Ongelmani on että hiljaisella volyymilla toinen kanava kuuluu hiljempaa kuin toinen ja stereokuva on sivussa. Kun volyymia lisätään vaeltaa stereokuva keskelle, eikä ongelmaa enää esiinny, mutta äänenvoimakkuutta on tällöin hivenen liikaa. Toinen kanava siis vaimene aiemmin kuin toinen. Miten voisi saada homma toimimaan myös pikkaisen hiljaisemmalla volyymilla? Onko kenelläkään heittää vinkkejä miten korjata kyseinen ongelma?
Kuulostaa tietyntyyppisessä voluumisäätimessä tavalliselta ominaisuudelta. Kätevimmin sen saisi fiksattua mikäli pystyt pienentämään voluumia ääntä syöttävän lähteen päästä. Näin pääsisit kääntämään sitä vastaavasti vahvistimesta suuremmalle l. sinne puoltamattomalle toiminta-alueelle.
Kyse on integroidusta vahvistimesta ja tuo volyymisäätimen "ominaisuus" näyttäisi olevan ongelman takana. Vaikeus onkin siinä miten pienentää syöttävän laitteen (CD soittimen) lähtötasoa. Sain naapurifoorumilta vinkin Rothwell attenuator nimisestä tuotteesta joka pystyy juuri tuohon syöttävän laitteen tason alentamiseen. Toivottavasti tuolla ei sitten ole hirveän suurta vaikutusta äänenlaatuun.
Poistamalla cd-soitin ääniketjusta kokonaan ja korvata se tietokoneella. Äänikorttien outputit ovat aina säädettäviä.
Ei ole tilaa tietokoneelle. Piuhojen vedotkaan eivät ole mahdollisia koska TV taso on oma saareke tupakeittiön ja olohuoneen välissä ja kulkuväylät molemmin puolin sitä. Tästä syystä kaikki tarvittavat hifi-laitteet on oltava kyseisen TV tason matalissa hyllyissä. Pieni kerrostalokämppä ei myöskään mahdollista hifi-laitteiden siirtämistä muualle.
Ilman ihme virittelyjä ongelmaan on olemassa kaksi hyvää ratkaisua. Pyydä huollossa vaihtamaan laadukkaampi potikka äänenvoimakkuudensäätöön tai vaihda koko vahvistin.
Mikäli luet Rothwell sivun jutun niin huomaat että potikan vaihto ei välttämättä korjaa ongelmaa. Vahvistinta tai kaiuttimia en nyt viitsi lähteä vaihtamaan.
Nuo roswell-vaimentimen kaltaiset linjavaimentimet voi sitten tehdä itse/teettää jossain e-huollossa n. 20 euron hintaan 10-15 dB vaimentavana välijohtona. Tämä tapahtuu kahdella vastuksella jännitettä jakava vaimennuskytkentä liittimen sisälle tekaisemalla. Tämä siis siihen katsoen paljonko noista rosweleista kannattaa maksaa.
Hiukan kannattaa tarkastella kriittisesti ylihintaisen kaupallisen tuotteen markkinointimateriaalia. Tuo ei korjaa varsinaista vikaa joka on potentiometrissä. Mikäli välillä haluaa kuunnella lujempaa niin homma menee aikamoiseksi sähläämiseksi liittimien kanssa ja johtimet ovat katkeamisvaarassa. Minimikustannusratkaisu on käyttää balanssisäätöä yhtäaikaa äänenvoimakkuussäädön kanssa. Paras olisi korjata itse vika. Laadukkaiden potentiometrien valmistajista tunnetuin lienee Alps.
Ehkä tuota uskaltaisi lähteä itse kokeilemaan jos tietäisi vastusten arvot ja muut tarpeelliset tiedot. Onkohan tämä oikea kaava vaikka siinä on kaiutin kuvattuna? Mikäli on, niin mikä mahtaa olla se impedanssi joka tuohon syötetään?
Voihan tuolla laskea. Impedanssiksi laitetaan vahvistimen tuloimpedanssi, joka luultavasti on luokkaa 10 kOhm. Täällä ja täällä on myös esimerkkejä yli 20 dB:n vaimentimista.
Nyt en oikein ymmärrä miten ja miksi homma menisi sähläämiseksi? Kun linjavaimentimet ovat paikallaan, niin ei niitä siitä välistä enää pois oteta. Niiden tarkoitus on että volyymipotikasta pitää kääntää himpun verran enemmän ohi alussa olevan "huonon" alueen. Jos halutaan kuunnella kovempaa, väännetään potikasta vielä enemmän volyymia
Jos signaalitaso vaimentimen kanssa on alhaisempi kuin vahvistimen sisäänoton herkkyys, niin et saa ääntä enää kuulumaan yhtä lujaa kuin ennen vaikka kuinka kääntäisit potikkaa. Lisäksi pohjakohina nousee vaimennuksen verran korkeammalle. Roswellin tapauksessa menetät 10dB dynamiikasta. Kannattaa myös kokeilla ennen ostoa riittääkö tuo 10 dB:n vaimennus edes ongelman häivyttämiseen vai tarvittaisiinko enemmän vaimennusta. Minusta vaan olisi loogisinta korjata todellinen ongelmakohta eikä yrittää piilottaa sitä.
Jaahas, eli juottamaan? Tuohan onkin ihan hyvä laskuri. Driverin impedanssiksi syötetään Rotel RA-04:n (näen kristallipallostani että vahvarisi on RA-04 ) linjaoton impedanssi mikä on valmistajan mukaan 24 kOhm. Tuossa alkaa muuten antoimpedanssi sitten (R2) nousta melkoista kyytiä. Se kannattaa varmuuden vuoksi pyrkiä pitämään alle 5 kilo-ohmissa ettei yläpään taajuusvaste ala kärsiä vahvarin mahdollisen ottokapasitanssin tekemästä hiipumisesta. Kuitenkin niin ettei vaimennus kasva liian suureksi. Tuon perusteella 16 desibeliä olisi sopiva vaimennuksen määrä l. 20 kOhm ja 4,5 kOhm vastukset olisivat the oikeat. Juottaminen tapahtuu juurikin tuon simulaattorikuvan mukaisesti: 20 kOhm sarjaan l. keskikarvasta RCA:n keskitappiin, 4,5 kOhm RCA-liittimen rinnalle l. keskikarvasta/-tapista RCA:n runkoon. Tarkasta juotoksesi yleismittarilla ohmimittauksena molemmista päistä ennen viemistä paikalleen. Toisesta päästä pitää näkyä 24,5 kOhm ja toisesta l. vahvistimeen tulevasta päästä 4,5 kOhm. Varoituksen sanasena muuten vielä: kaiuttimista kuuluva kohina tulee lisääntymään tällä kytkennällä jonkin verran. 16 dB:n vaimennuksella sitä voi tulla jo melko reilusti. Silloin vaimennusta pitää vähentää, mutta samalla on pakko hyväksyä vaimentimen antoimpedanssin (R2) nouseminen yli 5 kOhmiin. Tämä saattaa vaarantaa Taajuusvasteen.
Siinä mielessä kyllä että jos kyse on oikeasti viasta, niin se pitää tietenkin korjata tai jollain tapaa korvata. Olen ottanut yhteyttä myyjään. Katsotaan mitä tapahtuu...
Nyt löytyi toinen laskin joka antaa järkevät arvot 24 kOhm impedanssilla ja 3 db vaimennuksella. Toimiiko tuo "T attenuator" ratkaisu joka antaa vastaukseksi 68,1 kOhm ja 4,1 kOhm vai pitääkö käyttää tätä "Matching T" laskinta jolloin sopivat arvot löytyvät 24 kOhm sisäntuulo- ja 4,5 kOhm ulosmeno-impedanssilla ja 13 db vaimennuksella ja antaa tällöin arvot 21 kOhm, 76 Ohm ja 4,9 kOhm? Edit: Itse kun vähän pähkäilin, niin kyllä se tuo jälkimmäinen on se oikea vaihtoehto. Tuohon alkuperäiseen (ja Maverickin kommentoimaan) ehdotuksen lisäksi tulee lisäksi yksi vastus lisää. Edit2: Mistä muuten tietää tuon toisen impedansin joka on syytä pitää alle 5 kilo-ohmissa?
Oletko jo määrittänyt sopivan vaimennuksen? Sen voi tehdä seuraavasti. Laita lempimusiikkiasi soimaan ensin kuunteluvoimakkuudella, jolla kanavaepätasapaino ei häiritse. Merkitse äänenvoimakkuussäätimen asento muistiin. Vähennä sitten äänenvoimakkuutta haluamallesi kuunteluvoimakkuudelle. Merkitse taas äänenvoimakkuussäätimen asento muistiin. Vaihda äänilähteeksi 50 Hz sinisignaali ja mittaa yleismittarilla vaihtojännite kaiutinlähdöissä molemmissa äänenvoimakkuussäätimen asennoissa. Tarvittavan vaimennuksen voit sitten laskea yhtälöllä 20 x LOG (V2/V1).
Tämä nyt menee tosiaankin vähän leikkaa-liimaa-yhdistä -purkkapatenteilla kekkuloinniksi asian kanssa, mikä pitäisi olla HiFi -titteliä kanniskelevissa vahvareissa kunnossa itsestäänselvyytenä. Tuollaisesta passiivivaimentimesta tulee kuitenkin sivuvaikutuksia soundiin. Mitä olivat joko se kasvanut suhina kaiuttimista tai sitten diskantissa liian aikaisin syöksyyn sukeltava taajuusvaste. Niitä sinne soundiin tulee, kysymys on vain paljonko niitä tulee. Tämä tekee käytännön kuuntelusta noitten sivuvaikutuksien bongailua, mikä on mielestäni henkilökohtaisesti yhtä helvettiä. Kuuntelurauha on menetetty, rentoon kuunteluun ei pysty. Se Rotelin volikkasäädin pitäisi nyt saada fiksattua oikeasti HiFi-kuntoon, kuten Ykskytä jo heti ehdottikin. Vaimennin on pelkkä hätäratkaisu.
Harrastushan tämä vain on joten sallittakoot myös tietoisesti "typerät" ratkaisut. Niistä voi oppia pienin kustannuksin yllättävän paljon .