Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Plazalla ei vielä tällaista aihetta ole, joten laitetaan pystyyn.

    Eli aiheena kotiautomaatiojärjestelmät. Puhutaan siis suuremmista järjestelmistä kuten KNX, Z-wave, valmistajakohtaiset ratkaisut tai pienemmistä sovelluksista kuten X10 tai 433.92 MHz tajuusalueen ympärille kyhätyt järjestelmät.

    Yhden kaukosäätimen ja kahden on/off kytkinen "järjestelmät" voisi jättää tämän keskustelun ulkopuolelle.

    Löytyykö Plazalaisilta järjestelmiä tai onko kiinnostusta näitä kohtaan?


    Ja ensimmäinen aloitus:

    Oma tavoite on parin vuoden sisällä siirtää oma asunto automaation piiriin niin paljon kuin mahdollista, protokollaksi valittuna Z-wave. Tällä hetkellä asunnot valot on Strömforsin Connect sarjaa eli ainoa mitä nyt voin tehdä, on ohjata kaikkia asunnon valoja.

    Tavoitteita tulevaisuudessa

    - Softa PC:lle tai erillinen keskus, joka 24h päällä ja hallitsee tätä kaikkea
    - Kaukosäädin, joka ohjaa järjestelmää (keskuksen kautta) ja AV-laitteita
    - Järjestelmän ohjaus webin kautta paikallisesta verkosta ja etänä
    - Valo-ohjaus
    - Lämmitysohjaus (patteriventtiilit ja mukavuuslattialämmitykset)
    - Liiketunnistimet ja valon käynnistäminen tämän pohjalta sisä ja ulkotiloissa
    - Sensorit oviin (kulkukontrolli ja hälytys)
    - Vesi/palo/tmvhälytys
    - Mahdollisesti lukitus ulko-oveen
    - IP kameroiden liittäminen järjestelmään
    - Energiakulutuksen tarkkailu
    - Ajatukset
    - Mahdollisesti ääniohjaus

    Olen tässä jonkin verran tutkinut sopivaa softa-alustaa ja vaihtoehtoja on monia, joista valinta ehkä kohdistuu johonkin näistä kolmesta: Contolthink, mi case verde tai homeseer. Jokaisella omat plussat ja miinukset, mutta näistä lupaavin ehkä homeseer, jonka ainoa miinus näyttäisi olevan järjetön hinta (600 dollaria).

    Kunhan oma projekti remontin jälkeen alkaa edetä, niin infoa tänne :)
     
  2. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Automaatiojutuissa voin ainakin neuvoa kun itse opiskelen talotekniikkaa ja olen vetänyt automaatioprojekteja yrityksessä. Yrityksen nimen jätän kuitenkin mainostamatta. Itselläni ei ole kotona automaatiota, koska talo on vanha. Tuttujen mökille rakennan paraikaa automaatiojärjestelmää. Contolthink-, mi case verde- tai homeseer-järjestelmistä en kyllä valitettavasti tiedä mitään mutta langattomista ohjauksista johdoton tuotteet toimivat ainakin itsellä mainiosti vajassa ja keittiössä.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2010
  3. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katselin vähän tuota homeseer-järjestelmää. Vaikuttaahan se erittäin monipuoliselta, mutta hieman epäilyttää kuitenkin koko järjestelmän raketamista langattomien laitteiden perään. Aina ei voida kuitenkaan taata langattomissa järjestelmissä signaalin kulkua kokemuksieni mukaan.

    Myös energian- ja veden- mittaus tuskin onnistuu täällä Suomessa, missä käytetään yleensä pulssimittausta. Myös venttiilimoottoreiden tulisi sopia Suomessa käytettyihin venttiileihin eli sekin saattaa koitua ongelmaksi. Jos tällä järjestelmällä tekisi koko talon kattavan automaatiojärjestelmän niin hinta tuskin eroaisi hirveästi Suomalaisista järjestelmistä. Mutta valojen ohjaukseen ja hälytyksien käsittelyyn varmasti toimiva järjestelmä.
     
  4. TomBear

    TomBear Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä valittiin x10 järjestelmä asuntoomme lähinnä kustannussyistä.

    Remontoimme 2008 joulukuussa asuntomme lähes sataprosenttisesti. 1939 rakennetun talon sähköt oli uusittu viimeeksi 80-luvun alkupuolella.

    Huonekorkeus oli alunperin 275 cm. Laskimme kattoa noin 17cm ja vedimme kaikki sähköt välikaton kautta. Valojen ohjaus tapahtuu langattomien seinäpainikkeiden kautta, joten painikkeiden paikka ja määrä on vapaasti valittavissa. Vaatehuoneessa ja wc:ssä valoja ohjaa langaton infrapunatunnistin.

    Järjestelmää ohjaa Macissa pyörivä Indigo-softa, tarvittaessa ajastimet ja useimmat "tilanteet" saa ladattua kontrollerin muistiin ja käyttö onnistuu myös ilman tietokonetta/kännykkää.
    Makuuhuoneen, ruokailutilan, sekä eteisen valoihin olen tehnyt scriptit/ajastimet joilla valot sammuvat halutun ajan kuluttua, näissä tiloissa meillä ei ole tarvetta pitää valoja päällä kuin hetkittäin.
    Esim: kun eteisessä laitan valot päälle alkaa ajastin juoksemaan ja 5min kuluttua se himmentää valoja nopeasti -30% ja menee takaisin alkuperäiselle tasolle, tässä kohtaa jos painan "on" nappia uudestaan saan lisäaikaa 10min ja taas ilman painallusta valot sammuvat 5min kuluttua.

    Käytössä on myös "tunnelma" painikkeet joilla valot säätyvät ennaltamäärätyille prosenteille ja tämä nollaa myös edellä mainitut ajastimet.

    Makuuhuoneessa ja eteisessä sisäänkäynnin yhteydessä on myös "all off" ja "all on" napit joilla saa kaikki valot pois päältä tai saavuttaessa kotiin eteisen sekä keittiön valot päälle.

    Ohessa käytössä olevat laitteet:

    Indigo-softa.
    Kontrolleri (kytketty usb:llä macciin, rf-vastaanotto disabloitu) : CM15PRO
    Himmentimet: LW12 sekä LM12W
    Pistorasialaitemoduuli: AM12 (mm. espressokone ja av-laitteet, kotonta poistuttaessa tai nukkumaan käydessä "all off" painikkeen painaminen sammuttaa valojen lisäksi virrat näistä)
    Pistorasiahimmennin: LM12
    Rf to x10 muunnin TM13
    Seinäpainikkeet SS13

    Hintaan paketille on tullut noin 1200 euroa softa mukaanlukien.

    Seuraavaksi olisi tarkoitus tilata x10 hälytysjärjestelmään kuuluvat kosteusilmaisimet sekä mahdollisesti myös palovaroitin. Olen modannut muutamasta paristoilla toimivasta vesivahinkohälyttimestä ja KR22 -kaukosäätimestä väliaikaiset langattomat kosteushälyttimet (kaukosäädin kytketty hälyttimen releeseen, lähettää vuodon havaitessaan määritellyn talo+laitekoodin Indigoon joka taas lähettää SmsMac ohjelman ja apple scriptin yhdistelmällä tekstiviestit puhelimiimme.

    Indigo ei suoraan tue "koodattuja" hälytinilmaisimia mutta pienellä apple scriptin pätkällä ne saa lisättyä järjestelmään.

    Komponentit tilasimme intellihome -kaupasta. Kannattaa myös vertailla hintoja mm. briteissä sijaitsevien x10-komponentteja myyvien liikkeiden välillä.

    Asensin hiljattain Leopardin pyörimään AppleTV-soittimeen ja siirsin Indigon siihen, lukemani perusteella kyseinen laite vie vähimmillään 15w sähköä ja laitteen vääntö riittää myös toimimaan iTunes-palvelimena.

    x10-standardi on jo ikivanha ja sitä on monesti parjattu häiriöalttiudesta mutta meillä ei ongelmia ole ollut kuin yhden viallisen kontrollerin kanssa.

    Indigoon on saatavissa myös iPhone/iPod touch softa jolla järjestelmän ohjaus onnistuu vaikkapa kännykällä. Myös osx:n dashboardiin saa Indigo-widgetin jolla onnistuu valojen säätö näppärästi.

    Tilauksessa on myös Current Cost -energiamittari johon saa myös pc ja osx softan joka tekee kaavioita sähkönkulutuksesta.
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2010
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei langaton varmaan koskaan ihan yhtä varma ole kuin langallinen, mutta z-wave on kyllä jo aika pätevä. Käskyt ovat varmistettuja ja niistä saa infon, jos käsky ei mene läpi. Lisäksi nodet osaavat reitittää liikennettä, oppivat tätä itse ja niitä voi opettaa reitittämään tiettyjen nodejan infoa, jotta käsky menisi paremmin perille.

    Vanhassa kämpssä oli z-waven takana ehkä seitsemän valoa. Kun näiden käskytykseen käytin täysin z-wave standardin täyttämää laitetta (ACT kaukosäädin), ongelmia ei ollut kertaakaan. Jos käytin logitechin 895, joka toteuttaa protokollaa vajaana, välillä käsky piti toistaa. Järjestelmä tosin pieni, joten en osaa sanoa miten skaalautuu.

    Energiamittaus perustuu moduulien sisällä olevaan energiamittariin, ei siis keskukseen. Tämä ei tietysti ole ihan yhtä tarkka, mutta antaa kuitenkin jotain infoa.

    Lämmityksestä jos puhutaan, Danfossin patteriventtiilejä on kahta tyyppiä ja ne jakautuivat tyyliin "uusi ja vanha". Näistä uudempi näyttää kyllä sopivan ilman mitään ongelmia, itsellä on tämä testissä.

    Lattialämmitykseen taisi myös olla danfossilla järjestelmä. Tässä termostaatit voivat olla langattomasti kiinni z-wave verkossa ja näihin termostaatteihin voi olla kiinni langattomasti z-wave lämpötila-anturit, joka sitten välittävät infoa koko verkkoon, ei vain termostaatille.

    Väittäisin, että sitä eroa tulee jonkin verran. Jos omakotitalossa puhutaan esim 10-15000e hinnasta, niin siihen ei päästä mihinkään, ellei sitten asennettavia valoja/rasioita ole monia satoja. Olen suunnilleen laskenut, että tällaisen 4h rivarin varustaa n. 3000e ja tässä määrässä on mukana toistakymmentä valoa, parikymmentä rasiaan kytketävää laitetta, softa, muutaman PIR, ovisensoria jne. Tietokonetta ei toki tule mukana.

    Selkeitä etuja on kasvava laitetarjonta ja ainakin paperilla luvattu yhteensopivuus: valokatkaisijat voi olla strömfors, modulit act, PIR duwilta, serveri homeseeriltä. Järjestelmän voi myös rakentaa osissa (aloituskustannukset pienet) ja sitä voi konfiguroida vapaasti ja helposti.

    Haittoja tosiaan langattomuus, joka ei varmasti ole täysin luotettavaa. Lisäksi järjestelmä vaatii aika tavalla perhehtymistä, henkilö joka vain haluaa helpon ja kätevän automaation, ei varmasti ole valmis opettelemaan jonkun protokollan perusteita, miettimään mitä laitteita tarvitsee ja vielä konfiguroimaan niitä. Kaikkeen tähän uppoaa helposti kymmeniä, ellei satoja tunteja.


    Noin ylipäätään automaation ongelma imo on, että monet järjestelmät on suht arvokkaita ja monesti aika fiksattuja. Kun aloituskustannukset on suuret, laitteistot fiksattuja niistä ei ole kokemusta, monet jättävät ne ostamatta, vaikka niitä myytäisiin argumentilla "maksaa itsensä takaisin viidessä vuodessa". Olisi etu, että järjestelmään pääsee sisällä edullisesti, helposti ja wow-tekijä olisi suuri: laitteiston ohjaaminen vaikka iphonesta näyttää kivalta, vaikka sitä ei koskaan tulisikaan käyttämään.
     
  6. snowyboy

    snowyboy Guest Guest

    Liittynyt:
    31.05.2005
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy kyllä sanoa, että muutamia eri järjestelmiä asentaneena ja ohjelmoineena tällä hetkellä oma suuntaukseni on KNX. Aptus, IHC ja LON ovat tuttuja käytännöstä ja X10 olen tutustunut jonkin verran. Koko ajan seuraan mitä kentällä tapahtuu ja erilaisia järjestelmiä tulee ja menee koko ajan, mutta EIB/KNX on ja pysyy, ja koko ajan vain vahvempana...

    KNX plussat:
    +laitteita saatavilla yli sadalta valmistajalta ympäri maailman
    +eurooppalainen standardi (tutustu osoitteessa knx.fi)
    +toimittajia suomessa esim. ABB(entinen Ensto), Berker, Schneider, Utu jne
    +helppo kaapelointi esim. 2x0,8 (myös vanhaan taloon)
    +saa myös langattomasti
    +rajapinnat muihin verkkoihin löytyy (käytännössä tarvii vain IP)
    +esim. ilmastointikoneessa suoraan knx-parikaapelille paikat
    +pystyy liittämään melkein minkä tahansa laitteen vaikka ei ole KNX väylää
    +esim. sormenjälkilukijan saa ohjaamaan ovilukituksia/murtovalvontaa/sammuttamaan valot poistuessa
    +ei mitään keskusyksikköä, joka voi tiltata (äly hajautettu kenttälaitteisiin)
    +Itsellä esim. iPhone app, jolla voin ohjata/seurata ohjelmoimiani taloja WLANin yli
    +netin yli ohjaus onnistuu
    +saatavilla monenlaisia kauko-ohjaimia, esim. pronto koko talon, ja samalla AV:n hallintaan
    +moduulirakenne, voit hankkia vaikka vain kotiteatterin automaation, johon jo heti pääsee käsiksi esim. iPhonella ja myöhemmin laajentaa koko taloon
    +tulee kodinkoneisiin, esim jääkaappi, kahvinkeitin, APK, PPK, kiuas, televisio ym. kohta myös tässä verkossa
    +tähän mennessä tulleet pyynnöt ja ideat on kaikki saatu toteutettua
    +ja paljon muuta....


    Miinukset
    -hintaa tulee, kun nälkä kasvaa aina syödessä
    -vaatii käytännössä ammattimiehen, jolla on ETS lisenssi (n.1k€) ja koulutus (ware/itseopiskelu saattaa toimia joillekin)
    -tekijöitä vielä harvassa
     
  7. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni tuo 10-15000e on reilusti yläkanttiin. Puhutaan mieluummin alle 5000e urakoista. Pientalon automaation käyttökuntoon saaminen kestää ehkä noin 2 päivää, jos johdot ovat vedetty aikaisemmin.

    Puhuit tuolla aikaisemmin valmistajasidonnaisesta protokollan käytöstä ja
    olen sitä mieltä, että TAC-,Lonix- ja Fidelix-tuotteet voidaan integroida toimimaan keskenään eli sinänsä järjestelmät itsessään eivät ole jäykkiä ja sitä paitsi kaikki järjestelmät kertovat olevansa avoimia.

    Kotiautomaation myyminen tavallisille ihmisille jotka eivät ole tekniikkaintoilijoita on hyvin vaikeaa johtuen ilmeisesti tiedon puutteesta ja markkinoiden pienuudesta. Yleensä kotiautomaatio käsittää lämmön ja ilmanvaihdon ohjauksia. Nämä asuntojen sisävalo-ohjaukset ovat kuitenkin jossain määrin lisähifistelyä :) vaikkakin ihan toteutettavissa.
     
  8. Heikki

    Heikki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2000
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
    snowyboylle kysymys: Mitä suurinpiirteinen tulisi maksamaan asennettuna KNX:ään perustuva taloautomaatiojärjestelmä, johon kuuluisi lähinnä valojen, lämmön ja murtohälyjen ohjaus. Talon asuinpinta-ala 180 m2.
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Nämä on itseasiassa aika mielenkiintoisia ja kiinnostaisi tietää miten toteutettu. Jos olen ymmärtänyt oikein, vaihtoehtoja on pari:

    1) Laitteistoon liitetään AV laitteet esim sarjaportilla ja sitten sarjaporttikomennot/tmv opetetaan järjestelmälle ja joku kovakoodaa komennot järjestelmään. Lisätään ir/rf toistimia ympäri asuntoa jolloin laitteita voi ohjata ympäri asuntoa.

    Noin maallikkona ajateltuna tämä on aika säätöä: Jos järjestelmän haluaa kattavan kaikki toiminnot, pitää kaikki manuaalisesti syöttää järjestelmään ja tämä maksaa ammattilaisella toteutettuna hemmetisti. Lisäksi jokaisen laitevaihdon yhteydessä pitää kaikki tehdä uudestaan käsin ja ylipäätään aika harvassa laitteessa on nykyisin etäkomentomahdollisuuksia.

    2) Toteutetaan järjestelmä puhtaasti ir-/rf toistimina, jolloin mitään ei voi kontrolloida järjestelmän ulkopuolelta, mutta koko asunnosta kyllä. Tämä ei tosin ole automaatiota, vaikka niin annetaan ymmärtää.


    Siinä vaiheessa homma menee mielenkiintoiseksi, kun jotakin rajapintaa ryhdytään oikeasti toteuttamaan suoraan kodinkoneisiin, kuten jääkaappeihin. Itse en tosin olisi aivan varma siitä, tuleeko näin koskaan tapahtumaan. Protokollia tuntuu yksinkertaisesti olevan aika paljon ja jokainen pikkuisenkin menestystä saava protokolla alkaa helposti julistaa kovaan ääneen, että juuri heistä tulee "thö juttu", jonka valitsevat kaikki muut ja joka lopulta toteutetaan jokaiseen jääkaappiin. Sama rumba taidettua nähdä jo muutaman kerran ja ainakaan vielä näin ei ole käynyt.

    Toisaalta en ole aivan varma, onko tarpeenkaan saada näitä muita laitteita automaation ohjattavaksi. Jos jääkaapista saa hälytyksen, kun virta mennyt pois, se riittää aika hyvin. Kiukaan / tmv pystyy myös napsauttamaan päälle ulkoisella muutaman kympin laitteella eli ei tuokaan pakollinen sisäänrakennettuna ole. Mutta toisaalta ehkä jonkun uunissa kypsyvän paistin lämpötilaa olisi kiva tarkastella sohvalta :)

    Noin ylipäätään itse hakisin automaatiosta sähkösäästöä ja mukavuutta. Turvallisuussovellukset ei oikein tässä maassa jaksa innostaa
     
  10. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mitä saa tällä 5000e summalla? Ymmärtääkseni tähän jäädään, jos mukaan otetaan juuri nuo lämmitys, ilmanvaihto, hälytys ja jotain pientä on/off. Mutta jos halutaan laajempi järjestelmä, jossa kaikki valot ja sähkölaitteet, hinta kasvaa aika tavalla.

    Varmasti näin... ja tähän vielä suomalaisten tapa rakentaa "halvalla vaan, väliäkö siitä mitä", niin hankalaksi menee :(
     
  11. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän liittyen ihan mitenkään vittuilematta: kuinka tehokkaasti älytalojen (sic) omistajat käyttää noita järjestelmiä? Onko saavutettu muita etuja kuin valojen ja saunan säätö sohvalta/kotimatkan varrelta?

    Parin oman naapurin kokemukset ovat olleet jopa lievästi negatiivisia, toisella vääriä murtohälytyksiä useita vuodessa (yleensä toki stoopid user error kotiin tullessa) ja toisella mm. ulkovalojen ohjauksen sekoilua keskellä yötä.

    Nimim. miten automatisoin puukiukaan?
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Omia etuja:

    Automaattinen lämpötilan lasku aika yöksi, jolloin nukkuu paremmin ja säästää lämmityskuluissa

    Sähkösäästöä sillä turhia valoja ei ole päällä: valot sammuvat automaattisesti esim vessasta / vaatehuoneesta / kodinhoitohuoneesta, jos niissä ei ole liikettä

    Kaikkien valojen helppo sammutus kun lähtee asunnosta. Helposti jää palamaan johonkin, eikä sitä lähde sammuttamaan kengät jalassa

    Kelloradio menee ensin päälle 6.59 (ei tosin automaation takana) ja tästä minuutin myöhemmin valaistus. On oikeasti todell mukava herätä vrt kännyn huutava piipitys ja valokatkaisimen etsintä pimeässä

    Erilaiset scene tilat on mukavaa hifistelyä arkeen

    Odotan tulevaisuudelta:

    - säädettävää ilmanvaihtoa (yöksi hiljaisemmalla ja kun tekee safkaa tai on vieraita, helppo nostaa tasoa ja/tai se tapahtuu automaattisesti)

    - vesi/palohälytystä (jos vaikka jääkaapin kylmävesiautomaatti alkaa vuotaa, sen helposti huomaa vasta sitten kun tuhansien vahingot jo tapahtuneet)

    - helposti muokattavia / automatisoituja ajatus/hämärä/lämmitysjärjestelmiä (esim pihavalot menee päälle, jos on hämärää ja liikettä, ei muuten, mutta kaiken voi myös ohittaa kaukosäätimellä/manuaalisesti. Auton lohkolämmitin menee päälle 05, jos lämpötila tietyn alle).


    Monet edut on suht pieniä, ehkä sellaista arjen luksusta, joka maksaa itsensä rahallisesti takaisin monen vuoden kuluessa.
     
  13. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Helppo toteuttaa pelkillä releilläkin.

    Liiketunnistimilla ja releillä toteutettavissa helposti.

    Edellisten kohtien mukaisesti helppo toteuttaa. Kotona-/poissa-kytkimellä vaikkapa.

    Edelleen pystytään toteuttamaan perinteisilläkin tavoilla. Kellokytkimen vaatii toki.

    Kellokytkin ja releet hoitavat tämänkin mainiosti.

    Edelleen voidaan mennä pelkillä releillä.

    Releet riittävät. Älyrele/minilogiikka mahdollistaa jo useita eri ryhmiä ja erilaisia ohjauksia. Lämpötilaohjauskin voidaan toteuttaa monilla tavoilla.

    Ei tuossa tullut mielestäni ainoatakaan esimerkkiä, jota ei pystyisi toteuttamaan helposti vaikkapa parilla älyreleellä, hämäräkytkimellä, liiketunnistimilla, perinteisillä releillä ja termostaatilla. Hinta vaan jää vähän perinteisemmällä ratkaisulla murto-osaan "älytalo-ratkaisusta".

    Otetaan nyt pienenä esimerkkinä yksi tapaus. Vähän monimutkaisempaa ulkovalaistusta suunnittelin. Perinteisillä releillä olisi keskuksen koko kasvanut järjettömän suureksi, joten harkitsin ABB:n KNX-pohjaista toteutusta. Hinta olisi kuitenkin jo noin pienellä järjestelmällä kasvanut yli 1000 euroon, eikä tuo sisältänyt vasta kuin pelkät komponentit. Ohjelmointi olisi tehnyt hintaa lisää vielä vähintään satasen. Onneksi tuli sitten huomattua Telemecaniquen älyreleet (Zeli SR2 ja SR3), jollaisella koko homman pystyi toteuttamaan täysin kivuttomasti. Ohjelmointi oli yksinkertaista, eikä tarvinnut ostaa erikseen mitään kallista ohjelmaa. Hintaa paketille tuli alle 1/3 KNX:ään verrattuna.
     
  14. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka oli vitsinä niin kiukaan automatisointi on hieman kysenalaista, koska voi syttyä tulipalo mikäli kiukaan lähellä on jotain palavaa ja kukaan ei ole sammuttamassa syttyvää tulipaloa.

    Tärkeämpää ehkä on tehdä käytöstä mahdollisimman simppeliä, jotta ihmisten tarvitsisi olla mahdollisimman vähän tekniikan kanssa tekemisessä. Tähän ei tarkoita sitä, etteikö siellä taustalla pyöri monimutkaisia säätöprosesseja.

    Lisäyksenä Säätäjän listaan:
    ilmanvaihtoa käytännössä vain siellä ja silloin kun sitä tarvitaan. Eli ilmanvaihtoa säädetään huonekohtaisesti säätöpellillä pienemmälle mikäli huonesssa ei oleskella. Jos lämpötila tai hiilidioksidipitoisuudet ylittävät tietyn rajan niin tehostetaan ilmanvaihtoa. Tällöin puhaltimen säätö toteutetaan painesäädöllä.

    Lämmityksessä voidaan ennakoidaan ulkolämpötilan mukaan moniportaisella säätökäyrällä ja käytetään hyväksi keskiarvolämpötiloja, jolloin tiloja ei lämmitetä turhaan hetkellisten ulkolämpötilojen laskun takia tai lämmitys voidaan toteutta huonekohtaisella lämpötilansäädöllä. On mahdollista käyttää myös ennakoivaa lämpötilansäätöä historia- ja sääennustetiedoilla.

    Valaistus siis toteutetaan ulkotilan asennettavalla valaistusvoimakkuusanturilla, missä on yleensä myös ulkolämpötila-anturi.

    Kätevää ainakin mökkikäytössä on se, että etänä voi avata oven ja poistaa hälytykset käytöstä jos mökille on tulossa esimerkiksi vieraita ilman, että pääsee itse paikalle ja näin avaimiakaan ei tarvitse jakaa.
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Varmasti yksinkertaiset valojutut voidaan hoitaa noilla, mutta jos järjestelmää haluaa kasvattaa ja sitä haluaa hallita muutenkin kuin astelemalla releen luokse, homma muuttuu hankalammaksi.

    Makuasia tietysti miten asian kokee, mutta jos asunto maksaa vaikka 300 000e ja 3000e sinne saa suht kattavan automaation (1% asunnon hinnasta), puhutaan imo aika mitättömästä summasta suhteessa siihen, mitä sillä saadaan.

    Vähän sama asia on autoissa: halvin dacia kuljettaa kuskin paikasta toiseen, mutta silti moni haluaa ostaa vaikka mersun.
     
  16. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota Zeliota pystyy käsittääkseni myös hallitsemaan etänä. Löytyy myös GSM-moduulia ynnä muuta. Se onkin toki lähinnä minilogiikka, ei suinkaan pelkkä rele. Eli niillä pysty tekemään kyllä paljon muutakin kuin yksinkertaisia valojuttuja. Joka tapauksessa erittäin paljon halvempi kuin nuo valmiit väyläratkaisut.

    Noiden hinta-asioiden suhteen olet kyllä täysin oikeassa. Eipä sitä yhden järjestelmän kustannukset juurikaan kokonaishinnassa näy.
     
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pieneltähän toi voi toki tuntua mutta okt-rakentajalla on aina budjetti. Sitten kun pistetään samalle viivalle vaikkapa pari vaihtoehtoa:

    1. kaukosäätimellä vilkkuvat ledivalot olohuoneen katossa 5000 euroa
    2. ulkoporeallas 5000 euroa

    .... niin ei tarvitse kauaa miettiä kummalla saa olonsa tyytyväisemmäksi

    3. kohta voisi olla vaikkapa videotykki + kunnon kangas ja jotain hifiä 5000 eurolla.

    Noista kyllä viimeisenä kallistuisin vilkkuviin valoihin vaikka vilkkus miten automaattisesti :p
     
  18. snowyboy

    snowyboy Guest Guest

    Liittynyt:
    31.05.2005
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yleisesti ottaen nämä järjestelmät on kyllä edelleen sellaisia, että jos asiakas tulee etukäteen kysyneeksi hinnan, niin tekemättä jää. Jos tarvii tietää, niin sitten siihen ei ole varaa.

    Yleensäkään ilman viimeistä piirtoa myöten tehtyjä suunnitelmia, en lähde hintoja arvailemaan, koska siinä tekee vain hallaa kaikille.

    Nyt kuitenkin ihan sinun mieliksi voin esimerkin heittää. En nyt tiedä mihin hintaan tavanomaiset sähköt teilläpäin tehdään, mutta hyvin tehdyille perinteisille jos tulisi hintaa esim. 18000€ niin KNX-järjestelmä perusratkaisuilla olisi ehkä 30000€. Tähän kun lisätään se, että järjestelmät oikeasti integroidaan, sekä laitetaan murtsikkaa, sormenjälkilukijaa, etähallintaa, säätäjänkin toivomat ilmanvaihdon automatiikka, sekä ulkovalot, autonlämmitykset, palo- ja vesivalvonnat sekä kaikki muu niin 50000€:lla pääsee alkuun.

    Kova hinta on seurausta loppumattomista ominaisuuksista, mutta samalla tulee kyllä sitten aika lailla parempaa designia ja käytettävyyttä sekä muokattavuutta.
     
  19. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika heikko asenne, jos tosiaan kauppaat kyseisiä järjestelmiä.

    Perustason sähköistyksen hinta tuskin on lähellekään 18 k€. Uskaltaisin arvella kokonaishinnan olevan lähempänä 10 k€. Tuo hinta sisältäisi jo suurella todennäköisyydellä etävalvontaa lukuunottamatta nuo kaikki lisäominaisuudetkin. 50 k€ on kyllä jo lähinnä ryöstöä, millä ei ole enää mitään tekemistä järjestelmän ja sen komponenttien todellisen arvon kanssa. Tämä ihan vain henkilökohtaisena mielipiteenä.
     
  20. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen täysin samaa mieltä molemmista pointeista.. Kodinautomatiikka on uusi juttu ja kuten kaikkien uusien juttujen kanssa, ensin rahastetaan ne joilla rahaa on ja sitten myydään myöhemmin halvemmalla parempaa niille joilla ei ole liikaa rahaa tai muuten käyttävät nappulansa järkevästi.