Lampuista (ns. päivänvalolamput, 5000-6000-kelviniä)

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hypno, 06.03.2007.

  1. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sori, kaikki ehtivät jo mennä.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei ole valmislamppuja yhtään. Irtoledeistä ja romukännylatureista sun muusta roinasta lamppuni on kasattu.

    Meneillään on fillarilampun neljännen sukupolven rakentelu. Sen jälkeen asunnon valoja uudistan, ledipohjaisiksi nekin kaikki. 3 kämpän valaisinta odottaa vaihtoa loisteputkista ledityyppiseen.

    Liesikuvusta hajosi pari päivää sitten kivikautinen kynttilälamppu, siis hehkulamppu...
    En ole saanut läpinäkyvää muovikantta irti (voi haljeta jos väkisin vääntää, ei näy mitään varsinaisia avausmekanismeja), en siis tiedä monenko watin kynttilälamppu tarvittaisiin hajonneen tilalle.

    Pirun hankala "sokkona" nyt tehdä ruokaa kun ei enää kattilan sisälle valoa pääse, eikä värintoistoltaan riittävää valoa ollenkaan.

    - EN OSTA liesikupuun loisteputkityyppistä lamppua, enkä edes käytä toisaalla jo olemassaolevaa kynttilämallista säästölamppuani (wanha, 5 sekunnin välkkyvä syttymisviive), koska niissä on niin huono värintoistokyky, ja nimenomaan ruokaa valmistaessa pitää värien toistua nätisti, muuten alkaa oksettaa.
    - EN OSTA ledityyppistä valmista kynttilälamppuakaan, koska halvoissa ainakin värintoistokyky on huono, ruoka näyttäisi sairaalta ja homeiselta!
    - HENKIEN TAISTO kiusaa mieltä, että kannattaisiko uhrata vielä se yksi euro ja ostaa perinteinen kynttilälamppu, siis hehkulamppu, vuonna 2009. Se toki kestäisi seuraavat 10 vuotta kyseisessä paikassa, ja takaisi tutun "rikkaan" värintoiston, sapuskan valmistukseen sopivan. Mutta kun hehkulamppu ei ole moderni ratkaisu, se ei ole ledilamppu. Kaikki uudet lamppuni ovat ledityyppisiä. Hirveä dilemma. Menee varmaan vuosi sokkona kokatessa ennen kuin päädyn johonkin ratkaisuun.



    JOS olisi olemassa värintoistoltaan moitteeton "studio"-miniloistelamppu kynttilämuotoisena eli solakkarunkoisena E14-kannalla ja viiveettömällä syttymysnopeudella, sitten sellaisen voisin ostaa. Muussa tapauksessa ostan hehkulampun ja aloitan vaikka sivuprojektina tee-itse-ledilampun tekemisen E14-kantaisena. Muuntaja on vaikein haaste, mahduttaa se pieneen tilaan. Ledin jäähdytys toinen haaste, en voi suurta tehoa käyttää, liesikuvussa on kuumat paikat.

    Luultavasti kuitenkin pitää hylätä liesikupuun integroitu valaisinosuus (se ei tarjoa riittävästi jäähdytystä ledilampulle) ja ostaa/rakentaa täysin erillinen muu valaisin, joka sijoitetaan liesikuvun alle. Vesitiivis sen pitää olla, ja litteärakenteinen. Pintaliitos-ledinauhaa kuvun päästä päähän ja useana vierekkäisenä vetona? Päälle akryylilevy tai lasilevy. Mutta mistä hitosta saisi värintoistoltan priimaluokkaista ledinauhaa, ei yhtään mistään. Ellei se ole Osramin tai vaihtoehtoisesti Luxeonin (=Philips?) valmistama ja kasattu tarkoin lajitelluista ledeistä, eli hirvittävän kallis. Kiinalaisia halpoja ledinauhoja en uskalla kokeillakaan, oletan niiden värintoiston olevan käyttökelvoton, sapuskan valmistukseen siis. Punainen sävy saattaa olla totaalisesti kateissa, vaikka ledinauha myytäisiin lämpimän valkoisena. Eli en osaa enää annostella ketsuppia pastaan, kun ketsuppi on harmaata eikä punaista! Tällainen virhe syntyy jos siirrän kattilan hehkulampun alta metrin vaemmalle tai oikealle, jossa valoa antavat 60 cm loisteputket, tavalliset. Niissä on kelvoton värintoistokyky. Nekin silti käytän loppuun kunnes putki niistä hajoaa ja sitten korvaan ledeillä tai jollain muulla, värintoistoltaan moitteettomalla, vaikka studioloisteputkella.

    Vanhan lampun hajotessa on siis sopiva aika uusia lamppu modernimmaksi. Mutta liesikupuvalaisimen lampun hajoaminen tuli niin äkillisesti ja varoittamatta, että en ollut varautunut sen uusimiseen, opetellut vielä hermeettisten ledivalaisimien rakentamista. Ja koska uuden valaisimen suunnittelussa menee ainakin vuosi (minulla, olen täydellinen idiootti, en pääsisi edes MENSA:n kynnysmaton päälle ovikelloa soittamaan), joten korvikevalaistus odotteluajaksi pitää keksiä. Taidan ostaa lähimmästä isosta kaupasta halvimman tarjousvalaisimen, hehkulamppu- tai halogeenityyppisen spotin, ja heijastaa sen valo keittiötasolta ylöspäin, liesikuvun kautta kattilan sisään kimmoten. Tällöin valaisin pysyy kuivempana eikä kastu höyrystä, ei mene oikosulkuun.
     
  3. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mun mielestä ledejä ei tulis mennä tunkemaan mihinkään kantoihin tai liian pieniin kuppeihin lainkaan. Ei ne vaan oikeen mitenkään voi toimia riittävän luotettavasti, mikäli hyvä määrä valoakin on tarkoitus saada.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Halogeeniksi meni kokkausvalo. 4 euroa maksoi Airamin 28 watin halogeeni-kynttilälamppu, joka vastaa valon määrältään 40 watin hehkulamppua. Värintoisto kapineella on moitteeton, vaikka värilämpötila tietysti onkin lämmin, mutta sapuskan keittelyyn tämä siis sopii kuin nyrkki taikinaan. Sain 10 vuotta lisäaikaa pohtia korvaavaa lamppua. Leditekniikka lienee siihen mennessä saavuttanut hyvän kuumuuden- ja kosteuden kestokyvyn ja värintoiston puhtauden. Ja loistelamput kuolleet sukupuuttoon. Tai oppineet syttymään viiveettä ja palamaan vakiolla valovoimalla ja värintoistolla ensisekunnista alkaen.
     
  5. Hypno

    Hypno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ebaysta saapui kaksi 5500-kelvinin 36W lamppua E27 kannalla. Syttyy heti ja about täydellä tehollakin, en kyllä huomaa eroa että nouseeko teho syttymisen jälkeen. En ainakaan huomaa mitään suurta eroa värisävyissä Viva-Liten kanssa, sopivat siis yhteen hienosti samassa huoneessa. Hinnanero on kuitenkin 1/3 tai 1/4 Viva-liten hinnasta joka on hirveän suuri hinnanero. Uskon että Viva-litessä on kyllä aikamoiset katteet. Suosittelisin E27-kantaan näitä ja Viva-litejä E14-kantaan (en löytänyt E14-kantaisia 5500-kelvinin lamppuja ebaysta tai muuten googlettamallakaan).

    PS. Jos joku löytää E14-kantaisia 5500-kelvinin lamppuja, antaisin suuren kiitoksen tälle linkittäjälle joka saa vaihtamaan kalliista Viva-litestä toiseen vaihtoehtoon (lue: halvempaan vaihtoehtoon ;).
     
  6. jarppis

    jarppis Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oisko 6000K ok? http://www.androv-medical.com/PDF/9W_Candles_UK.pdf

    Itse olen tilannut tuolta Androvilta noita E27 kantasia ja sävy on aikalailla Viva Liten kaltainen. Ihan vierekkäin en ole niitä vertaillut.
     
  7. Sapa

    Sapa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    229
    Saadut tykkäykset:
    0
    Androv-Medical ei sitten enää toimita lamppuja Suomeen. Ilmeisesti postituskustannukset ovat rikkoutumisten takia nousseet liian koviksi. Kuulemma etsivät vaihtoehtoista lähetyssopimusta tai jälleenmyyjää Suomeen. MuroBBS:stä voi lukea lisää.
     
  8. jarppis

    jarppis Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    No voihan p. Heti kun löytyi yksi paikka, mistä noita vois aina tarpeen tullen tilailla. Olisi pitänyt tilata heti samantien useampia noita. Adlux näyttää olevan se Suomen ainoa, niin voi pitää hinnat korkealla :(
     
  9. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ecozonen lamput ovat mielestäni vähintään yhtä hyviä kuin Androvin, tosin kestävyydestä en voi vielä sanoa mitään.

    Edullisempi vaihtoehto on Energetic, joka vaikuttaisi olevan ainakin hintaansa nähden hyvä ostos (noita sai vieläpä puoleen hintaan jokin aika sitten).
     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2009
  10. JulleJ

    JulleJ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen verran Ecozone ja Energetic häviävät Androville, että ne eivät ole täyden spektrin lamppuja (värintoistoindeksi CRI 85 ja 80). Androvilla CRI on 95.
     
  11. pezku^

    pezku^ Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei varsinaisesti osu aivan aiheen kategoriaan, mutta ensimmäistä kertaa Suomessa silmiini osui Bauhausissa, että siellä on myös Osramin Cool white -värisävyn energiansäästölamppuja kaikissa teho- ja kantaversioissa. Niissä taitaa värilämpötila olla 4000K:n luokkaa. Alkaa tännekin maailmankolkkaan saapumaan muita kuin kusenkeltaisia energiansäästölamppuja. Lamppujen värintoistoindeksistä en osaa äkkiseltään sanoa mitään.
     
  12. kupukka

    kupukka Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    674
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on syttymisaika näillä Androvin lampuilla?
     
  13. jarppis

    jarppis Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Himmennettävät mallit, mitkä on käytössä syttyvät kyllä "heti", kun napista painaa. Eivät minun mielestä mitenkään hitaasti syty ja jää ihmettelemään syttymistä.
     
  14. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Perusmalli syttyy heti noin 70-80% teholla ja saavuttaa täyden tehon noin 10 sekunnissa.
     
  15. jarppis

    jarppis Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oulun Bauhaussissa oli heti avausviikolla myytävänä erä Osramin Daylight (Lumilux E27 kanta, 860) lamppuja. Ostin niitä jokusen, mutta sen jälkeen niitä ei ole valikoimissa näkynyt. Noita Cool White lamppuja kyllä on Oulussa hyllyssäkin. Varmaan ne noita tilais, jos/kun viittis kysäistä. Valo ei ihan ole Adluxin ja Androvin tasoa, mutta kelpaa minulle ulkovalaisimiin.
     
  16. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Energeticin lampuista yksi hyytyi jo reilun kuukauden jälkeen, joten niitä ei voi kyllä mitenkään suositella vaikka hinta on halpa.
     
  17. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on paperikattovalaisin johon menee 3 tuollaista E27 valaisinta. Huoneen koko n. 15 neliötä... Pyytäisinkin tässä arvionti apua siihen monen watin päivänvalolamppuja tähän kanattaisi katsella liiankirkas / -pimeä akselilla?
     
  18. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yhtään enempää asiaa tuntematta ainakin nettisivuilla sanotaan näin:

    Q: What about delivery to other countries?
    A: We do deliver throughout Europe, and charges are the same for delivery, plus you have the option to purchase in Euros when checking out on this website. For orders OUTSIDE Europe UK VAT is automatically deducted.

    Onko nettisivut päivittämättä vai toimitetaanko lamppuja vieläkin suomeen?
     
  19. Virittelijä

    Virittelijä Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2006
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.valotorni.fi/ :king:
     
  20. JulleJ

    JulleJ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sopiva valon määrä riippuu huoneen käyttötarkoituksesta. Tässä Adluxin näkemys aiheesta: http://www.adlux.fi/public/koti/valomaarat.html

    Omiin kokemuksiini perustuen heittäisin, että suoraa valaistusta käytettäessä 5W/m2 voisi olla sopiva lähtökohta. Tässä tapauksessa kokonaistehoksi muodostuu 5W/m2*15m2=75W, joka on mahdollista saavuttaa kolmella esim. Viva-Liten 26W:n päivänvalolampulla.

    Kannattaa varmistaa, että lamput mahtuvat valaisimeen. Ainakin Viva-Litet ovat varsin kookkaita.