Akustointi

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana RikuD, 12.03.2008.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    7 euroa neliömetriltä maksava 7 mm paksu huopa:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=369222&sivu=369222.htm&ryhmaid=80
    Sapunee ensi kuussa myymälöihin.

    Takaan, etta hellasärön kasvaminen aiheuttaa hellasärön ikkunasta pois potkimisen, joten huovutettu studio näyttää miehekkäältä ja akustiikka on huomattavasti parantunut ja etenkin hellasärötön.

    Saahan sinne huovan taakse vuorivillaakin asetella, esim. 50 mm paksua kakkoskakkos-koolausten väliin. Tiivis paksu huopa estää pölisemisen kohtuullisen hyvin. Vital ei luonnolisesti ole vaarallinen pölistelijä, mutta jos joku muu síis käyttää pisteleviä villoja, niin paksu huopa auttaa siinä hommassa. Lisäksi huopaa on he-le-ve-tin mukava ja lämmin kosketella, eikä huopa mene rikki, toisin kuin jos tökkii kaupallisia akustolasivillalevyjä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.09.2008
  2. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ajattelin laittaa vastaavanlaiset paneelit molemmille sivuseinille.Korotus olisi tosin maximissaan 15cm mutta muuten voisin tehdä tuon ohjeen mukaisesti. Pitäisikö kummankin paneelin olla identtisiä muodoiltaan? Tarkoitan siis sitä ns. haitarikuviota.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2009
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei pidä, siis vierekkäisten levyjen. Parempi olisi jos joka levy olisi täysin eri kokoinen pinta-alaltaan ja saumojen leikkauksiltaan ja vinouskulmaltaan. Levyt voi jopa viiltää hieman vinossa kulmassa poikki ja panna koolauspuukin vinoon sinne sauman kohdalle. Tällöin levyn ominaisresonointi lähes poistuu. Siis imitoidaan Apogee-paneelikaiuttimien viistoa muotoa, samasta resonanssinlevitys-syystä sekin kautin on vino (ylhäältä kapeampi kuin alhaalta).

    Mutta vastakkaisten levyjen pitäisi olla samanlaiset, siis vasemmalla ja oikealla puolella päätä pitäisi joka levypalasen olla identtisiä vastaparinsa kanssa, samoin kiinnitysruuvien sijainnit ja määrät identtisiä. Sen verran saa huijata, ettei tarvitse hommata vasenkätisen kierteen omaavia ruuveja.

    Epäuskoisille suosittelen itsensä opettamista omakätisesti: ruuvataan huoneen vasemman puolen seinäkoolaukseen yksi levy kiinni neljällä ruuvilla, oikeaan seinäpuoliskoon saman kokoinen levy vaikka 24 ruuvilla. Sitten pyydetään kaveri tömistämään toista levyä nyrkillä samalla kun itse tömistää toista levyä. Täysin eri äänet levyistä lähtee, johtuen pingotuksen eroista. Jokainen ruuvikohta tavallaan jakaa levyn kahtia, synnyttää uudet 2 resonanssia ylemmille taajuuksille kuin ilman sitä ruuvia tilanne olisi.

    Jos huoneen oikean puolen tiheästi ruuvatut levyt resonoivat vaikka 200 Hz taajuudella ja vasemman puolen harvakseen ruuvatut levyt 15 Hz taajuudella, noiden taajuuksien soidessa huoneessa ääni puoltaa pahasti toiselle puolelle huonetta, kun seinälevytys joko imee tai korostaa resonanssitaajuuttaan.

    Mittauskin asian todistaa, vasemman ja oikean kaiuttimen mittakäppyrät poikkeavat toisistaan jos huoneen pinnat eivät ole symmetrisiä. Symmetrisiä pinnanmuodoiltaan (heijasteet, diffuusio), symmetrisiä pinnan jäykkyydeltään (levyn ominaisresonanssi), symmetrisiä absorptioasteeltaan (toinen seinä vuorivillaa, toinen lasia =yäk) jne.

    Siksipä minä kannatankin huoneen symmetriaa mahdollisimman suureen täydellisyyteen pyrkien. Ei maksa killinkiäkään enempää symmetroida joka levypala ja ruuvi ja nippeli. Täsmälleen sama määrä materiaaleja kuluu, asentaa ne symmetrisesti tai ei.
     
    Viimeksi muokattu: 07.02.2009
  4. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos tästä tiedosta. Nyt voikin aloittaa turvallisin mielin paneeleiden teon. :thumbsup:
     
  5. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vieläkin olisi kysyttävää paneeleiden tekoon liittyen. Tuossa aikaisemmin puhuttiin puukuitulevystä joka sopii hyvin akustiikkapaneelin tekoon. Mulla oli tarkoitus tehdä tuo paneeli tuulensuojalevystä(vihreä pinta), mutta sopiiko tuo levy akustointiin? Sattuu vaan olemaan tuossa 5kpl tuulensuojalevyjä jouten.

    Tähän huoneeseen olisi tarkoitus tehdä jotain äänikuvaa selkeyttävää.
    https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/17670/ppuser/38169
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2009
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei ole kokemuksia vihreästä, eikös siinä ole joku paperi tai muu tiivis kalvo yhdellä pinnalla, tai kahdella? Luultavasti kalvotettu levy heijastaa ääniä enemmän kuin paljas hiekanvärinen. Tottakai ilmaiset levyt, vihreätkin, ovat akustisesti parempia kuin sama raha (0 euroa) pantuna virallisiin akustolevyihin, eli positiivinen vaikutus syntyy silti, vaikka vihreä levy ei ehkä pärjääkään pinnoittamattomalle versiolle tai virallisille akustolevyille.

    Kalvotettu levy oletettavasti resonoi ylemmällä taajuudella kuin paljas hiekanvärinen. Kannattaa siis pitää levyn koko maksimalisen isona, jotta resonointi ei nousisi haitallisille taajuuksille. Kiinnityskin vain reunoistaan, ei panna keskelle levyä koolausta eikä ruuveja. Täyskokoinen levy kumisee matalalla taajuudella ja mukavan häviöllisesti, lyhyt jälkikaiunta. Pienet levypalat resonoivat jopa keskiäänialueella, joka voi sekoittaa äänikuvaa, etenkin epäsymmetrisessä tilanteessa.

    Ainahan voi sen kalvon repiä pois, jos kalvotettu levy kumisee haitallisen korkeilla taajuuksilla.

    12 mm paksu hiekanvärinen puukuitulevy täysikokoisena on akustisesti erittäin kaunis aine, se vaimentaa huoneessa vellovia ääniä ja poistaa tärykaiut, selkeyttää äänenlaatua, eikä kuivata ääntä liikaa, teho on maltillinen, hienovarainen.

    12 mm lastulevy taas ei pehmennä akustiikkaa vastaavalla tavalla, lastulevy peilaa diskantteja pahasti ja pikemminkin sotkee äänikuvan pilalle. 11 mm lastulevy on hieman parempi, sen resonanssitaajuus on selvästi alempi kuin 12 mm levyn, mutta varsinaiseen akustointiin 11 mm levykään ei käy. 6-9 mm lastulevy voi ehkä toimia paremmin, heijastaa sekin edelleen diskantteja, mutta levy on tällöin jo niin löysä, että se läpäisee keskiäänet ja bassot, joten vaimennusta hieman syntyy muille taajuuksille kuin diskanteille. Ohut lastulevy säilyttää huoneen diskanttipään ennallaan mutta vaimentaa muita taajuuksia hieman. Lastulevy kuitenkin on liian kallis akustiseen hyötyyn nähden, puukuitulevy tai vuorivilla on moninkertaisesti "akustisemapaa" ainetta; käytettyä rahamäärää kohden.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2009
  7. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=JJ-52-44opbm
    Tuosta olisi siis tarkoitus tehdä ne vuorivillalla täytetyt paneelit. Ei tuossa varsinaista sulkevaa kalvoa ole, on aika röpelöpintainen yhdeltä puolelta ja toinen puoli on sileä muttei mitenkään kalvotettu. Taidan rakennella ne paneelit näillä levyillä ihan kokeilun kannaltakin, jos ei tunnu toimivan niin sitten koitan sitä huokolevyä.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2009
  8. n1ko

    n1ko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.08.2008
    Viestejä:
    373
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos joku moista ostellut ja mimmosta tavaraa? Olkkarissa on hyllyn sisällä (http://jysk.fi/130/326/3675001/a/catalog , pelkkänä kehikkona) tietokone jonka murinat pitäisi pystyä vaimentamaan. Hylly on seinän ja sohvan välissä eli tällä tavalla sohvaa on otettu hieman seinästä irti. Sisältä päin hyllyn voisi ympätä täyteen mitä vain vaimennusmateriaalia. Alunperin katselin tätä:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...htm&linkki=369222.htm&tuote=369222&ryhmaid=80

    Mutta olisiko tuo 7mm huopa kumminkin parempaa? Raksutus tjsp. ääniä ei kuulu, vain tuulettimien lievä hurina ja ilmavirta.

    Entä olisiko moisesta apua kaiun vähentämiseen yleisesti esim. julisteiden takana?
     
  9. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt sitten roikkuu seinillä 220x120x12cm kokoiset paneelit. Veluurikankaalla verhoiltu tuulensuojalevy joka on kaarella, jonka takana on 10cm vuorivilla ja sen päällä ilmasuodatinvanua. Jotain hyvää tapahtui kun pistin nuo seinille, mutta siltikin tuntuu siltä että tekis mieli päällystää koko huone tuommoisella paneelilla.:OI Täytyy ruveta tekemään lisää bassoansoja ja muita akustisia juttuja, kai se siitä paranee kun kaikkea koittaa :)
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Levyn ominaisresonanssitaajuus nousee kun se jäykistetään eli pingotetaan kaarelle. Suorana roikkuvan levyn koputtelusta kuuluu löps tai höps, kaarelle pingotettua levyä kun koputtaa rystysillä, se sanoo kimakammin ja napakammin kops.

    Löysänä roikkuva suora levy jälkivärähtelee pitempään, mutta koska värähtelyn taajuus on matala (jopa alle audiokaistan) ja luonne häviöllinen, ääntely ei ole haitallinen tai edes kuultavissa. Pingotettu kaareva levy vaimenee nopeammin, mutta äänen voimakkuus on suurempi ja ääni selvästi audiokaistalla, jopa keskiäänialueella jos oikein jäykäksi pingottaa.

    Jos viiltää viiltoja levyn päästä päähän ja sitten taivuttaa levyä, se ei pingotu jäykäksi vaikka taipuukin reilusti kaarelle. Resonanssitaajuuskin jopa laskee. Viillot heikentävät levyä ja lisäävät häviöitä; värähtely ei jaksa edetä viilletyn kohdan yli toiselle puolelle.

    Kultakorvilla siis riittää sadoiksi tunneiksi virittelyä ja mittailua/kuuntelua, kun virittelevät levynsä "soimaan" haluamallaan tavalla. Pääasia virittelyssä (viiltelyssä ja taivuttelussa) on, että tehdään samanlaisesti soivat levyt vasemmalle korvalle ja oikealle korvalle. On ikävää jos oikea seinä soi kimakasti ja vasen murisee matalasti.
     
  11. simo.n

    simo.n Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa aikaisemmin kun olin vuoraamassa leffahuonettani akustiikkaa parantamilla materiaaleilla, niin nyt täytyy vähän perua. Subia hieman säädeltyäni rupesi elokuvien äänet kuulostamaan ihan hyvältä. Kaikua ei ole niin häiritsevästi enää mutta ajattelin tehdä kuitenkin vielä pari bassoansaa takaseinälle.
     
  12. Papa Moon

    Papa Moon Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys kaikille. Tässä topicissa näyttää olevan jo laajemmaltikin pohdintaa akustoinnista, joten liityn minäkin joukkoon ja kyselen vähän neuvoja.:)

    Ihan aluksi täytyy kuitenkin heittää iso peukku :thumbsup: kaikille konkareille jotka täällä jaksavat jakaa viisauttaan meille, joilla ei tiedon kuppi ole vielä ehtinyt pahemmin täyttyä. Olen selaillut tätä sekä muutamaa muuta puuta aivan ihmeissäni, niin paljon tietoa tuntuu monilta löytyvän.:eek:

    Sitten asiaan:

    Olen alkukesästä muuttamassa uuteen asuntoon, johon ajattelin kyhätä jonkinlaisen yhdistetyn työ/viihdepisteen. Yhdistetään siis huvi ja hyöty! Mikä sen mukavampaa! Uuden kämpän pohja näyttää suurin piirtein tältä:

    [​IMG][/URL]

    Tilanne on se, että uudessa kodissa ei ole mahdollista eristää kokonaan tilaa pelkästään tähän käyttöön, joten ajattelin jakaa huoneen kuvan osoittamalla tavalla. Kysymys kuuluukin että kuinka minimoida tuon avoimen tilan haitat ilman väliseinien rakentamista?

    Piirsin kuvaan alustavan suunnitelman. Miltä vaikuttaa kokeneempien kettujen silmin? Punainen neliö poikittain olevan diffuusorin alla on sohva, josta siis tarkoitus katsella työpöydän takana olevaa telkkaria. (Siihen pitänee hommata jonkinlainen työpöydän takaa nouseva teline, sillä ikkunan eteen ei voi telkkaria jättää ilman että ilmaan jää leijumaan vakava väkivallan uhka hameväen puolelta.. :rolleyes:)

    Huoneen mitat ovat n. 8,30x2,80x2,50 (PxLxK)

    Kuvasta puuttuu kattoon asennettavat paneelit sekä keski- ja takakaiuttimet.

    Niin ja tuhannet kiitokset jo etukäteen neuvoista!

    -PM-
     
  13. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et tarvitse sohvan taakse diffuusoria. Takana oleva seinä jää niin kauas, ettei sieltä tulevilla heijastuksilla ole juurikaan merkitystä stereokuvan kannalta. Itseasiassa heti kuuntelupisteen taakse laitettu diffuusori voi olla huono ratkaisu.

    Nostettava taso TV:lle voi olla hankala toteuttaa. Alas vedettävä valkokangas voisi sopia tuohon tilaan.
     
  14. Papa Moon

    Papa Moon Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, kiitos vastauksesta. Mites siinä tapauksessa että tuohon sohvan taakse tulee joku kirjahylly tms. jonka takalevy on kuuntelutilaan päin? Kannattaako siinä vaiheessa harkita akustointia sohvan taakse?

    Millä tavalla tuo huoneen suhteellisen suuri kokonaispituus muuten vaikuttaa huonemoodeihin ja akustointiin? Onko asioita, joita täytyy erityisesti ottaa huomioon? Eikös siinä käy ainakin niin, että pitkittäissuunnassa ei seisovia aaltoja pääse muodostumaan?
     
  15. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän ne kaikki huonemoodit syntyy, jos raskasrakenteisia seiniä on joka puolella.
    Pystysuuntaan syntyy 68Hz, 137Hz jne. mutta nämä ei häiritse pahemmin, koska sohvalla istuessa korvat on aika hyvällä korkeudella seisovan aallon neutraalitasoon nähden.
    Sivusuuntaan syntyy 61Hz, 122Hz jne. joka hieman korostuu sohvan reunapaikoilla ja vaimenee enemmän keskellä.
    Pituussuuntaan syntyy 21Hz, 42Hz, 63Hz, 84Hz jne. mutta ei haittaa pahemmin, koska istumapaikat sijaitsee suurinpiirtein kultisessa leikkauksessa tähän suuntaan.
    Kyllähän pahassa tilanteessa saattaa kaikki seisovat jäädä kaiukumaan, mutta lähtötaso ei ole sivuttaista lukuunottamatta pahemmin korostunut tai vaimentunut. Todellisuudessa tilannetta ei voi varmasti tietää ennen mittauksia. Pituussuuntaisten seisovien kertaluvut osuu aika pahasti poikittaisten ja korkeussuuntaisten väliin, joten yhteensä saattaa 60-70Hz väliin syntyä aikamoinen korostuma.

    Jos sohvan taakse laitat kirjahyllyn selkä sohvaa kohti, peilaa tämä varmasti korkeita ääniä. Matalat taas pääsee kirjahyllystä läpi ja saattaa tuossa kohtaa huonetta vaimentaakkin pitkittäistä seisovaa aaltoa hyvin. Korkeitä ääniä varten, kannattaa kirjahyllyn tausta peittää akustisista ja ulkonäöllisistä syistä kokonaan absorberilla. Diffuusori kannattaa pitää vähintään metrin päässä korvasta, mielummin enemmän. Tosin tuostakin olen kuullut eroavia mielipiteitä. Sivuseinille diffuusorit sopivat hyvin.
     
  16. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi tarkoituksena kyhäillä jonkinlaisia kankaalla päällystettyjä puukehikoita, jonka sisään ajattelin laittaa jotakin kaikua vähentävää tavaraa. Olisikohan tuosta Bilteman matosta noiden "akustiikkataulujen" täytteeksi? Entä onko muita kohtuuhintaisia materiaaliehdotuksia?
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2009
  17. Papa Moon

    Papa Moon Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Homma pihvi.

    Täytyy toivoa, että tuosta 60-70Hz alueesta ei muodostu mitään älytöntä ongelmaa, menee muuten vähän hankalaksi koska tuohon tilaan ei kovin suuria lisärakenteita bassojen kuriin saamiseksi pysty tekemään.

    Mites muuten, kun tarkoitus olisi, että myös tuossa työpöydän ääressä olisi hyvät olosuhteet kuuntelulle. Pitääkö tämä ottaa jotenkin erityisesti huomioon kokonaisuuden kannalta, vai riittääkö takakaiuttimien sijoittaminen siten että ne saa helposti liikuteltua lähemmäs kun kuunteupiste on työpöydän luona?
     
  18. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    En näe järkeä kaiuttimien tekemisessä siirrettäväksi. Siitä tulee jatkuvaa laitteiden raahaamista vain, jota et jaksa enään parin viikon päästä harrastaa ja laitteet jää johonkin huonoon kompromissiin. Jos pitää jotenkin optimoida nenä kiinni telkassa sijaintia normi katseluetäisyyden lisäksi, niin itse vain säätäisin takakanavat tässä vaiheessa kovemmalle kasvaneen etäisyyden takia. Takaäänet on muutenkin epätäsmällisiä äänien sijainnin suhteen, äänen on tarkoitus tulla jostain sieltä päin.
    Etukaiuttimille taas 1m kuunteluetäisyys ei luultavasti ole hyvä. Ehkä coaxaalikaiuttimilla tai laajakaistoilla voi toimia, mutta perinteisillä 2+ tiekaiuttimilla ei, ellei ole nimenomaan suunniteltu lähikenttään. Tällöin ei taas sohvapaikka ole paras niiden kuunteluun.

    Jos nokka kiinni näytössä ja monikanavaäänet on pelaamista varten, niin suosittelen isoa telkkaa tai tykkiä, jolla pelata pelejä sohvalta. Pieni apupöytä sohvalle/syliin, missä näppis ja hiiri pysyy, ja jalat rahille saat laiskimman pelaamisasennon.
     
  19. ile.

    ile. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.10.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollainen voisi olla halpa (?) ja ainakin helposti purettavissa oleva ratkaisu. Mistähän löytäisi sopivaa kumikangasta?

    Entä muita diffuusoreja (QRD?), onko vamiina jotain, ehkä jotain laskostettavaa mallia? Siis jotain puista tms, minkä voisi laskostaa varastoon kun ei tarvitse...
     
  20. ile.

    ile. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.10.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Entä kuinka hyvä absorboija on kirjahylly täynnä kirjoja? Onko kirjat liian tiheää tavaraa?