Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

  1. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    YLEkin tiedottaa ihan omatoimisesti asiasta.

    "Uutisessa" YLE kertoo mm.:"...Myös muita tekninsiä ongelmia selvitetään. Havaittujen ongelmien vuoksi aiemmin ilmoitettu tilaäänen käyttöönotto huomenna maanantaina 2.2. YLE TV2 ja YLE Teema -kanavilla peruutetaan. Uusi äänijärjestelmä otetaan käyttöön, kun ongelmat on saatu ratkaistua...".

    Mitähän nuo "muut tekniset ongelmat" ovat?
     
  2. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinulle ja "voihan V:lle" on ilmeisen hankala tajuta sellainen asia, että eilen illalla erittäin monet Suomen kansalaiset eivät olleet kuulleet h-ö-l-ö-k-ä-s-e-n-p-ö-l-ä-h-d-y-s-tä koko testistä.

    Vaikka olisivat kuulleet, eivät olisi osanneet yhdistää mykäksi menemistä ja digiboksin ääniasetuksia mitenkään toisiinsa! Mitä te olette sitten arvioimaan heidän kädettömyyttään asiassa?? Ette niin yhtikäs mitään! Eikös tavallinen tallaaja silloin soita YLE:lle ja valita asiasta. Silloin he ehkä kuulivat ja manaavat palvelun maan rakoon: "pilaavat hyvän euroviisushown hömpällä!"

    Toisaalta, missä tiedotettiin, että "sinun tulee tarkistaa tilaäänilähetyksen vastaanottamiseksi, että digiboxisi, tai digi-tv:si viritin on säädetty siten ja täten". EI MISSÄÄN! Onko silloin ihme, jos homma tökkii, ihan oikeasti hei??

    Ja mitä tulee tuohon motivaatioon, niin eiköhän näkövammaisten palvelut olleet todellakin vuosia nimenomaan tapetilla, kun he osaavat nyt vaikka jo liikkessä vaatia, että myyjä säätää heidän palvelunsa päälle valmiiksi. Tai vuosien hehkuttelun jälkeen sitten osaavat etsiä moista fiitseriä digiboxista ja säätää toimimaan vaikka "silmät ummessa". Moiseen todelliseen tarpeeseen nähden joku tilaääni on vain kikkailua, "nice to have".

    On p-i-k-k-u-i-s-e-n eri juttu, kun joku hiivatin "tilaääni" tulee puun takaa! Järki hoi, viisastelijat!!

    Mitä tulee YLE:n epämääräisiin "teknisiin ongelmiin", niin voisiko olla, että se liittyy juuri siihen, että joudutaan vähän miettimään, miten eilinen tilanne vältetään jatkossa kotitalouksissa, joissa vain katsellaan töllöä, eikä hifistellä asioilla, joista ei olla kuultukaan (kuten vaikkapa näkövammaisten uudet palvelut digitoinnin myötä, yhtä lailla!). Ja niitä talouksia ON PALJON!
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  3. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mietipäs sitä ja mitä digivirittimiltä ja samalla kymmeniltä tuhansilta digiavuttomilta talouksilta edellytetään.

    Vihje: ei ole tekemistä äänen kanssa, vaan yleensä digiboxin valikoiden kanssa touhuamisesta, joka ON hepreaa monille... Valitettavasti...
     
  4. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt näyttä olevan pallo vähän hukassa.

    Kysehän on siitä, että tuo tilaäänifiitseri olisi valittavissa kuten tekstinlukukin, ei mikään vastaanottimia pakolla ohjaava toiminto. Se että näin ei ollut oli yksinomaan lähetyspään ongelma.

    Vielä kerran: Miksi tilaäänivaihtoehto ei ollut samanlainen vaihtoehto kuin tuo tekstityksenlukukin on? Jos näin olisi ollut (ja tietenkin lähetetty normaali 2.0 ääni kuten ennenkin), niin mitään ongelmaa ei olisi ollut. Katsojat olisivat taputtaneet karvaisia käsiään yhteen ja kehuneet kilvan YLEä hyvin toimineesta palvelusta.

    Kyllähän sitä nyttenkin mielellään taputtelisi käsiään yhteen, kunhan siellä vaan olisi jonkun YLEläisen pää välissä...
     
  5. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Entäpäs, jos loppukäyttäjä olisi ihmetellyt, että mikä hiton juttu tuo on, pitääkö siihen muka vastatakin ja sitten valinnut väärin?

    Kyllä siinä tosiaankin pallo joutuu hukkaan, jos ääni katoaa.... Testaajilla ja testattavillakin.

    Mutta kerropas sinä nyt sitten YLE:n tumpeloille, miten homma PITÄÄ hoitaa... Ole hyvä vaan, sinähän se tekniikan ja ennenkaikkea käytettävyyden ja ohjeistuksen ihmelapsi kerran olet (?)
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  6. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Siis ihmetellyt mitä? Jos käyttäjä ei olisi tehnyt mitään, niin ei olisi tarvinnut ihmetellä mitään. Olis vaan katsellut ja kuunnellut kuten ennenkin. Vai onko lähipiirissäsi henkilöitä, jotka jatkuvasti ihmettelevät tuota Hollannin äänivalintaa?
    Ahaa!! Siis sinäkin olet sitä mieltä, että YLEn ammattilaiset tarvitsevat opastusta ja ohjausta henkilöiltä, jotka vain katsovat televisiota ja vaativat että se mitä on luvattu (ja mistä maksetaan) toteutuu?? Aikamoinen arvostuksen osoitus YLEläisille sinultakin.

    Taas kerran: Tilaääni olisi pitänyt lähettää samalla tavalla kuin lähetetään tuo näkövammaisten tekstinlukupalvelukin. Se on toiminut, ei ole häirinnyt ketään, se toimii edelleen eikä häiritse tälläkään hetkellä ketään, ja mitä todennäköisemmin se tulee toimimaan myös tulevaisuudessa, eikä ilmeisesti häiritse tulevaisuudessakaan ketään. Ei se sen vaikeampi ohje ole.
     
  7. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähipiiri, tai sitten "kukavaan". Vaikka meitä on vain 5 ja rapiat miljoonaa, niin kaikenlaista mahtuu...

    On tuossa totuuden jyvää, etenkin jos ajatellaan testausmielessä!, entäs pysyväisratkaisuna?

    Sekin tulee mahdollisella/toivottavalla seuraavalla testikierroksella sitten tiedottaa vähän hiivatin hyvin, että tavallisesti näkevätkin tietävät mitä tehdä! Ja sen lisäksi kertoa ruudulla, kuten tehtäisiin näkövammaisten osalta erikseen. Joka ikinen kerta erikseen, vaikka vuoden ajan!

    Myös se pitää mainita, että onko asetus pysyvä, vai kertaluontoinen, miksi sitä toitetaan vähän väliä, keitä koskee, keitä ei koske ja MIKSI ei koske kaikkia.

    Kaikkea mahdollista pitää muistaa ottaa huomioon. Siinä sitä on "teknistä ongelmaa" pähkittäväksi, vaikka voidaan olettaa, että DD-ääniä kaipaavalla olisi jopa kotiteatterikin. Se voi toimia moitteettomasti ("automaagisesti") tällä hetkellä, kun naapurin kaveri, tai lapsenlapsi kävi sen kytkemässä... Mitenkäs sitten siirtymäajan jälkeen, kun "hypetys" loppuu? Mitäs jos mökin mummo ostaa kotiteatterin 2010?

    Miten sinä vääntäisi rautalankamallin tältä pohjalta? Vai onko helpompia konsteja olemassa, joilla homma saadaan läpinäkymättömästi toimimaan, ilman eri säätöjä. Se olisi se paras ratkaisu.
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  8. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juu näköjään... Kuinka se käytännössä näkyy tuo hollannin äänivalinnan ihmettely? Ihan päivittäinkö joku sitä ääneen ihmettelee, kytkee ko. valinnan käyttöön, eikä sen jälkeen osaa sille mitään tehdä, vai kuinka?

    Tuo näkövammaisten käyttämä äänivaihtoehto on ihan pysyväisvaihtoehto, ei mikään testaus. Kaiken lisäksi hyvin toimivaksi havaittu pysyväisvaihtoehto.

    Ilmeisesti näkövammaisilla on sitten parantunut ymmärtämisen kyky, kun ei tällaista ole tarvinnut aiemmin järjestää. Tuo mitä pitäisi tehdä löytyy ihan siitä digiboksin käyttöohjeesta, ja jos ei mitään tee, niin ääni kuuluisi ihan kuten ennenkin.

    Mitä ihmeen teknisiä ongelmia on pohdittavana, jos kaikki toimisi kuten ennenkin, mutta halukkaille olisi lisäoptio tarjolla?? Tätä minä en oikein ymmärrä.

    Jos mökin mummo ostaa kotiteatterin vuonna 2010, niin hän toimisi kuten tänäkin päivänä.

    Ei tähän mitään rautalankamallia tarvita. Tuotetaan tuo tilaäänipalvelu samoin kuin tuotetaan tuo kuulovammaisten tekstinlukupalvelukin. Siinä se. Jos haluaa kuunnella tilaääntä, niin täytyy hankkia siihen vaadittavat laitteistot, asentaa ne ja valita lähetyksestä oikea ääniraita. Jos haluaa kuunnella televisiota kuten tähänkin asti, niin sitten vaan kuuntelee. Helppoa.
     
  10. TeppoV

    TeppoV Guest Guest

    Liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletetaanpa, että yle saa jatkossa 5.1 lähetykset käyntiin. Minulla on kuitenkin edessä ongelma , miten saan 5.1 tilaäänen käyttöön. Televisio on Panasonic TX-32LED7F. Siitä en kai saa mitenkään tilaääntä ulos, koska siinä on audio out vain 2-kanavaisena analogisena (2xrca). HDMI liitinkin kai on vain sisäänmeno. Toinen digiviritin löytyy tallentavasta dvd-digiboksista Panasonic DMR-EX77. Tuossa laitteessa on kyllä optinen äänen ulostulo, josta DVD-levyjen monikanaäänen saa digitaalisena ulos ja vietyä kotiteatterivahvistimeeni (Pioneer VSX-1016V). Mutta en tiedä, ymmärtääkö tuon laiteen sisäänrakennettu digiviritin monikanavaääntä, eli tuleeko monikanavaäänisten tv-lähteysten ääni tuosta liittimesta ulos monikanavaisena? Käyttöohjekirjasta en löytänyt mainintaa asiasta. Ilmeisesti ainkaan monikanavaisena en pysty tallentamaan tv-ohjelmia, koska ohjekirjassa sanottiin, että äänen tallennus tapahtuu 2-kanavaisena. Onko jollain tietoa asiasta?

    Vai onko pakko ostaa taas uusi digiboksi, josta saa tv-monikanavaäänen ulos, jos haluaa nauttia jatkossa tv-lähetysten monikanavaäänestä. Ainakin systeemin käyttö taas sekavoituisi sen myötä...
     
  11. terpaa

    terpaa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla hyvin paljon mahdollista, että sun kohdalle on osunut sellaset laitteet joilla ei onnistu.
    Omat boksit osaa kyllä kaikki ulostaa tuon ac3 vahvarille ja vanhin taitaa olla viime vuosituhannelta(dbox2)
     
  12. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ko. laitteen manuaalin mukaan (ss.43, ainakin englannin kielinen manuaali) tallennuksen yhteydessä valitaan kieli (tehdään äänivalinta) joka tallennetaan. Tätä valintaa ei voi toistettaessa enää vaihtaa. Outoa, mutta ilmeisesti jotkut boksit toimivat näin.
     
  13. Tesa

    Tesa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0

    Hei abmas1, et nyt taida ymmärtää, että jos tilaääni olisi toteutettu v12: esittämällä tavalla, kuten näkövammaisten palvelu, ei tavallisen katsojan tarvitsisi tehdä yhtään mitään. Vain ne, jotka haluavat kuunnella tilaääntä, valitsevat sopivan kielivalinnan.
    Muiden ei tarvitsisi tietää asiasta yhtään mitään. Samoin kuin useimmat eivät tiedä yhtään mitään hollanti-asetuksesta.
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  14. Tesa

    Tesa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän laiteta mahdollisimman paljon viestiä, vaatimusta ja ehdotuksia Ylelle tilaäänen saamiseksi välittömästi.
    Lähettäisivät vaikka yöllä koelähetyksiä niille, jotka haluavat ääntä kuulla ja kokeilla omia laitteitaan.

    Viestiä sähköpostilla, puhelimella ja kaikilla mahdollisilla välineillä ja mahdollisimman monelle Ylen päättäjälle. Rahoille on saatava luvattua vastinetta heti.
    Johan ne Ruotsissakin naureskelee taas meille. Vaikka Mikkoskan mukaan Ruotsi on taantuva kansa, niin ainakin digi-asiat siellä osataan paljon Yleä paremmin.
     
  15. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    YLE on aloittanut "tiedottamisen" tästä tilaääniasiasta. Uutisten mukaan käyttöönotto tulee siirtymään johtuen "...joissakin digivastaanottimissa esiintyneistä ongelmista...", lisäksi "...jotkin digivastaanottimet siirtyivät käyttämään tilaääntä, vaikka vastaanotinta ei oltu kytketty kotiteatterijärjestelmään...".

    Jos digivastaanotin on (jostakin kummasta syystä) asetettu siten, että se valitsee AC3 koodatun ääniraidan jos se on lähetyksessä, ja kun tämä AC3 koodattu ääniraita sitten lähetetään, ja se digiboksi valitsee sen ääniraidan (kuten se on määritetty tekemään), niin mikä ihmeen ongelma se sitten on???

    Ja mitä ihmeen tekemistä on vastaanottimen kytkeytymisellä vastaanottamaan tilaääntä ja sillä onko vastaanotin kytketty kotiteatterijärjestelmään?? Ei yhtään mitään. Mikään digivastaanotin tuskin on niin älykäs, että ei määritysten edellyttäessä kytkeydy tilaäänelle vaikka kotiteatteriliitäntää ei ole tehty. En ole missään nähnyt digivastaanotinta, jossa optinen (tai koaksiaalinen) kytkentä toisi tilatietoa vahvistimelta boksille.

    Jos digilähetyksissä on jo vuosia pystytty lähettämään ääniraita, joka ei häiritse normaalia äänentoistoa, ja nyt ei, niin eikö tämä ole sitten ongelma??

    Olisikohan Arvi Lind suostunut lukemaan "uutisena" moista disinformaatiopotaskaa...??
     
  16. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hellurei. Minulleko sinä kiehut siellä? Ehkä jos olisit malttanut lukea, mitä kirjoitin ennenkuin aloit keuhkoamaan, olisit saattanut havaita, että perustelin, miksi tilaääni ei ole sama asia kuin äänitekstitys tai millä nimellä sitä nyt halutaankaan kutsua. Se, että ilmaisin asian hillitysti, enkä boldannut, kirjoittanut isolla tai tavuttanut sanoja kirjain kerrallaan, on ilmeisesti tarpeeksi hyvä syy epäillä, että olisin samoilla linjoilla V12:n kanssa?

    Otetaanpa siis vielä, kerran, jos olisi helpompaa ymmärtää: tilaääni ei ole samanlainen asetus kuin "ääniteksitys". Tilaääni voi aiheuttaa ongelmia eilisenkaltaisella signaloinnilla, koska osassa bokseja asetukset ovat oletusarvoisesti hölmöt. Äänitekstitys ei aiheuta ongelmia koska se nykyisellä signaloinnilla perustuu kielikoodiin, eikä erilliseen asetukseen. Olen täysin samaa mieltä siitä, että asiasta olisi pitänyt tiedottaa paremmin, mutta pysyn sen takana, että ihmisten motivaatio vaihdella boksin asetuksia jonkun sellaisen ominaisuuden takia, jota he eivät tarvitse ei ole järin iso vaikka asiasta lukisi joka lehdessä ja televisiossa olisi mainos joka mainoskatkolla. Pitää vielä erikseen tähdentää, että sen boksin äänet sitten pimenevät, jos ette asetusta tarkista ja sekään ei välttämättä riitä.
     
  17. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se on todella suuri ongelma sille isolle joukolle tilaäänestä täysin tietämättömälle kansanosalle, joka on ensin pakotettu ostamaan digiboksi, joka sitten vielä niin sanoinkuvaamattoman tyhmä, että on oletusarvoisesti asetettu DD-äänimoodiin ja joka ei tässä tilassa välitä DD-ääniraidalta yhtikäs mitään Scarttiin. Tämä on tietysti täysin perusasia boksin käytettävyyssuunnittelussa, mutta eihän se indokiinan insinööri, joka on pistetty jonkun halpisboksin "käyttöliittymäsuunnitelijaksi" tuollaisesta asiasta mitään ymmärrä, vaan laittaa DD-asetuksen oletukseksi päälle, kun se sattuu helpottamaan testausta omalla viritinvahvistimella tms.
     
  18. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vastaanotossa ei ollut eilen ongelmaa, vaikka uutisankkuri taas tänään 20:30 pääuutislähetyksessä niin väittikin. Vastaanotto olisi toiminut, jos sieltä olisi jotakin lähetetty, mutta kun ei lähetetty. Sinä aikana kun lähetyksessä oli normaaliääni ja tuo AC3 koodattu tilaääni, niin vain toisella niistä oli äänilähetys. Toinen oli mykkä kuin syvänmeren kala. Välillä mykkänä oli tilaääni ja välillä normaaliääni.

    Kyllä tuon käyttäjien ongelman täytyy olla tiedossa, koska tuo tekstitysäänikin on saatu toimimaan, vai onko joillakin aina tekstitysääni päällä kun se on lähetyksessä. Miksi ei otettu tästä menetelmästä oppia, ja toimittu samoin tämän tilaäänen kanssa? Miksi aina ja edelleen syyllistetään epäonnistumisesta katsojia? Me katsojat emme mielestäni ole syyllisiä muuhun kuin YLEnpalttiseen rahan syytämiseen organisaatiolle jonka toiminta on... vähän... niin... ja näin...

    Ja kyllä, YLEn tulee toimia niin, että myös vähemmän digiasiaan paneutuneet voivat vastaanottaa normaalia lähetystä. Tämä on mahdollista, ihan kuten tuon näkövammaistenkin palvelun kanssa. Miksi näin ei toimittu, kun se kerran tiedettiin? Oliko kyse välinpitämättömyydestä vai kyvyttömyydestä? Jos se kuitenkin oli erehdys tai unohdus tai muu toimittajan virhe, niin miksi sitä kierrellään ja kaarrellaan, vältetään vastuun ottamista ja syyllistetään kaiken maksava asiakas???

    Ei muuten onnistu tuollainen käytös muualla kuin monopoliasemassa.
     
  19. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä en Viisulähetystä nähnyt, mutta tilanne oli siis seuraava?

    - Mpg-stereoraidan kieleksi oli merkattu suomi
    - Ac3-monikanavaraidan kieleksi oli merkattu suomi

    Tällöin oletuskielivalinnan ollessa suomi hölmö boksi ottaa kahdesta samankielisestä raidasta sen "paremman", eli ac3:n, käyttöön, ja äänet eivät ilman oikeita vahvistimia ja kytkentöjä kuulu.

    Mutta jos olisikin ollut tilanne tämä...

    - Mpg-stereoraidan kieleksi olisi merkattu suomi
    - Ac3-monikanavaraidan kieleksi olisi merkattu ukraina, arabia, tms

    ... niin eikös tällöin, onpa boksi kuinka korealainen tahansa, se valitse ääniraidan tietenkin ensisijaisesti oletuskielivalintansa perusteella, eli ihmisten töllöihin olisi automaagisesti puskenut juuri tuo suomi-merkattu stereoraita, ja 5.1:tä kuola suupielestä valuen odottavat henkilöt olisivat varmaan osanneet kaivaa 5.1-äänet esille tuosta arabiraidasta?
     
  20. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suurinpiirtein noin, tosin hölmöissäkin bokseissa on yleensä Stereo / DD-asetus, joka tuota säätelee, mutta joissakin kehittäjän kuningasajatus on ollut laittaa DD default-valinnaksi noissa. Normi-ihminen ei tuota muuta mihinkään, koska äänet kuuluvat silloin kun lähetyksessä ei ole DD-raitaa.

    Hieman boksista riippuvaista on, miten tuota DD-valintaa käsitellään. Olen törmännyt sellaisiinkin bokseihin, jotka preferoivat tuota valintaa jopa äänen kielivalinnan yli, siis että DD-raita valitaan, jos sellainen on kielestä riippumatta. Noita voi tietenkin jo kutsua megahölmöiksi toteutuksiksi, eikä tuollaisia varmaan kovin paljoa ole. Tuollaisen boksin tapauksessa edes Arabia-raita ei auttaisi, mutta kuten sanottua, ongelmat olisivat todennäköisesti vähäisiä.

    Normaalia lienee, että kielivalinnat ovat ensisijaisia valintoja ja DD-valinnalla päätetään sitten, mikä raita valitaan, jos samaa kieltä on useampia. Lisäksi DD-valintaa saatetaan käyttää sellaisessa tapauksessa, että lähetyksen kieli ei vastaa mitään kielivalintaa ja tällöin valittaisiin kaikista epäsopivista DD-raita, jos sellainen sattuu olemaan.

    Mutta summa summarum, kielivalinnalla ongelmat saataisiin kyllä minimoitua ja sen taisin tuolla aiemmin sanoakin, en siis missään vaiheessa ollut tuota ideaa vastaan. Silloin tällöin näissä kommenteissa vain on epäselvää, milloin ihmiset puhuvat tästä eri kielellä lähettämisestä. Esim. noihin aiempiin V12:n kommentteihin vastatessani en tajunnut, että kysymys oli nimenomaan koko ajan (vai oliko?) siitä, että olisi lähetetty eri kielikoodilla, se ei käynyt kaikista viesteistä ilmi. Nyt myöhemmistä kommenteista tuo tietenkin selviää, eikä tuohon sinällään olekaan mitään vastaansanomista. DD-ääni eri kielikoodilla olisi ollut järkevä ratkaisu, sekä tietenkin ohjelman alussa joku parin minuutin tietoisku "näin käytät tilaääntä"...
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009