Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Toisesta threadista tuli mieleen että tämähän on yksi tärkeimpiä asioita kodin, talon tai remontin suunnittelussa. Kunnollinen valaistus joka taipuu työvalaistukseksi, tunnelman luojaksi ja kaikkeen siltä väliltä.

    Säätäjällä oli (taas kerran) arvokasta tietoa aiheesta:

    Kerrotko tarkemmin tuosta vessan valaistuksesta? Kuvien kera ehkä? Olet ilmeisesti pistänyt useita putkia vierekkäin jotta saat 100W valotehoa?
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2010
  2. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keittiön katto on todellakin ongelma, ainakin itselläni. Haluaisin loisteputkilla olevan valaisimen, mutta eihän niitä riittävän siistinä tunnu löytyvän mistään. Varmaan kolme vuotta olen asiaa pyöritellyt, kunnes tuli olohuoneen valaisimia tuijotellessa idea mieleen.

    Ostetaan mahdollisimman matalaprofiilinen loisteputkirunko. Hankitaan maitolasia tai jotain muuta omaa mieltä miellyttävää ei-kirkasta lasia riittävä pala, joka peittää loisteputket reippaasti >20cm joka puolelta. Lasiin joutunee lasiliikkeessä tekemään kiinnitysreikiä koosta riippuen 4-8 kpl. Lasin kattoon kiinnitykseen on pari vaihtoehtoa, ketjusysteemi tai sitten korokepalat. Itse olisin päätymässä korokepaloihin, jotka olisivat sopivan jämerällä kierteellä esim. M6. Mutta, mutta pitää vielä keksiä miten kattomateriaaliin saa M6:n kiinni, ehkä se voisi olla metallin pala, joka päistään ruuvataan kattoon kiinni, mutta sen keskellä on sitten "M6-mutteri". Hmm ...

    P.S. Itse laittaisin putket keittiön yläkaappien päälle ja valaisisin epäsuorasti keittiön sieltä, mutta hallistusneuvotteluissa tätä ei ole otettu hyvin vastaan. :-/
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2010
  3. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tässä olisi aika haasteellinen suunniteltava:

    [​IMG]

    Eli kyseessä keittiö ja varsinkin tuo "baaritiski/työtaso" tuossa. Päälle pitäisi saada joku kirkas valo, mutta ei kuitenkaan ehkä roikkuva. Toki joku hieno roikkuva valaisinkin voisi olla ok.... Katossa on tummaksi petsatut kattopalkit + vino sisäkatto, palkit on tarkoitus valaista jotenkin.

    Mietin että jos tekisi palkeista paksut ja upottaisi niihin loisteputkivalot ja heijastaisi alaspäin jollain alumiinikotelolla. Tulisi kyllä ehkä aika ruma. Ylöspäinhän tuo on ihan toimiva ratkaisu, kerran näin sellaisen viritelmän.

    Ideoita?
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2010
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kunhan saan kuvat aikaiseksi... nää on taas näitä lupauksia... parin viikon sisällä (toivottavasti)

    Tuotteet ovat AdLuxin IP64 shaalinkeja eli voi käyttää vessassa, kunhan koteloi muuntajan. Valaistuksen hinta sunnilleen 250e per vessa (toisessa 2kpl 1500mm 49W putkia ja toisessa 4kpl 550mm 25W putkia


    Yläkerran vessa on oikean optimoinnin taidonnäyte. Uskomattoman pieni paikka, johon piti saada epäsuora valaistus, säilytystilaa ja paljon peliä. Tehtiin siis 200cm leveä, 140mm syvä, 80cm korkea peilikaappi, jossa neljä lasiovea niin että saranat kiinnitetty vain lasin takaa. Kaapin ylä ja alareunassa on 50mm "piilopohjat" joiden takana 1500mm loisteputket. Peli peittää koko kaapin etureunan, myös nämä piilopohjat.

    Siten seinässä näyttää olevan " seinästä korotettu peili", jonka takana ylhäällä ja alhaalla valot, mutta oikeasti kyseessä on suuri peilikaappi, jonka takana suht reilusti säilytystilaa. Kaapissa sisällä on sähköpistokkeet, joissa sitten hiustenkuivaajat, sähköhammasharjat sut muut koko ajan kiinni.

    Siis vähän tämän tyylistä, paitsi tietysti syvempi ja tuo valoviiva puuttuu (=ei siis yhtä tyylikäs, mutta ok kuitenkin)

    http://www.thelightingsuperstore.co.uk/images/fs/37/0762_flair.jpg

    Alakerran vessaan tehtiin alaslaskettu katto, kehikko kertopuutolpasta ja levy 50mm leveämpi kuin kehikko. Levy MDF:ää. Loisteputket suoraan kiinni kehikossa. Levy 100mm vajaa seinästä. Siten valo tulee tästä 100m raosta alaslasketun katon ja seinän välistä.

    Siis tähän tyyliin:

    http://hansjbest.googlepages.com/moderninterior4.jpg


    Valon määrä on 30w loisteputkivaloa per neliö, suositus taitaa olla tällaiselle epäsuoralle valolle 10-40w. Melkein sanoisin, että 20w riittää hyvin, tämä 30w on sen verran tehokas, että herääminen sujuu aamulla todella tehokkaasti. Toki riippuu siitä, mitä materiaalia ja miten heijatavia seinät ovat.... jossain mustassa kotiteatterihuoneessa menee varmaan helposti 50w per neliö, täysvalkoisessa kiiltävässä vessassa 10w saattaa olla jo jonkun mielestä liikaa :)
     
  5. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo, meillä on nyt 4,5m2 vessassa 1kpl 18W loisteputki joka on 70-luvun muovisen kellastuneen kuvun takana piilossa. Vessassa ei näe edes pyyhkiä persettään saati ajaa partaa tai tehdä muutakaan. Vessahan meillä on tällä hetkellä:

    WC
    Kodinhoitohuone
    Suihku
    Pyykinkuivauspaikka
    Varasto

    Voi vitsi jos joskus saa noista jokaiselle toimelle oman tilansa niin piereskelen hunajaa 10 vuotta :p
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Etsattu lasi ja muovipleksi on itseasiassa aika saman oloisia, joten tuollaisen voi tehdä myös muovista. Muoviin on käteävästi saatavilla eri kalvoja, jotka määrittää ton läpäisykyvyn (20, 40, 60, 80% jne)

    Jos kelpaa pikkuisenkin taitetut kulmat, niin muovin etuna on tuo tavutettavuus. Mikä tahansa paja voi kuumentaa tuollaisen suuren pleksipalan ja sitten taivuttaa sen haluttuun muotoon: suorakulmio pyöreillä kulmilla tai vaikka suoraan ympyrä. Hot tipi tästä: kätevä tapa tehdä pieni ja huomaamaton lehtiteline vessaan ihan omassa kotiuunissa!

    Jos / kun tällaista pleksia / lasia tekee ja haluaa, että koko pinta valaisee, pitäisi tuo etäisyys lamppuun olla mielellään (omien testien mukaan) se 200mm. Muuten alkaa lampun muodot erottua aika tavalla.

    Valmiitakin ratkaisuja varmasti löytyy jos vaan netistä jaksaa etsiä. Esim täällä on suht reilu määrä valoja:

    http://www.dmlights.com/en


    Piilokiinnitys on myös aika helppo tehdä, ollaan itse käytetty tällaista metodia parissakin paikassa. Jos vaikka tätä kuvaa katsot:

    http://www.villevaavu.org/temp/Remontti/pages/34Baarikaappi.htm

    Niin kuvassa olevat leikkuulautatelineet on puutappeja, joissa ei näy mitään kiinnitystä. Toteutettu seuraavasti:

    - Rautakaupassa myydään "ruuveja" joissa toisessa päässä kierteet (esim m6) ja toisessa päässä ruuvikierteet puuhun/proppuun

    - Ruuvikierteisiin kiinni peräkkäin kaksi mutteria ja pyörittää jälkimmäisen avulla avulla "ruuvin" seinään / proppuun. Kun muttereita on kaksi peräkkäin, ne eivät pöyri eteenpäin.

    - Mutterit irti (ensin se jälkimmäinen, yhdessä ne eivät irtoa)

    - Poraa kiinnitettävään tavaraan reikän tarkalleen kierteen kokoisella poralla

    - Pyörittää / kiinnittää tavaran seinään

    Esim noissa puutapeissa on juuri 6mm reikä, jolloin nuo puutapit saa todella tyylikkästi seinään ilman minkäänlaisia kiinnitysjälkiä. Kiinnitys on todella tukeva, mutteriosan pituus on varmaan 40mm eli tuohon voi kevyesti laittaa kiinni kymmeniä kiloja :)
     
  7. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Meillä hieman samansuuntaisia ajatuksia vessan ja kylppärin valaistuksen suhteen. Pääsekö teillä tarvittaessa helposti käsiksi noihin loisteputkiin, jos jostain syystä tulee tarvetta? Ja onko teillä siis tehty tuo vessan katto kokonaan yhdestä mdf-levyn palasesta? Onko levy kuinka paksu ja ruuveilla kiinnitetty, ja sitten pakkelointi+tasoitus+maalaus -pinnoitteella?
     
  8. perahaan

    perahaan Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omassa talon rakennusprojektissa päädyttiin U-mallisen keittiön valaistuksessa seuraavanlaiseen:

    Keskelle normi valaisinpiste, johon ehkä tulossa kattokruunu.
    Neljä himmennettävää halogeenispottia katossa.
    Yläkaappien alapuolella loisteputket asennettuna valolista taakse kaapin etureunaan ja yläkaappien päälle loisteputket.

    Kaikkia näitä ohjataan omina ryhminään...
     
  9. Konga

    Konga Guest Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    OT: Noita ruuveja kutsutaan jalkaruuveiksi ja niitä löytyy myös esim. torx päällä, jolloin niiden seinään ruuvaaminen on hieman helpompaa kun ei tarvitse muttereiden kanssa pelailla. :thumbsup:
     
  10. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kieltämättä, pitänee ostaa tuollaisia, helpottaa kummasti :D
     
  11. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ajankohtainen aihe tämä itselleni, sähkösuunnitelman luonnosta tässä parasta-aikaa katselenkin. Olisiko heittää vinkkiä / mielipidettä miten totetuttaa keittiön ja olohuoneen valaistus kun molemmat ovat osa yhtä suurta tilaa jossa vino sisäkatto. Meillä pohja näiden osalta lähes identtinen kuin tässä kastellin mallissa Skaala 154

    Koko katto täyteen uppohalogeeneja, keittöpöydän ylle roikkuva valaisin ja keittiön yläkaappien päälle jotain ? Olisko epäsuoralle valaistukselle tässä jotain hyviä ideoita ? Melkein jo alkanut miettimään jos palkkaisi jonkun tekemään valaistussuunnitelman...
     
  12. perahaan

    perahaan Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uppohalogeeneja sopivan hillitysti seinien viereen. Suuntaukset hieman seinille. Takan ympärille myös uppohalogeenit, jotka korostavat takkaa. Normivalaisinpisteet tulevia valaisimia ajatellen oikeille paikoille esim. roikkuva valaisin ruokapöydän päälle, olkkarin pöydän päälle.

    Valaistuksen ohjaus pienjännitepainikkeilla, koska muuten kytkimiä olisi päällekkäin 4-6, jos halutaan jokaisen tilan spotteja, normivaloja jne ohjata erikseen. Himmennykset myös samoilla pienjännitepainikkeilla, joten sähkökeskukseen keskushimmentimet.
     
  13. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ikinä en ole sanaakaan valaistussuunnittelusta lukenut, mutta muutama juttu joista itse diggaan ja josta itse en pidä. Ei pidä ottaa liian vakavasti =)

    - Mielenkiintoinen valaistus tulee usein varjojen ja valojen vaihtelulla. Pahin tylsyttäjä on siten katto täynnä halogeenejä.

    - Platfondi katossa putoaa samaan kategoriaan edellisen kanssa

    - Halogeenit syövät energiaa, mutta spottien avulla voi korostaa / hävittää yksityiskohtia asunnosta. Spottien avulla voi helposti luoda valoja/varjoja. Haittana voi olla heijastus: halogeenispotit olisi hyvä suunnata niin, että kun istuu vaikka sohvalla / ruokapöydässä, spotti ei heijasta silmiin

    - Huone näyttää suuremmalta, kun sen nurkat on valaistu ja välissä on varjoja. Jalka/pöytälamput ovat tähän aika käteviä. Jotta näitä tulisi käytettyä paremmin, kannattaa ne kytkeä samaan paikkaan mihin kattovalot. Sitten kun tulee huoneeseen, voi napauttaa suoraan päällle sen valaistuksen, joka tilanteeseen parhaiten sopii

    - Himmennys lisää saman valon käyttökelpoisuutta paljon, suosi aina kun mahdollista

    - Se perinteinen ylöspäin ampuva ufo, jonka varressa lukulamppu, on hirveän näköinen :p

    - Valaisimet keräävät paljon huomoita, joten ne ovat täysin väärä paikka säästää. Lisäksi valaisimet eivät kulu, joten tyylikäs (ja laadukas) valaisin kestää vuosikymmeniä, todennäköisesti vuosisatoja

    - Suurin osa energialampuista on värisävyltään oksennuksen vihreitä ja vielä liian himmeitä. Hyviäkin on, mutta ainakaan itse en viitsi ostaa ja kokeilla (ja pettyä)

    - Seinän suuntaisesti heijastettu halogeeni on armoton näyttämään seinän epätasaisuudet. Heikosti tasoitettu tai jopa liian karkealla paperilla hiottu sauma, sähköveto tai reikä näkyy armotta. Jos tällaista valaistusta tulee, kannattaa työ tehdä tarkkaan

    - Monesti remontin / rakentamisen yhteydessä voi miettiä valmiiksi taulujen, peilien, portaikon (duh), lipastojen jne paikkoja. Monen näiden ympärille sopii seinävalaisimet joten nämä johdot kannattaa haudata seiniin jo rempassa. Katkaisijat sitten muiden valojen yhteyteen

    Koulukuntia on erilaisia,
     
  14. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Minullakin tuli mieleen keittiön valaistus tästä threadistä. Tutkin hieman Kuukkelilla ja törmäsin heti aika mielenkiintoiseen valaisimeen:
    http://www.valotorni.fi/xedoskattovalaisin595x595mmt54x14w-p-410.html
    Vaikka tuo on aika yksinkertainen, niin minusta se on tyylikäs. Taidan hankkia noita keittiöön yhden ja pariin muuhun huoneeseen myöskin.
    näissä on uudet ohuet putket, kuulemma nuo maksavat vähän yli kympin kappale.
    Tuollaiset antavat mukavasti epäsuoraa valoa heijastimen kautta.
    Laittaisin olohuoneeseenkin, mutta tuo ei sovellu kauko-ohjaimelleni, joten ei käy. Nykyinen olohuoneen kattovalsisin ei oikein käy lukuvaloksi. Olisiko kellään ehdotusta halogeenivalaisimeksi olohuoneeseen sellaista valaisinta, joka antaa alas paljon valoa;siis myös lukuvaloksi sopiva. Lattialla kun ei ole tilaa lattialampulle.
     
  15. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko katsonut Valotornin valikoimaa esim. http://www.valotorni.fi/lissabonkattovalaisin1268mm2x54w-p-159.html?osCsid=idt2inb2to3rg9qai82c9ri4t4 - onko yhtään sitä mitä haet?

    Itse suunnittelin myös tuota epäsuoraa valaistusta kaappien päälle - mutta yläkaappeja ei taida tulla joten mietintämyssy korvia myöten päähän.
     
  16. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, täällä samoin - tuohon kun lisää vielä myrkyn vihreät peltiseinät ja tumman punaisen lattian, niin ei paremmasta väliä :)
    (väliaikainen vuokrakämppä kyseessä)
     
  17. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Hitto, ei tullut katsottuakaan tuota, sehän on hieno olohuoneeseen. Luulisi, että saa ohjattua radiokaukolla, kun on kattovastaanotin. Täytyykin kysyä tuota vielä.

    Sopiihan tuo muihinkin huoneisiin, niin voi hommata yläkertaan toisen Ikean kauko-ohjainlaitteiston. Siitähän on hyötyä, kun hankkii lamppuja valaisimiin, että on monta samanlaista.

    e:saisikohan noita päivänvalolamppuja halvemmalla jostain. Yritin hakea, mutta ei tärpännyt. Siis tuohon Lissabon-valaisimeen.
     
    Viimeksi muokattu: 30.01.2010
  18. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko muilla kokemuksia Adluxin mielenkiintoisesta tyylistä myydä? Tulee ihan autojobbari mieleen.

    Tavarahan sinänsä on loistavaa (sic) ja suunnittelussa oma perusteltu tyylinsä, mutta muiden kilpailijoiden ja valototeutusten mollaaminen saa mulla siilipuolustuksen päälle.
     
  19. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika pitkälle samaa mieltä. Kilpailijan mollaamiseen keskittyvä myynti on aina huonoa ainakin omasta mielestäni. Huomattavasti mielummin ostan tuotteen sellaiselta myyjältä, joka ei hauku kilpailijaa ja tietyissä tapauksissa jopa uskaltaa suositella kilpailijan tuotetta (jos omasta valikoimasta ei vaikkapa löydy haluttua). Esimerkiksi huonekalukaupat ovat yksi loistava paikka testata näitä myyntimenetelmiä...
     
  20. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    AdLuxin tapa markkinoida on suoraan sanottuna käsittämättömän vastenmielistä.

    Ostin itse sieltä päivänvaloloisteputket, koska IP64 suojattua tavaraa sai helposti ja nopeasti sekä laadussa ei pitäisi olla mitään valittamista.

    Tilatun paketin mukana tuli kaupapäälle "kodin valaistusopas", jossa lähinnä haukutaan kaikki mitä itse ei myydä, totaalisen pask****. Sama dokkari löytyy adluxin webisivulta. Mikäs siinä jos diggaa epäsuorasta / suodatetusta valosta yhdistettynä päivänvaloon, mutta rajansa kaikella. Tämä valaitustyyli / värilämpötia ei ole asia, jonka voi määritellä yksiselitteisesti oikein.

    Jos vaihtoehtoja olisi ollut yhtä helposti saatavilla, omat rahat olisi menneet muualle.

    Itse tavara, sen lähetys ja toimitus ovat kyllä loistavia.