TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

  1. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    ..... mutta edellyttää yhä edelleen, molemmissa "kilpailevissa tapauksissa" teknisiä vimpaimia hankittavaksi lisää varsin isojen eurosummien arvosta moniin talouksiin! Turhaa ja hankalaa ja maksu-tv:iden osalta ökykallista jo nykyiselläänkin, jos alatte selvittämään. Nykyinen lupamaksukin alkaa vaikuttaa todella edulliselta.

    Lue sivu-pari taaksepäin alkaen.

    Tasasumma tai progressiivinen, molempi parempi. Unrealilla hyviä laskelmia edellä.

    Monilla kauheesti työtä tekevillä ja ansaitsevilla (näkyy progressiovaihtoehdossa sitten ainakin) on siellä kotona odottamassa myös perhe, joissa on esim. kotiäiti/-isä ja alaikäisiä lapsia x kpl. He eivät ole tuota Tomppa1:n pelkäämää veroa maksaneet vaan tämä uraohjus, tai puurtaja, mutta saavat tietenkin myös katsella ja kuunnella YLE:ä ihan "vapaasti" sitten. Oli summa mikä tahansa, niin se jaetaan talouden nuppuluvulla tavallaan, nytkin jo.

    Ja teknisesti yksinkertaisimmalla mahdollisella vaihtoehdolla! :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2009
  2. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maksukortti-vaihtoehto on ongelmallinen, koska vain osassa digibokseista on korttipaikka. Tosin uusia korttipaikallisia digibokseja saa edullisesti (~30e). Langattoman maksukortin jakolaitteen kertakustannukset ovat 150-170e ja peruspakkaukseen sisältyy kolme jakokorttia. Suurin ongelma ovat Conax-lisenssimaksut, jotka taitavat olla luokkaa muutama kymmenen euroa /kortti/vuosi. Näistä lisenssimaksuista kertyy vuosien saatossa melkoinen rahavirta Telenorille.

    Itse kannatan veromallia, jossa kaikilta täysi-ikäisiltä peritään sama summa vuosittain. Maksuun pitää luonnollisesti saada alennusta tai tukea tietyissä tilanteissa. Tällainen rahoitusjärjestelmä on käytössä mm. vapauden, veljeyden ja tasa-arvon valtakunnassa eli Ranskassa. Nykyinen talouskohtainen maksu syrjii yksinasuvia ja yksinhuoltajia. Reilu peli kaikin puolin.
     
  3. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jep, vaihtoehto ei ole edullisin, mutta silti toteutettavissa. Periaatteessahan, jos nykyinen malli säilyisi siltä osin, että lupamaksu on kaikille tv:n omistajille pakollinen ei mitkään muutkaan kanavat näkyisi, jollei YLE maksua olisi suoritettu ja tämä todennäköisesti olisi malli jota käytettäisiin.

    Eräs asia/kysymys, joka tulisi samalla ratkaista on internetin kautta tapahtuva tv:n katselu ja sen huomioiminen tv-lupamaksussa. Netin kautta tapahtuva tv:n katselu on edelleen yksi kohta, joka mielestäni puoltaa verotuloista tapahtuvaa varainkeruuta, koska sen kontrollointi korteilla tms. ei ole mahdollista.
     
  4. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertoisitko oman ajatuksesi (teknisestä) toteutustavasta tälle?

    Kyllä.
     
  5. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Korttipaikattomiin bokseihin saisi ostettua edullisesti valtion tukeman kortinlukijan.
     
  6. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 804
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korttipaikattomiin bokseihin ei kyllä ole mahdollisuutta ostaa minkään sortin erillistä kortinlukijaa, vaan boksi pitää vaihtaa. Ok, joihinkin harvoihin malleihin on, mutta yleisimmin ei. Korttipaikattomiin integroituihin televisioihin (käytännössä kaikki digivirittimelliset televisiot) tuo voisi olla mahdollista, mutta ongelmaa se ei ratkaise.

    Tästä kuitenkin on keskusteltu aika paljon jo edellisillä sivuilla ja varmaan aika pitkälti kaikki puolesta ja vastaan olevat argumentit asiasta ovat tulleet esiin.
     
  7. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vaihtoehtona on tietysti se että voi vaihtaa korttipaikattoman boksin korttipaikalliseen valtion tukemaan edulliseen kansalaisboksiin mahdollisesti pientä välirahaa vastaan. Pointti tässä kuintenkin on se, että teknisesti ei ole esteitä tälle uudistukselle, jos sille on halua.
     
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 804
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä teknisiäkin esteitä tai ainakin kysymysmerkkejä on (esimerkiksi salausavainten ja valtuutusten hallinta 2 000 000+ kortin verkossa), viittaan edelleen jo esille tulleisiin asioihin edellisissä viesteissä. Korttisysteemi on kallis ja hankala ja mielestäni tarpeeton palvelulle, jota tutkimuksen mukaan 95% kansalaisista viikottain käyttää (luin luvun jostain muistaakseni Tietoviikon uutisesta). Verovaroista kustannetaan monia, monia palveluita, joita käyttää huomattavasti pienempi joukko kansasta ja ne toteutetaan edelleen julkisella rahoituksella.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 517
    Saadut tykkäykset:
    795
    Halua löytynee vain niiden muutamien joukossa jotka eivät jostain syystä löydä YLEN kanavilta mitään katsottavaa (omituista sinänsä kun on kulttuurikanava Teema sun muuta).

    Täsmälleen näin. Jonkin 5 % vähemmistön pienen "edun" takia olisi järjetöntä kiusata sitä 95 % väestönosaa maksukorteilla ja "pakollisilla" Conax-lukijoilla. Verovaroilla kustannetaan esim. lintutorneja. Moniko plazalainen esimerkiksi on lintubongari? En minä ainakaan mutta en silti asiasta valita.
     
  10. Kaptah76

    Kaptah76 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    422
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hemmetti, onko näin? Äkkiä vaan portit + älykortilukijat joka torniin ja rajoittamaan homma kävijoiden taskuista :p

    -> Takki...
     
  11. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo pointti sai omassa päässä pienen muutoksen asian suhteen. Itse siis olen tässä ollu korttisysteemin puolella(jos jotain muutetaan), mutta hyvin totta on että jos SUURIN osa palvelua käyttää niin turhaa vaivaa ja rahanmenoa ihmisille tuottaa. Eli ts. ehdotettu verohomma lisättynä vapautuksella niiltä joilla ei televisiota ole. Eli jos sinulla EI ole telkkaria, teet ilmoituksen siitä, ja kämpässäsi saattaa käydä tarkastaja kuten tähän asti, mutta jos taas et tee ilmoitusta, eli sinulla on tv, on rekisterissä merkintä siitä että olet maksava omistaja ja saat rauhassa jatkella katselua. Eli periaatteessa homma toimisi käänteisesti nykyiseen systeemiin verrattuna. Hallinnolliset kulut + tarkastajien huima työmäärän lasku laskee vielä valtion kustannuksia nykyisestä huimasti, ja vaikka vapaamatkustajia tämänkin jälkeen varmasti tulee olemaan, jo se että joudut nähdä vähän vaivaa pinnataksesi vähentää niitä kuitenkin verrattuna nykyiseen.
     
  12. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Moni unohtaa että kortit ja boxiin paritus tulee kuitenkin kun HD lähetykset alkaa parin kolme vuoden päästä (Koelähetykset varmaankin jo aikaisemmin) myös Ylen toimesta, ainakin näin on annetty ymmärtää HD lähetysten kohdalla.

    Kummaa myrkkyä muutamille tuo korttisydeemi tuntuu olevan, en myöskään ole lukenut foorumeilta pahemmin valituksia siitä että esim MTV3 Plus paketti sisältää vain yhden maksukortin, tosin lisämaksusta saa useampia kortteja hankittua talouteen. ;)

    No joka tapauksessa ne jotka tulevaisuudessa haluavat edes Ylen kanavilta katsoa dokumentteja, luonto-ohjelmia ym HD tasoisina (Uutiset ja ylen omat ohjelmat varmaankin näkyy ilman korttia) joutuvat korttipaikallisen boxin hommaamaan (kortti tulee varmaankin Ylen puolesta jos Tv lupamaksut on maksettu).....

    Eli tässä olisi Ylellä mahtava tilaisuus HD koelähetysten alkessa jo heti laittaa kanavat kortin taakse, voisi olla että muutamia Tv luvan maksajia tulisi äkkiä lisää....
     
  13. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 804
    Saadut tykkäykset:
    0
    Väärin. Ylen kanavat eivät ole menossa korttilinkityksen taakse, eivät nyt, eivätkä tulevaisuudessa. Missä näin on annettu ymmärtää, on annettu ymmärtää väärin. Eipä silti, luulisin, että käytännössä kaikissa HD-bokseissa tulee kyllä kortinlukija olemaan.

    Muutenkaan korttilinkitys ei ole ehdoton SD -> ei linkitetä, HD -> linkitetään-tyyppinen jako, vaan esimerkiksi FiComin tiedotteessakin sanottiin, että ns. premium HD-sisältö tulee menemään linkityksen taakse. Missään ei ole julkaistu mitään listaa, mitkä kanavat linkitetään, mutta Elisa tiedotti ihan kirjeelläkin, että nykyisten kanavien toimintaan ei linkityksellä ole vaikutusta. Tämä tarkoittaisi ainakin Silverin, Voomin, BBC:n, Discoveryn ja MTV:n jäämistä tuon ulkopuolelle ja veikkaisinkin, että todennäköisesti linkitettyjä tulevat olemaan lähinnä Canalin ja Viasatin kanavat, jotka sopivat tuohon "Premium"-määritelmään. Toisaalta DNA ilmoitti linkittävänsä kaikki, mutta se on todennäköisesti sitten heidän oma valintansa.
     
  14. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Juurikin kaapelioperaattoreiden puolelta on annettu ymmärtää että linkitys on HD materiaalin kohdalla pakollinen...
    Meinaat sitten että Ylen HD kanavilla ei tule tulevaisuudessa olemaan tuota "premium" sisältöä (tarkoittanee elokuvia) lainkaan, epäilempä suuresti?
    Myöskin itse kirjoitit että DNA linkittää kaikki HD kanavat, meinaisi sitä että DNA:n kaapelissa ei tulevaisuudessa katsottaisi edes Ylen HD ohjelmia ilman korttiparitusta...

    Tosin myös minua risoo tuo korttiparitus, nyt saan jo kikkailla kortinjakajalla tuon MTV3 Plus paketin kortin kanssa.
     
  15. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensin:

    sitten:
    :cool:

    Korttihommassa risoo juurikin kaikki YLIMÄÄRÄISEN hankkiminen. Jos kattoantennin ja sen jakajan väliin tulisikin joku "keskuslukijalaite", niin oma vastustukseni olisi paljon vähäisempi.

    Niin helppoa ja edullisen oloista vaihtoehtoa ei ole!!
     
  16. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 804
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa tuo FiComin tiedote:

    http://www.ficom.fi/ajankohtaista/index_1.html?Id=1236078127.html

    Premium-kanava on Suomessa vähemmän tunnettu termi, mutta varsinkin jenkeissä se on yleisesti käytössä oleva termi, jolla viitataan lähinnä kalliimpiin maksukanaviin, jotka tarjoavat uusimpia elokuvia ja sarjoja ensiesityksinä TV:ssä ennen "tavallisia kanavia". Suomen maksukanavista Viasatin ja Canalin kanavat sopivat suurinpiirtein siihen kategoriaan, jota termillä yleisesti ymmärretään.

    DNA:n tiedotteessakin viitattiin luonnollisesti nykyisellään saatavilla oleviin HD-maksukanaviin (siltikään en usko, että linkittävät esim. Nelonen HD:ta, jos se on ko. verkossa jaossa), tietenkään DNA ei voi alkaa sooloilemaan ja laittaa Ylen kanavia kortin taakse, mikäli ne ovat maanpäällisessä verkossa vapaassa jakelussa.

    Loppupelissä asian ratkaisee aina sisällöntuottajan / kanavan vaatimus. Jos jakelusopimuksen ehtona on kanavan linkittäminen, niin sitten se on vain linkitettävä. Tällaisia ehtoja ei kuitenkaan varmasti ole Ylen kanaviin tulossa, mikä toki voi jossain tapauksessa tarkoittaa sitä, ettei Yle saa ihan kaikkea HD-sisältöä tulevaisuudessa jaeltavaksi, jos tiukoista jakeluehdoista pidetään kiinni. Tällöin oletettavasti Yle saa ko. kontentista vain SD-version. Ei se kuitenkaan sitä tarkoita, etteikö Yle voisi näyttää mitään HD-elokuvia tai sarjoja.
     
  17. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 804
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämähän oli sinänsä tiedossa, tosin tuo maksun suuruusluokka ei tainnut aiemmin olla julkisuudessa kuin epäilynä.

    Kyllä tuossa ehdotuksessa edelleen mielestäni puutteensa on (jotka aika pitkälti on jo tuotu täällä esiin). En edes tiedä, onko tuo paljon parempi kuin nykymalli, vaikka etuna tietenkin olisikin suhteellisen turhien lupatarkastajien poistuminen. Edelleen kuitenkin pahiten hiertää se, että 175 euroa vuodessa on toisille iso summa, toisille se ei ole yhtään mitään ja tässä mallissa maksun maksamista ei voi edes mitenkään välttää. Tuo on minusta melko ongelmallinen yhtälö, mutta voihan tuon toki ajatella niinkin, että varattomat hakekoot rahat maksuun sossun luukulta, jolloin hyvätuloiset kustantavat homman joka tapauksessa maksamillaan vero-euroilla, oman maksunsa lisäksi tietenkin.

    En edelleenkään myöskään niele tuota riippumattomuus / riippuvuusnäkökantaa ottaen huomioon, kuinka poliitikkojen päätöksistä riippuvainen YLE on jo nykyisellä systeemillä.
     
  19. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Onko tuo maksu erillinen "lasku", joka tulee kerran vuodessa, vai meneekö tuo maksu veroista mitä maksaa?
     
  20. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    Sitten, kun Ylen rahoitus maksettaisiin veroista, niin poliitikkojen olisi helpompi kiristää uutistoimitusta. "Ensi vuoden määrärahoja pudotetaan, jos julkaisette tuon uutisen."