Yamaha RX-V3900/1900

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana PaleMan, 13.08.2008.

  1. Tony26

    Tony26 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2009
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen säätänyt subbarin tasoa korkeammaksi (en kuitenkaan maksimiin) mutta silti on fiilis, että Sonyn kanssa vehkeestä lähti enemmän ääntä(?)


    Täällä sama tilanne, subbarin (Yamaha YST-SW315) volyymit saa nyt laittaa täysille että ees jotain ääntä tulis, kun vanhan vahvistimen (Yamaha RX-V396) kanssa volyymi sai olla 1/3:ssa niin silloin jo tuntui että ikkunat helisee...
    Tosin itse säädin nuo kajarit tuon YPAON kanssa, pitää kuhan kerkee niin manuaalisesti säätää jos sitten sais subista enemmän tehoa irti.
     
  2. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienen itsetutkiskelun jälkeen onnistui komponenttisignaalin skaalaus kun digiboksista ensin valitsi lähdön tyypiksi YUV:n (tietenkin).
    RX-V3900:n skaalain näyttäisi tuottavan aavistuksen verran terävämpää kuvaa Topfieldistä, kuin tuo Topfieldin tai television oma skaalain (Sony LCD40W3000), mutta samalla on värien dynamiikka selvästi huonompi.
    Saattaa toki johtua tuosta Topfieldistäkin, vaikea sanoa kun ei ole referenssiä...
    Lopputulema kuitenkin minun tapauksessani, että ei sitä kuvaa nyt ainakaan komponentistä kannata lähteä skaalaamaan paremman kuvan toivossa.
     
  3. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    933
    Saadut tykkäykset:
    192
    Olen jo pariinkin kertaan maininnut täällä, että älkää hyvät ihmiset käyttäkö sitä YPAO:ta. Siitä ei kerta kaikkiaan ole mihinkään. Se tiputtaa subbarin tasoja todella radikaalisti. Lisäksi se katkaisi bassot etukajareista kokonaan kun arvioi niiden koon totaalisen väärin. Ainut minkä se sai suunnilleen kohdalleen oli kaiuttimien etäisyys kuuntelupaikalta. Ei muuta kun käsin säätämään kaiuttimien tasot Jammun valikosta ja hyvä tulee.
     
  4. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meikäläisellä hoiti YPAO säädöt kaikilta osin hyvin kohdalleen. Jotakin pikku korjauksia omien kuuntelumieltymysten mukaiseksi tein itse.
    Subbaria en omista.
    Pääkaiuttimet toistaa 30Hz -3dB, joten koon arvioinnin suhteenkaan ei Jammun automaatilla ollut ongelmaa...
    Ääni ja äänimaailma on täysin eri planeetalta edelliseen H/K AVR2550:n verrattuna! Meikäläinen yhtyy siis useisiin alan testaajiin, joiden mukaan YPAO pelittää loistavasti.

    Onkohan porukoilla ollut subbarin omat asetukset pielessä kun Jammun asetuksia on tehty. Käyttöohjeen mukaanhan volume on asetettava subbarista melko pienelle ja jakotaajuus niin korkealle kun sen saa.
     
  5. Tony26

    Tony26 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.02.2009
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo voi olla mullakii "ongelmana" subbarissa, en nimittäin säätänyt sitä yhtään, oli vaan kiire saaha vahvistin paikalleen ja ääntä ulos kajareista.
    Mites teillä muilla käyttäjillä tuo vahvistimen äänenvoimakkuuden säätö? Millä desibeleillä teillä alkaa kuulua "hyvin ääntä? Ite saan kääntää volumet siihen -40 desibeliin että alkaa puhetta kuulua ja musiikkikaan ei soi vielä kovasti... Jotenkin itestä tuntuu että saa kääntää paljon, eikös ne desibelit alkanut -80:stä? Et luulis jos laittaa tuosta 80 puolet niin pitäis ääntä jo lähtee... Vai olenko ihan väärässä:)
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2010
  6. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    -45-40dB on se "normaali" kuunteluvoimakkuus minullakin. Yön pimeinä tunteina -60-50dB, jolloin nukkuva muu perhe ei häiriinny. Kaitsarit on 4 ohmiset, mutta melko epäherkät muistaakseni 88. Ei ainakaan enemmän.

    Tuon subbarin sovittaminen muihin kaiuttimiin automaatilla voi olla tietysti hankalaakin. Sen äänenvoimakkuus säädön aikana pitäisi sovittaa niihin vahvistimen tehoihin, joita se säädön aikana käyttää.
    Säädöthän se tekee voimakkuudella 0dB, joka nyt ei mielestäni ihan järisyttävän kova ollut sekään.

    Voihan sitä YPAO:n määrittelemää subbarin jakotaajuutta huijata säädön aikana sitenkin, että ruuvaa sitä subbarista vaan matalammalle. Jos se jakotaajuus siis on ongelma.
    Sittenhän sen vahvistimen on pakko lykkää niitä ylempiä matalia sinne pääkaiuttimille.
    Toisaalta sekä se jakotaajuus, että voimakkuus on tuon subbarin osalta niin helppo määritellä jälkikäteen itse, että en näkisi siinäkään ongelmaa.
    Pääasia että äänikuvasta saa yhtenäisen ilman häiritseviä korostumia/vaimentumia.

    Minulla YPAO määritteli takasurroundien ylipäästöksi 100hz ja sivusurroundien 200hz, vaikka kaiuttimet ovatkin identtiset. En sitä kuitenkaan lähtenyt muuttamaan, sillä se sopii minulla äänikuvaan todella hyvin.
    Pojan kanssa Monsterit DVD elokuvaa katsellessa CDA:n ilmestyessä ensimmäistä kertaa pelipaikoille helikopterillaan, se todellakin lentää huoneen takaa eteen ihan niin kuin pitää. Edellinen vahvistin ei tuommoiseen pystynyt.
    Riittää minulle (ja pojalle 4v.)
     
  7. Juselius

    Juselius Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen kotitestannut Yamaha RX-V3900:n, Marantz SR6004:n, Onkyo TX-NR3007:n sekä Denon AVR-4310:n. Omien testieni perusteella yksikään vahvistimista ei osaa säätää automaattisia kaiutinasetuksia / huonekorjausta täysin oikein, vaan pientä käsisäätöä joutuu tekemään. Kaiuttimina on edessä B&W CM7, takana B&W CM1 ja subina Amphion Impact 400.

    Yleisesti varsinkin subbarin taso jäi aivan liian pienelle (niin pienelle ettei subbarista kuulunut juuri mitään). Yleisesti vahvistimet säätivät subitason -10dB:iin tai hiljaisemmalle, subbarin volumen ollessa puolivälissä. Subbarin volumea laskemalla voi tietysti pakottaa vahvistimen nostamaan desibelejä, mutta lopputulos äänenvoimakkuuden kannalta pysyy samana. Ainoan poikkeuksen tähän teki Denon (joka myös antoi testatuista selvästi eniten ääntä subbarille, kun tason säätää käsin ±0dB:iin). Denon pyrkii alusta lähtien säätämään subitason ±0dB:iin, ja varoittaa testivaiheessa jos subbari on säädetty liian kovalle. Vahvistin syöttää subbarille jatkuvaa testiääntä ja näyttöön ilmestyy desibelimittari, joka käskee vähentämään subbarin volumea niin kauan että desibelinäyttö muuttuu punaisesta vihreäksi. Näin tapahtui muistaakseni noin 75dB:n kohdalla. Kun kaiutinasetukset olivat valmiit, subbarin äänentaso oli alusta lähtien riittävän kovalla, eikä sitä tarvinnut enää säätää vahvistimen valikosta tai subbarista. Muilla vahvistimilla automaattisten asetusten jälkeen subbarin tasoa joutui valikosta nostamaan.

    Automaattisista huonekorjauksista Yamahan käyttämä YPAO on teoriassa ehdottomasti paras sillä se pystyy säätämään hertsimääriä ja desibelejä käytännössä portaattomasti graafisten käyrien avulla. Muut testivahvistimet käyttävät Audyssey:ta, jossa on perinteiseen equn tapaan kiinteät korostustaajuudet. Käytännössä Yamahan ääni jäi silti omissa testeissäni melko latteaksi ja mitäänsanomattomaksi. Onkyo taas oli aivan liian tumma. Denon soi kauniisti, mutta aavistuksen tummasti, tuntui kuin diskanttielementtien edessä olisi ollut paksu froteepyyhe. Marantzin ääni oli testatuista kirkkain ja B&W:n hiukan tummahkolle soundille sopivin.

    Mielenkiintoista on, että vahvistimien LFE-linjan tasoa ei ole standardoitu, vaan eri merkkien välillä tasossa on huomattavia eroja. Tämä aiheuttaa sen, että kaikki vahvistimet eivät toimi yksiin kaikkien subbareiden kanssa. Yamahalla taso oli selvästi alhaisin, ja koska Impact 400 ei ole kovin herkkä, sen volume täytyi laittaa täysille, eikä subbari siltikään soinut riittävän kovaa. Marantz ja Onkyo soivat selvästi kovempaa (riittävän kovaa), kun subbarin volume oli puolivälissä. Denonille taas riitti ¼ subbarin volumesta. Kaikilla vahvistimilla LFE-taso oli siis säädetty käsin ±0dB:iin.

    Summa summarum: vahvistimien automaattiset huonekorjaukset eivät yleensä toimi täydellisesti, vaan kaiuttimien kokoa, subbarin volumea ja jakotaajuutta täytyy usein muuttaa käsin. Itse en näe asiassa ongelmaa, ajan ensin automaattiset asetukset ja tämän jälkeen käyn tarkistamassa ne valikosta ja muutan tarvittaessa joitain parametrejä.
     
  8. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    LFE on tehostekanava, av-vahvarin sub-out tavallinen linjalähtö joka kuljettelee jopa useittenkin kanavien bassosignaaleja. Niitä ei pidä sekoittaa.

    Tuohon subbarivahvistimen voluumin aukiruuvaustarpeeseen nyt vaikuttaa aika paljon, mitä esim se kalibrointiautomaatti on on sinne subbarilähtöön keksinyt ohjata. Kaikissa vahvareissa pitäisi olla tasan samanlaiset asetukset sisällä ennenkuin 1:1 vertailu tällä perusteella on järkevä.

    Vahvarin subbaoutin tasonsäätö on olemassa ihan käyttöä varten, rohkeasti vain säätämään. Se ei mene rikki 0:sta poikkeavillakaan säädöillä.
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2010
  9. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tosiaan omista subbaria kotona. Autossa on kyllä parikin kappaletta...
    Täytyy tuossa Jammussa muistaa sekin, että siitä lähtee ilmeisesti "oikeaa" tehoa noin 90W/kanava 8 ohmiin. Eli melko reippaasti.
    Jos käyttää samaa erittäin karkeaa nyrkkisääntöä kuin autopuolella, niin silloinhan tarvitaan ainakin 180W subbari jotta homma saadaan pelaamaan yhteen.
    Käytännössähän vain desibeleillä on merkitystä, mutta tämä nyt tämmöisenä muistutuksena, että jos omistaa nyt vaikka "100W" subbarin niin se tuskin soi Jammun kaverina riittävän kovaa edes nupit kaakossa.
    Tämä nyt tämmöistä mutua, kun en noista kotisubbareista mitään ymmärrä.

    Saattaa toki olla että lähtökohtaisesti Jammu säätää subbarin äänenvoimakkuuden liian pienelle ja piste. Sitä on sitten jälkikäteen pakko korostaa kääntämällä sitä voimakkuutta ihan fyysisesti siitä subbarista isommalle.
    Siinä yhteydessä menee tietysti ne jakotaajuudet ja sovitukset pääkaiuttimienkin kanssa pieleen ja näin ollen menee se YPAO:n säätö manuaalisesti uusiksi joka tapauksessa.

    Juu... No ainakin se YPAO pelaa ilman subbaria, kivasti tömisee tanner kun se isomörkö ylittää suojatien! ;-)
     
  10. Juselius

    Juselius Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, meni hiukan käsitteet sekaisin. Käytännössä kyseessä on kuitenkin sama lähtönamiska vahvistimen takana joten pahaa vahinkoa ei liene päässyt syntymään ;)

    Vertailun vuoksi kaikissa vahvistimissa oli nimenomaan laitettu subilähdön voimakkuus samalle tasolle eli ±0dB:iin. Yamahalla subilähtö on niin hiljainen, että sen voi laittaa täysille (+10dB) ja silti subbarin volumeakin voi pitää täysillä ilman että paikat alkavat sen kummemmin jytistä. Tilannetta ei muuttanut tapahtuiko kuuntelu huonekorjauksella vai ilman.

    Impactissa on tehoa 400W eli subbarin tehon puutteesta ei ole kyse. Yamahalla oli sitä paitsi sama ongelma myös Sunfiren subbarilla, jossa on tehoa 1000W. Laite kävi myös maahantuojan huollossa, josta todettiin ettei laitteessa ole vikaa, vaan erimerkkisten vahvistimien subilähdöissä vain on suuria tasoeroja.
     
  11. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tuosta Jammusta lähtee leikisti tehoa 100W/kanava, eikä 1000W subbarikaan soi sen kaverina riittävän kovaa, niin väittäisin että Jammulla on tässä kohdassa käynyt suunittelussa pikku kämmi.
     
  12. Tommy_FIN

    Tommy_FIN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2007
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näköjään tullu 1.10 -päivitys tohon 3900:een. Onko joku jo ehtiny asennella?
     
  13. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu sisällä on.
    Jonkin sortin parannusta on tehty HDMI:n käsittelyyn, mutta ei se nyt ainakaan tuota Topfieldin signaalia suostu edelleenkään skaalaamaan.
    Voi tietysti johtua Topfieldistäkin, mene ja tiedä...
     
  14. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Latasin verkkopiuhaa pitkin. Päivityksen Euro-version sisällöstä en löytänyt vielä tietoa mutta USA-version v1.10 päivitystiedoston PDF-ohjeessa mainitaan mm. seuraavaa:
    Firmware Update Procedure for RX-V3900
    Page.1 of 6
    January, 2010

    Subject: RX-V3900 Firmware Update ver. 1.10
    Yamaha is pleased to offer this firmware update to ensure the best possible
    performance for your Yamaha RX-V3900 AV Receiver.

    Improved general functionality including:
    o Improved remote control responsiveness
    o Improved HDMI repeater capability

    Improved network functionality including:
    o Added ability to browse network content with MCX-RC100 when Zone OSD is OFF
    o Better compatibility with certain DLNA servers that did not show network content list

    Improved RS-232c communications including:
    o Improved response time of Volume UP/DOWN command
    o Improved response time of metadata feedback
    o Improved response time of feedback inquiry​


    Euroopan linkki


    RX-V3900 Firmware Update ver. 1.10

    Yamaha is pleased to offer this firmware update to ensure the best possible performance for your Yamaha RX-V3900 AV Receiver. This firmware improves DSP decoding, HDMI repeat capability and external control capability.
    Registered Date : 25/1/2010
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2010
  15. karrih

    karrih Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2005
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    On asennettu. En vielä ole huomannut parannusta missään, mutta pientä harmia tuli siitä, että Harmony 525 tuntuu antavan valikko- ja äänenvoimakkuuskomennot usein tuplana... Täytyy varmaan yrittää joskus viilata sen asetuksia.
     
  16. Tommy_FIN

    Tommy_FIN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2007
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos muilla ongelmia saada tietokoneelta natiiviresoa telkkariin jos signaali kulkee vahvarin läpi? Töllönä on samsung le37r86 jonka natiivireso on 1366*768. Saan kyllä tuon reson päälle jos laitan hertseiksi 30i mutta kuva on suttuinen. Jos kytken tietokoneen suoraan töllöön saan kirkkaan kuvan natiiviresolla ja 60hz:llä(vai oliko 50hz?). On kokeiltu eri hdmi-liittimet töllöstä ja vahvarin skaalainasetuksia on tullut rukkailtua.
     
  17. Tommy_FIN

    Tommy_FIN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2007
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö ole saman ongelman kanssa painivia?
     
  18. Mariner1

    Mariner1 Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtoiko tuo reso olla edes tuettujen listalla vahvistimessa (ei nyt ole käyttöohjetta tässä)?
    Saatko tietsikasta ulos 720p, tai 1080p?
     
  19. Tommy_FIN

    Tommy_FIN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2007
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    720p nyt käytössä. Tarviiko toi reso olla jotenkin tuettu vahvarista vaikka työntäis signaalin suoraan läpi?
     
  20. jms

    jms Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 845
    Saadut tykkäykset:
    4
    Lienee tyhmä kysymys, mutta kumpi 3900 vai 2065? Hintaeroa ei ole kuin rapiat 200€ Liitäntöjen ja kuvaprosessoinnin puolesta riittäisi halvempikin.