Nyyppien ultimate Mac-kyselyketju

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana Tinttara, 07.08.2007.

  1. Akustik

    Akustik w/ Active monitoring Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    03.08.2006
    Viestejä:
    580
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varimportin myyjän mukaan iMacissa ja Macbookissa on harman/kardonin kaiuttimet, eli ehkä olevinaan sitten sitä parempaa läppäriääntä..

    (tiedä sitten oliko mutuilua, mutta näin hän naama pokalla asian esitti)
     
  2. Warziyosi

    Warziyosi Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2007
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mm.. On kyllä tullut useat kymmenet kerrat käytettyä vierekkäin minun Acer Ferraria ja kaverin Powerbookkia, ja en ole kaiuttimien äänessä mitään eroa huomannut. Olenko vain puurokorva..? :rolleyes:
     
  3. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eikös tuo Ferrari ole keskivertoa selvästi parempi PC-läppäri? (Muuten nimi olisi kaiketi Acer Fiat?)

    Itse olen verrannut ehkä reilu 1000 euron läppäreihin ja eroa on selvästi. Mutta niin sen pitää ollakin, eihän PowerBookit ja MacBook Pro:t mitään halpiksia ole.
     
  4. JTu

    JTu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    1
    Omaa iBook G4:sta (vm.04) voi käyttää välttävästi musiikinkuunteluun, työkoneena olevaa ibarin T43:sta (vm.06) ei. Noin kärjistetysti. Huonoja oikeastaan kummatkin, kannattaa siis hankkia erilliset ulkoiset kaiuttimet.
     
  5. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sekä 17" Powerbookin että 17" macbook pron ääni on ihan ok läppäri ääneksi. On tullut molemmilla katsottua useampi leffa ja tilan tuntu säilyy yllättävän hyvin.
     
  6. TheJambo

    TheJambo Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    2 272
    Saadut tykkäykset:
    2
    Normi Macbookissa on todella onnettomat kaiuttimet, mutta enpä niitä käytäkään. Keskialue todella tukkoinen, riipivät diskantit eikä bassoista tietoakaan, joka nyt tietenkin on arvattavissa. Eli musiikin kuunteluun noita ei voi suositella. Jotain nettivideoita yms katselee toki
     
  7. popomatic

    popomatic Guest Guest

    Liittynyt:
    26.01.2006
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos kellään suosituksia macbookille ulkoisiksi kaiuttimiksi? Olisi tarkoitus ostaa tyttöystävälle sellaiset kakkoskämppään Tallinnaan.

    Harman Kardonin SoundStickejä olen katsellut, mutta niiden hinta hirvittää. Yli 150 euroa on aika paljon muovipurkeista, vaikka niissä ihan kohtuullinen ääni onkin.

    Mätsäävä ulkonäkö ei olisi pahitteeksi. 100 euron tietämillä voisi hinnan puolesta liikkua ja joku 150 euroa pitkin hampain. Äänen puolesta sais olla sitten tuohon hintaan jo keskiverto muovipurkkeja paremmat. Jos SoundStickin irtoaa jostain halvalla (vaikka käytettynäkin), siitäkin saa ilmotella.
     
  8. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valkoiset Genelec 8020A:t:p
     
  9. popomatic

    popomatic Guest Guest

    Liittynyt:
    26.01.2006
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muuten kyllä joo, mutta ampuu pahasti budjetin yli :D

    Pitää katsella noita uudestaan, jos imac ilmestyy omalle työpöydälle :cool:

    Noita JBL:n spot purkkeja oli kehuttu muutamassa arvostelussa. Kenelläkään kokemuksia?
     
  10. cityjeesus

    cityjeesus Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    2 314
    Saadut tykkäykset:
    4
    Herätänpä ketjun henkiin, kun ajattelin tässä itsekin siirtyä pois Windows-maailmasta.

    MacBook Pro (13", 2.26 GHz) olisi tarkoitus laittaa pikapuoliin tilaukseen, mutta sitä ennen pitää vielä täällä varmistella muutama käytännön asia. Kyselenpä siis tyhmiä, vaikka pääpiirteissään suurin osa jutuista onkin jo hallinnassa:

    Tietoturva

    Windows-käyttäjänä ei vaan millään meinaa mennä päähän, että en muka tarvitse mac-puolella minkäänlaista virustorjuntaa. Vieläkö tämä pitää kutinsa? Eikö siis mitään antivirusohjelmaa kannata asentaa? Entäpä sitten kaikenlainen spyware, adware, tms. Immuniteetti on näidenkin osalta riittävän suuri? Netissä tulee kuitenkin joka tapauksessa vierailtua silloin tällöin myös "isojen poikien sivuilla" sekä muilla ns. harmaan alueen sivustoilla, joten riittävätkö Safarin ja Firefoxin omat suojaustoiminnot pitämään koneen kondiksessa?

    Entäpä sitten tuo OS X:n oma palomuuri. Kannattanee pitää toiminnassa, vaikka se oletuksena ilmeisesti onkin pois päältä, vai kuinka? Jos haluan antaa tietyille ohjelmille oikeudet toimia vapaasti verkkoon (esim. torrent-ohjelmat), niin niiden lisääminen sallittujen listalle lienee Windowsissa räpeltämistä mutkattomampaa?

    Ulkoisen näytön käyttö

    Macin kanssa olisi tarvetta käyttää myös hdmi-liitäntäistä 23'' Fujitsun näyttöä, joten tarvinnen siis tuollaisen Mini DisplayPort to DVI -adapterin. Adapterista ajattelin sitten kytkeä näytön kiinni DVI-HDMI-johdolla. Ei liene ongelma ja täyden resoluution hyödyntäminenkin onnistunee?

    Softat + tuetut tiedostomuodot

    Ilmeisesti esim. Windowsilla luodut perus txt-tiedostot avautuvat Macilla siinä missä Windowsillakin, mutta entäpä WordPadilla tehdyt tekstit? MS Officella tehtyjä tekstejä ajattelin availla Open Officella ainakin näin alkuun, mutta iWork '09 on kyllä jo sekin hankintalistalla, jolla kaiketi onnistuu kaikenlaisten Office-tiedostojenkin availu/muokkaus ongelmitta, mutta mites nuo muotoiluasetukset jne. Jos avaan iWorkissa Officessa tehdyn tekstin, säilyvätkö muotoilut oikein? Entäpä sitten toisin päin; jos teen tekstin iWorkilla ja tallennan sen Officen ymmärtämässä muodossa, niin näkyvätkö muotoilut oikein, kun tiedosto avataan Officessa? Nämä asiat olisi hyvä olla hallinnassa, sillä joudun kuitenkin melko paljon lähettelemään tekstejäni vain Windowsia käyttäville henkilöille, joten muotoilut ym. olisi hyvä saada toistumaan kuten on tarkoituskin. Macin Office-pakettia en ole hankkimassa, koska iWork on sen verran edullisempi ja sen käyttötuntumakin on huomattavan hyvä, joten näitä yhteensopivuusjuttuja on siten pakko miettiä.

    Kaikki tarvitsemani softat näyttävät löytyvän Macillekin, joten tässä suhteessa asiat ovat hyvällä tolalla, mutta muutamia vinkkejä voisin kuitenkin kysellä näistäkin. Poltto-ohjelmista Roxio taitaa olla ainoa varteenotettava vaihtoehto, vaikka hinta onkin hirvittävä, vai onko kenties olemassa joku muu yhtä varmatoiminen ja näppäräkäyttöinen softa, jolta luonnistuvat polttohommat vähintään yhtä hyvin? Itse luotujen VIDEO_TS-kansioiden polttaminen (siis normin mukaisten dvd-videoiden luonti) pitäisi onnistua myös dl-levyille, ja siinä ne vaatimukset sitten melkeinpä ovatkin. Ehdotuksia?

    VLC on kai suositeltavin mediasoitin ainakin videoille, hd-matsku mukaan lukien, vai onko Macille jotain parempaa/suorituskykyisempää komboa tarjolla? Jossain foorumeilla oli juttua, että VLC:llä onnistuisi myös kaikkien alueiden dvd-levyjen toisto, ilman että järjestelmän aluekoodia pitää muuttaa. Onko tästä kellään kokemusta/faktatietoa?

    Vielä pitäisi myös löytää joku softa, jolla onnistuisi ulkoisen kovalevyn sisällön listaaminen. Kovon sisältölistaus olisi hyvä saada tallennettua ainakin txt-muodossa, mutta html vaihtoehtokin olisi toki mukava. Vinkkejä toimivasta freeware-ohjelmasta tai mahdollisimman edullisesta kaupallisesta sovelluksesta?

    Windowsissa alustetut ulkoiset kovalevyt

    Ja sitten se polttavin kysymys ja samalla tärkein, eli Windowsissa käytössä olleiden kovalevyjen toiminta Macissa ja tiedostojen siirto uudelle levylle. Olen aikoinaan siirtänyt kaikki valokuvani, tekstien varmuuskopiot sekä koko cd-kokoelmani flac-muodossa ulkoisille usb-kovalevyille, ja nyt tämä koko tiedostokasa pitäisi saada myös Macin käyttöön. Yhteensä tavaraa on n. reilut 3 teraa, eli ihan pienestä datamäärästä ei ole kyse. Tarkoitus olisi hankkia Macin kaveriksi WD:n 4 teran firewire-levy, jolle kaikkien usb-levyjen sisältö pitäisi kopioida. Yksi usb-levyistä on fat32:ksi alustettu ja loput ovat ntfs-mallia. Tarkoituksenani on tyrkätä uusi firewire-levy kiinni koneeseen (joka on jo valmiiksi alustettu Macin käyttämään muotoon) ja vanhat usb-levyt yksi kerrallaan usb-liitäntään, ja hoitaa siirto tätä kautta. Mutta onnistuuko tämä nyt ihan tuosta vaan? Käsittääkseni Mac lukee ja kirjoittaa fat32-levyjä ilman ongelmia, joten tämän levyn sisältö siirtynee normi copy-paste-menetelmällä uudelle levylle kuten pitääkin, mutta entäs sitten nuo ntfs-levyt? Näkyykö Macilla noiden levyjen sisältö kuten pitääkin, ja onnistuuko sisällön kopiointi uudelle firewire-levylle kuten edellä fat32-levyn kanssa? Tiedostojen siirto menee kyllä auttamattoman vaikeaksi, jos suora kopiointi ntfs-levyltä ei luonnistu yhtä jouhevasti kuin olin suunnitellut. Tuleeko ongelmia?

    Hifistely

    Ja vielä lopuksi hifistelyasiaa. Macista tulee kaiken muun ohella myös pääasiallinen musiikin toistin kuulokesettini kaveriksi, joten audiopuolen asioitakin pitää miettiä. Softat jne. on jo mietitty ja löydetty, mutta haluan silti vielä varmistaa, että olenko nyt ihan oikeilla jäljillä. Mikäli olen käsittänyt oikein, niin ns. bit perfect -toisto onnistuu Macilla huomattavasti Windowsia kätevämmin, eli pakko resamplauksesta ei tarvitse kantaa huolta, ja en siis tarvitse mitään säätöä ja vääntöä, jotta saan alkuperäisen muotoista pcm-signaalia dacille?


    Juu, siinäpä ne tärkeimmät. Tulipahan kyllä järkyttävä määrä tekstiä, mutta arvostaisin suuresti jos joku mac-tietäjä viitsisi vastata näihin tyhmiin kysymyksiini, niin voisin laittaa tulevalla viikolla koneen tilaukseen. Kiitos.
     
  11. load

    load Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    434
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljon kysymyksiä, tässä nyt ainakin pari kommenttia. Ulkoinen näyttö tunnistuu ongelmitta ja resoluutio menee melkoisella varmuudella heti kohdalleen. Adapterin kanssa ei siis mikään ongelma.

    Mac lukee ongelmitta NTFS-levyjä ilman lisävirityksiä, tulevat Finderiin näkyviin kuten muutkin levyt. Tiedostojen kopiointi sujuu siis niin nopeasti kuin levy vain sallii. Luontaista tukea NTFS-levyjen kirjoittamiselle ei ole, etkä ilmeisesti sitä tarvitsekaan mutta ratkaisujakin siihen on kolmansien osapuolien toimesta kehitetty, http://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/ ja open source: http://www.ntfs-3g.org/ .

    Muistathan lukea myös http://www.hopeinenomena.net/ , sieltä varmasti löytyy todella paljon infoa mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2009
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Se OpenOfficen OS X -versio on muuten sitten NeoOffice (mikä kannattaa siis ladata). Ollaan testailtu kyseistä ohjelmistoa Minillä, ja niin päteväksi se on osoittautunut, että toistaiseksi ollaan jättämässä MS OFfice for Macin asentaminen väliin.

    Myös täällä Windows-maailmasta tulleena on ollut välillä vaikeuksia olla laittamatta mitään palomuuria tai skanneria OS X:ään, mutta kaikkialla näköjään suositellaan, ettei mitään tarvi laittaa. En ole edes vaivautunut katsomaan onko se OS X:n palomuuri oletuksena pois päältä, sillä vaikka se olisikin, niin enemmistö taitaa sitä siinä tilassa pitää. Sitä paitsi langattomassa tukiasemassa on SPI-palomuuri ja sen (sekä tietenkin OS X:n yleisen turvallisuuden) pitäisi riittää. Toki voi olla (turhan) varovainen, mutta tietenkin voi toisaalta kysyä, onko mitään järkeä häviävän pienen todennäköisyyden takia alkaa lisäilemään ohjelmia järjestelmään, jotka enemmän tai vähemmän hidastavat sen toimintaa syömällä resursseja.

    Todella helppoa kyllä OS X:ään siirtyminen oli, ja siinä kaikki on vain niin paljon yksinkertaisempaa, loogisempaa ja laadukkaammin toteutettua kuin Windowsissa. Viimeksi tätä ihasteltiin, kun käytiin äitimuorin kanssa läpi miten USB-tikkua käytetään OS X:n kanssa (sen laittaminen, sille tallennus, sen avaaminen, sen poisottaminen jne.).
     
  13. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 528
    Saadut tykkäykset:
    101
    Aktiivista virustorjuntaa en käytä ja selaimena on Firefox, jossa käytän mm. NoScript-laajennusta, jolla saa lisäturvaa selailuun. OS X:n oma palomuuri on käytössä, vaikka NAT:n takana olenkin. Eipä tuo pahemmin tunnu resursseja syövän. Käsittääkseni silti monet eivät OS X:n omaa palomuuria käytä.
     
  14. load

    load Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    434
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ennen versiota 3 ei Openofficesta ollut saatavilla natiivia OS X -versiota joten siksi kannatti ladata NeoOffice. Mutta nykyään Oo tarjoaa myös aidon Mac-version. Molempia kehitetään joten makuasia kumman valitsee. Ms Office tarjoaa etua ainakin käynnistymisnopeuden suhteen ja veikkaanpa että iWork starttaa vieläkin nopeammin.
     
  15. kebek

    kebek Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 623
    Saadut tykkäykset:
    9
    Valitettavasti se paras Office (eli 2004) ei ole natiivisti saatavilla Intelin raudalle vaikkakin pyörii varmasti hyvin. Uudempien versioiden käyttö ei mielestäni ole yhtä näppärää ja sujuvaa. 2004:ssä on lisäksi ihan kohtuullisen hyvät työkalut piirtelyyn ja muistiinpanojen raapusteluun itse kirjoittelun lomassa joita ei ollut lainkaan Windowsin Office 2003 versiossa.
     
  16. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Snow Leopard on matkalla postilaatikkoon, joten tulee mieleen juolahtaa kysymys. Tarvitseeko ennen päivittämistä varmuuskopioida tiedostot eli toisin sanoen pyyhkiikö SL:n päivitysversion asentaminen Leopardin päälle asennetut ohjelmat ja kiintolevyn tiedostot pois? Toki varmuuskopiointi on aina suositeltavaa, mutta vielä ei ole tullut hankittua siihen tarkoitukseen ulkoista kovalevyä.

    Tietenkin sitä luulisi, että Snow Leopard asentuu Leopardin päälle niin, että käyttäjä voi jatkaa suoraan siitä mihin jäikin... Luulo vaan ei ole tiedon väärti.
     
  17. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 528
    Saadut tykkäykset:
    101
    Hopeisesta ompusta lukemani perusteella ei pitäisi vetäistä minkään ohjelma päälle. Jos ohjelma ei ole Snow Leopard -yhteensopiva, se menee jonkinlaiseen "karanteeniin". Kotihakemistoon päivityksen ei pitäisi myöskään koskea. Mutta koska kaikki voi mennä pieleen, varmuuskopiointi lienee silti vähintäänkin viisasta.
     
  18. xJBEZx

    xJBEZx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2009
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    5
    Saako iMacistä kulkemaan millään ilveellä vahvistimelle 5.1 äänet? semmonen 20 tuumanen iMac vuosimallia 2007.
     
  19. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Kappas vain... Näköjään on mahdollista pyörittää esimerkiksi Windows-pelejä Macillä ilman Win OS:n asentamista. Toki Bootcamp/Pararrels -ratkaisu on varmasti toimiva, mutta sehän vaatii kuitenkin käsittääkseni Windowsin ostamisen (eli yli 100 euron loven lompakkoon) -- mikä on varsin ikävää, jos haluaa periaatteessa vaikka vain yhtä peliä pelata Macillä. Anyway, Codeweaversin pojat ja tytöt tarjoavat hienoa ratkaisu: http://www.codeweavers.com/products/ Esimerkiksi tuo Crossover Games olisi varmaan hyvä vaihtoehto uudelle iMacille, mikäli haluaa pelailla joskus CS: Sourcea.

    Onkos täällä kukaan eksynyt Codeweaversin leiriin?
     
  20. load

    load Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    434
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luonnollisesti Windows-lisenssi/asennusmedia tarvitsee olla. Olen kokeillut Crossoverin jotain testiversiota mutta on tästä jo pari vuotta aikaa. Toiminee jos ajettava ohjelma on virallisesti tuettujen listalla, muuten tuntui arpapeliltä. En kauaa tuota yrittänyt vaan asensin XP:n bootcampiin. Jos Windowsia tarvitsee vähänkin enemmän kuin juuri sen yhden pelin pelaamiseen niin en pidä hintaeroa kokonaisuudessa merkittävänä.