TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

  1. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tieto perustuu faktaan. Aiemmin tässä keskustelussa on esitetty kaksi lähdettä (Helsingin sanomien artikkeli ja Finnpanelin viimeisin tutkimus), joiden mukaan lähteestä riippuen 97% tai 90% prosenttia väestöstä katsoo jotain Ylen ohjelmaa viikottain. Jos et usko näihin tutkimuksiin, sopii esittää edes joku vähäinenkin fakta, joka tukee sitä olettamusta, että Suomalaiset eivät pääasiallisesti ole tyytyväisiä Ylen tarjontaan.
     
  2. Kicker

    Kicker Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2006
    Viestejä:
    247
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt vaan kertaamaan tuolta aiempia vastineita, mm. unrealilta. Ei viitsi toistaa...

    Niin, no onkos Finnpaneli ja mitä ne muut olivatkaan tehneet mielipidetutkimuksia vaikka tyyliin "Antaako YLE mielestäsi vastinetta maksetuille rahoille?" Nimittäin aika kova on tuo hinta, jos YLE:ltä sattuukin löytymään yksi kiinnostava ohjelma viikossa.

    Osaltaan tuo johtuu siitä, että sinä lupamaksulintsari olet aiheuttanut budjettiin vajetta nykyisellään, joka mahdollistaisi sen YLE:lle tarkoitetun ohjelmasisällön tekemisen aiotusti :)

    Älä nimittele! En omista digiviritintä enää, sillä ei TV:stä ole tullut juuri mitään katsottavaa pitkiin aikoihiin, varsinkaan YLE:ltä. Radiota en ole kuunellut koskaan ennenkään.

    Yritä kasvaa henkisesti ja ymmärtää, että meitä on todella paljon sellaisia, jotka arvostavat kotimaisuutta, laatua, asiallisuutta ja viihdettä ja sen sellaista, mitä YLE tarjoaa ja joita MIKÄÄN ulkomainen kanava ei tee, vaikka kasvattaisit potentiaaleissa kanavamäärät samaan hintaan.

    Minä ymmärränkin teitä, eikä minulla olekaan mitään teitä vastaan. Yritä sinäkin kasvaa henkisesti ja ymmärtää, eten minä kertakaikkiaan tarvitse YLE:ä, enkä näin olleen halua maksaa sille mitään, haluaan käyttää ropposeni parempaan tarkoituksen.

    Nelonen ja MTV3 toki sivuavat osaltaan näitä, mutta esim. asiaohjelmien suhteen ne liikkuvat lähinnä seiska- tai seuratasolla monesti, kun YLE:ssä ollaan suomenkuvalehtitasolla. Draaman ja lastenohjelmien suhteen en keksi nasevia vertailulehtiä, mutta parempaa YLE:ltä on tullut. Urheilu- ja viihdeohjelmissa on ostosopparista riippuen samankaltaisuuksia, mutta YLE sattuu näyttämään ne isoimmat kisat esim.

    Ja sitten pitää muistaa taas mainita YLE:n radio-ohjelmatkin, jotka sinä taatusti unohdat mielestäsi joka kerta, kun elät telkkarimaailmassa tod.näk. Sitä vaan löytää itsensä useammin YLE:n kanavilta kuin soittolistakanavilta, joita on 13 tusinassa ja joiden kuuntelusta jo yksi päivä saa hulluksi, kun tulee sen 75x joku räpardisti ja joka biisin jälkeen hokemat "vain parasta parhailta ja parhaille, vain meiltä ja teille".


    Sinulla on täysi vapaus olla katsomatta ja kuuntelematta näitä kanaavia, eikä kukaan sinua nistä laskuta.

    Josta tuli mieleen uusinnat: PlusTV ja Canal+ ne vasta toistavat toistamasta päästyään sarjoja ja leffoja! Se vain on myös niin helppo unohtaa...

    Edelleen ei ole pakko näitä kanaavia seurata, eikä tarvitsekaan maksaa mitään toisin kun YLE:n tapauksessa.

    Väkisin? Mitä sä höpäjät? Ei niitä "väkisin pidetä hengissä" BBC:tä, SVT:ia tai muita vastaaviakaan, sillä niilläKIN on vankkumaton katselija- ja kuuntelijakuntansa, ihan kuten YLE:lläkin!

    Väkisellä tarkoitin sitä, että muut kanavat joutuvat tekemään jotakin rahansa eteen ja kilpailemaan. Tulevan mallin mukaan YLE:lle tullaan kerämään rahaa VÄKISIN ja näin siis tullaan pitämään sen väkisin hengissä, vaikka tarjonta ei olisikaan kilpailukykyistä (=kiinnostavaa).

    Oikeastaan yhteenvetona voisin vain sanoa, että aika samaa se millä YLE tule jatkossa budjetinsa kattamaan, kunhan demokratian nimissä jättää mahdollisuuden olla seuraamatta ja maksamatta, jos näin joku haluaa - tämä olisi edes jonkin verran oikeudenmukaisempi ratkaisu kuin mikä on nyt esitetty. Näin sanottuani, en enää jaksa kommentoida viestejä, sillä näkyy nämä pyörivän samaa kehää koko ajan.
     
  3. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    YLE:n olemassaolon voisi mielestäni parhaiten perustella sillä, että se tarjoaa oikeasti järkevän vaihtoehdon muullekin kuin katsojamäärän maksimoivalle viihteelle. Mainosrahoitteiset kanavat pyrkivät (tietenkin) maksimoimaan katsojamäärän ja sitä kautta mainosrahat. Tämä näkyy siinä, että tarjotaan helpointa ja halvinta mahdollista viihdettä joka katsojiin uppoaa (Salatut elämät, Kauniit ja rohkeat, Hollywoodin ö-elokuvat ja nykyajan vitsauksena reality-sarjat). Mikäli yhteisesti rahoitettua vaihtoehtoa, jolla ei ole mainostulojen luomaa painetta, ei olisi, olisi TV:n tarjonta monta kertaluokkaa suppeampaa. Jos TV:n näkee vain ja ainoastaan "aivot narikkaan"-viihdettä tarjoavana konseptina, ei varmaankaan osaa arvostaa YLE:n toimintaa. Ikävä kyllä YLE:kin on viime aikoina hieman lipsunut tuonne helpomman ratkaisun puolelle.

    YLE:n tarjonnan voisi suurelta osin kiteyttää sanoihin laadukkuus ja puolueettomuus. Sen välittämiin uutisiin, dokumentteihin, luonto-ohjelmiin ja asiaohjelmiin kuuluu tietylle tavalla "vanhoillisempi" ja vähemmän sensaationhakuinen lähestymistapa kuin mainosrahoitteisten kanavien. Näin se toimii tasapainottavana tekijänä ja ehkä jopa vaihtoehtoisen näkökulman antajana (no ainakin teoriassa).

    Lisäksi YLE pystyy kohdistamaan ohjelmistoaan paljon pienemmälle kohdejoukolla kuin mainosrahoitteiset kanavat. YLE Teeman tarjoamat oopperat, kielikurssit, vaihtoehtoelokuvat yms eivät todennäköisesti koskaan saisi mahdollisuutta katsojalukuja maksimoivalla kanavalla.

    Kiteytettynä se, mitä yritän sanoa on, että maksaessaan YLE:n rahoitusta, missä muodossa se sitten kerätäänkään, maksaa siitä että on olemassa vaihtoehto. Jos ei vaihtoehtoa halua, eikä ymmärrä sen puuttumisen aiheuttamaa vaaraa, ei varmastikaan ymmärrä myöskään syytä rahoittaa sitä.
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2009
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Tosiat pitää tulkita siten että ihmiset ovat erilaisia ja siten myös työllistymisherkkyys vaihtelee. Toisille se mukava ja hyväpalkkainen työ järjestyy tuosta vaan (suhteet, pärstäkerroin, tuuri, jne.) kun taas toisille työnantajat nyrpistävät nenää vaikka kuinka pommittaisi hakemuksilla ja tutkinnoilla. Tästä syystä esim. sinusta saattaa tuntua että työttömyys johtuu pelkästä laiskuudesta. Miten selität nykypäivän YT-neuvottelut ja lomautukset? Ovatko Nokian insinöörit yhtäkkiä laiskistuneet?

    Samaa mieltä. Pakkomaksuna se ei ole kovin suuri ongelma koska lähes koko kansa käyttää Ylen palveluja. Suuruudeltaan se on ongelma monille.

    No uskoisin mediamaksun kasvavan lähinnä inflaation verran. Tehokkuus ei ole edes hyvä asia kaikilla elämän sektorilla. Valitettavasti tehokkuudesta on tullut nykypäivän suuri mantra jota hokevat ihmiset eivät pysähdy miettimään mitä mielekäs elämä on. Mahdollisimman paljon mahdollisimman tehokkaita suorituksia? Tuskin. Pilaamme toistemme elämän vaatimalla toisiltamme liikaa.

    Näinhän se työnjako on ollutkin.



    Yhteiskunnassa on valtavasti paperinpyörittäjiä ihan vaan osallisuuden takia. Ilman työtä nämä ihmiset masentuisivat. Työn tuottavuus on nykyään niin valtavaa että voisimme lisätä vapaa-ajan määrää merkittävästi ilman sen kummempaa elintason laskua (no turhaa roinaa ehkä olisi vähemmän mutta onnellisuuden taso olisi korkeampi). Ojan kaivamissa vain täyttämistä varten ei tietenkään ole mitään järkeä. Seteleiden painamista en edes viitsi kommentoida.
     
  5. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Yleläisiä ei kannata syyttää siitä että joka pitää heidän asioistaan huolta. Itse ratkoisinkin asian toisin mutta en ole tässä työryhmässä mukana.

    Menojen jatkuvassa supistamisessa on makrotalouden kannalta se ikävä puoli että rahan kiertonopeus alenee. Jos Yle maksaa ulos rahaa vähemmän, se tarkoittaa pienempiä tuloja joillekuille jotka taas ovat pakotettuja supistamaan omia kulujaan ja negatiivisten kerroinvaikutusten kierre on valmis. Taloudessa on hävikkiä (asiat menettävät arvoaa kulumalla ja menevällä rikki). Tuota hävikkiä kompensoidaan työnteolla ja positiivilla kerroinvaikutuksilla eli kierrättämällä rahaa sellaisia reittejä pitkin joiden kerroinvaikutus on mahdollisimman suuri. Ylen toiminnan raju supistaminen saattaisi lopulta viedä sinunkin työsi (riippuen siitä millä alalla toimit).
     
  6. avisio

    avisio Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Enpä usko, että laiskistumisesta on kyse, vaan siitä, että kun työn tuottavuuden lisääntyessä, lopputuotteen kysyntä pysyy ennallaan, tai laskee, ei työn kysyntä enää pysy ennallaan.

    Mielestäni työnjako Ylen ja markkinaehtoisten toimijoiden välillä ei ole niinkuin ehdotin, vaan Yle nimenomaan kilpailee monien markkinaehtoisten toimijoiden kanssa, esim. Jenkkisarjat telkkarissa, urheilun suurkisat, koko YLEX kanava.

    Pidän paljon monista ylellä lähetettävistä ohjelmista, kuuntelen monta tuntia päivässä Yle 1 radiokanavaa, ja Suomalaisista TV kanavista katson lähes ainoastaan Yle teemaa, jonka ohjelmat kuitenkin harvemmin ovat Ylen omaa tuotantoa. Eli olisin siis kärsijöiden joukossa, jos Yle ei täyttäisi markkinoiden jättämää aukkoa. Väitän silti, että Yle myös tunkeutuu kilpailemaan julkisen rahoituksen turvin, markkinaehtoisten toimijoiden joukkoon.


    ----------OFFtopic-----------

    Näinhän mainitsemassasi Nokiassa tehdäänkin. Eli vapaa-aika lisääntyy, kun työn tuottavuus kasvaa. Valitettavasti(?) on vain niin, että muutos yksittäisen työntekijän kohdalla on -37,5h/viikko, eikä esim -2h/viikko.
    Ranskassa yritettiin lyhennettyä työviikkoa, mutta vähin äänin on monella alalla siirrytty takaisin samanpituiseen viikkoon, kuin meillä (lomat ovat edelleen meitä pidemmät).
    Uskon kuitenkin, että keinot vapaa-ajan joustavaan lisäämiseen jossain vaiheessa keksitään, mahdollisuudet tähän ovat ainakin isoilla työnantajilla, joissa monet tekevät tasan samaa työtä.

     
  7. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    Väittämän perustaksi voi hakea faktaakin. Ohessa luvut YLE:n vuosikertomuksista - ylen kulut viime vuosina:

    2008: 401 M€
    2007: 419 M€
    2006: 416 M€
    2005: 452 M€
    2004: 429 M€
    2003: 412 M€
    2002: 446 M€

    Mun mielestä nämä luvut eivät perustele väitettä että mediamaksulla on vain yksi suunta. Tietty inflaation vaikutus pitää huomioida mutta trendi ylen kuluissa on ollut selvästi flätti ellei peräti alas päin. Ja kun ajatellaan että samalla on palvelutarjoamaa selvästi laajennettu ja inflaatio raksuttanut melko merkittävästi...
     
  8. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, jos et ole huomannut, niin YLE on ollut tämän vuosikymmenen aikana historiansa pahimmassa talouskriisissä. Tv-maksua on nostettu reilusti yli inflaation (v. 2003 165e -> 2009 224 e = 36% korotus; inflaatio 11%), ja siitä huolimatta talous on ollut pahasti kuralla. Toimintoja on ollut pakko karsia, ja hyvä niin. Tuo budjettimenojen maltillinen kehitys on ollut pakon saneleman ratkaisu, haluja ja kykyjä kulutusjuhlaan olisi kyllä ollut. Itse asiassa YLE on pantannut mm. tekniikan investointeja, ja lähivuosina on tiedossa lisämenoja. Toimintojen karsimista olisi siis jatkettava. Yksi menoautomaatti on moneen kertaan mainitut ruotsinkieliset toiminnot, jotka imevät 25-30% resursseista. FST5:n katsojaosuus oli vuonna 2007 kokonaiset 0,2%. Melko kallista... YLE on.

    Muuten, valtion tuloverokertymä v. 2008 oli n. 14 miljardia euroa. Jos YLE:n rahoitus otetaan valtiolta, tietää se keskimäärin 3% korotusta valtion ansiotuloverotukseen. Suomen kokonaisveroaste on OECD-maiden 6. korkein, ja YLE-lisän jälkeen päästää varmasti lähemmäksi huippua. Jippii!
     
  9. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Hieman aiheesta sivuten, mutta jos kerran nykyistä tv-maksua ja tulevaa mediamaksua joutuu maksamaan ylen takia, miksi nämä ylen kanavat eivät näy kaikille ilmaiseksi? Esim Vaasan kaapeliverkossa Yle Teema on salattu ja joutuu hankkimaan erillisen vuosimaksullisen kortin joka tv:seen jolla kyseistä kanavaa haluaa katsoa.
     
  10. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Mitäs luulet, onkohan niissä viidessä suuremman verotuksen OECD-maassa elämä oleellisesti kurjempaa kuin täällä meillä? Kun verrataan verotusta pitää verrata myös sitä mitä niillä veroilla saa.
     
  11. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Antenniverkossa vapaat kanavat pitää näkyä myös kaapelissa vapaana, ilman mitään kortteja ja vuosimaksuja. Kannattaa ottaa yhteyttä kuluttaja-asiamieheen.
     
  12. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä onko ollut puhetta tästä, mutta miksi ihmeessä ei "yle-veroa" voisi hoitaa maksukortilla? Ylen kanavat salaisiksi ja kortilla näkyviin?

    Itse en henkilökohtaisesti ole katsonut mitään ylen kanavaa moneen vuoteen, Ohjelmat ovat olleet 99% kuraa joka ei minua kiinnosta.

    Minulle ei itse maksun suuruus tuota ongelmia (ainakaan vielä) mutta tietäähän tuon ettei se 175€ jää.

    Lähinnä harmittaa tällainen pakko verotus koska en myöskään heidän palveluita käytä.


    YLEISLAKKO! on päivän sana.
    :thumbsup:
     
  13. Johann

    Johann Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2002
    Viestejä:
    642
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaan puolet tämän thredin kohta tuhannesta viestistä käsittelee maksukorttivaihtoehtoa. Lue esim:
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=1214056&postcount=932

    Ja mielenkiintoista miten tutkimusten mukaan yli 90% kansalaisista käyttää YLEn palveluita viikoittain, muttä täällä Plazalla luku näyttäisi olevan alle 50%. Vai onko niin että esim. sitä yhtä lätkämatsia ei lasketa...
     
  14. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Makuasioita, sanoi kissa kun persettänsä nuoli. :D
     
  15. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Minun ehdotus yleisradion rahoittamiseksi. Revised version 2 :)
    Perusmaksu per talous 150€/v, sisältää 3 maksukorttia.
    Lisäksi yksi maksullinen ylekanava jolla näytetään esim olympialaiset, Lätkä MM, oopperaa, konsertteja ym. Toki noita pitää näyttää ilmaiselta puolelta, mutta laajemmin rahalla
    Maksusta voisi vapautua, jos sossussa pystyy näyttämään, että ei ole varaa, jolloin ei saisi noita korttejakaan.
    Bonusksena tulisi se, että MaksuTV toimittajilta kun ostaa kanavia, päästään eroon älyttömistä korttimaksuista.

    Edit: Noita maksukortteja ei tarvittasi normaaleilla yle kanavilla, vaan ainoastaan maksukanavalla.
     
    Viimeksi muokattu: 03.05.2009
  16. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei riitä meidän taloudessa ja tulee extra laitehankintoja sen lisäksi.

    Hintaan vaikka.....25€ vuosi???

    Jolloin oltaisiinkin jo takaisin mediamaksun suuruusluokassa. Eli yhtä tyhjän kanssa esität ja lisäksi tulee ylimääräistä tekniikkaa väliin hanskattavaksi, joka muuten on kustannuserä kaikissa tuloluokissa sekin. Korttivaihtoehdot vaan on syvältä YLE:n tapaisessa julkisessa palvelussa, yhä edelleen ja aina vaan, uskokaa jo. :OI

    Mitenkäs tuo muuten vaikuttaisi radiotoiminnassa, kun se pitää muistaa aina huomioida! YLE = tv + radio + muut toiminnot
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2009
  17. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikähän matsi se mahtaisi meneillään olevan kisan aikana olla, heh???

    Tässä lisää Mieloselle mietittäväksi:
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=1208966&postcount=744

    Alkaisikohan tekemään biznestä keskuskortinlukijan suunnittelulla ja valmistamisella....?
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2009
  18. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0

    Jep ja tässä sinulle mietittäväksi, miksi ihmeessä minun pitäisi maksaa ylelle mitään niiden palveluista joita en käytä, enkä aiokkaan käyttää?

    Entäs jos en omista internettiä/ digipoksia/ radiota. miksi minun täytyy siis maksaa?

    Vai kenties rahoittaa yleä kun katson dvd:ltä jotain pehmopornoa joka on tuotettu "ulkomailla"

    Periaate tässä on takana, miksi pitää maksaa jos ei siitä kostu mitenkään?

    Suomalaiset ovat vaan niin stanan lampaita että maksetaan kun toisella on rahat loppu.

    TE ketkä olette tämän "veron" puolelle voisitte maksaa vaikka 7 kertaisena tuon veron koska sen kannalla olette. Saattepahan katsella mäkihyppyä ja lätkää jos siltä tuntuu. Minua eivät nämä kiinnosta mitenkään.
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2009
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Hitto mitä vänkäämistä. Eiköhän päätetä täällä plazalla yhdessä että YLE lopettaa toimintansa ja kukaan ei enää maksa mistään mitään ja koko maailma pysähtyy ja tuhoutuu. Ydinpommit vielä perään. :hitme:

    Muuten hyvä mutta kun ME ei näitä asioita päätetä.
     
  20. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo selittääkin tätä hurmoksellista ja puusilmäistä YLE:n fanittamista. Newsflash: YLE:n lakkauttaminen ei triggeröi harmageddonia. :)

    Maailma ei välttämättä ole yhtään huonompi paikka vaikka YLE poistuisikin keskuudestamme. Kaikki kunnia tälle tv:n esihistorialliselle mammutille. Kaikkea aikansa. RIP
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2009