Maailman talous murenee - kestääkö Suomi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana JPH, 06.10.2008.

  1. memahyv

    memahyv Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2001
    Viestejä:
    272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt VIIMEISTÄÄN kannattaa hakea lainaa ja ostaa osakkeita ;)
     
  2. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    "Muutamilla huonoilla vuosilla".

    Kurssit on tippuneet siihen malliin, että indeksisijoittajat, jotka yleensä pärjäävät alhaisten hallintointipalkkikoiden takia suht hyvin, ovat nyt pahimmillaan samalla tasolla kuin 10v sitten. Ts. viimeiseen 10v sun rahat ei ole tuottaneet mitään.

    Ja kyllä, laskun jälkeen kurssit nousevat, mutta jos viimeisen 10v aikana ei ole saanut mitään, saisi nousu olla tähtitieteellistä, jotta päästäisiin edes pitkän aikavälin keskiarvoon muutaman vuoden sisällä.


    Ei kannata tuijottaa Q3 lukuja, ne onkin vielä hyviä. Q4 näyttää jo toiseen suuntaan, joten totuus rysäyksen suuruudesta selvinnee vasta ensi vuoden alkupuolella.

    Noin muutenkin osakkeissa maksetaan tulevasta, ei historista. Jos nyt sanotaan, että pahin vuosi työttömyyden osalta on 2010, se tarkoittaa parin vuoden laskua. Vaikka moni firma nyt takoo tulosta, harvempi niistä kestää parin vuoden taantumaan ja tilauskirjojen nollaamista - Jos ennusteet pitävät paikkaansa, konkursseja/yritysostoja tullaan näkemään seuraavan kahden vuoden aikana hurjia määriä.

    Jokainen voi tietysti ostaa osakkeita milloin haluaa, itse en vielä lähtisi massiivisia summia pörssiin tunkemaan. Taantuma on vasta alkanut ja harvoin pohjalukemat koetaan ensimmäisen kvartaalin ensimmäisten kuukausien aikana. Pohjaa kokonaisuudessaan tuskin on vielä nähty ja moni ala, kuten rakennus, tulee sakkaaman vielä todella rankasti. Aika hullu saa olla, jos nyt ostaa vaikka Cramoa tai Rautaruukia, joiden hyvä tulos edellyttää nimeomaan rakennusteollisuuden kasvua.
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2008
  3. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    ....olikos vielä joku joka ei usko asuntojen hintojen laskevan rajusti?


    Oma kämppä tuli ostettua 90 luvun pohjalla ja siinä on nyt arvossa ilmaa noin 80 prosenttia. Onneksi ei ole sellaista velkaa. Mutta monella on.

    Halpa korko ei kohta helpota ketään jos asunnosta on velkaa tuplasti sen markkina-arvoon verrattuna.

    Mitenköhän tässä käy kun pankit rupeaa soittelemaan ihmisille että asuntolainan vakuudet ei enää riitä...
     
  4. Gambit

    Gambit Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2000
    Viestejä:
    1 019
    Saadut tykkäykset:
    6
    Saynomore!

    Huikea osinko-odotus perustuu historiaan, eikä edes ensivuoden osinkoa ole kirkossa kuulutettu. Talous on kääntänyt kelkkaan hypernopeudella, joten mikään ei estä osinkopolitiikan muuttuvan samalla vauhdilla.

    Q3-Q4 lukuja ei kannata katsella. Q4 antaa ohjeistuksen tulevasta, joka siltikin saattaa olla vielä liian ruusuinen. Ensi vuonna mentänee melko laimeissa tunnemissa, mutta 2010 on ennusteiden mukaan pohjakosketus. Mainittakoon, että samaiset ennusteet talouden kehittyksestä ovat laskeneet kuin lehmän häntä. Lisäksi samaiset ennusteet eivät uskoneet koko taantumaan saati finanssikriisin eskaloitumisesta eurooppaan. Eli ennusteita en katselisi sillä silmällä tällä hetkellä. Nykyinen supertalous käytännössä viikossa tekee sen mitä aikaisemmin kävi kvartaalissa.
     
  5. Gambit

    Gambit Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2000
    Viestejä:
    1 019
    Saadut tykkäykset:
    6
    Mikä on rajusti?

    Oli korkea tai alhainen korko, ongelma on tällä hetkellä, että lainaa ei saa.

    Vakuudet on lyöty lukkoon lainanottamishetkellä, case closed. Vakuuksia arviodaan uudestaa ainoastaan jos pankin oma vakavaraisuus joutuu vaaraan. Näinhän ei käy, koska valtio on lupautunut tukemaan pankkeja. :rolleyes:

    Vakuudet ja niillä pelottelu ovat 90-luvun mörkö, kun asuntoja laitettiin täydestä arvosta muiden luottojen panteiksi.
     
  6. Gambit

    Gambit Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2000
    Viestejä:
    1 019
    Saadut tykkäykset:
    6
    Nyt se on sitten sanottu ääneen, minkä moni varmasti tiesikin. Varmasti tämä antaa lisää painetta myyntipuolelle.
     
  7. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Näin onkin tehty. Tosin osakkeita ostetaan maltillisesti pienemmissä erissä osto-ohjelman mukaan.

    Indeksiin ei kannata sijoittaa kuin taantumassa. Tai rahastoihin yleensäkään.

    Mutta tutkitaan esim. tilannetta, jossa henkilö osti konetta 1000 kpl vuonna -98.

    Osakkeelle tehdyt splitit ja jaot (voi puuttua yksi)

    2002 Split 1:3
    2005 Split 1:2
    2008 Maksuton osakeanti 1 : 1

    Osakkeiden määrän 'ilmainen kasvu' kun huomioidaan splitit ja maksuttomat osakeannit

    1998 1000 kpl
    2002 3000 kpl
    2005 6000 kpl
    2008 12000 kpl

    Viime vuoden osinkotuotot pelkästään.
    2007 6000 * 1,00 = 6000 euroa

    Puhumattakaan nykyisestä arvosta eli 12000 kpl 'a 15,8 (kurssi 12.11.2008) = 189 600 euroa

    edit: osakkeiden historialliset hinnat -> http://tools.euroland.com/investortools/sf-kon/splookup.asp?lang=finnish

    Jostain muistan lukeneeni laskelman, että jos osingot olisi sijoitettu aina takaisin koneen osakkeisiin, niin kymmenessä vuodessa pääoman tuotto olisi 18-20. kertaistunut. Välissä oli vielä teknolama, joka ei käytännössä vaikuttanut kyseiseen osakkeeseen mitenkään. Samankaltaisia menestystarinoita saattaa olla nytkin pörssissä, mutta vain holdari voi poimia tälläisiä hedelmiä. Tälläisessä tilanteessa ei muutaman vuoden taantumalla, koneen kartellisakoilla tai vaikka liikevaihdon tippumisella ole paljoakaan merkitystä.

    Treidarit (yleisesti ottaen) eivät yleensä saa niitä etuja joita pitkä omistussuhde tarjoaa. Tuntuu, että täälläkin tuijotetaan vain kurssia eikä yhtiötä.

    Laskelmassa voi olla jotain virheitä, kun 5 minuutin aikana tuon kirjoitin, mutta päälinjaus on jokatapauksessa oikea.

    Jos tarkoitat pörssiä, niin konkursseja tapahtuu pörssiyhtiöille aniharvoin. Näin ei tainnut tapahtua edes laman aikana (vai oliko siellä yksi). Muutenkaan ei näitä juttujani kannata pitää minään absoluuttisena totuutena. Kysymys on vain siitä, että laskukaudet tarjoavat parhaat mahdollisuudet tuottoon. Itse en ymmärrä tapaa jossa nousukaudella ostetaan ja laskukaudella myydään. Sama opetus pätee laskukaudella kuin nousukaudellakin : osta vain terveitä firmoja pitkälle aikavälille, älä yritä etsiä kurssirakettaja. Toki jälkimmäisiäkin voi harrastaa, mutta riski on suurempi.
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2008
  8. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    En tarkoita pörssiyhtiöitä, vaan ylipäätään firmoja.

    Täysin samaa mieltä siitä, että laskukausi tarjoaa parhaat mahdollisuudet. Kyse on vaan siitä, että näistä sun kirjoituksia lukemalla saa käsityksen, että tässä vaiheessa otetaan velkaa ja tankataan taskut täyteen paperia, vaikka pahin isku taloudelle on vielä tulossa. Ihan näin radikaalia toimenpidettä en kyllä ikinä lähtisi tässä tilanteessa suosittelemaan kenelekään.

    Jos nyt kuitenkin oletetaan, että talous rullaa alaspäin vielä jonkin aikaa, ei kursseihin ole odotettavissa ihmeellisiä nousuja. Siten kannattaisi odotella vielä hiukan aikaa, ainakin yksi kvartaali ja mielellään parikin. Tämä ihan puhtaasti sen takia, että nousua ei hirveästi ole tulossa, mutta persettä kyllä. IMO riskit vaan on yksinkertaisesti liian suuret tuotto-odotuksiin nähden kun puhutaan lyhyestä aikavälistä.

    huom: Ja tässä puhun nyt siitä, että hyppää kelkkaan mukaan suurella rahalla ja kerralla. Jatkuva osakesäästäminen onkin sitten toinen juttu ja sitä tulee itsekin harrastettua riippumatta siitä, mikä on taloudellinen tilanne :)
     
  9. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    En kyllä ole tuollaista ideaa kaupannut, se että itse olen ottanut/ottamassa velkavivun käyttöön ei ole mikään yleissuositus. Sijoitusfilosofiani on kuitenkin sellainen (koska en tiedä koska ollaan pohjalla), että osakemarkkinoilla pitää olla läsnä koko ajan, että pääsee hyötymään noususta parhaiten. Viimeaikoina olen ajoittanut ostoni aina siihen vaiheeseen kun indeksi käy 5500-5700 pisteen paikkeilla. Muutaman kerran on näin käynytkin ja saattaa olla, että kohta käy taas. Ajallinen hajauttaminen täytyy aina muistaa.

    Jos nyt lähtee osakemarkkinoille mukaan, niin jokatapauksessa on paremmassa asemassa kuin ihmiset vuosina 2005-09/2008, pitkällä aikavälillä sillä ei ole merkitystä käykö indeksi lähellä 5000 pistettä vai ei. Vaikka pahin tilanne reaalitaloudessa olisikin 2010 vuonna, niin osakemarkkinoiden sekava positiivisia tulevaisuuden kuvia hakeva joukkopsykoosi saattaa aiheuttaa sen, että paras aika olisi ollut ostaa vuonna 2009.
     
  10. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Menee nyt maailman talouden vierestä, mutta niin paljon on asumista käsitelty tässä ketjussa, jotta menköön...

    Kuinka usein asuntolainojen korkoja tarkistetaan? Onko koron "pituudella" väliä, esim. 3kk vs 12kk Euribor? Ja onko kuluttajalla mahdollisuutta vaikuttaa tähän? Esim. nyt korkojen sulkeltaessa tuollainen vaikuttaminen olisi valtavan kätevää. Entä millaisia marginaaleja nykyään lainoihin saa? Olen kuullut, että vielä vuosi sitten sai jopa 0,3, mitenhän mahtaa olla nykyään?
     
  11. Fatbastard

    Fatbastard Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    15.04.2004
    Viestejä:
    1 010
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laina on sidottu johonkin korkoon. Oma on sidottu 12kk euribor. Sopivasti kesäkuun alussa aina korontarkistus jolloin viime vuosina on ollut mukavan alhainen korko. Asuntolainat on sidottu joko 12kk euribor tai 12kk prime. Prime liikkuu hitaammin, euribor päivittäin. Korontarkistus tehdään kerran vuodessa joka vuosi samaan aikaan, siihen ei voi vaikuttaa, tätä korkoa siten maksetaan seuraavaan tarkistukseen asti (12kk). Toki voi olla kiinteäkorkoinen laina tai laina voi olla jaetu eri osiin jotka on sidotu eri tavalla.

    Marginaalina on esim. meillä 0,3 mutta oikeastaan kaikki pankit ovat nostaneet uusien lainojen marginaaleja välille 0,5-0,8. Tosin edelleen on tarjolla alle 0,5 marginaalilla olevia jos on muuten raha-astiat hyvällä mallilla (oikeasti hyvällä).

    Korkoa johon asuntolaina on sidottu voidaan muuttaa, mutta tämä on maksullinen palvelu eikä tarjoa mahdollisuutta korkokikkailuun.

    Itse ostimme talomme 5 vuotta sitten ja edelleen hinta tälle on reilusti korkeampi kuin silloin. Talo on sopivasti hyvällä paikalla mutta kuitenkin sen verran pieni, että on normaalin palkansaajan ulotuvissa. Tällaiseen taloon ei hintojen lasku vaikuta ollenkaan yhtä vahvasti. Eihän pk-seudulta omakotitaloa saa alle 200 tuhannella... mutta tämänpä saa ja itse maksoimme huomattavasti vähemmän.

    Nyt onkin hyvä aika odotella arvokkaampien talojen hintojen putoamista ja vaihtaa jossain vaiheessa, jos vaan löytyy sopiva, tosin hyvä on tässäkin asua vaikkakin vähän ahdasta.

    Itse en ole sijoittanut pörssiin, mutta kohta on aika houkutelevat hetket, tavoitteena kun ei ole pikavipit vaan pitkäaikaisempi säästäminen.
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2008
  12. Johann

    Johann Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2002
    Viestejä:
    642
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä asuntolaina voi olla sidottu mihin korkoon tahansa. Myös 3kk, 6kk tai jopa 1kk euriboriin. Tarkistus tehdään aina kun koron ajanjakso umpeutuu, eli 3kk euriborin tapauksessa 3kk välein, 12kk 12kk välein jne.

    Itselläni koko laina on sidottu 3 vuoden korkoon 0,28 marginaalilla.
     
  13. JTu

    JTu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näyttää siltä, että OMXH:n tiettyjen osakkeiden arvostustasot ovat todella alhaalla verrattuna tunnuslukuihin, ts niihin on jo diskontattu sisälle melkoiset lama-odotukset, joihinkin liki konkurssi. Oma näkemykseni kuitenkin on, että mitään ennennäkemätöntä globaalia lamaa ei ole tulossa (hieman normaalia pahempi taantuma ehkä), ja siten pelinappulat pelataan sen mukaan.

    Seuraavan 36kk:n aikana on tarkoitus sijoittaa huomattava osuus omasta likvidistä varallisuudesta erinäisiin pörssisijoituksiin ympäri palloa yrittäen kartuttaa eläkepottia. Lainarahaa sijoituksiin ei vieläkään ole tosin tarkoitus ottaa, joten henkilökohtaiseen konkurssiin ei pahimmassakaan tapauksessa tarvitse mennä. Ehkä jäädä vain 5-10v aiottua myöhemmin eläkkeelle...

    Reaalitalouden puolella tilanne ei taida seuraavan parin-kolmen vuoden aikana olla kuitenkaan kovinkaan hyvä - Suomessakaan. Vahva mutu sanoo, että YT:t eivät suinkaan olleet tässä, vaan ollaan vasta alussa. Tosin yleensä siinä vaiheessa kun suhdanteet kääntyvät takaisin pohjoiseen, pörssikurssit ovat ennakoineet tämän jo selvästi aiemmin.

    Ja niin kuin aina: oikeudet pidätetään ja vastuusta paetaan :)
     
  14. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti tuo uusi korko on sitten kyseisen päivän korko, jolloin korkoa tarkistetaan, eikä mikään keskiarvo esim. viimeiseltä 3 kk:lta? Jos nyt vakityöpaikka napsahtaa, niin olisi armoton hinku saada oma kämppä alle. Tosin varmasti olisi viisaampaa odotella vaikka vuosi. Toisaalta, jos asunnossa tulee asumaan seuraavat kymmenen vuotta, niin tuolla aikavälillä tuskin tulee asunnon hinnassa kovinkaan paljoa takkiin. Ja itse en niin hirveästi näe omaa asuntoa puolison kanssa niinkään sijoituksena vaan jonain ehkä "hiukan pyhempänä"...
     
  15. Gambit

    Gambit Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2000
    Viestejä:
    1 019
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tällä hetkellä, näillä tulevaisuuden visioilla en lähtisi pariin vuoteen ainakaan asuntomarkkinoille. Tulevassa taantumassa voittajia ovat velattomat ja sellaiset joilla on paljon kylmää käteistä.

    Asunnon ostajien olisi hyvä ajatella hankintaansa nimenomaan sijoituksena. Naminami-kivakiva bullingshitti tyyliin ostan asunnon asunnoksi on juuri kaiken tämän irvokkaan kulutusjuhlan suurin perisynti, haluttiin unelmaa velaksi. Ei pidä sijoittaa enempää kuin on varaa menettää. Ja nythän talousmaailmaa tuntemattomat idiootit ovat ostanee asuntoja "vain" asunnoiksi, jossainhan sitä pitää vittu elää, eikä vuokraelämä kannata, lapsilla pitää olla piha 150 km:n päässä työpaikoista jne....
     
  16. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Näin on.

    Tässä käy itku puserossa niillä joilla on tappiinsa vedetty lainanmaksukyky lyhennysvapailla vuosilla ja kahden puolison tuloilla.

    Sitten kun se 200keur omakotitalo on enää markkinoilla 95 keur niin rupeaa miettimään onko siitä järkeä maksaa sitä 160 keur velkaa kun enää toisella on töitä....

    ....hälläväliä millä marginaalilla on sen luottonsa sitten saanut tai mihin korkoon se on sidottu.
     
  17. memahyv

    memahyv Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2001
    Viestejä:
    272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin.

    Itse olen ajatellut seuraavan asuntolainan kohdalla, sitoa puolet 3kk:n euriboriin ja puolet kiinteään tai 12kk euriboriin. Pitkällä aikavälillä lyhyet korot ovat olleet pitkiä edullisempia. Pankit eivät vaan aina (koskaan?) anna asuntolainaa 3kk:n korkoon sidottuna.
     
  18. C@rlos

    C@rlos Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2008
    Viestejä:
    172
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suomessa ei ole asuntojen hintakuplaa. Suomessa ei työttömyys nouse, työttömyyden väheneminen vain hidastuu. Johtopäätösenä voitaneen todeta, että niin siinä vain käy, että Suomi on maailman ainoa maa, johon tällä finanssikriisillä ei ole vaikutusta. Kuten ei vielä keväällä ollut Eurooppaankaan.
     
  19. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Nordeassa ainakin annettiin putkiremonttilaina samoilla ehdoilla kuin asuntolaina ja koroksi saattoi valita 1kk euriborin. Normi asuntolaina meillä 12kk euribor.
     
  20. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mikä ihmeen 200ke omakotitalo? Kerrostalokolmio tai pikkuisen suurempi täällä pk-seudulla tuolla summalla.