynyt:
    31.10.2001
    Viestejä:
    123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pystyypäs.... Katseleppas sieltä näppäinconfigista vaan, kyllä sieltä löytyy sellainen signaalimittarijuttu. Tosin se toimii ainoastaan signaalimittarina, jolloin ei samaaan aikaan voi katsoa livekuvaa. Mutta näyttää kuitenkin errorit jne.

    Itsellä on myös jonkinsortin häiriöongelmaa, koska kaikki kokeilemat digipoksit toimivat täydellisesti ilman kuvavirheitä. Mutta tuo mythtv htpc, tarvitsee juuri tuollaisen halpisvahvistimen, jotta nyt yleensäkkään saa kuvaa joka ei palikoituisi harmillisen usein. Pääpiirteittäin toimii kyllä hyvin tuon vahvistimen avulla. Jopa tämä ko. YLE HD näkyy hyvin.
     
  16. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minkä näppäimen takaa signaalimittari löytyy? En löydä tuolta manuaalista.
     
  17. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Noni, ja sitten heti löytyi, kun kaivoi enemmän! :eek: Eli Alt+F7 vakiona.
     
  18. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Nyt on testattu vahvistimella (ja ilman)!

    Signaalitie: Seinäpistoke -> Verkkokaupan 1,5 m Deltaco kaksoisuojattu antennikaapeli -> Partcon HQ ANT AMP2 kaksilähtöinen vahvistin -> toisessa lähdössä kiinni Partcon kaksoissuojatulla 2,5 m antennikaapelilla telkku ja toisessa Technotrend C-1500 -viritin Partcon 1,5 m kaksoisuojatulla antennikaapelilla plus kortin päässä kiinni Partcon galvaaninen erotin.


    Tulokset

    Luvut perustuu MythTV:n näyttämiin lukuihin ja niiden silmämääräiseen arviointiin (vaihteluväli). Ennen = ilman vahvistinta, Min = vahvistin minimiasennossa, Max = vahvistin maksimiasennossa. Kyseessä Welhon kaapeliverkko.

    Koodi:
    Kanava (paikka)	Signal %		S/N dB			BER (= Bit Error Rate)		Kanavanippu	Taajuus (MHz)	Modulaatio (QAM)
    		Ennen	Min	Max	Ennen	Min	Max	Ennen	   Min	   Max		
    TV1 (1)		55	56	56	3,6	3,6	3,8	0-19	   0-7	   700-900	1		274		128
    MTV3 (3)	54	55	56	3,7	3,6	3,8	0-30	   0-20	   1300-1700	2		282		128
    LIV (8)		54	54	54	3,7	3,6	3,8	150-250	   0-23	   3500-3900	5		290		128		
    4Sport (9)	55	55	56	3,4	3,5	3,5	0	   0	   0-4		3		162		64
    Voice/5 (10)	55	55	56	3,4	3,5	3,5	0	   0	   0-4		3		162		64
    Nelonen HD (33)	53	54	53	3,8	3,7	4,0	150-250	   20-100  25000-27000	6		146		128
    Yle HD (50)	52	53	54	3,8	3,8	4,0	99-300	   80-180  21000-23000	63		Ei tietoa	Ei tietoa
    Eurosport (128)	54	54	55	3,8	3,6	3,8	2500-3300  0-11	   2700-3200	10		362		128
    
    Havainnot

    Antennivahvistin tuntuu lukujen valossa selkeästi auttavan. Ko. Technotrend C-1500 on mitä ilmeisimmin varsin epäherkkä viritin.

    Eurosport (SD-kanava) tuntuu palikoivan vähemmän, kun vahvistin on maksimiasennossa, mikä tuntuu lukujen valossa oudolta, koska BER-arvo nousee noin korkeaksi.

    Vahvistimen ollessa täysillä Yle HD menee täysin puuroksi. Minimiasennossakin palikointia esiintyy, mutta todennäköisesti vähemmän kuin ilman vahvistinta.


    Periaatteessa lienee mahdollista, että taloon asti signaali on speksien mukaista, mutta talon sisäverkossa signaali pilaantuu syystä tai toisesta. Taloyhtiön sisäverkko on uusittu 13 vuotta sitten ja on mitä ilmeisimmin tähtiverkko. (Tehtiinkö silloin enää muunlaisia?) On tietenkin mahdollista, että HD-kanavat ovat niin nirsoja signaalin laadulle ja HD-kanavia talossa katsoo niin harva, ettei ongelmia ole kukaan muu vielä huomannut. Todennäköisesti olen ainakin ainoa, joka HTPC:llä niitä yrittää katsoa.

    Televisiossa (Samsung A656, pelkkä SD-viritin :() ei SD-kanavilla näytä olevan vaikutusta vahvistimella ja ennen vahvistintakaan ei ole ongelmia ollut kuvanlaadun suhteen.


    <semi-ontopic>
    Mikä saa miehen säätämään ilta toisensa jälkeen tuntitolkulla systeemiä ja syytämään rahaa siihen, kun lopputulos on löysä läjä aina. Varsinkin kun kaupasta saa reilulla 300:lla tallentavan HD-digiboksin, joka toimii myös korttilinkitettynä ja palikoimatta. Enää ei tiedä, onko tyhmä vai idiootti. :OI

    Muilla vastaavia tuntemuksia?
    </semi-ontopic>
     
    Viimeksi muokattu: 19.02.2010
  19. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Syytä en osaa kertoa, mutta nimeä lienee ilmiölle annettu - Harrastus
     
  20. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kieltämättä! Hyvän harrastuksen määritelmähän menee niin, että se on kallis, siihen menee paljon aikaa eikä siitä ole mitään hyötyä! :thumbsup:

    Vaikeahan tässä on enää oikeasti järkisyillä perustella HTPC:n käyttöä videotallennuslaitteena(, ellei jatkossakin tyydy vain SD-materiaaliin). :hitme: