Lähi-idän kriisi ja sen ratkaisu

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Zardoz, 30.12.2008.

  1. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eivätkös muslimit pidä kaikkia muita uskovaisia vääräuskoisina? Koraanikaan ei todellakaan kauniita asioita vääräuskoisista kerro, vähemmistöistä puhumattakaan. Aika rajua, jos tosiaan olisi tismalleen sama "rakastava jumala" kyseessä. Etenkin kun islam on kuulemma rauhan uskonto, kunhan ei vain lue koraania kirjaimellisesti. Rajua tekstiä raamatustakin löytyy yllin kyllin, kuten homojen ja lasten tappamista. Ja raamattuhan on pitkälti kooste juutalaisten ja monien muiden vanhemmista legendoista, etenkin vanha testamentti.

    Vaikuttavatkohan ne lukuisat pienet erot tosiaankin noin rajusti lopputulkintaan. Eli näinkö se menee: "Totta, kyllähän me muslimit tismalleen samaan kaikkia rakastavaan ja suvaitsevaiseen jumalaan uskomme kuin tekin, mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että me halveksumme teitä länsimaisia vääräuskoisia koiria..."
    Muslimeilla ja juutalaisilla on kieltämättä paljon käytännön yhtäläisyyksiä. Yhteinen historia lähi-idässä, ympärileikkaukset (itsetyydyksen suitsimiseksi) ja erilaisiin ruoka-aineisiin liittyvät, äärimmäisen jyrkät ja hölmöt kiellot. Lisäksi kunnon juutalainen nai aina juutalaisen ja muslimi muslimin.
     
  2. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Siis entiteettinä, jos niin voi sanoa, Jumala on sama. Mutta eihän se Jumala ole edes kristinuskoisille samanlainen ja vanhan testamentin ja uuden Jumalat ovat hyvinkin erilaisia. Näin siis ainakin aikoinaan lukion uskonnon tunnilla opetettiin. :D Vanhan testamentin jumalasta rakastavuus oli kaukana.

    Ja lisäksi asiaa mutkistaa esimerkiksi se, että Jeesus on yksi muslimien profeetoista, vaikka olikin juutalainen ja tunnetusti tärkeä hahmo kristinuskon kannalta. Juutalaisille taas Jeesus ei ole mitenkään erityinen hahmo. Muslimit myös uskovat jossain määrin raamatun teksteihin, vaikka pitävätkin niitä niiden kirjoittamien ihmisten korruptoimina. Juutalaisille vanha testamentti puolestaan on pyhä. Eli loppujen lopuksi näillä kolmella uskonnolla on todella paljon yhteistä. Mutta vielä enemmän on kahdella katolisella kirkolla, eivätkä nekään ole aina tulleet kovinkaan hyvin toimeen keskenään. Protestanteista ja katolisista puhumattakaan. Uskontojen tapauksessa tuntuukin olevan paljon enemmän väliä erottavilla kuin yhdistävillä tekijöillä.
     
  3. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä sinne muutama ydinpommi pitäisi pudottaa niin loppuisi se leikkiminen!
     
  4. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinhän on käynyt esim Suomen etelärannikolla. metsästä työntyneet omituista mongerrusta puhuvat ovat ottaneet vallan seudulla jota on asuttanut nyt vähemmistöksi pakotettu kansa.

    koska raketit alkavat lentämään, tai siirtyvätkö mongertajat takaisin metsiinsä?

    tai saimaan rannalle
     
  5. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Käsitänkö oikein, että rinnastat Bättre folkin Palestiinalaisiin? :)
     
  6. void

    void Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2003
    Viestejä:
    1 121
    Saadut tykkäykset:
    3
    Vai Volgan mutkasta saapuneet suhteessa Saamelaisiin.
     
  7. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    YK:n vastainen propaganda tuntuu purevan - Israel on iskenyt jo ainakin kahteen YK:n johtamaan kouluun Gazassa. Toisessa iskussa kuoli 42 ihmistä.

    Vuonna 2006 Israelin ja Lebanonin välisessä sodassahan Israel iski YK:n tarkkailuasemaan, jolloin neljä YK:n tarkkalijaa sai surmansa (mukaan lukien yksi suomalainen).
     
  8. eddie63

    eddie63 Eddie Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    16.01.2003
    Viestejä:
    1 574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskonnot pitäisi kieltää kokonaan... :OI
     
  9. Zardoz

    Zardoz Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    827
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikea ymmärtää miksi israelin pitää tuhota noita YK:n tunnuksilla merkittyjä mestoja. Näiden sijainti ja koordinaatit on toimitettu Israelin tietoon ja siitä huolimatta osumia tulee. En ymmärrä. Sodasta tulee mieleen että se on suunnilleen sama kuin että aikuinen pieksää puolustuskyvytöntä lasta. Toisella ei ole mitään saumoja vastata samalla mitalla. Voisi hyvin miettiä mitä ite tekisi vastaavassa tilanteessa kun vastassa on ylivoimainen vihollinen. Luulen että on ajan kysymys että palestiinalaisten (ja muiden arabien) itsemurhaiskut käynnistyy Israelissa. Jos on menettänyt esim. oman perheensä pommituksissa niin tuskinpa millään on enää mitään väliä. Luulen että siinä tilanteessa moni arabi yrittää päästä edes tasoihin. En hyväksy Hamasin rakettien ammuskelua israeliin mutta tässä tilanteessa omat sympatiani on heikomman puolella kun suurimpian kärsijöinä on siviilit.
     
  10. TuK

    TuK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    566
    Saadut tykkäykset:
    14
    Ja mitä tapahtuisi, jos Hamas iskisi israelilaiseen kouluun?
     
  11. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hamas ampuu raketteja umpimähkään ja ne voi myös osua kouluihin. Israel teki täsmäiskun YK:n kouluun. Mikä muu maa tahansa tekisi täsmäiskun YK:n kouluun niin sai isolla kädellä satikutia YK:lta yms. Israel on harvoja maita joilla on täysi vapaus olla välittämättä kansainvälisestä oikeudesta. Israel ei ole edes ratifioinut geneven sopimusta.

    Ei ole kauaa kun Israel murhasi täsmäiskulla Suomalaisen rauhanturvaajan. Tuliko sanktioita? No ei todellakaan. Israelin suurlähettiläs illastaa Helsingissä kuin mitään ei olisi edes tapahtunut.

    Kaikille ei vain ole samat säännöt voimassa.
     
  12. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sitä en tajua miksi ampua umpimähkään, kun joka tapauksessa tulee penaltya Israelilta, parempihan se olisi tähdätäkin vai onko ne hamasin raketit tyyliin "laita alustalle ja sytytä lanka"?
     
  13. Zardoz

    Zardoz Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    827
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hamas ampuu pääasiassa paikallisten nyrkkipajojen hitsaamia Qassam-raketteja jotka sitten menevät minne sattuu. Ilmeisesti Hamas ei ole voimassaolleen tulitauon aikana onnistunut hankkimaan pidemmän kantomatkan venäläisvalmisteisia noitapillejä (olikohan ne Katjusha-mallia..), en ole ainakaan nähnyt mitään uutisia tästä.

    Toistaiseksi ei kannata jossitella mitä jos hamas jotain. Palestiinalaisia on vaihtanu hiippakuntaa jotain 600 ja israelilaisia ehkä 7 joista omat ampui 3.
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2009
  14. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joidenkin väitteiden mukaan YK toimii terroristien kanssa yhteistyössä sekä Palestiinassa että Lebanonissa. Onko tämä pelkkää propagandaa vai onko taustalla esim. yksittäistapauksia, joista on saatu tekosyy leimata koko järjestö, on vaikea sanoa. Sekä USAssa että Israelissa tuntuu kuitenkin olevan erittäin YK-vastainen ilmapiiri. Yhtenä syynä USAn YK vastaisuuteen lienee Irakin sodan alku.

    YK nähdään vanhentuneena, korruptoituneena ja juutalaisvastaisena, mikä on varsin huolestuttavaa kansainvälistä yhteistyötä ajatellen. Lisäksi amerikkalaisille tuntuu olevan rauhanturvaaminen aika vieras käsite eli rauhanturvaajan rooli ei heille tunnu aukeavan - he rinnastavat rauhanturvaajan sotilaaseen ja näin ollen odottavat rauhanturvajoukkojen toimivan samalla tavoin kuin esim. amerikkalaiset joukot. YK:n moninaiset muut toimet ja järjestöt ohitetaan olankohautuksella.

    Voi olla että em. seikat heijastuvat kentällä toimivien sotilaiden toimiin - YK:ta ei nähdä puolueettomana toimijana vaan miltei vihollisena.

    Ei näitä oikein muuten voi selittää:
    "The United Nations says it is halting all aid deliveries to the besieged Gaza Strip, citing a series of Israeli attacks on UN staff and installations.

    The announcement came shortly after the driver of a UN truck was shot and killed by tank fire as he was headed to an Israeli border crossing to pick up an aid shipment.

    The UN said the delivery had been coordinated with Israel, but the IDF has not commented on the incident.

    Spokesman Chris Gunness said aid shipments were being suspended until the safety of UN staff would be guaranteed."

    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1231424892089&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull
     
  15. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    http://www.youtube.com/watch?v=GXTdEhakjgY&feature=related

    Tuokin kannattaa vilkaista, eli Hamasin valtaantulon ajasta miniraportti. Sanokaa Israelista mitä sanotte, mutta varsinaista rauhantahtoa ei siellä toisellakaan puolella ole ollut.

    Toisaalta, en ymmärrä mitä Israel hyötyisi tästäkään sotimisesta- maa on yksi maailman kovimpia tekijöitä tekniikan, lääketieteen sekä muiden tieteiden&teknologian alalla. Näkisin, että vaikka en Israelin sotatoimia sinällään hyväksy, sen kuitenkin olevan tietyllätasolla pakotettu tähän.

    Mitä maan jakoihin tulee, niin kun alueen historiaa on laajemmin lukenut, on kyllä näiden "varastivat maan" höpöttäjien kommentit vähintään törkeästi liioiteltuja.
     
  16. peergunt

    peergunt Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    688
    Saadut tykkäykset:
    12
    Yle Areena: A-talk (TV1 To 8.1. klo 21:05)

     
  17. Sergei

    Sergei Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2001
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    2
    Täällä Suomessa on tapana kutsua tuota maata nimellä Libanon.
     
  18. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    käännän vain hieman näkökulmaa. jos se on sulle vaikeeta, takaisin metsään ;)
     
  19. Komakino

    Komakino Epäselvässä tilassa Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    27.01.2004
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sotiminen kannattaa. IDF testaa jenkkien kalustoa edullisesti kenttäolosuhteissa ja antaa palautetta kalustosta liittolaiselleen. Israelin oma teollisuus luonnolisesti hyötyy tästä toimimalla mittavana alihankkijana yhdysvaltojen aseteollisuudelle ja saamalla dataa omalta takapihalta. Piiri pieni pyörii....

    http://en.wikipedia.org/wiki/Israel-United_States_military_relations
     
  20. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kiitos oikaisusta. Tullut näköjään vietettyä liikaa aikaa jenkkifoorumeilla :)