Kuulokkeet elokuvakäyttöön

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana marko_k, 23.11.2008.

  1. marko_k

    marko_k Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2008
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei.

    Haluaisin liittää televisioomme (Sony 40W4000) kahdet, mahdollisimman hyvälaatuiset kuulokkeet pääasiassa elokuva -ja pelikäyttöä ajatellen. Toivottu yläraja hinnalle per kuulokkeet olisi n. 300€, yhteensä siis 600€.

    Nykyisin televisioon on liitetty jonkinlaisella marketista ostetulla jakajalla kahdet "markettikuulokkeet", jotka olen alustavasti ajatellut korvata Sennheiser HD-650- kuulokkeilla. Käsittääkseni olisi suositeltavaa hankkia myös erillinen vahvistin kuulokkeita varten (= ns. kuulokevahvistin?). Onko parhaista vaihtoehdoista löydettävissä suosituksia, jolloin voisin ostaa suoraan koko paketin yhdellä kertaa? Tiedustelen pakettiratkaisun mahdollisuutta, koska yritettyäni etsiä tietoa foorumeilta on tietomäärä osoittautunut liian hajanaiseksi minulle, jolta kuulokkeita ja vahvistimia koskevat perustiedot puuttuvat.

    En haluaisi valita "aloittelijan kuulokkeita", vaan kuulokkeet jotka mahdollistavat kiinnostuksen laajentumisen vaikkapa musiikin suuntaan. Parin sadan euron säästö ei tässä ole siis ensisijaista, joskin toki mieluisaa :)


    Kiitos avustanne!

    -- Marko
     
  2. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katso täältä,josko löytyisi vaihtoehtoja?
     
  3. marko_k

    marko_k Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2008
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähinnä kysymysmerkkinä on tuo vahvistimen tarve.
     
  4. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Täältä ääni Sennheiserilleille. Täällä on ollut elokuvakäytössä Senkun HD600:set jo usemman vuoden, ja hyvin ovat toimineet -- aika ajoin muita kuulokkeita olen kokeillut (AKG:takin jonkun kerran) eikä vielä mikään kuuloke ole mukavemmalta tuntunut (joskin bassopäässä toki on parennettavaa). Kyllähän Cordan muutaman sadan euron suositeltu kuulokevahvistin löytyy, mutten sitä nykyisellään käytä. Vaikka DVD Plazan veteraaneihin kuulun, niin kuuntelen leffani tylysti HD600:set suoraan yhdistettynä Sonyn D3000-telkkuun, ja hyvin pyyhkii.
     
  5. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Minulla on AKG K940 langattomat. Äänenlaatu on jopa selvästi parempi, kuin n. 5 v vanhoissa langallisissa Sennheisereissäni. Ja paljon mukavammat korvilla.
     
  6. marko_k

    marko_k Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2008
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    AKG K701- kuulokkeet kuulostavat pintapuolisen DVD Plazan ja HeadFIn tutkiskelun perusteella myös kiinnostavilta, joten taidamme yrittää päästä kuuntelemaan kumpaisiakin. Ainakin AKG löytyy näemmä kotoisasti Turun Hifimestasta (kiitokset Maverickille linkistä). Itse olen ehkä aavistuksen verran herkkä basson suhteen, joten tuo mahdollinen ylikorostuminen Sennheisereissa hieman arveluttaa. Toisaalta vaimo taas pitää bassosta.

    Osaltaan mieltymyserot saivat kiinnostumaan myös tuosta erillisillä äänenvoimakkuuden säätimillä varustetusta Pro-Jectin Head Box- vahvistimesta. Vaimo kun kuuntelee mielellään elokuvaa lähes kymmenisen pykälää alemmalla tasolla, musiikin kohdalla mieltymysten kääntyessä jälleen jokseenkin päinvastoin. Toisaalta valintojen osuessa kaksille, ilmeisen erilaisille kuulokkeille, muodostuu haasteeksi sen "sopivan/parhaan" vahvistimen löytyminen.

    Kiitokset vielä avustanne. Taisinkin tässä jo oikeastaan tulla kiinnostuneeksi projektista syvemmälläkin tasolla kuin oli alunperin tarkoitus.
     
  7. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kuulokevahvistimen tärkein eri kuulokkeilla eriltä kuulostamiseen vaikuttava ominaisuus oli se antoimpedanssi. Mitä suurempi antoimpedanssi, sitä erimmältä vahvistin kuulostaa eri kuulokkeilla.
    Pro-Jectin antoimpedanssi on 10 ohmia. Se on jo niin hyvä arvo että sillä luurivahvistin kuulostaa luurilla kuin luurilla kaikkein hankalimpien impedanssitapauksien hiuksenhienoja sävyeroja lukuunottamatta samalta. Mikä tässä tapauksessa tarkoittaa audiolaitteen laatumääreistä korkeinta l. ei miltään.

    Mittaustuloksiltaan (kts. Hifimaailma 3/2008) Pro-Ject oli testin paras. "Moitteeton", oli Hmaailman sanallinen lyhennelmä mittaustuloksista. Ko. mittaukset nähneenä olen samaa mieltä.
    Ajaa taatusti kuuloketta kuin kuuloketta niin hyvin kuin 10 ohmin antoimpedanssilla pystyy. Ja sillä jo pystyy.

    P.S. Muita vahvarivaihtoehtoja miettiessäsi: jos kyseistä vahvistinta ei ole koskaan mitattu suomalaisessa alan julkaisussa, sitä ei hypentorjunnallisista syistä kannata ostaa. Jopa pedantin mainetta nauttivien saksalaisten audiolehtien, amatöörien/jenkkien/muitten vinkuintiaanien tuloksista puhumattakaan, testituloksia luotettaviin kotimaisiin vertaillessa on pää vuosien saatossa ollut monta kertaa pyöriä kierteiltään.

    Tärkeintä tässävaiheessa onkin nyt olla menemättä ainakaan HeadFi:n sekoittamaan päätään.
     
    Viimeksi muokattu: 24.11.2008
  8. marko_k

    marko_k Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2008
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, ehdin kyllä jo vähän seota tuon HeadFI:n kanssa :) Syntyi melko nopeasti ajatus, että tietynlaisille kuulokkeille on olemassa jos ei nyt "oikeita" ja "vääriä" vahvistimia niin ainakin optimaalisia, mikä nyt oikeastaan alkaakin kuulostaa jo hieman liioittelevalta tai jopa typerältä. Tässä on nyt kasassa varmasti ihan hyvät rekkulat joilla lähteä ikäänkuin liikenteeseen ja pidemmällekin.
     
  9. Finmovie

    Finmovie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2008
    Viestejä:
    466
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noni elikkäs elokuva käyttöön etsitään todella laadukasta joka pärjäis ees jollain asteella kaiuttimille onko mahollista? eli matallale toistavia.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos se bassotoiston alaraja on se mittari, niin onnistuu. Esimerkiksi erittäin kova (joiden mielestä paras) Sennheiser HD-800 pääsee 14hz saakka (-3db; -10db 6hz). Edullisempiakin varmasti on, mutta en ala etsimään. Google auttanee.

    Muutamia huomautuksia kuitenkin.

    - Kuulokkeilla et saa fyysistä tuntemusta äänentoistosta millään. Basso ei tunnu kirjaimellisesti luissa ja nahoissa, eikä sohva tärise. Tietty jos 2x SVS:n 12" ei potki kaiuttimina tarpeeksi, niin ei muuten potki mikään kuulokekaan.

    - Kovatasoiset kuulokkeet kaipaavat seurakseen toimivan kuulokevahvistimen. Jopa tuhansien eurojen AV-vahvistimien kuuloke-reiät ovat usein kelvottomia. Sähkömekaanisena selityksenä on, että jos kuulokelähdön antoimpedanssi on enemmän kuin 1/10 kuulokkeiden impedanssista, se voi aiheuttaa muutoksia kuulokkeiden vasteeseen ie kuulokkeet toistavat muuta, kuin on tarkoitus. Hyvien kuulokevahvistimien antoimpedanssit on alle 1ohm.

    - Elokuvaraitaa kuunneltaessa lähteen on syytä osata tehdä LFE-kanavan uudelleenohjaus oikein. Mystistä kyllä, tätä taitoa ei löydy juuri mistään BD-soittimesta, vaan LFE-kanava leikataan kylmästi pois. Sama ongelma tietenkin koskee stereovahvistimia. Siinä sitten mietitään, että miksei basso potki, no ei kai se potki, kun ei sitä toisteta. Kaista 120hz alaspäin puuttuu suurelta osin. Toisaalta taas käytännössä mikä tahansa AV-vahvistin hanskaa homman (tuo kannattaa tarkistaa merkki- ja mallikohtaisesti, jos asialla on merkitystä).,

    - Mahdollinen crossfeedin tarve. Kuulokkeillä ääni tulee suoraan vasemmalta, suoraan oikealta, keskeltä päätä tai näiden väliltä. Ääni ei koskaan tule suoraan edestä. Äärimmäinen vasen/oikea -erottelu on monelle epämiellyttävä. Ongelmaa voi vähentää taajuuksia myös toiseen kanavaan (korvaan) vuotavalla crossfeedillä. Tällaisen voi rakentaa itse, tai se löytyy valmiina esimerksi Cordan paremmista malleista.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2015
  11. JuhoV

    JuhoV Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2012
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa myös AKG 702 mennä helposti kuulorajalle ja jopa alle. Näitä kuulokkeita kuitenkin haukutaan joka paikassa bassoköyhiksi. Makuasioita sanoi kissa... omaan makuun nuo tuotaa riittävästi bassoa, joskus tuntuu jopa liialliselta kun puhutaan pelkästä määrästä. Sen sijaan laatua tulee mukavasti, seurattavaa ja sävykästä. Pienetkin jutut, joita ei kajareilla saa millään esille, kuuluu noilla helposti.

    Mitään valtavalla urkakalla tehtyä vertailua äänilähteiden välillä en ole tehnyt. Sen verran kokeilin että nokian halpaan (kolme, neljä vuotta vanhaan) puhelimeen kytkettynä ei jäänyt epäselväksi ettei tämä kombo pelitä. Ei riitä teho eikä kontrolli, mutta vertailukohta oli toki epäreilu. Vastassa on MuFi:n X-can v3 paranneltuna Rock Grotton konkka-diodipaketilla ja putkilla.

    Stereot on kuulokekuunteluun vähän hankalassa paikassa, joten suoraan Marantzin sa15s1 soittimen annosta ei ole paljoa vertailuja tehtynä. Nopeasti kuunneltuna sen anto on toimiva eikä mitään isoa mullistavaa puutetta kuulunut. Tosin se on jonkin testin mukaan muutenkin toimiva. Halpaan Denonin av-vahvariin en ole edes koskaan koittanut.

    Omasta mielestäni tuo kuuloke on aivan loistava kampe ja tykkään kovasti. Tosin tiedän toisenlaisiakin mielipiteitä siitä enkä ainaan suorilta suosittele sitä ilman koekuuntelua. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kuuntelemaan sen ja tekemään päätköset sen jälkeen. Jos ei basso riitä niin sitten vaan jätetään hyllyyn. Tykkään myös edullisemmasta 601 mallista, mutta se on vielä keveämpi bassopäästä, siinä ollaan jo munkin rajoilla, monesti ylikin basson puutteen kanssa. Kuitenkin monella musiikilla sekin on mahtava kuuloke.

    Kuten tuosta voi arvata, senkut ym. voimakkaampaa bassoa tuottavat kuulokkeet ei ole mun makuun yhtään, kuulostaa mun korviin amisautolta jos vähän karrikoidaan. Kuulokkeet on niin henkilökohtainen juttu etten oikein suosittele suoraan mitään kenellekään. Yleisiä laatuarvioita voi katsella, mutta lopullinen päätös ihan puhtaasti oman kuuntelun perusteella, kaverin mielipidettä ei kannata tässä kohtaa kumarrella eikä kompata.

    Vielä pieni lisäys:
    Nuo AKG:t on avoimia kuulokkeita eli päästää kaiken äänen ulos aika voimakkaasti eikä ne peitä muuta taustamelua myöskään. Tuo kannattaa ehdottomasti huomioida ostopäätöstä tehdessä. Jos taustamelu tai äänen vuotaminen ympäristöön aiheuttaa ongelmaa, noista ei löydy ratkaisua.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2015
  12. Imh

    Imh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täältä ääni Beyerdynamicin DT-880 Pro kuulokkeille. Siirryin niihin langattomista Sennheisereista, kun alkoivat suhinat ja vingahdukset ärsyttää. En ole parempia (siis kalliimpia) Sennheisereita kuunnellut kuin 595 ja niihin verrattuina käytön mukavuus ja ääni elokuva/sarja käytössä on Beyerdynamiceilla mielestäni parempi. Paremmasta kuulokevahvistimesta haaveilen, tällä hetkellä käytössä on itse kasaan juotettu vahvistin johon idea lähti tuolta Head-Fi sivustolta. Myönnettäköön, että KO sivusto vie aikaa ja saa epäilemään omia ajatuksiaan, mutta... ;-)